Dnešní Posidonius
chválím barevné podání - tedy ten povrchový nádech to jsi vychytal - mě se líbí hodně - i na těch posledních kresbách.
Byly vidět nějaké další detaily v kráteru ? čekal bych malinko víc detailů jako například tu centrální rýhu. Ale já dopadl včera tak, že když jsem vytahnul kreslení a zakoukal se na Měsíc, tak se zatáhla difuzní oblačnost a bylo, Měsíc prosvítal ale šíleně nekontrastně a z pozorování žádná radost .. Takže je dobře za každý detail !
Děkuji za reakce. Pomalu se učím Marku, na moc velké detaily to není, taky mě nepustil seeing. Ted se spíše snažím, at mám zakresleno, jak ho vidím v okuláru. Editoval jsem snímek-opravil jsem si tam původní označení světových stran, které jsem měl v levém spodním rohu a působilo to zmatečně.
Dnešní pozorování přes vysokou oblačnost - kupodivu většinu času přes mraky bylo dalekohledem celkem pěkně vidět a v pár chvilkách i velmi slušné detaily bez chvění při zvětšeních - 100-200x
Zákres jsem prováděl převážně při zvětšení 160x.
Kráterek jsem pak identifikoval zpětně jako Pytheas. V centru byly zpočátku rozlišitelné dva výstupky, které se později slily spíše v jeden v kresbě to mám docela zmršené.
A Mare Imbrium jsem pozoroval jen jako jeden celek, druhý drobnější výstupek byl schovaný ve stínu.
určitě se neboj dát sem kresbu od dalekohledu nebo upravenou klasickou skicu - tedy pokud máš možnost to ofotit nebo naskenovat. Alespoň mě osobně by to zajímalo.
Pokud člověk nemá PC grafický tablet na kreslení v PC aplikaci, tak je to překreslování a úprava klasické kresby nesmírně náročná .. A myslím že se pak vytrácí ta autentičnost a originalita kresby.
určitě se neboj dát sem kresbu od dalekohledu nebo upravenou klasickou skicu - tedy pokud máš možnost to ofotit nebo naskenovat. Alespoň mě osobně by to zajímalo.
mě by taky zajíma Tvá kresba od dalekohledu BOBIK.
Nejdřív se zdálo že bude zataženo, ale naštěstí předpovědi selhaly a udělalo se hezky.
Rychlé kochání se krátery při 18% dorůstajícím Měsíci, rychlý náčrtek .. minimální úpravy před nafocením.
Seeing byl zpočátku velmi dobrý, koukal jsem chvíli i při 250x ale pak jsem přes Barlowa nahodil 160x optimální pro koukání do horizontu kde už se to stále víc a víc třepalo.
Přikládám kresbu
Ve skice je chyba v čase - zapomněl jsem, že už máme letní čas
Dneska velmi pěkný seeing a docela dlouho se držel - tak jsem trochu zkoušel kreslit, snaha byla zachytit hodně detailů a pak to taky podat nějak stravitelně, jenže nakonec se ukázalo že na detaily jsem si asi nevybral vhodný kráter a pak ta věrohodnost mi nějak během kresby unikla.
Ale i tak to sem dám, pro případné zasmání ..
Ja se nesmeju, ja bych nenakreslil ani tohle... Jinak si myslim, ze to neni tak spatne, je jasne, ze u dalekohledu tam toho bylo mnohonasobne vic krat k videni, ale hrozne spatne se to vsechna dava na papir (teda aspon me).