Ty divne protahle hvezdy to ale hrozne kazi vysledny dojem je v plnem rozliseni bohuzel bidny :'( Ja bych prave mozaiku delal proto, abych mel vetsi, hezky snimek - nechce se mi binovat jednotliva pole (byt chapu, ze pro slabsi DSO je to kvuli prokresleni nutnost).
ad objektivy: ze zkusenosti Petra Novaka (karneades) plyne, ze Canon 300/F4 je jednim z tech skel, ktere opravdu lze na astrofoto realne pouzivat (myslim, ze rikal neco o FWHM kolem 0.8 u Atik 314L+) pak myslim jeste chvalil 200/F2.8. Jinak nic (hledisko je i to, aby se objektiv nemusel vubec clonit, aby od clony nevznikaly osklive difrakcni paprsky).
Nevyhoda tech skel ale koukam je to slozeni z X elementu a temperace - postupna, zdlouhava

Musim rict, ze muj Borg 77EDII davam temperovat tak hodinku, maximalne dve nez finalne zaostrim a fotim a za poslednich 12 mesicu (co jsem schopen to nejak relevantne posoudit) se mi stalo 1x (koncem zari, nejaka divna noc, foceno pres OIII tedy v zelene), ze se mi to behem noci rozostrilo... Vcera mi to napr. 4 hodiny drzelo FWHM u snimku v naprosto shodne vysi +-0.003