Tak tohle je můj první vážňejší pokus o astrofotografii se vším jak má být: autoguiding+výjezd za tmavou oblohou (7.3. kopec Cáb nad Vsetínem a 9.3. Ondřejov). Proto úvítám vaše kritické komentáře.
Tady je snímek z 9.3. (22x5minut, ISO 400, EOS350orig, 80/480mm, TVx0.8 reduktor):
http://www-hep2.fzu.cz/~kupco/astro/200 ... 81_022.JPG
S autopointací nebyl žádný problém, i když toho 9.3. místy i zafoukalo. Tady asi nejvíc pomohla rada z tohoto fóra, abych dotáhl na doraz spojky u montáže. Vůli v deklinaci řeším tak, že dovoluji pohyb pouze ve směru driftu. Pořídil jsem si taky polární hledáček, takže teď dělá autoguider opravu typicky tak 1 za 10 sekund.
Úpravy jsou zatím předběžné, aplikoval jsem jenom dark frame. Nakonec jsem použil jenom 5 DF snímků, už od pohledu šlo vidět, že ostatní DF snímky nesedí s tím, co je na snímcích. A bohužel je patrné i na jednotlivých snímcích galaxií, že se DF v průběhu noci měnil. První čtyři mají např. do fialova i levý horní roh (na ty jsem použil DF snímky pořízené před 2 dny), kdeždo ostatní už ne. No abych to shrnul, musel jsem vyříznout nakonec pouze tenhle čtverec, ale pořád je v dolních rozích patrné zabarvení pozadí do fialova. Ještě chci zkusit nafotit flat-field pro tuhle sestavu a odstranit hot pixely (ty se nakonec projevují jako černé čáry a díry na snímku). Největší problém jsem měl s volbou kontrastu: na mém notebooku snímek není vůbec kontrastní, na monitoru v práci je ale kontrastní až moc. Tak nevím.
Kromě galaxií v názvu příspěvku je jich tam ještě pár, kde jde vidět nějaký tvar. No a těch, co vypadají jako mírně rozmáznutá hvězda, je určitě aspoň 20 (pak už jsem je přestal počítat). Zajímalo by mě, jak určit MHV u tohoto snímku. Program Cartes du Ceil končí někde na 15-ti.
No a na závěr jsem ještě složil snímky ze 7.3. a 9.3. (31x5 minut, ostatní stejné jako v předešlém případě):
http://www-hep2.fzu.cz/~kupco/astro/200 ... mb_012.JPG. Je to sice delší expozice, ale hvězdy už nejsou tak hezky bodové jako na předchozím snímku.