Pak jsme přejeli do Jizerek a díky Vicovi jsem postupně viděl dlouho neviděné. Po příjezdu samozřejmě Saturn, seeing dost pěkný, prstenec s Cassiniho dělením po stranách, nějaký ten pás v atmosféře, tenká černá linka u prstence před planetou, stín planety na prstenci, měsíčky Titan, Japetus, Rhea, Tethys..
Pokračování později bylo na pomezí sluneční soustavy u Pluta. Ač mimoplanetární, bylo zajímavé jej přes čtyřicítku zkusit. Mezi mnoha hvězdami Mléčné dráhy se vyskytovala i jedna, která tam byla navíc a i přes velký průměr to bylo dost slabé, ne úplně hraniční, ale nic moc.
Dál přišel na řadu Neptun, jehož kotouček byl při cca 300x dobře patrný a vedle něj plula slabá, ale dobře viditelná hvězdička - Triton.
Uran byl znatelně větší, ne tak modrý. Vic měl v okuláru clonku pro spatření Titanie a Oberona a prý je tam zahlídával, já si mohl oči vykoukat, ale neviděl jsem.ů
Pak už k ránu vyšel Měsíc a po něm jsme pozorovali Jupiter. Nejprve byly vidět pěkné detaily už v 10° výšce, při trochu horším seeingu za svítání se muselo na detaily i počkat, ale pak byla vidět GRS a stín Europy hned u ní.
Končil jsem s Marsem pouze okem a triedrem a pak i Merkurem. Ten mě překvapil. Triedrem jsem jej našel hned jak vyšel nad opar u obzoru (výška 0, 0 prd). Okem prakticky vzápětí ve výšce tak kolem 2°. Vidět byl potom až do světla.
Na závěr jsem koukl na východ Slunce, což byla jak triedrem tak emocionálně tečka jak z praku. 10x50 jsem viděl tři oblasti se skvrnami a to díky oparu a cárům oblak u obzoru.
Pak už jsem jen poslouchal, jak slunce vyšlo před 25 minutami, zatímco mě před 33

1x Slunce

1x Měsíc
9x měsíce planet
8x planeta
1x trpasličí planeta
a hafo zážitků s meteory, deep-sky a focením
Report s fotkami vložím na web..