sada okulárů

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
VK

sada okulárů

Příspěvek od VK »

Janek8 napsal: 80% svych pozorovani oblohy jsem udelal se Somet binarem (okulary 90 stupnu) a myslim, ze to porad neni ono. Nemyslim kvalitu zobrazeni, ale pocit "ze tam jsem". Clovek je schopen perifernim videnim  pojmout i 130 stupnu a takovehle okulary se jen tak delat nebudou...

Takze nejlepsi co zatim je asi binar se dvema naglery.
Somet Binar má zdánlivé zorné pole 90° ?

Já myslím, že má jen 75°. No nic, mně je to jedno ... Stejně má dál od osy takové vady, že se tam nedá pozorovat.

V. K.
Pavuk_

sada okulárů

Příspěvek od Pavuk_ »

VK napsal:

Somet Binar má zdánlivé zorné pole 90° ?

Já myslím, že má jen 75°. No nic, mně je to jedno ... Stejně má dál od osy takové vady, že se tam nedá pozorovat.

V. K.Somet ma 90°. Zistis to aj nepriamo (nemysli a pocitaj ): D=100, f=450, Z=25x P=3.6°
=> Po=25x3.6=90° fo=450/25=18mm

pripajam este davny prispevok od gasztona, ktory napisal:

ja som mal uz sometovu optiku aj zvlast po kuskoch a dost som s tym experimentoval.

samotny objektiv bol achromat s ohniskom F=450mm, okular stvorclennny F=18mm, bola to zaujimava konstrukcia, kde 3 sosovky boli zlepene do jedneho bloku a stvrta ocna mala na vnutornej strane silne asfericku plochu (tusim hyperboloid), bola to natolko zrejme nesfericka ze s volnym okom sa dalo vidiet ze nie je to sfericky!!!

okular mal velky priemer vstupnej sosovky, cca 30 mm a kvoli tomu mal okular asi 90° zorny uhol, a preto kompletny dalekohlad mal zorne pole 3,6°. je to sice fantasticky zorny uhol ale okraje neboli kvalitne, dalo sa pouzivat z toho asi 1/3 ako uplne kvalitne. myslim ze to nebola chyba objektivu ale okularu, predsa zo 4 sosovkami sa neda urobit kvalitnu korekciu tak sirokeho pola, podobne moderne sirokouhle okulare maju 7-9 sosoviek.

Janek8

sada okulárů

Příspěvek od Janek8 »

Cid napsal: Zdravím,

mohu se zeptat jak dopadl ten SWM 15 od TS ve spojení s dobsonem 1:4.8 ? Dokončuji stavbu Newtona 170/1200 tedy 1:7.2 a vybírám nějaké levnější okuláry pro začátek. Chtěl jsem od GSO 9 a 25mm, ale zdá se, že je nebude tak snadné sehnat. Další, na které mám zálusk jsou ooblíbené UWA od Skywatcheru, případně na něco od TAL, ale chci se co nejvíce poinformovat i o něčem jiném :)

Díky za každou radu.. ;)
Dan
SWM dopadly dobre, pozoroval jsem s nima na la Palme. Zhruba polovina pole je dobra, pak se hvezdy protahuji v carky a na okraji jsou dost protahle. S UWA jsem je neporovnaval, takze nevim o kolik jsou lepsi.

Jo a jeden postreh. Pokud clovek pouzije barlow, tak se vady podstatne zmensi. Takze pro vetsi zvetseni to chce hledat okulary s integrovanym barlow.
Habl

sada okulárů

Příspěvek od Habl »

Cid napsal: Zdravím,

mohu se zeptat jak dopadl ten SWM 15 od TS ve spojení s dobsonem 1:4.8 ? Dokončuji stavbu Newtona 170/1200 tedy 1:7.2 a vybírám nějaké levnější okuláry pro začátek. Chtěl jsem od GSO 9 a 25mm, ale zdá se, že je nebude tak snadné sehnat. Další, na které mám zálusk jsou ooblíbené UWA od Skywatcheru, případně na něco od TAL, ale chci se co nejvíce poinformovat i o něčem jiném :)

Díky za každou radu.. ;)
Dan
Pro dobsona jsou výborné širokoúhlé okuláry od Vixenu LVW se zorným polem 65° vyráběné od 22 mm níže pro 1,25". Jsou též vhonější pro pohodlnější pozorování očima. Jejich cena je ale samozřejmě vyšší.
Levnější okuláry a též poměrně kvalitní jsou okuláry k dalekohledu Hermes z Meopty v Praze. Nabídka byla též u Supry, včetně redukce na 1,25". Zde bude záležet jaký použiješ okulárový výtah.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
MilAN
Věk: 76

sada okulárů

Příspěvek od MilAN »

Janek8 napsal:

SWM dopadly dobre, pozoroval jsem s nima na la Palme. Zhruba polovina pole je dobra, pak se hvezdy protahuji v carky a na okraji jsou dost protahle. Ovšem 1/2 pole vykreslí kdejaký šmejd.Chceš o něm též napsat, že by dopadl dobře ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
mpe

sada okulárů

Příspěvek od mpe »

Janek8 napsal:

SWM dopadly dobre, pozoroval jsem s nima na la Palme. Zhruba polovina pole je dobra, pak se hvezdy protahuji v carky a na okraji jsou dost protahle. S UWA jsem je neporovnaval, takze nevim o kolik jsou lepsi.

Jo a jeden postreh. Pokud clovek pouzije barlow, tak se vady podstatne zmensi. Takze pro vetsi zvetseni to chce hledat okulary s integrovanym barlow.
Jak už je psáno výše - polovinu zorného pole vykreslí solidně kde co. Pamatuji se, že mi na SW 15mm, který jsem taky měl, vadila spíše barevná vada (viditelná třeba na okraji měsíce) a zejména interní reflexy při pozorování planet a jasnějších hvězd.

Jinak protáhlé hvězdy na okraji zorného pole to může být taky koma. Nepamatuju se, jestli tvůj Dobson má komakorektor nebo ne, ale při světelnosti 4,8 už by koma mohla být patrná. Na druhé straně, když jsem se přes tvůj Dobson koukal, (to tam vždycky byl buď Panoptic nebo Nagler) ničeho do očí bijícího jsem si si nevšiml.

Cid
Věk: 45

sada okulárů

Příspěvek od Cid »

Děkuji všem za odpovědi,

zatím se skoro kloním k těm TALům. Vypadá to, že by opět mohli být v ČR dostupné.. Ale zatím to ještě nevím. Okulárový výtah je 2" hřeben ze Supry. A ten můj dalekohled nebude Dobson. Již mám koupenou HEQ-5 SynTrek. Primárně na focení to, ale nemám nebojte :)

Zdraví Dan
Newton GSO 200mm f1:4; Newton DIY 170mm f1:7; HEQ5 Synscan; EOS300D
Janek8

sada okulárů

Příspěvek od Janek8 »

MilAN napsal:
Ovšem 1/2  pole vykreslí kdejaký šmejd.Chceš o něm též napsat, že by dopadl dobře ?

V porovnani s plossly (i od Televue) si vedl dobre. A nemel jsem komakorektor, takze podobnou mensi vadu tam meli i Naglery a Panoptiky. Je to proste dane svetelnosti 1/4.8. Pokud jsem pouzil Barlow 2x, tak vada prakticky zmizela.

Za ty prachy je to rozhodne dobry okular. Ale setrim na naglery...
Pavuk_

sada okulárů

Příspěvek od Pavuk_ »

Janek8 napsal:

V porovnani s plossly (i od Televue) si vedl dobre. A nemel jsem komakorektor, takze podobnou mensi vadu tam meli i Naglery a Panoptiky. Je to proste dane svetelnosti 1/4.8. Pokud jsem pouzil Barlow 2x, tak vada prakticky zmizela.

Za ty prachy je to rozhodne dobry okular. Ale setrim na naglery...
Vyjadrujme sa prosim presne.
Naglery a Panoptiky vadu nemali. Vadu malo tvoje zrkadlo - vada sa vola koma a je pritomna aj pri dokonale vylestenej parabole.

Okulare TeleVue su v testovane na f/4 a tuto svetelnost aj zvladaju. Na korekciu komy sluzi korektor komy a nie okulare. (mimochodom pokial viem TV okulare su pocitane na ploche pole)

PS: okular, ktory vykresluje kvalitne do 1/2 pola je u mna smejd a nestoji za pozretie

zaujmava dedukcia (nie prilis stastna)
1) pokial clovek pouzije barlow na f/10, ktory predlzi system na f/20 vady prakticky nezlepsia, ine to je pri pouziti lacneho okularu pri f/4 namiesto f/8 tam to uz hra rolu
2) z toho vobec nevyplyva ze "to chce hledat okulary s integrovanym barlow." pretoze tieto okulare mozu byt uplne inej konstrukcie ako tie o ktorych sa bavime (t.j.lacne, ktore nezvladaju vysoke svetelnosti)

to all: Je zaujmave, ze pri okularoch plati: cim drahsi okular tym kvalitnejsi - zatial som nenarazil na ziadny, ktory by toto pravidlo porusoval => namiesto spekulaovania ako oje..at system, doporucujem radsej zacat sporit a nasetrit na naozaj kvalitny okular, ktory vam ostane na cely zivot
Janek8

sada okulárů

Příspěvek od Janek8 »

Pavuk_ napsal:

Vyjadrujme sa prosim presne.
Naglery a Panoptiky vadu nemali. Vadu malo tvoje zrkadlo - vada sa vola koma a je pritomna aj pri dokonale vylestenej parabole.

Okulare TeleVue su v testovane na f/4 a tuto svetelnost aj zvladaju. Na korekciu komy sluzi korektor komy a nie okulare. (mimochodom pokial viem TV okulare su pocitane na ploche pole)

PS: okular, ktory vykresluje kvalitne do 1/2 pola je u mna smejd a nestoji za pozretie

Tady jsem hodnotil pouziti bez komakorektoru a to ze i naglery v tehle situaci nepracuji 100%. Pri urcite svetelnosti ti 1/2 pole bez komakorektoru nevykresli ani naglery. S komakorektorem jsem ten okular nezkousel.

Proste tvrdim, ze za ty prachy je to dobry okular, tecka.
MilAN
Věk: 76

sada okulárů

Příspěvek od MilAN »

1/ Jak můžeš hodnotit okuláry, pokud neeliminuješ komu ?
2/ Okuláry nejsou konstrupovány k tomu, aby komu odstraňovaly, takže je zbytečné hodnotit, že je vidět i v Naglerech .
3/ Při Tvém relativním otvoru je dobrá jen 1/2 pole; to není ale vůbec dobrý výsledek, i při uvážení, že hodnotíš systém s komou.Takhle to opravdu vykreslí každý okulár
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Habl

sada okulárů

Příspěvek od Habl »

Janek8 napsal:

Proste tvrdim, ze za ty prachy je to dobry okular, tecka.
Takové tvrzení je přinejmenším zavádějící. Příspěvky se týkají okulárů a každý si může zjistit jaký okulár je dobrý pro danný dalekohled. Opravdu nelze posuzovat okuláry u dalekohledu s komou, tam by mohla býti dobrá i jednoduchá poloachromatická spojná čočka?

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Janek8

sada okulárů

Příspěvek od Janek8 »

Ok, asi neni idealni hodnotit okular s komou, ale komakorektor proste nemam. S barlow je ten okular ok.

to milan:
1) hodnotim okular s komou protoze nemam cim ji eliminovat (tedy az na barlow)
2) jo, ale kazdy okular nema 66 stupnu a nestoji neco pres tisicovku

to habl:
tazatel chtel levne okulary, Vixen je mozna vhodnejsi pro svetelne newtony, ale rozhodne neni levny.

Odpovědět