Sky-Watcher MAK90 + EQ1

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Sky-Watcher MAK90 + EQ1

Příspěvek od Cztwerec »

Kdyz se viktorovi ten jeho Jupiter libi, neberme mu to!  Nikdo mu to nebere, já sám jsem vždycky měl radost i z mála, ikdyž bych chtěl jednou fotit ještě lépe než teď. Jen tvůj obraný mechanismus Viktore, trošku vybočil z toho čemu se říká slušné jednání. Z druhé strany jsi tím pádem nemohl čekat nic jiného, ikdyž to asi taky nebylo bráno s nadhledem, tečka. To je to co se tu řešilo a tys to asi moc nepobral...

Řekněme si každý z nás, kdo s focením začínal s nějakým dělem? Moc nás nebude, včetně mě, začínal jsem s Bushnellem 50/600 na rozklepané AZ montáži.

Lectorem iustus...
Lukina

Sky-Watcher MAK90 + EQ1

Příspěvek od Lukina »

To viktor: Jo, mas to pekny.
To Konihlav: Ja bych ta expresiva nepouzival (taky ta zla sluvka znam), ale jinak to mas naprosto spravne.
To "polsky čtverec": Ja to myslel tak, ze to nema cenu dal rozebirat, proti gustu...Je to neco jako s novou Kia Picanto, kde predni naprava stoji vice nez na o par trid lepsi audinu. Kdyz to nekdo chce...

A tim v tomto vlakne koncim. Stejne uz je rozhodnuto.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
viktormt

Sky-Watcher MAK90 + EQ1

Příspěvek od viktormt »

Nikdo mu to nebere, já sám jsem vždycky měl radost i z mála, ikdyž bych chtěl jednou fotit ještě lépe než teď. Jen tvůj obraný mechanismus viktore, trošku vybočil z toho čemu se říká slušné jednání. Z druhé strany jsi tím pádem nemohl čekat nic jiného, ikdyž to asi taky nebylo bráno s nadhledem, tečka. To je to co se tu řešilo a tys to asi moc nepobral...

Řekněme si každý z nás, kdo s focením začínal s nějakým dělem? Moc nás nebude, včetně mě, začínal jsem s Bushnellem 50/600 na rozklepané AZ montáži.

ked vidim ten mesiac s 50/600, je mi jasne, ze ludia si myslia, ze s newtonom 130 eq2 fotit nepojde.. s 50/600 dokazes urobit ostru a kontrastnu snimku - na az1. az1 nie je rozklepana montaz. pri pozorovani vesmiru sa predsa montaze nedotykame - cize nema dovod klepat sa - my mame balkon nasmerovany tak, ze tam moc nefuka.. mozno sa to neklepe len mne :)

ja som zacinal tiez s 50/600.. ked som odfotil mizernu fotku, snazil som sa urobit lepsiu.

tak teda koncim tema dokym si teleskop nekupim - newton 130.. vdaka za nasmerovanie.
nema zmysel pisat, ze sa nieco neda.. ked sa to da, len treba chciet a vediet sa vynajst.

[media]http://www.youtube.com/watch?v=HSTHTKS_ ... r_embedded[/media]
MilAN
Věk: 77

Sky-Watcher MAK90 + EQ1

Příspěvek od MilAN »

Když jsmezačínali, fotili jsme daleko horšími přístroji. Ale NEKECALI jsme u toho jako ty ! Ale FOTILI !
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
gunaroid

Sky-Watcher MAK90 + EQ1

Příspěvek od gunaroid »

Pánové, obdivuji Vaši železnou trpělivost. Dělám moderátora na jednom odborném (ale ne-astro) fóru a jedinci podobného ražení jako autor tohoto tématu u nás po prvních pár příspěvcích dostávají varování a vzhledem k tomu že si to obvykle nenechají vysvětlit brzy potom i BAN.

Chápu, že pro astronomii je dobré nadchnout co nejvíc lidí, neb je to krásná věda a i s tím světelným znečištěním se ve více lidech lépe bojuje, ale pokud se dostáváme mimo meze elementární slušnosti, je otázka jestli jeden prudič stojí za deset otrávených lidí.

Toliko můj názor.

Abych taky napsal něco k tématu, osobně si myslím že neexistuje byt, kam by se nevešel dobson. Teda pokud někdo nebydlí ve špajzu.
SW MAK 180/2700 na NEQ-5, SW ED80/600, FirstScope 76/300, Binokulár TS 20x80 UHC, Triedr BPC 8x30
neXor

Sky-Watcher MAK90 + EQ1

Příspěvek od neXor »

gunaroid:
Nejde ani tak podľa mňa o to uskladniť, ale o prenos.  Ale pri pozorovaní z balkóna mi to nedáva tiež zmysel  :)

viktormt:
Rozklepaná je relatívne slovo. Keby posadíš napr. na EQ6 80mm newton, ani silný vietor s ňou nepohne. Ak na ňu posadíš 400 newton, tak aj slabí vánok ňou môže hádzať. (toto bolo obrazné, netuším čo spraví 4 kilo s EQ6)
„Nejnepochopitelnější na vesmíru je to, že se dá pochopit.“
Albert Einstein
viktormt

Sky-Watcher MAK90 + EQ1

Příspěvek od viktormt »

gunaroid:
Nejde ani tak podľa mňa o to uskladniť, ale o prenos.  Ale pri pozorovaní z balkóna mi to nedáva tiež zmysel  :)

viktormt:
Rozklepaná je relatívne slovo. Keby posadíš napr. na EQ6 80mm newton, ani silný vietor s ňou nepohne. Ak na ňu posadíš 400 newton, tak aj slabí vánok ňou môže hádzať. (toto bolo obrazné, netuším čo spraví 4 kilo s EQ6)
ako som spominal, mame balkon v zavetri. a logika mi zakazuje pouzivat dalekohlad pri vacsom vetre (keby som chcel ist von)
Martin Vyskočil
Věk: 45

Sky-Watcher MAK90 + EQ1

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Možná by tu nemuselo být tolik zbytečného balastu, kdyby ses viktore striktně řídil tímto vláknem (a odpustil si u toho ty útočné komentáře, pokud výsledek nedopadne podle tvých představ).
Zkus to znovu a lépe.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Draco52

Sky-Watcher MAK90 + EQ1

Příspěvek od Draco52 »

Patřím k dříve narozeným a po dlouhá léta mi vyhovoval starý ruský 7 x 50 a podložka s LED. A radostí pod oblohou jsem zažil dost. Spíš jsem dost "astronomicky" četl. Fórum sleduji každý den. Ale abych neplkal. Toto téma mne zajímalo, protože uvažuji a ještě nějakou dobu budu uvažovat o koupi něčeho malého, pro planetární pokuk. Ale opravdu jen pokuk. Nebudu řadu nocí trávit pod oblohou, resp. budu, ale třeba na rybách. Snad MAK 127. Není pochyb, že dobík je optimální cena/výkon na vizuál (kouknul jsem se s 250 kou), jiné na foto atd.. Chápu i slabost obecně pro refraktory.
Diskuze v tomto vláknu mi připadá mírně řečeno zbytečná. Tomu chlapci není pomoci. Buď je astromie můj super kůň ( to není můj případ - koňů mám víc) a pak hledám optimální řešení a musím tomu něco obětovat a nebo není. Trochu mne překvapuje, že někdo se toulá po tomto fóru a přitom si z něj vlastně vůbec nic nevzal.
Tr.9 x 50, VIXEN VMC110L, EQ-2, TS Planetary 5 mm, Hyperion III Click Zoom  
Anubis

Sky-Watcher MAK90 + EQ1

Příspěvek od Anubis »

Kriste ! to snad nemysli vazne mista tam ma doslova 3 prdele (promin te za slovnik) a bude vymyslet kraviny staciti ten mak90 ? kup si ho zabere to stejne mista jako dobson kterej je stokrat lepsi nebudu to dal resit....
Martinxpv

Sky-Watcher MAK90 + EQ1

Příspěvek od Martinxpv »

Pokud si člověk zde nedokáže sám vybrat základní vhodný instrument na základě diskuzí zde již dříve vedených a musí zakládat další vlákna o ničem tak asi nebude něco v pořádku. Dělat fotky kde je třeba velké zvětšení aby tam bylo něco vidět, kompaktem přes prťávý dalekohled na montáži pomalu ze špejlí je blbost. Nadrbeš se s tím a vylezou z toho tak prdlačky. Fotek kde je vidět jakási svítící přepálená kulička je plný net, tak naco dělat další a cpát to ještě hned na net kam někteří cpou takové harampádí že to bych tam nedal ani já jako nefotič. Pardon za OT ale měl jsem potřebu se vyjádřit ;)
GSO GSD980 300/1500mm ,NWT 114/900 + EQMON2, 114/500 + AZ.
Vláďa

Sky-Watcher MAK90 + EQ1

Příspěvek od Vláďa »

Dobrý den!
Pokusím se trochu rozmáznout ostří diskuze otázkou ke zkušenějším:
Jak vidíte použití malých katadioptrů při pozorování Slunce?
Pozadí otázky:Co by tak asi mohl být levný dalekohled na Sluníčko.Levný proto, že byl používán asi jednoúčelově (myslím, že filtr z Baader astro folie moc bezohledného zacházení nesnese), katadioptr mi napadl jako rozměrově přijatelný, nízká světelnost v tomto případě moc nevadí a možná půjde dosáhnout i zajímavých zvětšení.Dalším důvodem, proč to sem cpu je, že se mi zhruba stejné téma nepodařilo najít (taky to může znamenat, že jsem buď nešika, nebo jsem si vymyslel pěknou pitomost). :D
Děkuji

Pozn.:Chápu, že se může někdo zakoukat do katadioptrů a tak si dovoluji připadného zájemce upozornit na:
http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... 1&idp=1829
ovšem s kvalitou i cenou někde úplně jinde, než začátek vlákna...  :-X
psmolly

Sky-Watcher MAK90 + EQ1

Příspěvek od psmolly »

Takže na obranu Viktora: Nepředhazujte mu už toho Maka ;D. Dyť píše, že pochopil, že to není ono.130ka na EQ2 není až taková tragédie, pokud moc nefučí. Dá se s tím i fotit Měsíc, planety a krátkým ohniskem to zmákne i hvězdičky s rozumným časem. U mě na webu jsou nějaké fotky i povídání z pozorování. Viktore, hledej je tam pod starším datem, jestli máš zájem. Do toho newtona 130 klidně jdi a zkus si to. Stejně, jestli tě to chytí, pořídíš lepší mašinu i s montáží. A kua se tady už nehádejte ;D ;D

SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
Lukemon
Věk: 46

Sky-Watcher MAK90 + EQ1

Příspěvek od Lukemon »

Jak vidíte použití malých katadioptrů při pozorování Slunce?
Pozadí otázky:Co by tak asi mohl být levný dalekohled na Sluníčko.Levný proto, že byl používán asi jednoúčelově (myslím, že filtr z Baader astro folie moc bezohledného zacházení nesnese), katadioptr mi napadl jako rozměrově přijatelný, nízká světelnost v tomto případě moc nevadí a možná půjde dosáhnout i zajímavých zvětšení.Použít to s Baader folií určitě půjde, světla ze Slunce je dost i přes filtr, kvalita obrazu bude taková jaká už zde byla popsána.
Co myslíš zajímavým zvětšením? Ve dne při pozorování Slunce seeing v drtivé většině případů nedovolí přes zv. 100x s přijatelným obrazem.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Vláďa

Sky-Watcher MAK90 + EQ1

Příspěvek od Vláďa »

Děkuji, přesně tuhle odpověď jsem hledal.
Odpovědět