Fotoobjektivy pro astrofoto

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
Aletel
Věk: 65

Příspěvek od Aletel »

Měl jsem možnost 3ks Tair objektivy (skladové ležáky) vyzkoušet pro astro-foto a byly pro mě zklamáním. Každý kus se v něčem lišil.
Jak píše Milan, pro H-alfa splní účel.
Pro RGB je třeba clonit až od f8, aby se minimalizovala barevná vada a navíc k rohům v mém případě vykazoval u všech kusů na snímcích nepříjemný eliptický astigmatismus (křížem červený a modrý kanál). Stejně tak jsem dopadl s Carl Zeiss Jena Sonnarem 300/f2.8.
Tyto objektivy na denní foto a v lepších světelných podmínkách radost udělají, pro astro-foto je to sázka do loterie, jestli štěstí dá natrefit na kvalitní kousek. Ve většině případů asi skončí jako těžítko.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a stále nevím nic - tudíž to vím správně.
Astrotrac TT320X + objektivy + Canon xxxx, vlastní montáž EQ v Astro-budce, INDI projekt, QHY-9, GSO 200/800
michalc

Příspěvek od michalc »

Já doufám, že při testování pod tmavou oblohou bez CLSka to bude lepší.
Myslel jsem že barevná vada je způsobená filtrem.
Mám opravdu šíleně zapráskanou oblohu - zahrádku mám cca 500m od nádraží...
Musím ho konečně provětrat mimo město, ale průběh tohoto roku nebyl nejšťastnější, co se týká počtu vhodných dnů a možností výjezdů.
EQ6, NEWTON 200/730, pointační 100/500, drobeček dobson450/2020, Canon 600D
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Bez CLS-ka to určitě lepší nebude. Ty červený kroužky tam budou furt, a po modifikaci foťáku ještě větší.

Dobré by to bylo na úzkopásmové foto, a trochu by se to zlepšilo při focení mono CCD kamerou přes filtry (ostřit každý zvlášť) ale to je rada k ničemu, protože kdo má na CCD kameru, tak nemusí většinou řešit levný objektiv :'(
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
michalc

Příspěvek od michalc »

čerpal jsem info právě ze zahraničního fóra a taky jsem našel fotky na astrofotkách které mě za ty peníze přišly OK
No pro mě, který potřebuje vypilovat zpracování fotek do dobrého stádia, jsem si myslel že dostačující a hlavně na překlenutí doby než dostavím astrograf ze stávajícího skla.
ohledně vyčernění mohu počítat ze zlepšení, kdyby objektiv nechal přečernit a vyčernit okraj clony?Otázka jestli se to vyplatí finančně...
Mám ale obavy že clona je posazena stále moc blízko od vstupního skla a daleko od chipu.

PS:Martine já jsem asi opravdu naivně myslel že červená je způsobená CLS na jasnějších hvězdách.Sice ji ve zpracování odstraním barevně ale je fakt že jasné hvězdy jsou stále velké...

MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Nevím, proč bys to měl nechat vyčerňovat. Jaké vylepšení si od toho slibuješ ? Na snímku reflexy nejsou .
Clona je tam, kam patří, ať se ti tam líbí nebo ne. Tohle je teleobjektiv, tady nemůže být clona na vstupu jako u dalekohledu ani tam, kde by se ti z nějakého důvodu líbila.
Jak píše Aletel, zaclonit na 8 a fotit. Nebo se s trochou většími a v kraji i deformovanými hvězdami smiř, a zacloň na 6,3. A pokuďchceš trochu investovat, nic nečerni ale za méně peněz si zakup UV/IR filtr, který ořeže jak UV část , tak i IR oblast. Ale zase minimálně při cloně 1:6,3
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
michalc

Příspěvek od michalc »

OK
zkusím první řadě testy bez filtru a různém cloně do cca F8.Pak uvidíme jak to bude.V tu chvíli to bude opravdu na výjezd za oblohou pro dlouhé časy aby to bylo objektivní.
Prozatím to nechám bez investic, když už tak cesta za pomocí reflaktorů určené pro astronomii.Zatím se ale touto cestou nevydám bude mě plně vyhovovat předělaný newton 200/730 na astrograf a kratší ohniska rešit až bude potřeba a nálada.

Hned jak budou výsledky dodám porovnání.

Díky
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Milane, on má ale nemodifikovanou DSLR, tam z UV ani IR neprojde nic, je to víc než dostatečně ořezané původním UV/IR blok/antialiasing filtrem. A už s ní je to bída. UV/IR filtrem si nijak nepomůže.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
elessar

Příspěvek od elessar »

skusim to naopak... ak je pre astrofoto problematicke vyuzitie starych/lacnych teleobjektivov, co to skusit naopak? skusali ste fotit klasicke denne foto APO refraktormi? a ake su vysledky/problemy? ono dat 3stovky (eciek) za kvalitny 400mm teleobjektiv nieje zas tak moc :)
Dobson: SW 254/1200; Trieder: Kowa BDII 6,5x32mm; okuláre: Nagler 9mm, 16mm, Morpheus 4.5-6.5-12.5, TV plossl 32mm, Scopos 30mm, Vixen HR 3.4mm; Barlow: TV2x; ES komakorektor; SQM; filtre: CLS, UHC, OIII, HBeta
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tak za 300 EUR není ani tan dalekohled nic moc, bude bez rovnače, nebo nebude APO či semiAPO ED. Chce to vynásobit tak třemi. Ale Kreslí to výborně, zkoušel jsem takto Borg 77ED. Ovšem problémem je že:

1) nemá to autofokus
2) nemá to clonu, takže je nutné nastavovat expozici manuálně, a při velkém množství světla nutné to dohánět kratinkými časy. Takže určitě to je použitelné na "pomalejší zvířátka", ale na sport, ptáky (v letu) a podobné dost těžko.

A většinou je to těžší a rozměrnější než teleobjektiv.
elessar

Příspěvek od elessar »

- jasne ze to bude full manual - rovnako ako m42 objektivy - to by nebol problem
- mas dake denne foto cez Borga? pls dakde postni
- 3x300 eciek - a zas som uplne mimo ::), ale tie fotky postni aj tak.
Dobson: SW 254/1200; Trieder: Kowa BDII 6,5x32mm; okuláre: Nagler 9mm, 16mm, Morpheus 4.5-6.5-12.5, TV plossl 32mm, Scopos 30mm, Vixen HR 3.4mm; Barlow: TV2x; ES komakorektor; SQM; filtre: CLS, UHC, OIII, HBeta
vla

Příspěvek od vla »

Astrodalekohled na denní focení není řešení, snad na nějaké hodně specifické případy.  Je těžký na přenášení a vyžaduje hodně masivní stativ, jinak bude vše rozklepané. I pokud ti sem někdo skvělou fotku z takového zařízení neznamená to, že se jedná o běžný výsledek. Je to spíš náhodný výsledek, nebo obrovské množství zkušeností. Pokud uvažuješ o nějakém teleobjektivu, počítej s cenou od 10 tis. Kč výše, aby to bylo použitelné. Napadá mě např. Sigma 400/5,6 APO makro, z kratších Canon 200/2,8 L ve starší verzi, z ještě kratších relativně levný Zeiss 135/3,5 atd. A modifikaci bych pro ně radši nedělal. Mě se u těch starších objektivů docela osvědčilo volit si  úhlově větší objekty, tím pádem jsou velké na čipu a nemusíš je tolik vyzvětšovat a dělat výřezy. Hodně se s tím naučíš a vady nejsou až tak zřejmé. Teď v létě jsou vhodné např. mlhoviny ve Střelci, Andromeda, objekty v Labuti...
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

- jasne ze to bude full manual - rovnako ako m42 objektivy - to by nebol problem
- mas dake denne foto cez Borga? pls dakde postni
- 3x300 eciek - a zas som uplne mimo  ::), ale tie fotky postni aj tak.
Já tím běžně nefotím, takže už asi nic nenajdu. Ale když jsem to tehdá zkoušel, bylo to bezvadné. Pokud něco vyhrabu, pošlu. Nejlevnější řešení je ED80 + rovnač. Ale na tahání do přírody je to nepoužitelná těžká trubka.

Borg 77ED byl konstruovaný s ohledem na nošení do přírody (foto ptáků a podobně) takže je to slušný kompromis astro/manuální tele, je docela lehký a dobře skladný (modulová koncepce) ale cena už je zase někde jinde.

Stativ je nutností jinak se to nedá udržet.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

mas dake denne foto cez Borga? pls dakde postnihttp://astrofotky.cz/tmp/IMG_2110.JPG
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

vla: pokud bys věděl o někom, kdo má na prodej Sigmu 400/5.6 APO Macro, mohl bys mu prosím dát můj telefon?  

Ne, vážně, s levnými teleobjektivy kolem 400 mm je problém, že prostě nejsou. Ten je způsobený hlavně tím, že jediný použitelný sklo v této kategorii, který se možná někdy objevuje, je právě ta Sigma - čas od času se někde objeví nějaký jiný poklad, ale většina toho, co se prodává, jsou buď dražší skla, nebo šunty typu Sigma 170-500 - v podstatě kvalita 3rd party objektivů se dá poznat podle toho, kolik je jich v bazarech, čim víc, tim je to horší (tohle neplatí pro kvalitní Canon-L a Nikon skla, těch se prodává hodně podle mě proto, že neztrácejí moc na ceně).

Asi půl roku jsem několikrát denně prohlížel Paladix, čas od času zkouknul Aukro, Škodu a Pazderu, ale nesehnal jsem nic, co by mi přišlo použitelný na wildlife, takže jsem nakonec skončilu u toho manuálního Tamronu 500/8 - což je ale na astrofoto dost absurdní (i na tu přírodu je to trochu dobrodužný, ale mě to začalo celkme vyhovovat). Možná by se dalo něco koupit z USA, na ebay občas bývaj, ale většina z nich není se zasláním do zahraničí - a stejně je to loterie, kupovat použitý sklo na dálku.

Kombinace focení příroda/astro teleobjektivem je proveditelná, ale chce to holt víc peněz na něco jako Canon L 400/5.6 naebo 300/4 (případně podobný ekvivalent od Nikoknu).

edit: byl jsem upozorněn, že zrovna teď jsou skutečně dvě Sigmy 400/5.6 na paladixu - na tu s Canon bajonetem ale zapomeňte, tu jsem si zamluvil!!! Takže jedině pro Nikonisty :)
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
elessar

Příspěvek od elessar »

pozeral som na ebay Sonnar 135/3.5, k dispozicii su tri varianty:
- zebra
- MC
- electric MC
ktory vybrat? ktory je najlepsi?
Odpovědět