Potřebuji radu (začátečník)

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Krkavec_Bart
Věk: 56

Re: Potřebuji radu (začátečník)

Příspěvek od Krkavec_Bart »

Jde mi nejen o kochání, ale o co nejpřesnější rozeznávání a určování detailů, zkrátka o co nejpodrobnější seznamování na základě map. Mám rád, když vím, na co se koukám, chtěl bych zvlášť o známých objektech zjistit co nejvíc informací z literatury apod.

Je mi jasné, že pro takový záměr by bylo nejlepší usalašit se na nějaké observatoři nebo alespoň investovat do pořádného průměru teleskopu, ale to, co popisuji, je ideál. Samozřejmě tu představu přizpůsobím svým možnostem ne/odborným, finančním, zdravotním, místním atd. Budu mít radost i ze sledování běžných kráterů. Je mi jasné, že za daných podmínek nemůžu čekat zázraky. Ale v zásadě mi - v míře reálně uskutečnitelné - jde o to, co jsem napsal.

Pokud by ten seeing na městské zahrádce nebyl výrazně tragičtější než při výjezdech do okolní přírody, upřednostnil bych z finančních důvodů, kvůli potenciálnímu zvětšení i z důvodu "pohodlí domova" toho Dobsona 200. Ale tohle člověk nezjistí, dokud ten dalekohled na to konkrétní místo nepostaví a nezačne častěji pozorovat. Já jako laik mám navíc pojem o to mlhavější. Možná by mi řeklo víc, kdybych měl možnost kouknout se do něčí obdobné trubky v podobných podmínkách, tedy třeba někde na zahradě ve městě. Alespoň pro hrubou představu. Vím, že nikde nejsou podmínky stejné. Pokud by tu byl někdo ze středních Čech (nejlépe mým směrem) anebo z Prahy, kdo má tento dalekohled, není úplný začátečník a byl by ochoten mě nechat mrknout, byl bych rád.

Jinak všem děkuji za impulsy a za čas. S námi "zácvikáři" to není vždycky jednoduché. :)
Bruce Willis
Věk: 41

Příspěvek od Bruce Willis »

Dobrý de.Nechápu co se stalo,rozebral jsem zaměřovač (nemůžu si vzpomenout momentalně jak se to jmenuje :D ) že ho vyčistím,byl tam trochu prach žejo.No dám to dohromady,mimochodem asi 4 hodiny jsem to nemohl zaboha složit nebo nechápu jak to děláte ale to je jedno už to nikdy nerozeberu!Jde mi o to že mi zmizl zaměřovací kříž,nevím co to je ani jak je to velké ale hledal jsem ho po pokoji,no nic.Zjistil jsem ale že mi tam zbyli nějaké nitky po stranách,4 prasklé jakoby nitky to nemyslíte vážně že to je ono ?! Vypadá to jako by byl kříž z vlákna a já jej praskl,no pak ale nechápu jak se to čistí.Jsem z toho celkem neštastný,šistil jsem vatou do uší zlehka achjo.
Naposledy upravil(a) Bruce Willis dne 01. 03. 2017, 08:45, celkem upraveno 1 x.
Kilo
Věk: 39

Příspěvek od Kilo »

Bruce Willis píše:Nechápu co se stalo,rozebral jsem zaměřovač (nemůžu si vzpomenout momentalně jak se to jmenuje :D ) že ho vyčistím,byl tam trochu prach žejo.No dám to dohromady,mimochodem asi asi 4 hodiny jsem to nemohl zaboha složit nebo nechápu jak to děláte ale to je jedno už to nikdy nerozebere.Jde mi o to že mi zmizl zaměřovací kříž,nevím co to je ani jak je to velké ale hledal jsem ho po pokoji,no nic.Zjistil jsem ale že mi tam zbyli nějaké nitky po stranách,4 prasklé jakoby nitky to nemyslíte vážně že to je ono ?! Vypadá to jako by byl kříž z vlákna a já jej praskl,no pak ale nechápu jak se to čistí.Asi se pujdu zabit !
ty si expert :lol:
ale zabiť sa kvôli tomu netreba, opticku celkovo čistiť veľmi netreba, najmä nie kvôli pár zrnkám prachu. Nechápem čo si na tom robil 4hodiny, má to asi 4 súčiastky a načo si to vôbec rozoberal, na tom hľadáčiku fakt bordel nevadí, na zameranie to stačí aj s bordelom. Ale škola asi dobrá :lol:
Ten krížik sú dve veľmi tenké vlákna a nachádza sa to v zadnej plastovej skrutkovacej časti (na obrázku). Celý hľadáčik stojí asi 15€, fakt kvôli tomu z mosta neskáč, býva to aj tu na bazári. Kým to zoženieš, môžeš zatiaľ relatívne úspešne zameriavať "od oka na stred hľadáčika"
Obrázek
SW SkyMax 127/1500 na modifikovanom SynScan AZ + malokuk na AZ3
Bruce Willis

Kilo jasan to jsem celý já ;) ale máš pravdu de to zaměřit i bez toho,prostředek neni problem navic když to tolik nestojí.No aspon jsem se poučil pro příště :)

ps: no skladal jsem to dlouho,jako jak tam dostat tu lupu aniž by si ji neměl v ruce a nezašpinil.Pak jsou tam ty matky které mi neěli spravně nahodit do zavtu,no ruky se mi aj trepu nevim proc sem se do toho poustel.No a ve finále mě tam naletěl prach znovu tak jsem si řikal jesi se to necisti nekde ve spesl mistnosti kde je vakuum a delaji to lidi co nemaji otisky prstů :lol:
Bill

Příspěvek od Bill »

Pokud si chceš hrát, taky tady najdeš několik tipů jak kříž vyrobit z věci, které najdeš doma :-)

Potřebuješ blondýnu, pavouka nebo lepidlo :-D

http://www.astro-forum.cz/viewtopic.php?f=20&t=17661
M:736 750 113
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Tak vzhledem k tomu, že v originálu jsou drátky, tak bych někde vzal starý slabý káblík, rozpletl, natáhnul jednotlivý drátek a vlepi. Až zaschne lepidlo totéž s druhým do kříže. Máš tam zbytky starého, tak to přizpůsobíš. Blondýnu bych kvůli tomu nenaháněl - vzniknou tím daleko horší problémy :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Bruce Willis

Bill: díky za radu,myslel jsem už na nějaké kutilství .-)

Milan: velice jste všichni vtipní to ano ale jak to mám jako udělat ha ? jedině mě napadá vzít si to 15mm skličko,strčit jej pod mikroskop no a nalepit,takto by to možná šlo jinak nevím jak bych to zvládl,ty 4 skroucené drátky které vidím když je to složené v rozebraném stavu nevidím ani nejdou umyt,proste sem to cistil a akorat se to jeste vic skroutilo,nejdou videt anio pod lupou ! jo a za lepidlo co? Mám pattex,sekundak atd.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Bruce Willis píše: Milan: velice jste všichni vtipní to ano ale jak to mám jako udělat ha ?
Když ti dobré rady připadají jako vtip, tak to udělej po svém. Hlavně to nelep na nějaké "sklíčko"
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Bruce Willis

MilAN píše:Když ti dobré rady připadají jako vtip, tak to udělej po svém. Hlavně to nelep na nějaké "sklíčko"
Tak jsem to nemyslel,jen reaguji na ty blondýny atd :) Šlo mi o to že nevím jak to nalepit,kam a co tam udělá to které lepidlo ;)
Kilo
Věk: 39

Příspěvek od Kilo »

Bruce Willis píše:
MilAN píše:Když ti dobré rady připadají jako vtip, tak to udělej po svém. Hlavně to nelep na nějaké "sklíčko"
Tak jsem to nemyslel,jen reaguji na ty blondýny atd :) Šlo mi o to že nevím jak to nalepit,kam a co tam udělá to které lepidlo ;)
Aj blondína je dobrá rada, keby si si prečítal tu citované vlákno, zistil by si, že blonďavý vlas je veľmi vhodný ako materiál na samodomo-kríž.
Bez srandy.
SW SkyMax 127/1500 na modifikovanom SynScan AZ + malokuk na AZ3
Bruce Willis

Kilo píše:Aj blondína je dobrá rada, keby si si prečítal tu citované vlákno, zistil by si, že blonďavý vlas je veľmi vhodný ako materiál na samodomo-kríž.Bez srandy.
Já jsem to četl a mimochodem vlas mě napadl taky,i struna.Jen mi to přišlo vtipné,nic víc v mé větě nehledej prosimtě :)
lamancha
Věk: 60

Příspěvek od lamancha »

Dlouho jsem se nic neptal...;-)
Pro astrofotografii je obecně doporučován Newton s krátkým ohniskem 700-800 a velkou světelností. Mít dlouhou rouru je vámi z důvodu váhy, kmitání, složitosti manipulace (mluvím o uchycení na montáži) blbost.. Platí toto i naopak? Tedy že se "nedá" koukat, respektive vidět to, co je viditelné např. 250/1200?.Nebo platí nějaký poměr, že napr. foto 200/800 f4 se rovná koukacimu 150/1200, F8 ?
Díky.
lamancha

Příspěvek od lamancha »

lamancha píše:Dlouho jsem se nic neptal...;-)
Pro astrofotografii je obecně doporučován Newton s krátkým ohniskem 700-800 a velkou světelností. Mít dlouhou rouru je vámi z důvodu váhy, kmitání, složitosti manipulace (mluvím o uchycení na montáži) blbost.. Platí toto i naopak? Tedy že se "nedá" koukat, respektive vidět to, co je viditelné např. 250/1200?.Nebo platí nějaký poměr, že napr. foto 200/800 f4 se rovná koukacimu 150/1200, F8 ?
Díky.
A ještě jedna připomínka - když v podstatě každý Newton musí být upravován - pavouk, držák sekundární, zkrácení "roury", uchyceni kamery-fotaku, jeho obecná křehkost... Není tedy lepší k ED80(jako Pointer u) časem dodat 127/152 - 760 refraktor? Rovnač použít z ED80...Nakolik je to opticky srovnatelné s 200/800Newtonem? Takové sestavy jsem viděl, tuším i v odkazovaném dokumentu od MMys...
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Ten uvedený refraktor je s newtonem pro účely focení naprosto nesrovnatelný, je to světelný achromát, který ani rovnač nezachrání. To už ti výrazně líp bude fotit to ED-čko. A pointovat hledáčkem.

Samozřejmě, že se refraktory dají použít na focení, ale jedná se o apochromáty, nebo alespoň ED refraktory. ale při průměrech 120-150mm se jedná o ceny hodně desítek až stovek tisíc za přístroj. Tedy úplně jinde ve srovnání s newtonem. Problémem těch levných newtonů je bohužel právě ta mechanická konstrukce, ale to se dá řešit.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
lamancha

Příspěvek od lamancha »

jj, unikl mi ten rozdíl achromat - apochromat. Našel jsem si fotky 80ED, viz. odkaz a byl jsem překvapen co se dá tím "prťavcem" udělat - tedy z mé úrovně poznání astrofotografování :-) - snad se nedopouštím nějakého násilí, když sem dávám odkaz na instagram nalezený přes gúúúgle - jestli ano, tao prosím o smazání.
https://www.instagram.com/astronomy_michal_vavra/

jinak jak jsem se dočetl z těch diskuzí, tak kdybych vyhrál ve sportce, tak místo nějakých kompromisů mezi hledáním fotografického pozorovacího kompromisu, tak je lepší koupit k NEQ6 (ve čtvrtek by měla být doma) "speciál" 200/800 a Newtona 250-300/něco - na koukání... no pěkně jsem si to naplánoval, teď abych si šel vsadit...a zatím se rozkoukávat ED80. Nicméně tím asi krapet degraduji schopnosti NEQ6 - aspon z hlediska připojení autoguideru - k čemu by se připojoval, že...
Odpovědět