Kometa Bradfield

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
MaG
Kontaktovat uživatele:

Kometa Bradfield

Příspěvek od MaG »

Já jsem z posledního vývoje počasí naprosto hotový. Po tolika dnech, kdy absolutně šance nebyla je tu situace, kdy jasno asi zase nebude. A to jsem původně do pondělního rána vkládal takové šance.

Jestli se okamžitě ty ciry nezastaví, tak to je tak leda na pytel. Aspoň že máme tolik hezkých fotek ze světa.

Snad bude lépe v květnu.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Kometa Bradfield

Příspěvek od MMys »

Kde jsou cirry ??? Satelitní snímek je ještě starý, a je tam spíš kupovitá oblačnost, tady v HK to zatím jakž takž ujde, až na tu přízemní mlhu. Ale ta by šla zvládnout nějakým kopcem (ne že by jich tu bylo dost  :mad: )

23:45 uz je tu nejaka vysoka oblacnost. Uvidime ve 2:30. Jdu :sleeping:
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Luky

Kometa Bradfield

Příspěvek od Luky »

Severní Morava hlásí polojasno... Po probuzení jsem koukal z okna na jih, kde je téměř jasno. Na severu jsou ale mraky... Čekám ještě půl hodiny, jak se to bude vyvíjet, pak jdu spát...

Mimimochodem i na jihu je ale viditelnost nad obzorem slabá.. na kometu to asi nebude  :-/

No zda se, ze nejlip jsou na tom zapadni Cechy...
MaG
Kontaktovat uživatele:

Kometa Bradfield

Příspěvek od MaG »

Jsem zvědav zda to MMys stihl, nasouvalo se to k němu tak akorát. Pokud chtěl fotit, musel už po třetí ..

Tady se "pochopitelně" stihlo zatáhnout už ve dvě.

Divím se že na Moravě Luky nešel ven. Myslel jsem, že tam bude jasno.

Na kometu to chce být na místě už od tří... hrůza.

Aspoň jsem večer mohl vychutnávat planety a Měsíc. Stihli jsme pozorování přechodu Ganyméda i výstup ze stínu Európy. Bylo to moc pěkné. Ke konci pozorování kolem půlnoci se obraz velmi zklidnil a bylo možné jít se zvětšením nad 250. S filtrem opravdu dobré detaily v pásech na Jupiteru. U Saturnu jsme nalezli 4 měsíčky, stín prstenců nebo planety nebyl vidět. Používaný dalekohled 400mm Dobson.
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
FunTomas

Kometa Bradfield

Příspěvek od FunTomas »

U nas klasika. Cely vykend zasrana obloha este aj v pondelok rano (kontrolovane o 3 a 5 rano) O siestej stale humus - aj Kamzik sa prevaloval v oblakoch - o 6:30 pod hlavnou stanicou modra obloha. Ak ma alebo mi z tohoto nej...e tak uz z nicoho. Verim, ze cele Slovensko, Cechy a Morava mali jasnu oblohu, len toto sajs mesto ju ma zasratu naveky.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Kometa Bradfield

Příspěvek od MMys »

:'( :'( :'( Ve dvě hodiny mlha, že nebylo vidět ani tak na 20m. Ve tři ještě větší. Ráno zataženo nízkou oblačností. :mad: :mad:
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
FunTomas

Kometa Bradfield

Příspěvek od FunTomas »

Pozeral som sa na nasledovny obrazok.

http://www.chmi.cz/meteo/sat/SDUS/skus_ ... 6_0330.png

Ak mam chapat tmavo sedu farbu ako jasnu oblohu a svetlo sedu a bielu ako oblaky, potom je jasne, ze v HK muselo byt na prd, ale preco bolo zamracene aj v BA? Tie Karpaty pravdepodobne zadrziavaju mraky!!
Fotka je z 5:30 LSEC a to som bol hore a sledoval celu oblohu. Vsade oblacno ale na druzici nie.
petrpa
Kontaktovat uživatele:

Kometa Bradfield

Příspěvek od petrpa »

Včera odpoledne jsem na Radiožurnalu poslouchal zpravy a byla tam reportáž o tom jak astronomové z Úpice mají první snímek komety Bradfield z ČR. Byl tam i rozhovor s L. Vyskočilem.
FunTomas

Kometa Bradfield

Příspěvek od FunTomas »

petrpa napsal: Včera odpoledne jsem na Radiožurnalu poslouchal zpravy a byla tam reportáž o tom jak astronomové z Úpice mají první snímek komety Bradfield z ČR.No podla toho ako ta poznam, som v kutiku duse veril, ze prvy budes ty Peto. ;)
V kazdom pripade na strankach http://www.obsupice.cz/ este nic nie je.
Myzer

Kometa Bradfield

Příspěvek od Myzer »

Nechcem byt povercivy, ale odkedy som si kupil dalekohlad, to pocasie sa sprava naozaj zvlastne. Predtym som mal jasno kazdy druhy den. Teraz som v zime Slnko ani nevidel a na jar ho vidim max 2x do tyzdna, ked je polooblacno az oblacno.

Este som nezazil, aby sa po prechode studeneho frontu spravil opar s jemnymi oblakmi po celej oblohe /ako pozeram teraz z okna/. Ani ten pohlad z druzice nevyzera dobre, tak ako u nas to je prakticky v celej Europe. :repuke:

Ale nic sa nebojte, v case splnu budeme mat zase super viditelnost. ;D
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
MaG
Kontaktovat uživatele:

Kometa Bradfield

Příspěvek od MaG »

Koukal jsem na ten záběr z Metsatu a je to pravda, nad ČR na severu pochopitelně nic moc, zbytek území sice solidně ale zákal a k Blave se táhne něco z rakouska. Pokud to vypadalo jako nízký oblak, tak se zdá, že opravdu nedaleko už bylo lépe.

Koukat bychom měli na kometu už tak od tří, ne až v půl pátý ale ono to bylo stejně jedno :-)

Že bude na úplněk jasno je prakticky jisté. Sledujte předpověď.
FunTomas

Kometa Bradfield

Příspěvek od FunTomas »

MaG napsal: Že bude na úplněk jasno je prakticky jisté. Sledujte předpověď.Ja mam taku skusenost, ze pokial vsetko funguje (montaz, dalekohlad, elektronika, ...) tak je zasrata obloha. Akonahle sa vycisti a ja viem, ze montaz, dalekohlad, ... funguju, tak sa najde nieco nove, co nefunguje a znemozni to pozorovanie. Skratka Murphy. Alebo inak. Ak je jasno a mne sa uz nema co pokazit, tak s prichodom noci sa obloha zasvini mrakmi.
V zime sa mi to stalo. Bolo jasno, ja som mal vsetko nachystane a preskusane. Zacal som skladat montaz, pripajat kable, dalekohlad, justovat optiku, polarnu os. Ked som bol hotovy, cez pol oblohy bola subisla frontalna deka. Kym som vsetko zase rozbalil naspat, bolo zatiahnute uplne. :banghead:
SKLP

Kometa Bradfield

Příspěvek od SKLP »

V Břidličné hnusná obloha, jedu do školy (jako každý týden) do Ostravy, ještě s sebou vezu můj malý refraktor...............V Ostravě taky hnusná obloha......to není možné.....a ještě ke všemu tento týden píšu zápočtovku z matem.analýzy........

PS:ale zdá se že nyní občas vykoukne Sluníčko, tak nevím čoveče co z toho bude.....
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Myzer

Kometa Bradfield

Příspěvek od Myzer »

FunTomas napsal:
Ja mam taku skusenost, ze pokial vsetko funguje (montaz, dalekohlad, elektronika, ...) tak je zasrata obloha. Akonahle sa vycisti a ja viem, ze montaz, dalekohlad, ... funguju, tak sa najde nieco nove, co nefunguje a znemozni to pozorovanie. Skratka Murphy. Alebo inak. Ak je jasno a mne sa uz nema co pokazit, tak s prichodom noci sa obloha zasvini mrakmi.
V zime sa mi to stalo. Bolo jasno, ja som mal vsetko nachystane a preskusane. Zacal som skladat montaz, pripajat kable, dalekohlad, justovat optiku, polarnu os. Ked som bol hotovy, cez pol oblohy bola subisla frontalna deka. Kym som vsetko zase rozbalil naspat, bolo zatiahnute uplne.  :mad: :banghead:
No asi sa ti este nestalo, ze si sa isiel pozriet v zime von a zistil si, ze je superjasno :bounce:, potom si sa vratil domov, pripravil veci, obliekol sa x vrstvami /pri cervenej baterke/ a ked si vyliezal s dalekohladom spoteny von a pozrel si na oblohu - cez tri stvrtiny boli suvisle mraky :mad:. No a ked si sa zase vratil naspat, pokazil sa zips hned pri krku na kombineze a trvalo dost dlho kym si sa z toho dostal. :bomb: :bomb:

Ale dufam ze lepsie vyjde ta kometa Neat, ale kedze bude potom niekedy nov, tak neviem, neviem ... :)
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Luky

Kometa Bradfield

Příspěvek od Luky »

Rano jsem se vzbudil a bylo tu opravdu hnusne, takze az do rana uz zustal stav puvodni..

Nevim, jak tu bylo predtim, ale kometu bych stejne nevidel.. Jsem totiz z Roznova pod Radhostem, takze na vychod mam Radhost :).

V nejvyssim bode by mel dosahovat max. 7 stupnu. Martin Myslivec mi vecer psal, ze ve 4:00 ma byt kometa 5 stupnu.. Takze jsem vstaval ve 3:45. Zaradoval jsem se, kdyz jsem videl krasnou jizni oblohu, ale od severu uz se tahly mraky!!

Nemuzu s jistotou rict, ze bych ji treba ve 3:30 nevidel. Ale myslim, ze ikdyby bylo jasno (ale tuhle variantu bych spis vyloucil), tak bych kometu pres Radhost nevidel... neznam presnou polohu, jen vim, ze je nekde na VSV... kdyby se mi kometa promitla nekam na zacatek upati, tak by to snad slo.. ale myslim, ze by to bylo spis nekde k vrcholu a Radhost by ji zakryl..

Myslel jsem, ze ostatni budou mit vic stesti.. z toho obrazku meteosatu je jasne, ze cechy na tom byly spatne.. na chmi.cz to bylo naopak - na Morave mlha a mraky, v Cechach o neco lip..

Tak snad tuto noc se uz nekde vyjasni!! Hodne zdaru :hi:
Odpovědět