Přátelé , emoce stranou . Jak jsem již napsal ve svém minulém příspěvku , Fyzika existuje bez nás . My jen pozorujeme co vytváří. A to je to oč tu běží. Vše je dáno pozorovacím úhlem lidského faktoru . Ten v nejlepších případech je 1´ pro snazší rozlišení pak byly stanoveny 4´ . Jsou lidé, kteří jdou na samý kraj, ale i ti kterým nestačí ani 10´ což by znamenalo zvětšení 5D . Já sám sem kdysi používal 4D- 800x ,ale jen proto abych snadněji pointoval . Další věc je , že tento úhel se musí zvětšit v případě málo intenzivních předmětů.
U posouzení kvality soustav, je to také na lidském faktoru . Jen vytrénované oko ty rozdíly vidí a ještě ví jaké další kroky udělat pro posouzení. Jediná cesta je vyloučit lidský faktor a proměřit pomocí měřícího zařízení , To je opakovatelné a činím neovlivnitelné . Vlastně ano , špatným nastavením zařízení

, ale to je něco jiného.
U toho snímání kamerou , je to trošku jinak .Úhlové rozlišení je dáno průměrem optiky a žádné prodlužování f to nezmění , jen se to metricky úměrně zvětší. (Velikost ayriho pro danou světelnost je konstantní při různém průměru ). To prodloužení pak má význam jen proto aby nejmenší detaily byly zaznamenatelné čipem kamery .
U světelnosti 1:80 je pak velikost Airy disku 0,108mm což pro běžný čip 0,005mm je 20 pixelů .
Pokud bych to měl k něčemu přirovnat tak ke kinu . Malý obraz na políčku filmu se pak zvětší na několikametrové plátno. Někdo bude sedět vzadu a jiný ve předu , jo je právě důvod toho jaký preferuje pozorovací úhel .
To podložení f tady provádějí fotoči planet, ale výsledek je pak složením tisíců snímků . Tim se dostanou a na samou hranici možností optiky.
Jedna možnost kontroly je nafotit nebo pozorovat čárový test. Pro průměr 200mm a 200m daleko by šířka čáry měla být 0,35mm (základní rozlišovací schopnost ). Ale nepředpokládám , že se to někomu podaří, neboť při povrchu je vždy velká turbulence.
Láďo to mi nenapadlo, tak to demonstrovat. Přitom je možné taky vidět ty kazy v oku .
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro