PixInsight

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Odpovědět
alda
Kontaktovat uživatele:

PixInsight

Příspěvek od alda »

Pánové moc děkuji za rady, jdu je vyzkoušet a dám vědět jak to dopadlo případně, když se nebude dařit :-)
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

PixInsight

Příspěvek od Konihlav »

tak jsem si prave ted koupil jednu komercni licenci, tak holt jo no, kdyz to jinak nejde... treba se mi ta M31 konecne podari udelat lip, az se naucim nejaky novy nastroj... sice PI nemam rad (pro par veci), ale zas jako prohlizec FITs pro Linux to je dokonaly navic obcas nejaky nastroj treba pouziju, urcite je to mocny stroj, jen je treba vedet jak ho spravne a na co konkretne pouzit. Toz vitam se v klubu... :)
Oko1

PixInsight

Příspěvek od Oko1 »

Tesim se az pochopis jeho silu;) Vitej v klubu!
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
FunTomas

PixInsight

Příspěvek od FunTomas »

Pavle, keďže si programátor, silu pochopíš a využiješ, keď si začneš programovať vlastné moduly. ;)
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Oko1

PixInsight

Příspěvek od Oko1 »

Pavle, keďže si programátor, silu pochopíš a využiješ, keď si začneš programovať vlastné moduly.  ;)
To už jsi na dalším levelu, on Pavel musí nejdříve pochopit, že se s tím nemusejí nutně dělat jenom kýčovité ultraHDR snímky, ale že tam je i pár dalších funkcí. Ale věřím, že poztivní posun uvidí rychle a pak teprve budeme čumět ;)
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
alda
Kontaktovat uživatele:

PixInsight

Příspěvek od alda »

Tak se ještě vracím ke svým předchozím příspěvkům v tomto tématu. Povedlo se mi sloučit H-alfu s RGB pomocí NBRGBCombinantion scriptu, vše je OK. Dělám to samozřejmě na lineárních datech před všemi úpravami. To mne dostává k dalšímu problému :-)
Na výsledném snímku udělám klasické úpravy CROP, BN, DBE, CC, atd. a pak bych následně rád udělal DEKONVOLUCI.
Podotýkám, že je to na DSLR datech.

A to je ten problém - DEKONVOLUCE.

Dělám ji tak, že si nachystám PSF (z cca 20-50 slušných hvězd), udělám STARMASKu a z L-kanálu masku a pak se snažím o dekonvoluci.

Ale nějak mi to dělá binec, ikdyž se snažím laborovat s parametry (hlavně GLOBAL DARK). Iterací zkouším max 25.

Nevím, včem by mohl být problém, jestli v tom:
- že vlastně sloučím H-alfu a RGB a v rozích to taky není nikdy 100% a když pak vyberu slušné hvězdy, tak jsou těmito věcmi poznamenány a tak PSF není co by mohla a udělá binec
- nebo v tom, že jde o DSLR data a není tam "schováno" tolik co by šlo vytahovat
- chyba jinde

Výsledek je vždy hnusný nebo hnusnější než před dekovolucí a nebo když už mi to nějaké detaily v mlhovině vytáhne, objeví se "bílí červi" :-)

Budu rád za každý nápad.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

PixInsight

Příspěvek od MMys »

dekonvoluci zvlášť.
Já dokonce dělám dekonvoluci zvlášť hned po slozžení snmímků na L, R,G,B a H-alfě. Nikoli až na hotové složenině.

Dekonvoluce zvlášť na jednotlivých kanálech ti umožní opravit různé rozmazání jednotlivých kanálů. Třeba modrá je znatělně víc náchylná na horší seeing.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
alda
Kontaktovat uživatele:

PixInsight

Příspěvek od alda »

dekonvoluci zvlášť.
Já dokonce dělám dekonvoluci zvlášť hned po slozžení snmímků na L, R,G,B a H-alfě.  Nikoli až na hotové složenině.

Dekonvoluce zvlášť na jednotlivých kanálech ti umožní opravit různé rozmazání jednotlivých kanálů. Třeba modrá je znatělně víc náchylná na horší seeing.

To ji děláš ještě před všemi úpravami? Mám strach, že pokud to budu dělat na čistě složeném snímku, abych pak nevytáhl nějaký binec na pozadí a měl pak problém s DBE a podobně. Zkusím to udělat a zkusím rozhodit i RGB na jednotlivé kanály (ale je to z DSLR).
MMys
Kontaktovat uživatele:

PixInsight

Příspěvek od MMys »

No jistě že ji dělám na čistě složeném snímku. To se musí, jakmile už nějak zakroutíš křivkama a není to lineární, už to nefunguje tak dobře.

Rozseparovávat to na kanály to asi nemusíš, když to nemáš mono kamerou, ale H-alfu rozhodně udělej zvlášť, protože ta má úplně jiné velikosti hvězd než ten LRGB zbytek.

Dekonvolucí určitě nevytahneš binec z pozadí. Zaprvé to děláš přes masku, a zadruhé na nějaké velké struktury jako gradienty a podobně nemá dekonvoluce vůbec žádný vliv.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
alda
Kontaktovat uživatele:

PixInsight

Příspěvek od alda »

Díky. To že to musí být na lineárním snímku mi bylo jasné, jenom jsem nevěděl na kterém místě. Hodím si to tedy do poznámek, že hned na začátek na složených snímcích.
Díky moc
MMys
Kontaktovat uživatele:

PixInsight

Příspěvek od MMys »

Ono to můře být kdykoli, než uděláš do obrazu nějaké zásahy, kterou vedou ke znatelnému a nelineárnímu stretchnutí úrovní. Samozřejmě to nějak funguje i po stretchnutí, hlavně když si udělá model PSF, ne že použiješ nějakou předdefinovanou.

Ale obecně by dekonvoluce (pokud je potřeba) měla být jednou z prvních operací. Na druhou stranu, jestli před tím uděláš třeba DBE je naprosto fuk. To neovlivňuje profil hvězdy.
pavelseb
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

PixInsight

Příspěvek od pavelseb »

Když jsem zkoušel pokusy z PI tak jsem vycházel z http://www.pixinsight.com.ar/ a třeba konkrétně v tomto návodu je dekonvoluce udělána po ABE, DBE, Neutralizaci pozadí a vyvážení bílé...(takže jak říká Martin, jedna z prvních operací ale klidně napřed udělána DBE)

Je tam více názorných tutoriálů, třeba to pomůže....
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
alda
Kontaktovat uživatele:

PixInsight

Příspěvek od alda »

Když jsem zkoušel pokusy z PI tak jsem vycházel z http://www.pixinsight.com.ar/ a třeba konkrétně v tomto návodu je dekonvoluce udělána po ABE, DBE, Neutralizaci pozadí a vyvážení bílé...(takže jak říká Martin, jedna z prvních operací ale klidně napřed udělána DBE)

Je tam více názorných tutoriálů, třeba to pomůže....
Právě tak jsem to dělal, ve všech tutoriálech jsem narazil, že se dělá deconvoluce někde v těchto místech po ABE, DBE, BN, CC, ale asi se nezkazí nic, pokud se udělá na začátku jak píše Martin, tím spíš, že jde o sloučení s H-alfou.

Tak jsem to udělal, a upřímně na mých datech žádný zázrak, dovolí mi to max 20 iterací, jinak už je to hnusné a nepomohlo mi nic. Asi bude zakopaný pes v tom, že je tam z DSLR málo dat. Nezvolil jsem možná nejvhodnější objekt, jde o NGC281 -Pacmana. Už mám skoro výsledek, tak to sem hodím jak to doladím.
ogami
Kontaktovat uživatele:

PixInsight

Příspěvek od ogami »

Tak jsem to udělal, a upřímně na mých datech žádný zázrak
A neni treba problem i v tom, ze dekonvoluci pouzivas na "undersamplovany" obrazek? Na svych datech jsem dopadnul dost podobne a dekonvoluci nepouzivam.

Deconvolution is only appropriate for images that have captured enough small scale detail to be
enhanced by this specialized algorithm. It is generally not appropriate to use deconvolution for the
undersampled images typical of widefield work.
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
alda
Kontaktovat uživatele:

PixInsight

Příspěvek od alda »

Hmm, to by mohlo být ono :-)

Tady je výsledný pokus:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 98/251#251