M42
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
M42
Ach jo. To je tak, když je člověk přepracovanej, a ještě k tomu moc nespí 
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
M42
tak když už jste byli u tý barvičky,tak se přiznám že nejen já,ale i moje přítelkyně a další tři k dalekohledu přizvané osoby(ne,nijak sem je nemanipuloval) se divily jak je ta mlhovina zvláštně zelená. ;)A to v newtonu sw 130/900,na hony vzdáleným vašim 14" nebo 16"kukadlum.Že by hromadná halucinace? ;D
Jakub Kristek

- MaG
- Kontaktovat uživatele:
M42
Mlhovina jeví zelenou, možná dokonce modrozelenou barvu. U vašeho přístroje mám trochu obavu, zda to již není málo na vidění nějakých barev.
Spíše bych spekuloval zda poblíž nebyla oranžová světla a zda toto není výsledek mozkového klamu, tedy barvy doplňkové k oranžové.. (sám nerozumím a asi jsem právě napsal blábol.. ještě že je silvestr, to mi to snad projde)
koukám doplňkovou k oranžové je spíše modrá tak nevím..
http://www.fujisvet.cz/article_pic.php?id=434
Spíše bych spekuloval zda poblíž nebyla oranžová světla a zda toto není výsledek mozkového klamu, tedy barvy doplňkové k oranžové.. (sám nerozumím a asi jsem právě napsal blábol.. ještě že je silvestr, to mi to snad projde)
koukám doplňkovou k oranžové je spíše modrá tak nevím..
http://www.fujisvet.cz/article_pic.php?id=434
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
M42
pozoroval jsem ji cca20km od města,takže jasnými oranžovými mlhovinami v pozadí či okolí to nebylo.a ona mlhovina byla i v onom 130mm přístroji natolik jasná že o viděné barvě nepochybuji
.Samotného mě udivila,všechny ostatní mlhoviny se mi samozřejmě jevili jako bělavé šmouhy,prostě mlhoviny(snad s vyjímkou několika planetárek de se mi zdálo že také nějaký náznak barvy do modra či zelena vidím).Ale nepochybuju že nejhezčí barevné mlhoviny jsou vidět z našich krásných měst a sídlišť.Není nad to kochat se krásně strukturovanými oranžovými mlhovinami velikosti desítek stupňů :-/
Jakub Kristek

M42
Monika Ch. napsal: Já mám malinký přístroj - Newtona 76/800 a s ním mlhovinu moc dobe nevidím, ale zatím mi to stačí...
Maly dalekohled nevadi, i s nim se da videt dost. Nech oci privyknout tme (to znamena nevidet zadne svetlo alespon 15 minut), natrenuj si bocni pohled, pouzij 20mm okular a klidne se na ni divej 10-20 minut. Taky pomaha zkusit si ji nakreslit - vem tuzku, papir a pozorne zaznamenavej detaily ktere uvidis, vsimej si jednotlivych hvezd, jasnejsich vybezku i tmavsich casti. Mozna budes sama prekvapena co vsechno se ti podari zachytit. Samozrejme plati cim tmavsi obloha, tim lepsi.
Maly dalekohled nevadi, i s nim se da videt dost. Nech oci privyknout tme (to znamena nevidet zadne svetlo alespon 15 minut), natrenuj si bocni pohled, pouzij 20mm okular a klidne se na ni divej 10-20 minut. Taky pomaha zkusit si ji nakreslit - vem tuzku, papir a pozorne zaznamenavej detaily ktere uvidis, vsimej si jednotlivych hvezd, jasnejsich vybezku i tmavsich casti. Mozna budes sama prekvapena co vsechno se ti podari zachytit. Samozrejme plati cim tmavsi obloha, tim lepsi.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
-
Monika Ch.
M42
michal.b napsal:
Dneska se moc hezky vyjasnilo, tak jsem si řekla, že vyrazím na nedaleký kopec. Dál nemůžu, rodiče by nedobolili. Tak to zkusím a uvidím, jaké to bude... Já vždycky, když pozoruju, tak nechám oči přivyknout tmě, ale zkusím si ji nakreslit.
Dneska se moc hezky vyjasnilo, tak jsem si řekla, že vyrazím na nedaleký kopec. Dál nemůžu, rodiče by nedobolili. Tak to zkusím a uvidím, jaké to bude... Já vždycky, když pozoruju, tak nechám oči přivyknout tmě, ale zkusím si ji nakreslit.
M42
Monika Ch. napsal:
Svoji kresbu potom naskenuj nebo vyfot a posli ji sem, budeme se tesit. Prijemne pozorovani
Svoji kresbu potom naskenuj nebo vyfot a posli ji sem, budeme se tesit. Prijemne pozorovani
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
M42
Vabra napsal:
M42 je videt za dobre noci i bez triedru ;D. V triedru uz je videt velmi dobre...snad i z mesta...
Takže se mi to nezdálo. Bál jsem se to napsat, ale zdálo se mi že ji vidím i okem ;D. Včera byla v Sadské nádherně jasná obloha.
M42 je videt za dobre noci i bez triedru ;D. V triedru uz je videt velmi dobre...snad i z mesta...
Takže se mi to nezdálo. Bál jsem se to napsat, ale zdálo se mi že ji vidím i okem ;D. Včera byla v Sadské nádherně jasná obloha.
M42
M 42 mě taky překvapila. Asi před měsícem se kokukám a najednou vidím okem obláček. To se mi předtím nestalo. A to předtím sem ji hledal i dalekohledem a nic. Nevycházel sem z užasu. pOdle me to byly asi antastický pozorovací podmínky, ale ted už jí vidím pokaždý. Tak to asi podmínkama nebude. Zřejme sem nevědel kde hledat......
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)
Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce
https://tomaja.cz
Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce
https://tomaja.cz
M42
Jacquess napsal: M 42 mě taky překvapila. Asi před měsícem se kokukám a najednou vidím okem obláček. To se mi předtím nestalo. A to předtím sem ji hledal i dalekohledem a nic. Nevycházel sem z užasu. pOdle me to byly asi antastický pozorovací podmínky, ale ted už jí vidím pokaždý. Tak to asi podmínkama nebude. Zřejme sem nevědel kde hledat......Neber to nijak špatně, ale M42 je vidět pouhým okem i v Praze, tak že tím dalekohledem jak píšeš jsi musel určitě hledat na špatném místě
, jinak to není možné jí nevidět
.
Risben
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D