Region Gamma Cygni

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Region Gamma Cygni

Příspěvek od Konihlav »

kua chlapi to mi nedelejte ;D

muzu to pochvalit? Je to uzasny a skvely!!!
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Region Gamma Cygni

Příspěvek od Sasa3 »

to Froggy: nevím, jak to děláš, ale máš tam zachycené jemnější detaily (hlavně v těch filamentech). Doostřoval jsi ještě nějak ten snímek? Nebo to je možná tím delším ohniskem, že i těch 600mm oproti 480mm přece jenom pomůže.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Froggy

Region Gamma Cygni

Příspěvek od Froggy »

Sašo, snímek jsem samozřejmě doostřoval – lehce v Photoshopu doostřuji každý svůj snímek. Ale delším ohniskem to podle mě nebude, protože Tvoje sestava má teoreticky v dané konfiguraci větší rozlišovací schopnost (cca 2,77 arcsec/pixel oproti mým 2,9 arcsec/pixel ).

Všimni si, že moje fotky jsou oproti ostatním celkově tmavší. Každý má jiný vkus, ale já radši preferuju tmavší obrázek, kde detaily lépe vyniknou a tolik neruší světlá vysvícená místa. Také díky tomu je snímek více uhlazený a tolik neruší ani případný šum. Ale jak říkám, každému se to nemusí líbit…
http://astrofotky.cz/~Froggy

ED refraktor SW 80/600, refraktor SW 100/500, CCD Atik ATK-16, CCD Meade DSI Pro, EQ-6 Sky Scan
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Region Gamma Cygni

Příspěvek od Sasa3 »

Jo, toho tmavšího podání jsem si všimnul. Já tahám za tu světelnou křivku trochu víc, hlavně používám hodně silnou gamma korekci (tak aby vylezly ty nejslabší zašumělé partie a přitom aby ještě šlo něco vidět něco v těch jasnějších částech). Pro porovnání jsem si ale svůj snímek zpracoval podobným stylem, jako máš ty, ale ty detaily tam nemám...
   Buď to bude kresba objektivu (pokud mají dalekohledy podobný spot v mikrometrech, tak je to díky různému ohnisku jiná hodnota v úhlových rozměrech) a nebo seeing. Na Slovensku byl obzvláště špatný. Jednu noc jsem musel vyhodit úplně celou. Jednak foukal hodně silný nárazový vítr (kupodivu to ale montáž v odlehčené sestavě docela dobře nesla) a pak byl opravdu příšerný seeing. Ze začátku noci jsem se při ostření nedostal s FWHM pod 2px, něco takového jsem ještě nezažil. Běžně dosahuji hodnoty kolem 1.2px, když je dobře tak i pod 1px. I tu noc, co jsem použil to nebylo slavné.
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Region Gamma Cygni

Příspěvek od Sasa3 »

Tak jsem ještě včera v noci dofotil 4.6h (46x6min). Výsledná složenina v plném rozlišení na klik:

SV80S+SV1.0x, Atik 314L, Ha 7nm (Baader) 9.5h. Složeno v DSS, zpracováno v PixInsight LE (světelná křivka a mírné doostření). Rozdíl oproti 5h verzi je pořád ještě znát (hlavně v plném rozlišení). Kdyby se mě ale někdo zeptal, jestli to stálo za to, tak bych si tak jistý už nebyl. Každopádně tímhle končím s pokusem vydolovat maximum při ohnisku 480mm (f/6). I když má snímek prakticky stejné měřítko jako níže uvedený odkaz na snímek 160mm refraktorem, přece jenom je vidět, že ta ostrost s 80mm dalekohledem je jinde. Asi nejde čekat zázraky...

Pro zajímavost snímek zmenšený na 80% je tady. Takhle nějak by dopadlo 9.5h snímání přes TV0.8x, jenom výsledná ostrost by asi byla mírně horší.
Froggy

Region Gamma Cygni

Příspěvek od Froggy »

Sašo, snímek máš pěkný, ale co mě zaráží je šum, který je ve snímku po 9,5 hodinách expozic s tak perfektní kamerou, kterou máš. Já jsem nafotil „jen“ 9x30min 4,5 hodiny, ale ve snímku tolik šumu nemám a detailů tam mám refraktorem 80/600 podle mě zachyceno ve srovnání se snímkem z refraktoru 160/912 v rámci možností podobně. Nebylo by tedy lepší pořídit méně snímků, ale s delším časem? U mé kamery v praxi jednoznačně funguje, že při nafocení 9x30 minut přes filtr H-Alpha 6nm, budu mít výsledek (na šum i detaily) podstatně lepší, než kdybych nafotil 27x10 minut nebo 45x6 minut. Nezkoušel jsi tedy v praxi, jestli by to tak nefungovalo i u tvé kamery? Vím, že jsi dělal různé výpočty optimálního času, ale něco jiného je teorie a něco jiného je praxe. A když se podívám na tvůj perfektní snímek PN G75.5+1.7, u kterého jsi delší časy použil, je to na výsledku hned znát.

ED refraktor SW 80/600, refraktor SW 100/500, CCD Atik ATK-16, CCD Meade DSI Pro, EQ-6 Sky Scan
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Region Gamma Cygni

Příspěvek od Sasa3 »

Já mám šum na fotkách rád a křivky vždy vytáhnu tak, aby tam nějaký ten šum vylezl. Tady je navíc trochu umocněný ještě doostřením snímku a tím, že jsem snímek upravoval v místnosti, do které svítilo sluneční světlo.

Jinak šum kamery by neměl k výslednemu šumu nijak výrazně přispívat. Expoziční doba 6min je sice asi 3x nižší než optimum pro moji kameru, dalekohled, filtr a městskou oblohu (ta je něco kolem 15-20ti minut), ale furt by to mělo být hodně OK. Tenhle kratší čas jsem zvolil proto, že jsem vyhazoval hodně snímků (požadoval jsem FWHM pod 1.5px). Při delší expoziční době by to trvalo mnohem déle nabrat těch 10 hodin. Šest minut je tedy takový kompromis mezi kresbou, šumem a celkovou dobou, kterou mi bude trvat nabrat 10hodin kvaltiních snímků.

U tvoji CCD kamery je situace jiná. Má výrazně vyšší vyčítací šum (víc jak dvakrát), optimální expozice je tedy nejmíň 4x delší. Světelnost tvého dalekohledu je f/7.5 místo mých f/6 a přibližně se vykomepnzuje větší plochou pixelu u tvé kamery. Kvantové účinnosti kamer jsou podobné, takže ekvivalent mé 6ti minutové subexpozice bude (z hlediska šumu výsledného složeného snímku) něco kolem 24minut u tvé kamery. Navíc máš trochu menší šířku pásma, takže v tomhle to být nemůže. Pokud máš ale např. 2x menší pozadí oblohy než tady u nás v Říčanech (město prakticky na hranici Prahy navíc část byla snímána při měsíčním svitu), tak ti stačí na zachycení daného signálu 2x kratší doba než mě... Můžes mi poslat nějaký původní FIT obrázek jedné 30ti minutové expozice z prostředka noci a jeden master bias snímek? Pozadí bych změřil a hned by se vidělo.

Pokud jde o kresbu, proč tam mám těch detailů míň, tak nevím. Určitě něco nebylo správně skolimované. Levá strana snímku (ořezaná) je výrazně horší než pravá. Ničeho takového jsem si při focení NGC6888 nevšimnul - včera jsem ale vše překontroloval a nic špatného jsem neobjevil.
  Kromě seeingu a kresby dalekohledu mě napadla ještě jedna možnost - Ha filtr. Už když jsem si ho pořídil, tak jsem si všimnul že pološířky hvězd při ostření s tímhle filtrem jsou mírně větší než když ostrřím přes LRGB filtry. Navíc jsem si všimnul, že čím je filtr od kamery dál, tím větší je výsledná pološířka hvězd. Mám prostě podezření, že ten Ha filtr od Baaderu mírně snímek rozmazává. Časem plánuji koupi 5nm filtru od Astrodonu, abych měl úzkopásmové filtry parfokální. Třeba se to zlepší.  
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Region Gamma Cygni

Příspěvek od Konihlav »

Mám prostě podezření, že ten Ha filtr od Baaderu mírně snímek rozmazává.tak pokud by se tohle potvrdilo, jen by to umocnilo moji neduveru v baader filtry. Podle me proste neexistuje levny a kvalitni filtr. Muze byt drahy a nekvalitni, drahy a kvalitni, levny a nekvalitni, ale ne levny a kvalitni...

Ty Froggyho snimky mi taky "pijou krev" ;-)

BTW trosku OT: vcera jsem fotil v Bezverove (obloha je tam fakt nadherna) 20ti minutove snimky pres Oiii 3nm filtr s ATiK314L+ (pri -6stupnich celsia) a uroven pozadi, pote co zapadl mesic, klesla az na cca 200 ! Takze abych mel 700-800, mohl bych 1 expozici natahnout na hodinu a neco, uplne klidne...
Froggy

Region Gamma Cygni

Příspěvek od Froggy »

Sašo, to že máš rád na fotkách šum, je v pořádku. Zas ho tam tolik nemáš a mě v přiměřené míře také nevadí. Ale překvapilo mě, že máme teď fotku +- stejně světlou (ty ji máš o něco světlejší) a šumu tam máš víc, i když jsi fotku nasnímal jednou takovým časem při desetinásobně větším počtu dílčích snímků. Přece se všeobecně říká, že čím víc dat nafotíš a složíš, tím bude výsledný snímek detailnější a s menším šumem. Ale v tomto případě mi to tak nepřipadá, proto je mi to divný a přemýšlím čím by to mohlo být… Nic jiného v tom prosím nehledej.

Ohledně H-Alpha filtru mám také vyzkoušené, že pokud je blíž k čipu, je kresba ostřejší, takže jsem to vyřešil tak, že ho mám momentálně od čipu vzdálený cca 9mm.

Původní 30 min. FIT a master bias snímek Ti posílám do mailu a budu rád, když mi u snímku změříš pozadí, popřípadě i zjistíš FWHM. Já nevím, jak se to dělá a chtěl jsem to s Tebou probrat v září na Šumavě.

Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Region Gamma Cygni

Příspěvek od Sasa3 »

Zanalyzoval jsem pozadí na všech snímcích (vybral jsem si nejtamvší místo v B343). Opravdu závisí na podmínkách a místu: ve Spišské Teplici se na 6ti minutovém snímku pohybovalo v rozmezí 70-80ADU, předevčírem v Říčanech to bylo od 130-150ADU, když nesvítil Měsíc a až 280ADU když svítil a na obloze byly drobné cirry. Hodina expozice ve Spišské Teplici byla tedy ekvivalentí 2 hodinám snímání v Říčanech (když nesvítil Měsíc) a 4 hodinám snímání když svítil Měsíc.

Bohužel zrovna ta noc ze Slovenska (která dává díky nízkému pozadí statisticky nejsignifikantnější příspevěk) byla zrovna noc s horším seeingem (a to jsem úplně zahodil snímky z jedné noci). To by mohlo vysvětlovat i tu mírně větší neostrost snímku.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Region Gamma Cygni

Příspěvek od Konihlav »

co s nacatym vecerem? Preci vyfotit okoli gamma cygni :-)

je to druha fotka z prvni noci v Chorvatsku Na to, ze to byl jen "pokus" jsem docela spokojen +- ;-)
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Region Gamma Cygni

Příspěvek od MMys »

nepřehnal jsi to nějak moc s tím stretchnutím ? Je to nějaké moc "hutné". Lepší výraz mě nenapadá. Prostě moc syté, se ztrátou kresby v jasnějších partiích, jak přehnaně aplikovaná gamma korekce.

Nic proti samozřejmě, je to jen můj názor, tak to na mě zapůsobilo když jsem to otevřel.

Expozice je ale asi dostatek. Pošli kdyžtak seskládaný FITSy pro HII a OIII, zkusím to taky.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Region Gamma Cygni

Příspěvek od Konihlav »

no jo, kdyz ja si s tim hral asi 2 hodiny (proste jak jsem zjistil kazdy snimek to chce udelat jinak, takze vzdy "tapu" od zacatku). No a pak uz jsem byl tak "vystaveny", ze jsem nedokazal soudne rict, ktera z mych vystupu je nejlepsi... ale tohle urcite nevzniklo stylem pouziju vsechny techniky co znam a zprasim to, naopak myslim, ze to bylo pomerne malo uprav. Jedina, kterou jsem prehnal byla ponekud zvysena saturace ale me se to vice barevne libi :-)

takze zde jsou slozene Ha a Oiii FITsy:

Ha
Oiii

verim, ze mistr zpracovani obrazu (MMys) s tim urcite udela neco prihodneho...

P.S.: ja pouzivam 2 techniky skladani, RGB kde R=Ha, G=B=Oiii a LRGB kde L=R=Ha a G=B=Oiii. Ta druha vetsinou nakonec zvitezi protoze obvykle mivam hodne Ha dat a malo Oiii a nechci si zanest moc sumu z Oiii do Ha. LRGB ale vychazi moc do svetla (ruzova), kdezto RGB je cervenejsi. Takze zvysuju saturaci :-)

jo a pokud se to nekomu i libi (ta moje prehnanejsi verze) tak at se neboji ozvat (nebo naopak nelibi a proc :-))
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Region Gamma Cygni

Příspěvek od MMys »

Tak jsem si s tím asi 15 minut hrál a vytvořil tohle:

Jak jsem to "vyrobil":

V MaxIm DL stretchnul H-alfu do rozsahu 16 bitů (byla float s rozsahem přes 67k ADU) a uložil jako 16bit integer TIFF.

Totéž s OIII, ta se ale do 16 bitů vešla.

OIII jsem zregistroval vůči H-alfa, aby to na sebe pasovalo.

Načetl jsem oba snímky do Photoshopu a lineárně stretchnul oba snímky 16x, aby se vůbec něco ukázalo. (některé hvězdy tím šly do saturace, ale není jiné cesty, gamma nebo log stretch udělá moc plochý nekontrastní obraz)

Vyrobil jsem umělý G kanál smícháním 10% H-alfy a 90% OIII.
(to trvalo nejdéle, až na 4 pokus, zkoušel jsem různé poměry, aby zašuměná OIII moc nezkazila snímek, ale mírně do fialova zabarvila těch několik málo oblastí, kde OIII je) S prostým G=B=OIII by to vyšlo skoro stejně a pravděpodobně šlo vyladit nakonec křivkami úplně stejně.

Potom jsem vyrobil prázdný RGB snímek, stejného rozměru. Do R kanálu vložil HII, do G ten mix  HII+OIII do B OIII

Pak jsem vložil vrstvu úprav a od oka nastavil křivky tak, aby se mi to líbilo (není to vědecký snímek ale "umělecký" výtvor takže si tohle můžu dovolit)

Nakonec jsem ještě maličko stretchnul úrovně. Obě vrstvy úprav jsou uložené v PSD souboru, ten uploaduju zachvilku.  

----------------

edit: PSD je zde:
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/AstroF ... -PPech.psd
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Region Gamma Cygni

Příspěvek od Konihlav »

- barevne to mas moc pekny, ja to ale hnal pres LRGB kompozit (misto RGB, kde to mam podobne cervene jako Ty), proto to mam vice do ruzova (i kdyz jsem to prehnal s pridanim saturace)
- ja tam mam ale lepe videt ty slabsi okraje (proc byt uzkoprsy, kdyz ty data jsou pekny a je to proste "tam").

takze by to chtelo neco mezi :-)
Vyrobil jsem umělý G kanál smícháním 10% H-alfy a 90% OIII.tohle neumim budu se to muset naucit... :-/

diky za psd, treba mi to neco rekne :-)

ja uz snimek predelavat nebudu, me se libi jak je, byt je opet trosku vice extravagantni, na coz zdejsi publikum neni zvykle (ale zvykne si :-)) beztak to byl jen "test" a pokus a je to jen 70minut H-alfy a 45min Oiii. Takze o nic nejde.

jinak ucel to splnilo - sokovat priste zkusim hlidat vice gamu apod. ;-)

diky za komentare
Odpovědět