Pozorujete i v mrazu?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Dominik

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Dominik »

To MaG: Máš pravdu.

"v údolích může být za inverze taky dost chladno, možná ne zrovna -15, ale -10 určitě a bývá zataženo."
Ano to je pravda aj keď je inverzia môže byť chladno, ale určite nie -15 ako hovoríš. Potom ja hovorím o veľkých mrazoch ktoré vznikajú týmto spôsobom.

"na horách je často i větší mráz a může být ve vzduchu tolik sněhu, že to zdaleko nemusí připomínat jasno. Spíš mlhu, kouřmo, nebo sněhovou vánici." aj to je pravda, ale o veciach ako je opar alebo ako sa to dá povedať som nehovoril, ale je pravda, že vznikajú.

A pozor!!! Ja nehovorím o mrazoch keď je zamračené
ale o mrazoch keď je jsano a pozorujeme. Takže to, že je mráz aj pri hmle nám môže vadiť, ale vtedy nepozorujeme...

Samozrejme všetky vaše tvrdenia sú správne to len ja som taký tvrdohlavý. ;D No čo už s tou mojou povahou... ;)
KaPr

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od KaPr »

Taky bych si na tema jasno vs. nizka teplota prisadil. Pokud je mi znamo, tak na Sahare klesa v noci teplota taky obcas pod nulu. Svadet to na arkticky vzduch asi neni to prave orechove ... Je to vyzarovanim tepla zemskeho povrchu, ktere je intenzivni kvuli chybejicimu "tepelnemu krytu" oblacnosti. Jak znamo, teplo se prenasi vedenim, proudeni a vyzarovanim ....
KaPr
Dominik

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Dominik »

KaPr napsal: Taky bych si na tema jasno vs. nizka teplota prisadil. Pokud je mi znamo, tak na Sahare klesa v noci teplota taky obcas pod nulu. Svadet to na arkticky vzduch asi neni to prave orechove ... Je to vyzarovanim tepla zemskeho povrchu, ktere je intenzivni kvuli chybejicimu "tepelnemu krytu" oblacnosti. Jak znamo, teplo se prenasi vedenim, proudeni a vyzarovanim ....
To už som tu ja alebo niekto iný spomínal. Ano je to tak aj mraky zabraňujú unikaniu tepla zo zemského povrchu, ale určite to nazapríčiní pokles teploty o -10 stupňov alebo na -15 stupňov. A teraz hovorím o našom podnebí. Pozri sa tu: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... tart=90#99
MilAN
Věk: 76

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od MilAN »

Dominik napsal: Ano to je pravda aj keď je inverzia môže byť chladno, ale určite nie -15 ako hovoríš. Dominiku, je vidět že jen čteš. Běž někdy i ven, a uvidíšž, že při inverzi může být i -25°C a více
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Dominik

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Dominik »

MilAN napsal:
Dominiku, je vidět že jen čteš. Běž někdy i ven, a uvidíšž, že při inverzi může být i -25°C a více

No tak to asi môže na to som nepomyslel. Tu nebýva -25 pri hmle. Tu u mňa býva väčšinou teplejšie pri hmle okolo -5 a chladnejšie keď je jasno a prúdi sem studený vzduch.
;D
MilAN
Věk: 76

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od MilAN »

Ale inverze a mlha není totéž.M lha souvisí s rosným bodem
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MaG
Kontaktovat uživatele:

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od MaG »

Dobrá, Dominik si nastuduje pojem inverze a my už toho necháme.

Jinak inverze byla i v minulých dvou dnech. To jen tak na vysvětlenou, proč to MilAn asi píše.

------
Červená na grafu je průběh teploty. Prostějov jsem zvolil jako kompromis mezi ČR a SR a i proto, že tam byl větší mráz :-)

Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
mkcz
Věk: 58

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od mkcz »

To "sem" nějak nefunguje, hlásí mi to: "Toto téma neexistuje..."
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
slavan

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od slavan »

mkcz napsal: To "sem" nějak nefunguje, hlásí mi to: "Toto téma neexistuje..."
U mne také tak
MP

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od MP »

Tak prave pisi z parkoviste pod Blanikem. Nejak se mi nepodarilo v teto temnejsi casti Cech najit lepsi misto, kde by nebylo 0.5m snehu a ja potrebuji pristup autem - testuji novy, dlouhy, tlusty kabel se spoustou pripojek na napajeni vseho z auta. Funguje to, montaz i notebook slapou jako hodinky, je tu pritom -13 a jde to dolu.

Mrzi mne, ze jsem si nevzal pointacni dalekohled, netusil jsem, ze bude videt tak pekne. M42 je skoro jak na fotkach, jen porad neni barevna A takhle vypada jedna nepointovana 160sec. expozice B33, bez darkframu, bez flatfieldu a prakticky bez uprav, jen s vytazenou gamou :

Prave se exponuji dalsi,tak uvidime,co z toho vyleze. Delsi bohuzel nebudou - jednak nemam pointer a pak asi 40m za mnou tak 4x za hodinu projede auto, osviti snih kolem a zkazi expozici.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Standa

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Standa »

Prave jsem se vratil z pozorovani a foceni. Musel jsem skoncit driv - zamrzalo uplne vsechno, vcetne zaverky u Zenita. A pritom bylo "jen" -12oC! Okolo pul devate se zacala tvorit ridounka, prizemni, mlha, spise opar. Diky nemu jsem vsak videl kazde auto, resp. jeho svetla a "oranzovou cepici" nad Roudnici...

Ted uz sedim v teple u pocitadla a pisu pozorovaci denik.

S.
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED, Vixen VC200L, Vixen R200SS na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500, 3D tištěný spektroheliograf a spektrograf, hvězdárna ScopeDome 3M, Dobson 355/1700
MP

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od MP »

Ja porad jeste sedim u pocitadla pri -14. Ale uz toho necham, kdyz tu nemam cim pointovat ( ted se foti Saturn s Jeslickami kratkymi expozicemi ). Vsechno funguje - montaz, fotak, notebook, CDMA modem, kafe v termosce, dvoje tluste ponozky v pohorach ... Jen mi tuhnou prsty na rukou. Spoustu veci nejsem schopen delat v rukavicich ( ktery lump vymyslel ty mrnave sroubky a cudliky ... ).

Jinak je vsechno krasne pokryte jinovatkou, vcetne monitoru, fotaku a vnitrku tubusu Newtona. Ale zrcadla jsou sucha. Jen mi je houby platna ta cerna tapeta v tubusu. Vypada to v nem jak v ledove jeskyni a reflexy to haze paradni :-/
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
etyl

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od etyl »

Tiez som sa prave vratil z Kolonice, uplne sa zamracilo. Kamarta fotil, vsetko sliapalo super, vonku je prave -15, montaz v pohode, notebook takisto, mali sme ho v krabici, Canon 300D nesklamal, dokonca ani stara Praktica ktora bola na meteory sa tvarila normalne Nastavovali sme montaz na metrovom dalekohlade, v kupole bol pocitac s monitorom, ktory si zo zimy tiez nic nerobil. Takze pohoda :-D
voko

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od voko »

Tak já jsem se k tomu v noci dnes také po kratší přestávce dostal, u nás bylo sice "jen" -11, ale i tak mráz zalézal, kam to jen šlo. Do půlnoci seeing nic moc, ale pak se to zlepšilo a mezi půlnocí a třetí paráda. Po krátkém spánku jsem se donutil v půl šesté ještě znovu vstát, že nafotím letošního prvního Jupitera, ale už to nestálo zase nic za moc. Můj rekord je -17 (vloni), vždy mi ani tak nevadí ruce (na ovládání a pohyb po notebooku je mám většinou bez rukavic), ale ty nohy! A co se týká dalekohledu, montáže a elektroniky (Meade), vždy mi šlapala a šlape bez problémů, i když jiskří námrazou.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
etyl

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od etyl »

Moc casu som nemal, avsak len tak narychlo som sa dostal k vcerajsim zaberom a dva som na ukazku upravil. Neviem ako sa posielaju fotky aby som ich mohol dat tu priamo do textu, tak som ich hodil na forum persoholic, odkazy su tu: http://www.astroforum.persoholic.org/al ... pic_id=345 a http://www.astroforum.persoholic.org/al ... pic_id=344 bol to vlastne prvy pokus na novej montazi, ktoru vyrobil kamarat Stevo. K poriadnemu spracovaniu som sa este nedostal, snad casom, ak bude viac casu :-)
Odpovědět