Sky-Watcher GoTo Dobsony
Sky-Watcher GoTo Dobsony
To se nedá říci zcela jednoznačně, záleží na více okolnostech. Ale z hlediska vizuálního pozorování je to absolutně bezproblémové. Už se mi stalo, že jsem večer vytáhl dalekohled (SW 350/1600 GoTo), nastavil jej na Jupitera a nechal temperovat zrcadlo. A po návratu, třeba i více než za hodinu, byl stále v zorném poli.
SW 355/1600, Bino APM ED 100, Sony A7s, DMK21AU04
Sky-Watcher GoTo Dobsony
bezva,diky
ale stale se jeste rozhoduji mezi 10" goto nebo 12" s autotrackem ,nebo ty 2" mam ozelet?
ale stale se jeste rozhoduji mezi 10" goto nebo 12" s autotrackem ,nebo ty 2" mam ozelet?
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Oželel bych raději GO-TO než 5cm průměru.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Go-To asi jo. Škoda ovšem je toho pohybu. Pokud se použije například 5mm okulár na mém 300mm s ohniskem 1750mm objekt utíká opravdu celkem rychle. Je nějak možné to spočítat, kolik sekund to vlastně trvá?
Dobson 300/1750 - Drbohlav
Sw ED80 + CG-5 Adv. + Sw 70/500 + Autoguider by Mmys
Achromat 150/1200
Achromat 150/1200
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Nerozumím. On se rozhoduje mezi 250-kou s GO-TO systémem, nebo 300-kou s AutoTracekm. Autotrack objekt sledovat bude sám, ale uživatel si ho bude muset najít. Nic utíkat ze ZP nebude.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Sky-Watcher GoTo Dobsony
A pokud máš 60°okulár a nemáš žádný motor, jen ruce, potom to je 40s. Dost času na postrkování i pozorování.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Jj, to chápu. To už byla trochu myšlenka dál. Jako že já bych byl schopnej oželet GoTo, ale pohonu by mi bylo líto. Ovšem průměr je průměr. Spíš mě zajímalo, dobson bez pohonu, 300/1750, 5mm okulár, za jak dlouhou zmizí objekt ze ZP?
Achromat 150/1200
Achromat 150/1200
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Jj, to chápu. To už byla trochu myšlenka dál. Jako že já bych byl schopnej oželet GoTo, ale pohonu by mi bylo líto. Ovšem průměr je průměr. Spíš mě zajímalo, dobson bez pohonu, 300/1750, 5mm okulár, za jak dlouhou zmizí objekt ze ZP?
1) staci se zamyslet a pouzit kalkulacku ci zkus hledat chvili na foru, nasel bys napr. muj prispevek, resici tento problem:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 410621/2#2
2) Mohu se zeptat, proc pouzivas fotku u Tveho avataru v profilu o velikosti pres 700kB a rozliseni 2 592 x 1 944 pixelů ? Nestacilo by obrazek zmensit na velikost napr. 100x150 pixelu o velikosti par kB? Vezmi si, ze ne kazdy si cte AF jen doma u PC na ADSL, ale treba v terenu na mobilu ci ipadu a ma omezeny datovy tarif ci nizky limit FUP / je u dalekohledu nekde v terenu mimo civilizaci, kde neni na 3G siti, ale treba na pomalem GPRS. Nemyslim to zle, spis se zkus zamyslet, zda by nestacilo v jakemkoliv editoru fotku zmensit (rozmery a kompresi)... Kvuli takovymto pripadum se pak stranky AF, pokud nejsou "nakesovane", nacitaji desne dlouho a spotrebovavaji desne dat. Bohuzel nejsi jediny pripad. Je to zhuverilost! ;)
1) staci se zamyslet a pouzit kalkulacku ci zkus hledat chvili na foru, nasel bys napr. muj prispevek, resici tento problem:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 410621/2#2
2) Mohu se zeptat, proc pouzivas fotku u Tveho avataru v profilu o velikosti pres 700kB a rozliseni 2 592 x 1 944 pixelů ? Nestacilo by obrazek zmensit na velikost napr. 100x150 pixelu o velikosti par kB? Vezmi si, ze ne kazdy si cte AF jen doma u PC na ADSL, ale treba v terenu na mobilu ci ipadu a ma omezeny datovy tarif ci nizky limit FUP / je u dalekohledu nekde v terenu mimo civilizaci, kde neni na 3G siti, ale treba na pomalem GPRS. Nemyslim to zle, spis se zkus zamyslet, zda by nestacilo v jakemkoliv editoru fotku zmensit (rozmery a kompresi)... Kvuli takovymto pripadum se pak stranky AF, pokud nejsou "nakesovane", nacitaji desne dlouho a spotrebovavaji desne dat. Bohuzel nejsi jediny pripad. Je to zhuverilost! ;)

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Když už chceš tento Orion tak se dá koupit v Německu, ale tahle verze je skoro totožná se Sky Watcher, který koupíš běžně u nás třeba v Supra Praha.
Tohle je Orion se vším všudy.
Mam dotaz tady k tomu ,kdyz se ten objek najde pomoci toho IntelliScope,tak taky pak objek sam sleduje,nebo ne?
diky
Tohle je Orion se vším všudy.
Mam dotaz tady k tomu ,kdyz se ten objek najde pomoci toho IntelliScope,tak taky pak objek sam sleduje,nebo ne?
diky
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Ten objekt najdeš ty pomocí Intelliscope ručně. A potom ho zrovna tak ručně postrkuješ. Žádné motory tam nejsou
lepší rada žádná než špatná
Sky-Watcher GoTo Dobsony
tak te skoda ze jej nesleduje jako autotrack,diky
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Na druhou stranu, nemusíš se vláčet s žádným akumulátorem, vztekat se že to nenajelo dobře atd.
Pokud bych měl na výběr stejné průměry a autotrack (tedy sledování objektu ale bez GO-To), nebo push-to či DSC jak se taky někdy nazývá, tedy najetí podle navigace, ale bez pohonu, tak bych si rozhodně vybral push-to, to je neocenitelné při hledání slabých objektů.
To sledování podle mě má význam jen při největších zvětšeních, hlavně na planetách. Jinak se bez něj dá v pohodě žít.
Pokud bych měl na výběr stejné průměry a autotrack (tedy sledování objektu ale bez GO-To), nebo push-to či DSC jak se taky někdy nazývá, tedy najetí podle navigace, ale bez pohonu, tak bych si rozhodně vybral push-to, to je neocenitelné při hledání slabých objektů.
To sledování podle mě má význam jen při největších zvětšeních, hlavně na planetách. Jinak se bez něj dá v pohodě žít.
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Omlouvám se za OT, ale máš pravdu. Fotku avatara si rozhodně zmenším. Tak trochu se věnuji webům, takže asi nebylo potřeba vystvělovat příčiny a následky. Spíš jsem tak trochu počítal s automatickou změnou velikosti avatara na příslušnou velikost.
Achromat 150/1200
Achromat 150/1200
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Omlouvám se za OT, ale máš pravdu. Fotku avatara si rozhodně zmenším. Tak trochu se věnuji webům, takže asi nebylo potřeba vystvělovat příčiny a následky. Spíš jsem tak trochu počítal s automatickou změnou velikosti avatara na příslušnou velikost.
Jasny, dik. Bohuzel to forum nedela automaticky jako FB. Cloveku se u pozorovani zda, jak rychle objekt utika ze zorneho pole, ale kdyz si to spocita, neni to tak zle... Jinak prave go-to ci push-to je dobre pro pozorovani z mesta, kde v nekterych castech oblohy nejsou v hledacku videt slabe hvezdy pro star-hopping. Pak to chce bud velky hledacek ci push/go-to. Pod vynikajici oblohou je vetsi zabava si k objektum proste doskakat podle hvezd 8-)
Jasny, dik. Bohuzel to forum nedela automaticky jako FB. Cloveku se u pozorovani zda, jak rychle objekt utika ze zorneho pole, ale kdyz si to spocita, neni to tak zle... Jinak prave go-to ci push-to je dobre pro pozorovani z mesta, kde v nekterych castech oblohy nejsou v hledacku videt slabe hvezdy pro star-hopping. Pak to chce bud velky hledacek ci push/go-to. Pod vynikajici oblohou je vetsi zabava si k objektum proste doskakat podle hvezd 8-)

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Sky-Watcher GoTo Dobsony
Rozhodně bych dal přednost IntelliScope (či jiné navigaci) než Autotracku. Pokud by mi to postrkování hodně vadilo, můžu to dát na Poncetovu plošinu. Pokud někoho baví hledání objektů místo pozorování pak nic proti Autotracku.