Jupiter
Jupiter 2009
No sice uz trosku smerujeme OT, ale ak ste si vsimli, prave o nom bezi debata na CN. Ked si lepsie pozres jeho stranky, zistis ze z UK (!) vyprodukoval nehorazne vysledky, Barbados bola uz len taka ceresnicka. Ak som spravne pochopil co som o nom cital, je to clovek ktory mal rozpocet limitovany a bol na Barbadose 3x, myslim ze uz s 9,25 SC a webkou (na uzemi UK) ukazal ze ma nejaky extra talent (alebo daco taji...).
Proste sa oplati tu debatu na CN aj so vsetkymi linkami pozret, zamysliet sa nad niektorymi mystifikaciami a spravit si svoj nazor.
mitovka
Proste sa oplati tu debatu na CN aj so vsetkymi linkami pozret, zamysliet sa nad niektorymi mystifikaciami a spravit si svoj nazor.
mitovka
mitovka
Jupiter 2009
A když už o tom napíšeš celý odstavec, nechceš nám tady ty linky uvést také?
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
Tak som spracoval videjká z panáka a vyšli mi dve ako tak ostré. Tak som sa predsa len pokúsil o LRGB kompozit. Ako luminance poslúžil prepracovaný snímok z qhy a ako RGB samozrejme spracované video z panáka. Výsledok celkom dobre sedel, čo ma prekvapilo, pretože snímok z panasoniku bol dosť rozmazaný (ako v príspevku #32).
LRGB kompozit som vytvoril pomocou jednoduchého preloženia týchto vrstiev cez seba (ja viem, chce to ešte veľa naštudovať o takomto spôsobe získavania farebných obrázkov ::)) Taktiež som bol obmedzený na prvé videá nasnímané videá, aby nebola viditeľná zmena polohy Európy a jej tieňa. Výsledok ma síce celkom uspokojil, ale ešte to nie je ono
.
Tu je výsledok (na klik astrofotky):
LRGB kompozit som vytvoril pomocou jednoduchého preloženia týchto vrstiev cez seba (ja viem, chce to ešte veľa naštudovať o takomto spôsobe získavania farebných obrázkov ::)) Taktiež som bol obmedzený na prvé videá nasnímané videá, aby nebola viditeľná zmena polohy Európy a jej tieňa. Výsledok ma síce celkom uspokojil, ale ešte to nie je ono

Tu je výsledok (na klik astrofotky):
Jupiter 2009
to rick01:
Mas to vyborne, ale myslim ze uz od zaciatku si musel fotit so zamyslom LRGB a pekne rychlo menit fotak a kameru. Myslim ze to je fuska. Mam pravdu?
Jedna vec sa mi trosicku nezda - velkost tiena Europy. Zamerne si ju zvacsoval kvoli tomu nech sa lepsie prekryje L s RGB? Mozno to je len pocit, priblizne v tom istom case som Jupiter sledoval za celkom dobreho seeingu vizualne a tien sa mi zdal o mensi.
mitovka
Mas to vyborne, ale myslim ze uz od zaciatku si musel fotit so zamyslom LRGB a pekne rychlo menit fotak a kameru. Myslim ze to je fuska. Mam pravdu?
Jedna vec sa mi trosicku nezda - velkost tiena Europy. Zamerne si ju zvacsoval kvoli tomu nech sa lepsie prekryje L s RGB? Mozno to je len pocit, priblizne v tom istom case som Jupiter sledoval za celkom dobreho seeingu vizualne a tien sa mi zdal o mensi.
mitovka
mitovka
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
Dík. Nad LRGB som premýšľal, ale nie s panákom (niekedy neskôr, po zakúpení webky). Po posledných snímkoch s QHY som sa ale predsa len rozhodol natočiť zopár snímkov s panákom, že aký bude kvalitatívny rozdiel a prípadne si vyskúšať tie snímky zložiť.
Čo sa týka toho tieňa Európy, je to pekný (nepekný
) príklad, ako doostrovanie na jednej strane zmenšuje rozmer svetlého objektu a na druhej strane zväčšuje rozmer tmavého objektu
.
PS: nad animačkou v LRGB ani nerozmýšľam. Prehadzovanie qhy a fotoaparátu, nastavovanie Jupíka do zorného poľa (panák má zorné pole asi 2,5x priemeru kotúčika Jupitera...), či zaostrovanie zaberie príliš veľa času. Vidím to na zopár sekvencií s qhy a na koniec zopár sekvencií s panákom.
Čo sa týka toho tieňa Európy, je to pekný (nepekný

PS: nad animačkou v LRGB ani nerozmýšľam. Prehadzovanie qhy a fotoaparátu, nastavovanie Jupíka do zorného poľa (panák má zorné pole asi 2,5x priemeru kotúčika Jupitera...), či zaostrovanie zaberie príliš veľa času. Vidím to na zopár sekvencií s qhy a na koniec zopár sekvencií s panákom.
Jupiter 2009
Nemyslel som to kvoli animacke. Ale ta rotacia je taka rychla, ze si napriklad ja so svojim bastlenymdrziakom fotaku neviem predstavit ze by som to stihol v pouzitelnom case vymenit. Dobra praca.
Ale znova mam jednu pripomienku (poslednu). Ta animacia je zamerne zrkadlovo otocena? trosku ma miatla...
mitovka
Ale znova mam jednu pripomienku (poslednu). Ta animacia je zamerne zrkadlovo otocena? trosku ma miatla...
mitovka
mitovka
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
To je jedno, ani keby som nerobil animačku, prehadzovanie foťáku a qhy je ťažko predstaviteľné...
Áno je, samozrejme všimol som si to, až keď bola animačka hotová a zdrojové snímky som už nemal k dispozícii a už sa mi to nechcelo všetko spracovávať od znova. No ale ako pozerám na predpoveď počasia, asi ešte spravím revíziu :).
Ináč, nasadil si mi chrobáka do hlavy s tým tieňom, ešte to skúšam spracovať, tak aby detaily zostali a tieň nebol väčší.
Áno je, samozrejme všimol som si to, až keď bola animačka hotová a zdrojové snímky som už nemal k dispozícii a už sa mi to nechcelo všetko spracovávať od znova. No ale ako pozerám na predpoveď počasia, asi ešte spravím revíziu :).
Ináč, nasadil si mi chrobáka do hlavy s tým tieňom, ešte to skúšam spracovať, tak aby detaily zostali a tieň nebol väčší.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
Pánové výborně, makejte na sobě, tohle já neumím, tak se jen kochám - velmi, velmi zdařilé.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Jupiter 2009
Pockaj este, najprv si to skus preverit (alebo sa mozno este niekto vyjadri), nerob to len na zaklade mojho vizualneho odhadu spred par dni!
mitovka
mitovka
mitovka
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
Jedna vec sa mi trosicku nezda - velkost tiena Europy...
Pockaj este, najprv si to skus preverit (alebo sa mozno este niekto vyjadri), nerob to len na zaklade mojho vizualneho odhadu spred par dni...
Nie, máš pravdu. Ten tieň bol na menej doostrených snímkoch takmer rovnaký, ako minikotúčik Európy. S tým doostrovaním som to trochu prehnal. Teraz by to už malo byť v poriadku ;):
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2009
Tu je ešte bw verzia snímku. Vidieť tam aj detaily, ktoré boli zmršené pri prekrytí farebným snímkom:
Jupiter 2009
rick01: ja uz se kluci k Vasim uzasnym fotkam vubec nevyjadruju, protoze na to nelze nic rict ba jo, lze, diky za ne 

Jupiter 2009
Tu je ešte bw verzia snímku. Vidieť tam aj detaily, ktoré boli zmršené pri prekrytí farebným snímkom:
Na mne ty struktury dělají spíš dojem , že vznikly až zpracováním, a že tedy nepředstavují reálné detaily
Na mne ty struktury dělají spíš dojem , že vznikly až zpracováním, a že tedy nepředstavují reálné detaily
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz