M31 v Andromedě
M31 v Andromedě
Tady bych si dovolil nesouhlasit.
To že se člověk učí, má jednoduchou/levnou techniku ještě nemusí být důvodem k nekritickému přijímání začátečnických pokusů. Nejenom, ale také díky dobře míněné kritice se začátečník může rychle posunovat dál.
Samozřejmě nelze přímo porovnávat snímky, které znikly opravdu za použití špičkové techniky (třeba poslední Konihlaví pokus), ale to, že se dá M31 vyfotit lépe i s jednoduchou technikou může ilustrovat např. tento:
snímek DSLR s levným fortografickým objektivem již před 6ti lety.
Nebo s Nikonem třeba zde:
K této konkrétní fotce Caradoce.
Bez diskuse je velkým problémem (větším než bych čekal) absence rovnače pole. To by měla být asi první nezbytná investice.
Nicméně mám pocit, že je tam také velká rezerva ve zpracování. Neznám Nikon, ale buďto produkuje výrazně horší výstup než Canon (a pak by bylo asi záhodno se po nějakém bazarovém podívat), nebo se něco nepovedlo. Pokud vystavíš výsledný poskládaný výstup z Regimu. Zkusil bych se na to podívat blíže.
Další co tě bude brzo limitovat bude absence pointace montáže, ale u tak jasných objektů jako M31 by to mohlo jít i bez ní...
To že se člověk učí, má jednoduchou/levnou techniku ještě nemusí být důvodem k nekritickému přijímání začátečnických pokusů. Nejenom, ale také díky dobře míněné kritice se začátečník může rychle posunovat dál.
Samozřejmě nelze přímo porovnávat snímky, které znikly opravdu za použití špičkové techniky (třeba poslední Konihlaví pokus), ale to, že se dá M31 vyfotit lépe i s jednoduchou technikou může ilustrovat např. tento:
snímek DSLR s levným fortografickým objektivem již před 6ti lety.
Nebo s Nikonem třeba zde:
K této konkrétní fotce Caradoce.
Bez diskuse je velkým problémem (větším než bych čekal) absence rovnače pole. To by měla být asi první nezbytná investice.
Nicméně mám pocit, že je tam také velká rezerva ve zpracování. Neznám Nikon, ale buďto produkuje výrazně horší výstup než Canon (a pak by bylo asi záhodno se po nějakém bazarovém podívat), nebo se něco nepovedlo. Pokud vystavíš výsledný poskládaný výstup z Regimu. Zkusil bych se na to podívat blíže.
Další co tě bude brzo limitovat bude absence pointace montáže, ale u tak jasných objektů jako M31 by to mohlo jít i bez ní...
Pavel Vabrousek
M31 v Andromedě
Pavle, je chyba v technice zpracování, podle mě už zmatkuji v programu mraw, pak kdovíjak nastavuji Regim, každopádně zkusil jsem surové raw prohnat DSS a výsledek je zde,
zde je odkaz na tif výstup z programu Deep Sky Stacker verze 3.3.4.
http://www.rozcestniky.eu/Autosave.tif
také plavu ve věcech jako Dark Frame, Flat Field, Bias, teoreticky je vše jasné, pročetl jsem dosti dat zde na AF, ale praxe v terénu je poněkud jiná,
co se týče rovnače, už je na cestě rovnač Hotech, snad jej dokáži připojit do "sestavy", abych měl hvězdy všude stejné,
jsem opravdu na začátku všeho, pointace a další věci s sebou nese asi i výměnu montáže. CG4 je jaká je,.. ale zatím si jí maximálně užívám,...
rozhodně ta přiložená fota M31 nemají chybu, byl bych rád kdybych toto uměl dělat a jsem připraven z CG4, TS APO ED70/420 a D300S vytahnout maximum a jít na hranice možností, trpělivosti mám dostatek a v noci času také,.. jen to čisté nebe je problém,
tak uvažuji o filtru, který?? to je věc dalšího pátrání,..
Caradoc,
PS, potkal jsi mě na Blatcích, tehdá jsem tam přijel a fotil čistě jen ze stativu, tys lovil M81, M82, rád na blatce přijedu někdy znovu,.. zatím fotím z Medonos,. kde je vskutku místo odkud není vidět lamp,.. ruší jen Mělník, Dubá,.. Štětí papírna a Elektrárna,
Kamil,
také plavu ve věcech jako Dark Frame, Flat Field, Bias, teoreticky je vše jasné, pročetl jsem dosti dat zde na AF, ale praxe v terénu je poněkud jiná,
co se týče rovnače, už je na cestě rovnač Hotech, snad jej dokáži připojit do "sestavy", abych měl hvězdy všude stejné,
jsem opravdu na začátku všeho, pointace a další věci s sebou nese asi i výměnu montáže. CG4 je jaká je,.. ale zatím si jí maximálně užívám,...
rozhodně ta přiložená fota M31 nemají chybu, byl bych rád kdybych toto uměl dělat a jsem připraven z CG4, TS APO ED70/420 a D300S vytahnout maximum a jít na hranice možností, trpělivosti mám dostatek a v noci času také,.. jen to čisté nebe je problém,
tak uvažuji o filtru, který?? to je věc dalšího pátrání,..
Caradoc,
PS, potkal jsi mě na Blatcích, tehdá jsem tam přijel a fotil čistě jen ze stativu, tys lovil M81, M82, rád na blatce přijedu někdy znovu,.. zatím fotím z Medonos,. kde je vskutku místo odkud není vidět lamp,.. ruší jen Mělník, Dubá,.. Štětí papírna a Elektrárna,
Kamil,
M31 v Andromedě
Dobrý den
masochistická M31, focená včera večer za mlhy, svitu měsíce a z pod vesnického osvětlení
je to tragické :-[, je to hrozné :'(, ale nějak se začít musí,
montáž CG4, pohon v RA, nepointovaná,
foceno DSLR Nikon D300S, bez rovnače, bez filtru, v primárním ohnisku
dalekohled TS APO ED 70/420mm,
30x1min ISO 400
30x1min ISO 320
30x1min ISO 640
použit software mraw, regim, doupraveno PS CS6
Caradoc
Zdravím!
Keď som si to pozrel free prostriedkami - nepíšem o spracovaní
tak len 2 veci: chce to zaostriť a nejaký ten korektor ::)
ED 70/420 snáď má lepšiu kresbu
alex
masochistická M31, focená včera večer za mlhy, svitu měsíce a z pod vesnického osvětlení
je to tragické :-[, je to hrozné :'(, ale nějak se začít musí,
montáž CG4, pohon v RA, nepointovaná,
foceno DSLR Nikon D300S, bez rovnače, bez filtru, v primárním ohnisku
dalekohled TS APO ED 70/420mm,
30x1min ISO 400
30x1min ISO 320
30x1min ISO 640
použit software mraw, regim, doupraveno PS CS6
Caradoc
Zdravím!
Keď som si to pozrel free prostriedkami - nepíšem o spracovaní
tak len 2 veci: chce to zaostriť a nejaký ten korektor ::)
ED 70/420 snáď má lepšiu kresbu
alex
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://www.gymnz.sk/ameleg
M31 v Andromedě
A. Meleg ma upozornil na C_V1 v M 31. Neviem či je to bežné ,posúdte ja sa v tom nevyznám.
M31 v Andromedě
To je legendární cepheida, objevená v roce 1923 Hubblem,
A od té doby víme, že galaxie nejsou součástí Mléčné dráhy.
.............
a něco již je tady :
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1323507110
A od té doby víme, že galaxie nejsou součástí Mléčné dráhy.
.............
a něco již je tady :
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1323507110
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
M31 v Andromedě
MaG: promin, ale nebudu si kvuli par pixelum po stranach kupovat jeste 8" NWT za dalsich 5000 EUR, nekradu, jsem socka (ziju z ruky do huby navic praci mam jistou zas jen do konce roku) a cekam az vyhraju euromiliony 
TH: o penezich to neni. Je to o tom, mit ten dalekohled. O penezich by clovek nemel mluvit, protoze "sem chodi taky deti". No a kdyz uz je ten dalekohled, tak to taky neni samospasny on sam nefoti - chce to vyjet ven, neco pro to udelat a hlavne pak se poprat se zpracovanim, coz je samo o sobe silenost... samo se to proste neudela.
jinak kazdemu podle jeho potreb
Biba75: diky, ale me se to furt nezda. Takze jsem znova zapracoval separatne na Luminanci a na RGB a vykouzlil tohle jako update a finalni snimek (CB prezentovat nebudu jen barevny).
Zakladni problem je blend H-a dat, cimz clovek mirne naruzovati jadro a galaxii vubec, ale zas tam ty Ha data videt jsou (trochu ). No a silenost maximalni je nejak trefit jasy a kontrasty jak v Lku tak pak v tom RGB prostoru. Zabyval jsem se tim x desitek hodin nez jsem dospel k poslednimu vytvoru (uz jsem si myslel, ze budu muset koupit ten Pixi ):
jo a bohuzel, asi seeing byl na pykacu tu danou noc co jsem Lko fotil nebo jsem to holt nemel nejak zaostreny ci co, protoze kvalita dat fakt je mizerna a neda se na to divat v 100% rozliseni (2" arcsec na pixel) takze bohuzel DOWNSIZE na 50% a 4" arcsec na pixel... stejny obrazek bych vyfotil Borgem77EDII a Atikem 460EXM jen bych k tomu potreboval 40 hodin misto 4 (10x vice).
TH: o penezich to neni. Je to o tom, mit ten dalekohled. O penezich by clovek nemel mluvit, protoze "sem chodi taky deti". No a kdyz uz je ten dalekohled, tak to taky neni samospasny on sam nefoti - chce to vyjet ven, neco pro to udelat a hlavne pak se poprat se zpracovanim, coz je samo o sobe silenost... samo se to proste neudela.
jinak kazdemu podle jeho potreb
Biba75: diky, ale me se to furt nezda. Takze jsem znova zapracoval separatne na Luminanci a na RGB a vykouzlil tohle jako update a finalni snimek (CB prezentovat nebudu jen barevny).
Zakladni problem je blend H-a dat, cimz clovek mirne naruzovati jadro a galaxii vubec, ale zas tam ty Ha data videt jsou (trochu ). No a silenost maximalni je nejak trefit jasy a kontrasty jak v Lku tak pak v tom RGB prostoru. Zabyval jsem se tim x desitek hodin nez jsem dospel k poslednimu vytvoru (uz jsem si myslel, ze budu muset koupit ten Pixi ):
jo a bohuzel, asi seeing byl na pykacu tu danou noc co jsem Lko fotil nebo jsem to holt nemel nejak zaostreny ci co, protoze kvalita dat fakt je mizerna a neda se na to divat v 100% rozliseni (2" arcsec na pixel) takze bohuzel DOWNSIZE na 50% a 4" arcsec na pixel... stejny obrazek bych vyfotil Borgem77EDII a Atikem 460EXM jen bych k tomu potreboval 40 hodin misto 4 (10x vice).
M31 v Andromedě
............každopádně zkusil jsem surové raw prohnat DSS a výsledek je zde,
.
Kamil,
V DSS to jde upravovat jednoduše, jen to chce zaostřit vzhledem ke křivosti pole daného objektivu. Nejlépe bahtinovou maskou
http://translate.google.cz/translate?hl ... rev=search
Ale ne na střed pole, ale do 1/2 od středu, aby se křivost pole nejlépe rozložila a hvězdy byly co nejlíp prokreslený. I můj Telagon 300 má poměrně křivé pole. Ale když se to cíleně zaostří, už to docela jde (viz příspěvek M31 č.811)
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 394446/811
(trochu mimo vlákno,mé poslední focení s Telagonem ze 70-80 let na NGC7000)
http://media0.webgarden.name/images/med ... GC7000.jpg
Musí se furt trénovat, až pak z objektivu vyždímeš maximum. ;)
.
Kamil,
V DSS to jde upravovat jednoduše, jen to chce zaostřit vzhledem ke křivosti pole daného objektivu. Nejlépe bahtinovou maskou
http://translate.google.cz/translate?hl ... rev=search
Ale ne na střed pole, ale do 1/2 od středu, aby se křivost pole nejlépe rozložila a hvězdy byly co nejlíp prokreslený. I můj Telagon 300 má poměrně křivé pole. Ale když se to cíleně zaostří, už to docela jde (viz příspěvek M31 č.811)
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 394446/811
(trochu mimo vlákno,mé poslední focení s Telagonem ze 70-80 let na NGC7000)
http://media0.webgarden.name/images/med ... GC7000.jpg
Musí se furt trénovat, až pak z objektivu vyždímeš maximum. ;)
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
M31 v Andromedě
Pavle farebne je to fajn.Povedal by som najlepšie zo všetkých verzii.. Ale tomu L-ku si teda riadne naložil. V 100% zvačšení je centrálna časť prachoviek nepozeratelná. Zvyšok je úžasný.
Obávam sa že to budeš musieť kvôli niektorým z nás celé prerobiť a s citom. ::)
Obávam sa že to budeš musieť kvôli niektorým z nás celé prerobiť a s citom. ::)
M31 v Andromedě
Konihlav - Pavle, první verze vyvolala vzpomínku na film "Trhala fialky dynamitem", a že to byla podobná "kravina"...
Klidně povídej dál, že Galaxie neumíš. Poslední verze M31 nabízí příjemný, nenucený 3D prostorový vjem a když se delší čas zahledím, vyvolává touhu obrázek ještě rozpohybovat a přiblížit některé zajímavé útvary a partie. Velmi působivé.
Edit: platí pro 50% verzi
Klidně povídej dál, že Galaxie neumíš. Poslední verze M31 nabízí příjemný, nenucený 3D prostorový vjem a když se delší čas zahledím, vyvolává touhu obrázek ještě rozpohybovat a přiblížit některé zajímavé útvary a partie. Velmi působivé.
Edit: platí pro 50% verzi
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a stále nevím nic - tudíž to vím správně.
Astrotrac TT320X + objektivy + Canon xxxx, vlastní montáž EQ v Astro-budce, INDI projekt, QHY-9, GSO 200/800
Astrotrac TT320X + objektivy + Canon xxxx, vlastní montáž EQ v Astro-budce, INDI projekt, QHY-9, GSO 200/800
M31 v Andromedě
Pavle,
Tahle verze je super!
Už na to prosím nešahej.
PS: Kolik jsi tam našel Nov a Supernov?
Tahle verze je super!
Už na to prosím nešahej.
PS: Kolik jsi tam našel Nov a Supernov?
Pavel Vabrousek
M31 v Andromedě
Psion: diky, myslim si to same... jinak na tvoji poznamku u Sh2-188: hvezdy nema Karell jako jednotlivy pixliky proto, ze to je foceno ohniskem 2 metry+ na 5.4um pixel, takze jaksi oversampling... konec OT.
liman: diky, v podstate to je asi 5hod, pac jsem zapomnel zapocitat omylem nafocenou 8x6min Ha coz je jako kdyz prdne...
novo: neboj, mam lepsi napad. Ja to uz proste uzavrel a nechci to videt misto toho mam zalozni reseni, pro vsechny ostatni
Aletel: mas naprosto recht... me se zas vybavila veta z jineho filmu - "tolik prace a pritom takova blbost co?"
Vabra: diky, nehledal jsem je nemam zadny vhodny SW, jsem lempl!
Vazeni a mili,
jelikoz avsak nybrz protoze:
1. kazdy snimek lze vzdy udelat/zpracovat lip
2. nejsem Buh jen jeden z Vas, mamlasu, co se naivne (marne snazi o neco co je jeste marnejsi) snazi a delam taky chyby
3. 50% lidem se libi verze puvodni (coz uplne nechapu) a 50% lidem se libi verze nova, navrhuji
at si kazdy udela verzi ktera se mu bude libit. Na urcitou dobu sem dam k dispozici data at si decka mate s cim hrat. Ja uz mam po sichte a jdu zas delat neco jineho, diky za pozornost
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 04/600#602
liman: diky, v podstate to je asi 5hod, pac jsem zapomnel zapocitat omylem nafocenou 8x6min Ha coz je jako kdyz prdne...
novo: neboj, mam lepsi napad. Ja to uz proste uzavrel a nechci to videt misto toho mam zalozni reseni, pro vsechny ostatni
Aletel: mas naprosto recht... me se zas vybavila veta z jineho filmu - "tolik prace a pritom takova blbost co?"
Vabra: diky, nehledal jsem je nemam zadny vhodny SW, jsem lempl!
Vazeni a mili,
jelikoz avsak nybrz protoze:
1. kazdy snimek lze vzdy udelat/zpracovat lip
2. nejsem Buh jen jeden z Vas, mamlasu, co se naivne (marne snazi o neco co je jeste marnejsi) snazi a delam taky chyby
3. 50% lidem se libi verze puvodni (coz uplne nechapu) a 50% lidem se libi verze nova, navrhuji
at si kazdy udela verzi ktera se mu bude libit. Na urcitou dobu sem dam k dispozici data at si decka mate s cim hrat. Ja uz mam po sichte a jdu zas delat neco jineho, diky za pozornost
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 04/600#602
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
M31 v Andromedě
Důležitý je, aby se líbila tobě. Podle mě je ta nová, střízlivější, také lepší než ta původní. Máš to prostě na "slušné" úrovni 
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
M31 v Andromedě
MaG: tak odpoved zni ano, ja jsem spokojen (konecne, mnohem vic nez s tim minulym) i kdyz o 0.01% by to slo poupravit, ale kdo to pozna? uz nikdo upravovat se da do nekonecna a ja se chci od-cyklit...
nicmene si tu obcas lide (plebs ;D
) stezuji, ze nemaji sanci zkusit data jinych lidi, tak jsem svoje dobrovolne na cas nasdilel...
dle meho nazoru je mam nejak blbe zaostreny bo co... bo seeing stal za prd a to jsou to jen 6ti minutovky pri i.s. 2"
nicmene si tu obcas lide (plebs ;D
dle meho nazoru je mam nejak blbe zaostreny bo co... bo seeing stal za prd a to jsou to jen 6ti minutovky pri i.s. 2"