Vadné expozice, artefakty, detaily

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Proč myslíš ? Není přeci třeba ta data modifikovat už při snímání. Sluníčko jsem vždycky fotil s lineárním nastavením, tedy gama=1.  Ideální je, pokdu je možná gama jen pro náhled, ale ukládání je bez aplikace gamy. 

Nepředpokládám, že by ta gama byla řešená ještě v analogové části kamery, před digitalizací. Formou nelineárního zesilovače. Pokud by to tak bylo, mělo by to smysl. Pokud se to ale dělá až po digitalizaci, číslicově, ztrácí to smysl. Obzvlášť je li jen 8-bitové rolizšení.

Snad jediné opodstatnění, kdy by to mělo smysl, je, pokdu by byl převodník s vyšším rozlišením, třeba 12 až 16 bitů, a před výstupem v 8 bitech se aplikovala gama korekce. Pak ano. Pokud to ale ukládáš do fitsů, nebo ser, a kamera je více než 8 bitová, je to podle mě zbytečné.  Nevím jak u planet, s těmi nemám zkušenosti, ale u sluníčka a 16-bitové kamery jde zachytit disk i protuberance na okraji jednou expozicí.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Proč tam ta gamma tedy je? Toť otázka :)

Já pokud jsem nevzvedl gammu na 110 a více nikdy jsem nevyloudil ani po zpracování něco jako tohle:

Ikdyž chápu tvoje logické vysvětlení...
Lectorem iustus...
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

No zřejmě má kamera pouze 8-bitový výstup, ale převodník s vyšším rozlišením (třeba 12 a více bitů).  To je snad jediný případ, kdy má smysl dělat gamma korekci výpočetně. Ale musí ji dělat kamera, ještě před posláním 8-bitového videostreamu do PC.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Matej
Věk: 45

Příspěvek od Matej »

Zdravím

Dnes pri dofotení flatov k včerajšiemu foteniu som v nich narazil na zvláštny artefakt. Filter je nový, použitý prvý krát. Prišiel som na to pri spracovaní, preto nemám snímku na porovnanie v inej kompozícii. Na snímke je jeden samostatný fits, a skalibrovaný a stacknutý snímok zložený z 50 flatov.

Na samotnom snímku foteného objektu som defekt neobjavil, ani na jednotlivých light snímkach nieje patrný. Každopádne by ma zaujímalo, čo by to tak mohlo byť.

Za odpoveď ďakujem.

Matej
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Udělej flat bez filtru a porovnej. Jednou jsem měl podobné artefakty, které byly generovány z nečistoty přímo na krycím skle čipu.
Matej

Příspěvek od Matej »

Dnes som to teda otestoval. Ostatné filtre majú flaty v poriadku. Následne som problémový filter vybral, skontroloval, a vložil som ho do filtrového kola opačne. Snímka vlavo je flat pred výmenou, vpravo je snímka po otočení filtra. Tie artefakty sú presne na tom istom mieste.

MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Jak vypadá FLAT bez filtru ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

To je zvláštní, že jeden filtr, v jedno jaké pozici, generuje takový obraz.
Matej

Příspěvek od Matej »

Flat bez filtra, v rámci možností cez kopu látky.

Bill

Příspěvek od Bill »

Podle mne to tam bude i bez fitru - jenom ten OIII to vytáhne. (Je to něco barevného)

Zkus více strečnout flaty z B a G - třeba tam bude nějaký náznak.
M:736 750 113
Matej

Příspěvek od Matej »

Pravdu máš. Toto je jeden starší flat G-čka. Podla toho že to pozíciu nemení, to bude v kamere. Ochranné sklíčko chipu vyzeralo čisté. Možno vada korektora.

Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Někdy to ani není vidět, občas zůstanou na krycím skle čipu čmouhy z čištění apod. V zásadě bych si s tím nedělal starosti, flat to z light snímku odstraní (kde to beztak moc vidět nebude). Hlavně se nepokoušej krycí sklo čipu vyčistit, budeš nešťastný z toho co pak uvidíš.
Matej

Příspěvek od Matej »

Áno je možné že ešte od výroby je tam dáky defekt. Problémy to nerobí, nechám to tak. Vďaka za radu, zásadne sa žiadnych optických elementov nechytám, kým to nieje nevyhnutné.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

To nejspíš není defekt, to bude prostě nehomogenita citlivosti senzoru, která může být navíc závislá na vlnové délce či na kdoví čem dalším. Pokud ti to FF ze snímku odstraní, neřešil bych to. Od toho se ta kalibrace dělá. Mě taky u hodně stretchnutého FF vyleze kdeco...

MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Flat to spolehlivě opraví. Ale , to co tu ukazuješ jako flaty, to se mi vůbec nelíbí.To jsou nějak upravované - a každý jinak ? ( strečnutí a oříznutý histogram ?? )  Uniklo mi , čím je to focené ( objektiv, kamera )
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět