Je mi jasné, že pro takový záměr by bylo nejlepší usalašit se na nějaké observatoři nebo alespoň investovat do pořádného průměru teleskopu, ale to, co popisuji, je ideál. Samozřejmě tu představu přizpůsobím svým možnostem ne/odborným, finančním, zdravotním, místním atd. Budu mít radost i ze sledování běžných kráterů. Je mi jasné, že za daných podmínek nemůžu čekat zázraky. Ale v zásadě mi - v míře reálně uskutečnitelné - jde o to, co jsem napsal.
Pokud by ten seeing na městské zahrádce nebyl výrazně tragičtější než při výjezdech do okolní přírody, upřednostnil bych z finančních důvodů, kvůli potenciálnímu zvětšení i z důvodu "pohodlí domova" toho Dobsona 200. Ale tohle člověk nezjistí, dokud ten dalekohled na to konkrétní místo nepostaví a nezačne častěji pozorovat. Já jako laik mám navíc pojem o to mlhavější. Možná by mi řeklo víc, kdybych měl možnost kouknout se do něčí obdobné trubky v podobných podmínkách, tedy třeba někde na zahradě ve městě. Alespoň pro hrubou představu. Vím, že nikde nejsou podmínky stejné. Pokud by tu byl někdo ze středních Čech (nejlépe mým směrem) anebo z Prahy, kdo má tento dalekohled, není úplný začátečník a byl by ochoten mě nechat mrknout, byl bych rád.
Jinak všem děkuji za impulsy a za čas. S námi "zácvikáři" to není vždycky jednoduché.