Lidlskop
Lidlskop
Tak jsem dneska prvne Lidlskop pouzil pro pozorovani. Vse jsem si podle navodu pripravil na pozorovani Mesice. Mimochodem zdal se mi znacne zmatecne prelozeny a nesrozumitelny. Nebyla tam anglicka verze, tak jsem nemel s cim porovnat(vetsinou byvaji srozumitelnejsi-zkusenosti s navody pro jine zbozi). No ale mozna jsem natvrdly. Nejak sem nebyl sto pochopit jak spravne vyvazit hodinovou osu. Se zavazim jsem posunoval sem a tam, ale jaksi ne a ne dostat vodorovnou pozici. Zdalo se mi, ze je celkem jedno jestli je zavazi o 5cm vys ci niz.
Pak jsem jiz dalekohled vynesl ven nastavil tubus aby smeroval k severnimu nebeskemu polu a nechal dalekohled venku temperovat. Po pul hodine nastavil deklinaci Mesice podle tabulky a svete div se po dotoceni hodinove jsem mel jeho rozek v zornem poli. Pak jsem si jeste seridil hledacek a pozoroval. Mimochodem zda se mi, ze je trochu nesikovne k dalekohledu pripevnen a ten plastovy uchyt ho moc pevne nedrzi. Jednoduse se v nem hledacek vikla. Asi si udelam casem vlastni pevnejsi uchyt.
Pak jsem jeste rychle pretocil na Plejady a Hyady. No a to bylo vse co jsem videl, protoze pak jsem si odskocil domu pro nejake dalsi tipy na pozorovani, ale kdyz jsem se vratil, asi jsem nejak neobratne sahl na hledacek a tubus, protoze se mi v tom mrazu zarosily a potahly cocky jinovatkou. Jen doufam, ze i v mrazu je mozno pozorovat.
Pocit z prvniho pozorovani mam ale pozitivni. Uz se tesim na dalsi jasnou noc. Na pozorovani Slunce si musim zatim pockat, protoze jeste nemam koupenou folii.
Pak jsem jiz dalekohled vynesl ven nastavil tubus aby smeroval k severnimu nebeskemu polu a nechal dalekohled venku temperovat. Po pul hodine nastavil deklinaci Mesice podle tabulky a svete div se po dotoceni hodinove jsem mel jeho rozek v zornem poli. Pak jsem si jeste seridil hledacek a pozoroval. Mimochodem zda se mi, ze je trochu nesikovne k dalekohledu pripevnen a ten plastovy uchyt ho moc pevne nedrzi. Jednoduse se v nem hledacek vikla. Asi si udelam casem vlastni pevnejsi uchyt.
Pak jsem jeste rychle pretocil na Plejady a Hyady. No a to bylo vse co jsem videl, protoze pak jsem si odskocil domu pro nejake dalsi tipy na pozorovani, ale kdyz jsem se vratil, asi jsem nejak neobratne sahl na hledacek a tubus, protoze se mi v tom mrazu zarosily a potahly cocky jinovatkou. Jen doufam, ze i v mrazu je mozno pozorovat.
Pocit z prvniho pozorovani mam ale pozitivni. Uz se tesim na dalsi jasnou noc. Na pozorovani Slunce si musim zatim pockat, protoze jeste nemam koupenou folii.
Lidlskop
Nitram napsal: Mimochodem zda se mi, ze je trochu nesikovne k dalekohledu pripevnen a ty uchyty ho moc pevne nedrzi. Jednoduse se to na tom plastovem uchytu vikla. Asi si udelam casem vlastni pevnejsi uchyt.
Taky se mi trochu viklal, stačilo trošku utáhnout šroubky v liště a zakápnout lakem.
Jinak přeji pěkné chvíle strávené pod hvězdnou oblohou.
Taky se mi trochu viklal, stačilo trošku utáhnout šroubky v liště a zakápnout lakem.
Jinak přeji pěkné chvíle strávené pod hvězdnou oblohou.
Kometa C/2024 Y1
Lidlskop
Nallim napsal:
Jo je vidět hezky, ale přijde mi to, že je v mlze a nějak se mi nedaří zaostřit.
Ja ho videl nadherne. A pokud je neco v mlze, tak to urcite nejde zaostrit.
Jinak objevil jsem pekne instruktazni video na vyvazeni dalekohledu. http://www.meade.com/educational/eqseri ... index.html
Ted uz vim jak na to. Stacila minutka a je to. Ten navod co byl s Lidlskopem dodan me smis zmatl nez neco vysvetlil.
Jo je vidět hezky, ale přijde mi to, že je v mlze a nějak se mi nedaří zaostřit.
Jinak objevil jsem pekne instruktazni video na vyvazeni dalekohledu. http://www.meade.com/educational/eqseri ... index.html
Ted uz vim jak na to. Stacila minutka a je to. Ten navod co byl s Lidlskopem dodan me smis zmatl nez neco vysvetlil.
Lidlskop
Nallim napsal:
A nemel si orosenou (pripadne namrzlou) optiku?
A nemel si orosenou (pripadne namrzlou) optiku?
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Lidlskop
To je ted v zime bohuzel docela bezna vec. Na objektiv si udelej delsi rosnici a na okulary holt nesmis dychat (nebo je udrzuj mirne ohrate, me se osvedcilo mit je schovane v kapse u mikiny, pod bundou).
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
-
3J
Lidlskop
Nitram napsal:
Ted uz vim jak na to. Stacila minutka a je to. Ten navod co byl s Lidlskopem dodan me smis zmatl nez neco vysvetlil.Jednou vidět je lepší než stokrát slyšet.
Velmi názorné.
Jen drobná poznámka, já napřed vyvážím tubus v kruzích ( De osu), až potom Ra osu.
Je to jen zvyk v principu to je jedno.
Ono nevyvážení osy DE osu Ra až tak neovlivňuje
jen, že když ji nezabrzdím, tak se mi tubus sám nerozjede a "nedá přes hubu " když posouvám závaží.
Ale Lídlskop je lehoučký tam to asi nehrozí
A aby mi to šlo rychleji lihovým fixem jsem si na tubusu udělal značky a se závažím normálně nehýbám, tak je to pak opravdu na minutku.
Ted uz vim jak na to. Stacila minutka a je to. Ten navod co byl s Lidlskopem dodan me smis zmatl nez neco vysvetlil.Jednou vidět je lepší než stokrát slyšet.
Velmi názorné.
Jen drobná poznámka, já napřed vyvážím tubus v kruzích ( De osu), až potom Ra osu.
Je to jen zvyk v principu to je jedno.
Ono nevyvážení osy DE osu Ra až tak neovlivňuje
jen, že když ji nezabrzdím, tak se mi tubus sám nerozjede a "nedá přes hubu " když posouvám závaží.
Ale Lídlskop je lehoučký tam to asi nehrozí
A aby mi to šlo rychleji lihovým fixem jsem si na tubusu udělal značky a se závažím normálně nehýbám, tak je to pak opravdu na minutku.
Lidlskop
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Lidlskop
Habl napsal: to Nallim:
Pro pozorování v zimě je dobře popsáno:
http://thynek.wz.cz/zima.htm
Habl
Díky, dobrej návod, ale je mi 15, takže bych pár věcí musel vynechat
Pro pozorování v zimě je dobře popsáno:
http://thynek.wz.cz/zima.htm
Habl
Díky, dobrej návod, ale je mi 15, takže bych pár věcí musel vynechat
Lidlskop
Dnes jsem podruhe testoval Lidlskop a tentokrat mi nezamrzl. Nebylo tolik minusovych stupnu, ale kosa byla i tak, protoze vitr posunul pocitovou teplotu o par stupnu nize nez byla ne teplomeru. Nechtel jsem si totiz nechat ujit pohled na Saturn. Dobre jsem udelal, protoze byl opravdu krasne videt. Nasledujici dny ma byt relativne k pozorovani hnusne. Pozorovani se vydarilo, prozkoumal jsem i velkou cast Oriona. Jedine, co mi vadilo byl "boj" s montazi. Jeste s ni nejsem uplne szity. Urcite si budu muset poridit nejakou stolicku, protoze drepet jak kvocna se mi u dalekohledu nechce (hlavne u objektu, ktere jsou vysoko nad obzorem). Je to nepohodlne a po chvili se trepu a tim padem i obraz v dalekohledu. Chtel jsem se zpevnit drzenim stativu, ale pak se mi pro zmenu trepal cely tubus.
Lidlskop
chlapi, ja vam zavidim pocasi! U nas v Jicine je nonstop mlha a jak jsem nadrzeny z noveho dobsona, jiste chapete me pocity, kdyz misto na Saturn se divam na mlhu. Kdy uz ta inverze proboha zmizi?!?

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Lidlskop
Caute som tu novy Poviem vam, ten skylux70 som si sice kupil sam, ale napriek tomu ho povazujem za vianocny darcek, lebo za tu cenu sa sprava naozaj slusne.
Predvcerom som sice s nim skoro zamrzol pri pozorovani saturna,ale to mu odpustam, lebo pohlad bol vskutku dobry videl som aj Titan a Rheu-ten tak slabsie ale myslim ze to bol on.Vzhladom na moje omrzliny som sa vcera podujal na domace pozorovanie mesiaca cez zavrete okno, asi mam okna s kvalitneho optickeho skla ,lebo napriek tomu bol mesiac pri vstekych zvacseniach pekne ostry a to som este pouzil aj barlow s mikroskopu...
Lidloskop 70/700, Skywatcher 90/910
- Martin Vyskočil
- Věk: 45
Lidlskop
ladis napsal: chlapi, ja vam zavidim pocasi! U nas v Jicine je nonstop mlha a jak jsem nadrzeny z noveho dobsona, jiste chapete me pocity, kdyz misto na Saturn se divam na mlhu. Kdy uz ta inverze proboha zmizi?!?Staci popojet o par km na sever 
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)