Sky Watcher ED80

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Sky Watcher ED80

Příspěvek od MilAN »

Psion napsal:

Že se ani Milan nepochlubil Ten test byl s reduktorem/rovnačem? (samotný rovnač je totiž k ničemu )Pořizoval jsem ED-čko z jiného důvodu a pro jiné použití , než předpokládáš ty. Rovinnost pole mi vyhovuje -nevidím moc prostoru proč použít reduktor /rovnač, určitě ne pro rovné pole. Kdybych měl ambice pořizovat dokonalé snímky, nepořizoval bych si vizuální refraktor, ale APO astronomický objektiv , určený pro fotografování .
P.S. textu rozumím i bez smajlíků
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Sky Watcher ED80

Příspěvek od Psion »

MilAN napsal:
Pořizoval jsem ED-čko z jiného důvodu a pro jiné použití , než předpokládáš ty. Rovinnost pole mi vyhovuje -nevidím moc prostoru proč použít reduktor /rovnač, určitě ne pro rovné pole. Kdybych měl ambice pořizovat dokonalé snímky, nepořizoval bych si vizuální refraktor, ale APO astronomický objektiv , určený pro fotografování .
P.S. textu rozumím i bez smajlíků

Já nic nepředpokládám, jenom jsem se těšil na nějaké zajímavé informace. Já jsem chtěl testovat reduktor pro zkrácení expozice a zvětšení pole z 1.8 na 2.2 stupně.

P.S. Smajlíci byly pro Martina, tak se hned nečerti.
MilAN

Sky Watcher ED80

Příspěvek od MilAN »

Psion napsal:
Já jsem chtěl testovat reduktor pro zkrácení expozice a zvětšení pole z 1.8 na 2.2 stupně.

Jsem zvědav, jak ti dopadne porovnání s reduktorem a bez něj, pokud jde o kvalitu zobrazení v ploše. O SW ED-čku žádné bližší informace nelze zjistit, poměrně dobře vypadá snímek s reduktorem Tele Vue, ale bohužel chybí porovnávací snímek stejné oblasti bez reduktoru.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Sky Watcher ED80

Příspěvek od Psion »

MilAN napsal:

Jsem zvědav, jak ti dopadne porovnání s reduktorem a bez něj, pokud jde o kvalitu zobrazení v ploše. O SW ED-čku žádné bližší informace nelze zjistit, poměrně dobře vypadá snímek s reduktorem Tele Vue, ale bohužel chybí porovnávací snímek stejné oblasti bez reduktoru.
Zkusím zítra vyfotit nějakou oblast, kde bude vidět kresba hvězd s reduktorem a bez a dám vědět.
Paaja

Sky Watcher ED80

Příspěvek od Paaja »

Když sečtu cenu ED80 a reduktoru, vychází 16720 Kč. V této cenové relaci jsou nabízeny následující dva dalekohledy od William optics:
TSC/WO MEGREZ 80 II SD SEMI-APO OTA 80/500, f/6.25 17.230 Kč
MEGREZ 80 L: 80/480mm, f/6 18.710 Kč.
Pokud by šlo o ohnisko a fotografování, nejsou srovnatelné s ED80 a reduktorem?
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
Psion
Kontaktovat uživatele:

Sky Watcher ED80

Příspěvek od Psion »

Už jsem se s nimi koukal minulý týden a na ED80 nemají ani z poloviny. Předpokládám, že Megrez ED APO by měl být na stejné nebo lepší úrovni než ED80, ale tady je cena kolem 25 tisíc. Ovšem výhodou reduktoru je, že jej použiješ jenom v některých případech.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Sky Watcher ED80

Příspěvek od Psion »

Takže jsem rovnač reduktor/rovnač pole vyzkoušel. Je skvělé, že nyní se vejde NGC7000 do zorného pole, nicméně rovnač vady objektivu nesrovná. Takže další investice 60-100 tisíc do dalekohledu by to vyřešila :-)

NGC7000
MilAN

Sky Watcher ED80

Příspěvek od MilAN »

Obával  jsem se (jak  už jsem psal v předešlých příspěvcích), že pokud není reduktor/rovnač navržen pro konkrétní typ, může být problém. Ale až tohle jsem nečekal, to jde úplně proti sobě.
Díky za test, alespoň si nikdo nemusíme dělat iluze, že lacino pořídíme něco podobného  jako drahé fotografické APO. Ale pokud SYNTA bude takhle pokračovat dál, můžeme se i dočkat laciného apochromátu
Psion
Kontaktovat uživatele:

Sky Watcher ED80

Příspěvek od Psion »

MilAN napsal: Obával jsem se (jak už jsem psal v předešlých příspěvcích), že pokud není reduktor/rovnač navržen pro konkrétní typ, může být problém. Ale až tohle jsem nečekal, to jde úplně proti sobě.
Díky za test, alespoň si nikdo nemusíme dělat iluze, že lacino pořídíme něco podobného jako drahé fotografické APO. Ale pokud SYNTA bude takhle pokračovat dál, můžeme se i dočkat laciného apochromátu
Jsem zvědav na 3 členný Megrez ED, ten by mohl být přece jenom dále a přitom za 25 tisíc, což není mnoho.

U testovacích snímků to vypadá, že rovnač neudělá vlastně vůbec nic s polem. Je potřeba ale zdůraznit, že ED80 má pole bez úpravy EOSe prakticky rovné!!!
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Sky Watcher ED80

Příspěvek od MMys »

Když už seš v těch pokusech, zkus si tam ještě strčit obyčejný komakorektor. Mě Celestron MPCC u Borga pěkně srovnal zklenutí a zmenšil spot v kraji APS formátu asi na 1/3 proti stavu bez něj. Sice na astrofotky s nejpřísnějším kritériem bodových hvězd v celém poli to není, ale funguje to velmi pěkně. Na denních snímcích je to super, a běžně ho na to používám, jinak je snímek od poloviny pole ke kraji už viditelně neostrý. A Tomáš Maruška na Borgu vyzkoušel komakorektor od ATC a výsledek je celkem pěkný v celém poli kinofilmu. Nevím, jak to bude u tohoto SW ED-čka, které má ale ohnisko delší. Možná už to bude spíš překorigované. Ale třeba to bude lepší než nic.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Psion
Kontaktovat uživatele:

Sky Watcher ED80

Příspěvek od Psion »

MMys napsal: Když už seš v těch pokusech, zkus si tam ještě strčit obyčejný komakorektor. Mě Celestron MPCC u Borga pěkně srovnal zklenutí a zmenšil spot v kraji APS formátu asi na 1/3 proti stavu bez něj. Sice na astrofotky s nejpřísnějším kritériem bodových hvězd v celém poli to není, ale funguje to velmi pěkně. Na denních snímcích je to super, a běžně ho na to používám, jinak je snímek od poloviny pole ke kraji už viditelně neostrý. A Tomáš Maruška na Borgu vyzkoušel komakorektor od ATC a výsledek je celkem pěkný v celém poli kinofilmu. Nevím, jak to bude u tohoto SW ED-čka, které má ale ohnisko delší. Možná už to bude spíš překorigované. Ale třeba to bude lepší než nic.

Zrovna o tomhle jsem přemýšlel, když jsem se vzbudil, jak tam dostat MPCC. Na otestování není problém, ale s OAG to nepůjde. Já to totiž pointuju přes webkamerku a OAG Meade a tam MPCC nepůjde vložit. Každopádně to vyzkouším bez OAG a dám vědět.
Pavuk_

Sky Watcher ED80

Příspěvek od Pavuk_ »

MMys napsal: Když už seš v těch pokusech, zkus si tam ještě strčit obyčejný komakorektor. Mě Celestron MPCC u Borga pěkně srovnal zklenutí a zmenšil spot v kraji APS formátu asi na 1/3 proti stavu bez něj. Sice na astrofotky s nejpřísnějším kritériem bodových hvězd v celém poli to není, ale funguje to velmi pěkně. Na denních snímcích je to super, a běžně ho na to používám, jinak je snímek od poloviny pole ke kraji už viditelně neostrý. A Tomáš Maruška na Borgu vyzkoušel komakorektor od ATC a výsledek je celkem pěkný v celém poli kinofilmu. Nevím, jak to bude u tohoto SW ED-čka, které má ale ohnisko delší. Možná už to bude spíš překorigované. Ale třeba to bude lepší než nic.
Pomoze korektor ako MPCC napriklad pri zlepseni sirokeho pola svetelneho achrom. refraktora ?
Konkretne mam na mysli, ked by som do Sometu Monaru vlozil MPCC, zlepsi sa kresba okrajov pola ?
Povedzme,ze by som to dokoncil tak, ze zo Someta vyberiem objektiv (alebo okularovu cast s hranolom) a prerobil ho, ze by som MPCC spolu s okularmi mohol vkladat rovnako ako do dobsona (povedzme ako popisal Psion s tou redukciou T2/1.25" s mikroostrenim od Baaderu).
MP

Sky Watcher ED80

Příspěvek od MP »

MPCC je pocitany pro f/4.5 a podle vyrobce funguje od f/4 do f/6. Sice jsou to udaje pro Newton, ale myslim, ze zakriveni vlnoplochy bude u podobnych svetelnosti kvantitativne podobne. Takze na ED80 to asi bude moc. Navic to vypada, ze to EDcko je zkorigovane tak, aby melo minimalni zklenuti pole a pomerne siroke pole bez vyrazneho narustu aberaci v okraji i bez korektoru ( vlastne to je fotograficky objektiv ). Takze jakykoliv dalsi kus skla v ceste paprsku to muze jenom zhorsit.

Ten reduktor/rovnac je urceny pro Megreze, a to jsou vetsinou triplety s kratsim ohniskem a deformace vlnoplochy u nich bude vypadat jinak. Uvidime, az ty ED triplety Honzovi Zahajskemu prijdou. Doufam, ze to nebude horsi, nez muj Sonnar 300/4 ( coz je take triplet s 3cockovym rovnacem pole, ale nejsou v nem ED skla ). Ale pochybuji, ze to bude vyrazne lepsi, nez SW ED80 - ten je evidentne povedeny a pri f/5.6 Megreze s korektorem tezko bude obraz tak ostry, jako pri f/7.5 toho EDcka. Vyhody Megreze jsou spis podobne, jako u toho Borga : uceleny system ( draheho ) prislusenstvi a precizni mechanicka konstrukce.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Psion
Kontaktovat uživatele:

Sky Watcher ED80

Příspěvek od Psion »

Dovolil jsem si malou RECENZI
MilAN

Sky Watcher ED80

Příspěvek od MilAN »

Psion napsal: Dovolil jsem si malou RECENZIMůžeš, prosím Tě uvést, s kterými okuláry to nejde s 2" zeniťákem zaostřit ?
Podle mě stačí OV pro všechny okuláry,které mají ohniskovou rovinu před dosedací plochou okuláru. . Problém by měl být u 3 rozměrů Tele Vue Naglerů typu 4a 5, kde je ohnisková rovina dost utopená. Předpokládal bych problém u LVW a RKE - tys zkoušel ?
Odpovědět