Frýdek Místek a okolí

Pozvánky na star-party, zážitky, pozorování.
Odpovědět
petrbxd
Věk: 62

Frýdek Místek a okolí

Příspěvek od petrbxd »

Pojedu poprvé. V 21:00 od Lídlu?
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Frýdek Místek a okolí

Příspěvek od biker.fm »

Patecni i sobotni pozorovani v Beskydech se velmi vydarilo. V patek (biker.fm, Tomas Grygarcik, Howking) se spise fotilo a pozorovalo dobsonem 355/1700. Sobotni akce (biker.fm, Honza_OV, Howking, petrbxd) bylo uz vice orientovane hlavne na pozorovani. Kazdy z nas privezl sve astro hracky a tak jsme porovnavali a porovnavali jak ktery objekt vypada v dobsonu 355/1700, Celestron CPC-800, newton 150/750 na AZ4 a refraktor Bresser Messier 152/760 na EQ AZ6. V patek jsem si do auta pribalil k dobsonu fotak, stativ a hlavne nabitou baterii a vznikl StarTrails .

Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Frýdek Místek a okolí

Příspěvek od biker.fm »

27.5. nebo 28.5. pokud bude dobre pocasi, jede se pozorovat do Beskydech. Vikendove pozorovani (Pa a So) bylo moc fajn a streda (i kdyz uz svitil ten bily blboun) taky. Navrat domu v 02:30 a pak rano vstavat do prace ... pokud to neni kazdy tyden tak se to da prezit 8-)
Kdo ma zajem se pridat, necht si planovane datum nekam zapise :)

Howking
Kontaktovat uživatele:

Frýdek Místek a okolí

Příspěvek od Howking »

Tak podle předpovědí to vypadá na dnešek, zítřek i pozítřek na oblačné noci. Ta dnešní ale skýtá jen nízkou oblačnost. Tedy pokud by se šlo hodně vysoko (Lysá), tak by se dal Mars sledovat nad mraky (a taky s lepším seingem). Díky blízkému úplňku nemá cenu kromě planet nic pozorovat, takže brzký výjezd je zbytečný. Ideální by bylo dojet tak po desáté a pobýt do dvou. Proto se ptám. Kdo by dnes šel? (vypadá to že lepší podmínky pro příštích pár desítek let na Mars než dnes nebudou)
stawq
Věk: 64

Frýdek Místek a okolí

Příspěvek od stawq »

Tak (vypadá to že lepší podmínky pro příštích pár desítek let na Mars než dnes nebudou)Marně se snažím vymyslet, jak jsi přišel na "nejlepší podmínky pro pár příštích desítek let". Jasně, ta příští opozice (2018) bude ještě v mizernější deklinaci než ta letošní, ale trošku to třeba vyváží o čtvrtinu větší průměr Marsu než letos. Ale každopádně hned ta následující (10/2018) nás potěší deklinaci nesrovnatelně výhodnější (cca -6 st) a také i o dost větším průměrem kotoučku planety než máme teď ...
Howking
Kontaktovat uživatele:

Frýdek Místek a okolí

Příspěvek od Howking »

Marně se snažím vymyslet, jak jsi přišel na "nejlepší podmínky pro pár příštích desítek let" - pokud nejsi dislektik jako já, tak to nepochopíš Ale vysvětlím. Já si přečetl na astro.cz "Za .... Planeta Mars bude v nejvýraznější opozici se Sluncem za posledních 11 let" nicméně jsem přečetl "na posledních" a to se mi dokonce přeložilo "na příštích" A natolik jsem tomu uvěřil, že jsem teď koukal na tvé údaje jako z jara a chvíli pochyboval zda to myslíš vážně (ps: jo a těch 11 let na pár desítek už jsem nafoukl úmyslně proto, abych pořádně nalákal na dnešek ty lenochy v okolí - ale zdá se marně, tady asi nikdo není :-D)
stawq
Věk: 64

Frýdek Místek a okolí

Příspěvek od stawq »

abych pořádně nalákal na dnešek ty lenochy v okolíTak to je mně trochu líto, že jsem Ti tu snahu tak mařil ... :D
Howking
Kontaktovat uživatele:

Frýdek Místek a okolí

Příspěvek od Howking »

Tak to je mně trochu líto, že jsem Ti tu snahu tak mařil ...  :D - to nemusí - aspoň jsi mě vyvedl z omylu (oni by stejně nešli Půjdu sám)
Howking
Kontaktovat uživatele:

Frýdek Místek a okolí

Příspěvek od Howking »

Tak jsem se právě vrátil z Pusteven. 1020m. Mám 22videí Marsu a 7 Saturnu. Až se vzbudím, budu zpracovávat. Na oko seing nic moc, ale uvidíme co řekne video.

Howking
Kontaktovat uživatele:

Frýdek Místek a okolí

Příspěvek od Howking »

Dnes to vypadá na po dlouhé době jasnou noc. Z jihu od Slovenska se na nás řítí prázdno! Měsíc taky vyjde pozdě. Jdeme? Za chvíli už ani nenastane astronomická noc (ne že by to v našem přesvětleném kraji bylo poznat)
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Frýdek Místek a okolí

Příspěvek od biker.fm »

Vim ze je to takhle extremne narychlo, v 20:30 se jede do Beskyd po x tydnech na pozorovani. Sice neni astronomicka noc, ale abstak je abstak :)

biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Frýdek Místek a okolí

Příspěvek od biker.fm »

Vcerejsi pozorovani s dnesnim rannim navratem v 03:40 domu se vydarilo a i kdyz neni astronomicka noc, bylo na co koukat a pozorovat. Seslo se nas vice na louce a pokud bude pocasi privetive, v sobotu nebo v nedeli se pojede znovu. Kdo bude mit zajem, vcas se zde dozvi informace v kolik a kde.

Honza OV
Věk: 48

Frýdek Místek a okolí

Příspěvek od Honza OV »

Robotu vam přidat když mate přes týden čas na pozorovani.Kdybych se líp učil.O víkendu bych šel.
Triplet TS 115/800 a triedry různých značek a velikostí
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Frýdek Místek a okolí

Příspěvek od biker.fm »

to Honza OV: Jo jo, misto uceni ve skole jsi na lavici kreslil ruzne neslusne obrazky a tak to dopadlo ;D

Pozorovani bude mit i tochu adrenalinovy zazitek, v Beskydech mame medvedy. Kdo se ke me prida na vikendove pozorovani v okoli Lyse Hory ? kde se jezdi pravidelne s astro hrackami.

petrbxd
Věk: 62

Frýdek Místek a okolí

Příspěvek od petrbxd »

Obojí si nenechám ujít :)
Odpovědět