Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
:o(

Příspěvek od :o( »

JEstavař je holt stavař

P.S. Otázka mimo diskuzi , učí se na stavební fakultě fyzika ?

Myslím, že tepelná izolace je u hvězdárny zásadní ať si již každý o tom myslí své. Budu-li mít povrch pozorovatelny, včetně kopule, natřený odrazivou, bílou barvou a pod tím tepelně izolační sendvič, potom mám po problému. Dělal jsem si takový malý pokus v souvislosti s mojí rozestavěnou pozorovatelnou; nenatřený zinkový plech, dále bílou, lesklou barvou natřený zinkový plech a ten samý natřený plech ještě z vnitřní strany opatřený silnou karimatkou a přenos tepla směrem dovnitř za letního slunného dne byl samozřejmě opravdu velmi razantně menší u poslední kombinace nátěr, plech + karimatka. Podle mne je velmi důležitý ten nátěr - mnohdy se to podceňuje a potom dohání dalšími případnými vychytávkami ale je to stará ověřená záležitost a navíc jednoduchá.
Ale samozřejmě to tu přece nikdo nepopírá .
Navíc kopule je specifická v tom , že je otočná a tudíž je ke slunci otočená pokaždé jinak.
Jádro pudla této diskuze je má teorie, že u pozorovacího domečku s odsuvnou střechou , kde severní strana tohoto domečku je stále otočená na sever a tedy v našich zeměpisných šířkách ( a navíc v létě ) nemůže prostě být ohřívaná sluncem a tedy nemusí být tepelně izolovaná. Nárůstu teploty přes den její izolace moc ohřevu vnitřních prostor nezabrání, protože je ve stínu a je u ní teplota vzduchu ve stínu . Naopak po západu slunce se přes tuto nezaizolovanou severní stěnu, může bez otevření vnitřních prostor domečku (odsunutí střechy), rychleji ochlazovat prostor uvnitř. Toť má teorie.
MilAn tvrdí, že to je  " Pitomost ".
Mám jen středoškolské znalosti fyziky, ale netuším v čem je v rámci fyzikálních zákonů chyba v teorii, od MilAna a ostatních stavařů, kteří přispěli, jsem se víc nedověděl.
Snad jestli se zde na fóru najde někdo s lepšíma znalostma fyziky a napíše kde mám ve svých úvahách chybu.
KoMar

Příspěvek od KoMar »

stavař je holt stavař

P.S. Otázka mimo diskuzi , učí se na stavební fakultě fyzika ?
Většinou ano, ale na některých školách je prý možno náhradou navštěvovat kurzy selského rozumu. :)
KoMar

Příspěvek od KoMar »

stěnu, může bez otevření vnitřních prostor domečku (odsunutí střechy), rychleji ochlazovat prostor uvnitř. Toť má teorie.
MilAn tvrdí, že to je  " Pitomost ".
Mám jen středoškolské znalosti fyziky, ale netuším v čem je v rámci fyzikálních zákonů chyba v teorii, od MilAna a ostatních stavařů, kteří přispěli,  jsem se víc nedověděl.
Snad jestli se zde na fóru najde někdo s lepšíma znalostma fyziky a napíše kde mám ve svých úvahách chybu.

Je to teoretický problém, ten rozdíl po praktické stránce asi nebude velký, ale měl bych jedno vysvětlení. Sluneční záření ohřívající stavbu má dvě složky přímou (ta se na severu neuplatní) a rozptýlenou (jak známo sluneční světlo se v atmosféře rozptýlí - oblohu ve dne vidíme jako modrou, nikoliv černou). Tato složka je výrazně slabší, ale zanedbatelná také není viz.: http://www.tzb-info.cz/t.py?t=16&i=64&h=38&obor=7
Druhý důvod: Tím že necháme část stěny nezateplenou se částečně připravíme o možnost využití tepelné akumulace zeminy, která v horkých dnech bude přeci jen o poznání chladnější než vzduch. Teplota uvnitř přes den bude o trochu vyšší než by mohla být u dokonale zateplené stavby. O to bude pomalejší vyrovnání teplot večer.
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Když dovolíte, nechám stranou polemiku o tom, zda a z jakého úhlu pohledu lze za tepelnou izolaci považovat slunečníky, byť uznávám, že KDanův  pohled je v tomto ohledu zřejmý. Ve stavební praxi ovšem termín "tepelná izolace" obvykle nezamená stínění slunečníkem, proto jsem psal, že nechci slovíčkařit...
Ale pojďme k tomu, co jsem někde výše uvedl. Pro zajištění požadovaných parametrů v interiéru lze užívat prvky pasivní a aktivní ochrany. Za pasivní jsem uvedl orientaci stavby, její tvar, prosklení a povrchovou úpravu. Za aktivní ( pro danou stavbu použitelný ) jsem pak uvedl například provětrávání vnějšího pláště vzduchem chlazeným ( zde připisuji že z zimě ohřívaným ) zemním přivaděčem. Za další aktivní prvek lze použít různé plátěné markýzy, žaluzie v proslených plochách, klimatizaci a podobně...
Kombinací vhodných opatření lze optimalizovat výsledek. Zda  bude stavitel domečku řešit stínění domku slunečníkem, zda použije neizolovanou severní stěnu, či použije jiné opatření, bude na něm samotném...
Víte, někdy máme tendenci vnímat detaily jako věci klíčového významu a klíčové věci jako detaily.
Mám například kopuli potaženu měděným plechem, Tento plech je tmavě hnědý, místy takřka do černa. Člověk by řekl, že se tam jeden upeče. Plech je ovšem silný 0,55 mm, pod ním je 4 mm překližka a kopule je přirozeně větrána infiltrací mezerou kolem podvozků, kolem kopule fouká... Pokud se soustředíme pouze na vliv jednoho faktoru - barvy, můžeme polemizovat do aleluja. Výsledek je ovšem souhrnem všech faktorů, které se snažíme optimalizovat.
Pro selský rozum nelze zatracovat teorii a naopak - ideální je, když je od obojího a nějaká praxe k tomu :-).
Pro zájemce o problematiku odkazuji mapř. na www.ekowatt.cz
BiF
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

Zdravím  nejen všechny stavitele,

přidávám dva snímečky z pokračující stavby. Domeček má půdorys 2,7x4,00m a bude mít i malou odizolovanou pracovničku, kde budu mít umístěno okno pro pozorování stavu oblohy a funkčnosti montáže atd.

Rošt položen na betonových patkách a středový pilíř je z cca 1qm vylitého betonu. Ocelový púilíř má průměr 330mm a výšku 1200mm.

Momentálně stavím něco podobného (dokonce i rozměrově)...
Vypadá to hezky, co se mi ale nelíbí, jsou ty "betonové patky".
Nevím, jestli to máš nějak vyřešené, ale pokud to dřevo jen tak stojí na těch betonových tvárnicích, tak dám ruku do ohně za to, že za pár let to dřevo shnije. Myslím si, že přes ten beton to bude nasávat vodu a sebelepší nátěr asi nepomůže. Měl jsem podobně postaven kotec pro psa, loni jsem ho likvidoval a dřevo, které bylo ve styku s cihlovými patkami bylo ve strašném stavu...
Většinou se to řeší ocelovými patkami (pergoly a jiné dřevěné stavby).
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

;D naprosto souhlasím
Pokud je ale už venku 10° tak proč tam nechtít 20° nebo 15° ?
Nebo to je také pitomost ?
Napsal jsem že JE.

To naprosto nesouvisí se stavařinou - navíc stavař ani nejsem - ale pouze s astronomií.   Pokud tedy nějaký astronom při venkovní teplotě 10 °chce mít ve svoji pozorovatrelně  20 nebo 15 °, tak ho opravdiu nelze nazvat jinak než p....em.
Niičeho  jiného se můj příspěvek netýkal, takže polemizovat o něčem,co jsem nevyslovil, považuji za naprostou ztrátu času.
...........
celá ta otázka mi přišla velmi úsměvná, zvláště po desítkách příspěvků , kde se každý dle svého snaží zajistit, aby se právě toto nestalo, to znamená snaží se zamezit oteplení v pozorovatelně .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Homer

Příspěvek od Homer »

Fra : s výhradou k řešení souhlasím. Mnohem lépe by bylo zhotovit základové pasy, do nich na násyp podkladovou beton. mazaninu v rovině koruny pasů dostatečně nad terénem a celé po vyzrání penetrovat a izolovat plošně natavenou lepenkou, další mazaninu a až  pak pokračovat s dřevěnou konstrukcí...
mkcz
Věk: 58

Příspěvek od mkcz »

...... Víte, někdy máme tendenci vnímat detaily jako věci klíčového významu a klíčové věci jako detaily.
Mám například kopuli potaženu měděným plechem, Tento plech je tmavě hnědý, místy takřka do černa. Člověk by řekl, že se tam jeden upeče. Plech je ovšem silný 0,55 mm, pod ním je 4 mm překližka a kopule je přirozeně větrána infiltrací mezerou kolem podvozků, kolem kopule fouká... Pokud se soustředíme pouze na vliv jednoho faktoru - barvy, můžeme polemizovat do aleluja. Výsledek je ovšem souhrnem všech faktorů, které se snažíme optimalizovat.
Pro selský rozum nelze zatracovat teorii a naopak - ideální je, když je od obojího a nějaká praxe k tomu :-).
Pro zájemce o problematiku odkazuji mapř. na www.ekowatt.cz
Tak ji zkuste ještě natřít bílou, odrazivou barvou a uvidíte, jak Vám bude chutnat vychlazené pivo :) ;).

;DTo byl jen žert, nikoli výzva ! ;D

S pozdravem mkcz
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Homer

Příspěvek od Homer »

mkcz:  :)

Chápu i rozhořčení 3J - skutečně existují a množí se tzv. "salonní inženýři", hoši v kravatách, kteří o cihlu na stavbě neklopýtli, kteří vám prodají kde co, jen když prodají. To je ostatně i v jiných oborech. Ještě horší je, když to jsou původní profesí kuchaři nebo absolventi obchodních akademií a sugestivně vám popisují výhody určitého stavebního materiálu či technologie.
Také existuje naše dědictví z minula, kdy si kdekdo musel stavět co potřeboval sám, max. s bráchou, tátou nebo kamarády. To díky neuvěřitelné fušeřině ve stavebnictví přetrvávající platí dál. Lidé přirozeně nechtějí platit za to, co si v obdobně nebo i lepší kvalitě a levněji udělají sami. Potud to chápu. To ale neznamená, že selský rozum nahradí vše a že není třeba respektovat alespoň základní pravidla, technologické postupy a správné používání materiálů...Nějakým nedokonalým detailem se nic moc nezkazí, ale základní principy by měly být dodržovány.
Willi
Věk: 49

Příspěvek od Willi »

Pracujem v stavebníctve roky a na medzinárodnej úrovni mám na starosti práve predaj tepelných izolácií. Už niekoľkokrát som mal napísaný príspevok ale nemám čas sa toho naplno zúčastňovať tak som to vždy vymazal a neposlal. Je to všetko podstane komplikovanejšie a preto nechcem nikoho o ničom presviedčať. Každý má tak trochu pravdu ale v poslednom príspevku je veta o detailoch s ktorou zásadne nesúhlasím. Práve detail stavby je základom všetkého pretože spája rôrne druhy materiálov a má vplyv na chovanie celej stavby a to ako z pohľadu tepelnej izolácie tak požiarnej odolnosti akustiky trvanlivosti a v neposlednom rade funkčnosti daného riešenia. V praxi 90% problémov spôsobujú chybne navrhnuté alebo realizované detaily!!! Charakteristiku materiálu si prečíta v TDS každý a rozhodne sa čo je najlepšie ale nedokáže posúdiť vzájomné správanie dvoch rôznych konštrukcií a materiálov v napojení. Preto či už v projekte alebo na stavbe sa riešia v prvom rade detaily. A na tú sú potrebný tí kravaťáci čo to nakreslia alebo urobia program čo to dokáže spočítať. Vývoj materiálov je v poslednej dobe veľmi urýchlený a každoročne sa mení. A poviem Vám že je veľký problém to vysveliť ľuďom na stavbe. Tí sú vždy najchytrejší a nevedia si pripustiť že ti materiály a riešenia čo fungovali pred 20 rokmi už nie sú to pravé orechové. Jasné že princípy a fyzika sa nemení ale sú tú úplne odlišné materiály a postupy, ktoré vyžadujú odlišný prístup.
Dobson 254/1200, SCT 8, ED 80/600, MAK127/1500, Refra TS 110/660, HEQ5, EQ SKY, AZ3 atď........
Homer

Příspěvek od Homer »

Willi : Těch, co nás ve stavebnictví pracuje roky, je zde řada...
Ohledně slova "detail" si nerozumíme úplně stejně, jako u slova "stavební izolace". Detail řešení  oplechování terasy s izolací, podkladem a nášlapnou vrstvou není týmž detailem, jako je nedodržení stejné šířky spar v dlažbě na této terase. To jsem měl na mysli oním slovem "detail"...
Snad jsem to osvětlil srozumitelně...
Jinak zdaleka ne všechny technologie a materiály používané dříve, jsou dnes zastaralé. Ba často naopak.
"Kravaťák" by měl projít praxí, jinak kreslí ne detaily ale hlouposti bez toho, aniž zná souvislosti. Pan docent na vysoké škole mu sice z triviální věci udělá vědu, ale když si to zkusí rukama, je to jiná káva...Mohl bych zde uvést nepočítaně příkladů a jistě je kadý zná ze svého života.
Willi
Věk: 49

Příspěvek od Willi »

Plne súhlasím. chcel som len poukázať na to že detaily robia celok a jeden zlý detail môže mať za následok nefunkčnosť celku ako takého. A to že momentálne sa každý hrá na chytráka a keď chcete vyvolať jednanie medzi realizátorom a architektom tak o to nikto nemá záujem ale každý nadáva na toho druhého je fakt problém. Ale to sem nepatrí ;)
Dobson 254/1200, SCT 8, ED 80/600, MAK127/1500, Refra TS 110/660, HEQ5, EQ SKY, AZ3 atď........
KDan

Příspěvek od KDan »

---
edit:

Svůj příspěvek jsem smazal, neboť jsem sebekriticky došel k závěru, že se příliš netýká tématu vlákna.

Napsal jsem že JE.

To naprosto nesouvisí se stavařinou - navíc stavař ani nejsem - ale pouze s astronomií.   Pokud tedy nějaký astronom při venkovní teplotě 10 °chce mít ve svoji pozorovatrelně  20 nebo 15 °, tak ho opravdiu nelze nazvat jinak než p....em.
Niičeho  jiného se můj příspěvek netýkal, takže polemizovat o něčem,co jsem nevyslovil, považuji za naprostou ztrátu času.
...........
celá ta otázka mi přišla velmi úsměvná, zvláště po desítkách příspěvků , kde se každý dle svého snaží zajistit, aby se právě toto nestalo, to znamená snaží se zamezit oteplení v pozorovatelně .Ať si každý udělá obrázek sám.
Chtít méně než 30° je pitomost, ale kdo chce víc než 10° je pitomec?
Já děkuji Milanovi , že mě diplomaticky nazval pitomcem, aniž by porušoval pravidla tohoto fóra.

Tady končím neb to fakt nemá cenu.
Odpovědět