Jinak dobrá rada pro tebe je, říkej ceny v eurech, to nezní tak strašně
Nováčci se představují
Re: Nováčci se představují
Mám opačný problém. Žena vždycky říká, nekouříš, nechlastáš, proč by sis to nekoupil?

Ano, nebo to taky jde dělat tak, jako někdo tady na fóru, kdo mě dost pobavil výrokem "manželka už brblá, a to všechny ceny dělím dvěma".

APM 82-45 SD APO, APM UFF 18 a 10 mm, Sky Rover Banner Cloud 10x42 APO

Já dnes na výstavě zase viděl moc krásné hodinky!
Cca za 18.000,- …

CHF…

Cca za 18.000,- …
CHF…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Len aby ťa manželka nezačala navádzať na fajčenie.....

Bresser N150/750 ,Ref.102/600,SW MAK 127/1500,iEXOS-100 PMC-goto Wifi ,SW AZGTi Skymax, Omegon veLOX 178C Color, SV Bony 305,Seestar S30

Ahoj všem, 
asi bych se též měl představit, jelikož to vypadá, že se k tomuto koníčku po dlouhých více jak 30 letech vrátím (naposledy tomu bylo, když jsem navštěvoval astronomický kroužek v rámci ZŠ v Jílovém u Prahy a dodnes si pamatuju ten úžas při pozorování prstenců Saturnu na nějakém školním odhadem 6-8" Newtonovi).. Je to asi tím, že se poslední dobou dostávám často mimo Prahu a ta fascinace noční světlem neznečištěnou oblohou, kterou zažívám hlavně když mě to ven v noci vyžene (asi víte proč) nějak neustává, takže se tam nakonec zdržuji s hlavou vykroucenou vzhůru podstatně déle, než bylo původně v plánu
  Jméno mé je Roman, pohybuji se mezi Prahou a Mukařovem a rád alespoň nekteré z vás třeba i poznám osobně na nějakém z nadcházejících srazů.
Co se týče výbavy, poslední dobou jsem i z pražského bytu pozoroval alespoň Měsíc pomocí celkem schopného puškohledu Nikko Stirling 10-50x60 a na to plné zvětšení byly krátery úžasné, jen to udržet v ruce bylo dost peklo... Tak jsem se rozhodl jít do prvního pořádného dalekohledu a šel rovnou do 10" UL dobsona od Michala Bareše pořízeném na zdejším bazaru, věřím, že do začátku více než dostatečná výbava na vizuál, který mě asi momentálně táhne nejvíce a zároveň mě to donutí trochu se zorientovat na obloze, jelikož zkušenosti mám prakticky nulové.. Navíc je možnost si ho s sebou sbalit i na jakoukoli dovču autem, což rád využiju. Moc tedy ocením jakékoli rady, předem moc díky za ně a budu se těšit!

asi bych se též měl představit, jelikož to vypadá, že se k tomuto koníčku po dlouhých více jak 30 letech vrátím (naposledy tomu bylo, když jsem navštěvoval astronomický kroužek v rámci ZŠ v Jílovém u Prahy a dodnes si pamatuju ten úžas při pozorování prstenců Saturnu na nějakém školním odhadem 6-8" Newtonovi).. Je to asi tím, že se poslední dobou dostávám často mimo Prahu a ta fascinace noční světlem neznečištěnou oblohou, kterou zažívám hlavně když mě to ven v noci vyžene (asi víte proč) nějak neustává, takže se tam nakonec zdržuji s hlavou vykroucenou vzhůru podstatně déle, než bylo původně v plánu
Co se týče výbavy, poslední dobou jsem i z pražského bytu pozoroval alespoň Měsíc pomocí celkem schopného puškohledu Nikko Stirling 10-50x60 a na to plné zvětšení byly krátery úžasné, jen to udržet v ruce bylo dost peklo... Tak jsem se rozhodl jít do prvního pořádného dalekohledu a šel rovnou do 10" UL dobsona od Michala Bareše pořízeném na zdejším bazaru, věřím, že do začátku více než dostatečná výbava na vizuál, který mě asi momentálně táhne nejvíce a zároveň mě to donutí trochu se zorientovat na obloze, jelikož zkušenosti mám prakticky nulové.. Navíc je možnost si ho s sebou sbalit i na jakoukoli dovču autem, což rád využiju. Moc tedy ocením jakékoli rady, předem moc díky za ně a budu se těšit!
Dobson NiteLite 10" https://telescopes.nitelite.eu/cz/dalekohledy.htm

Vitaj Romane,
už som zachytil tvoje správy v diskusii o Es dobsone, čo si kúpil kuceraz. Prvé čo mi napadlo, je, že si začal vo veľkom štýle, zdá sa še vieš čo chceš, tak s chuťou do toho
 Ak by Ti to časovo vyšlo, tak sa ukáž na MHV v polovici októbra (října), Akcia je obsadená, ale návštevy tam chodia bežne, hlavne v sobotu. Len daj vedieť dvaderovi, ktorý to organizuje.

už som zachytil tvoje správy v diskusii o Es dobsone, čo si kúpil kuceraz. Prvé čo mi napadlo, je, že si začal vo veľkom štýle, zdá sa še vieš čo chceš, tak s chuťou do toho
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Ahoj, děkuji a ano, máš pravdu. Rozhodl jsem se začít už s něčím schopnějším, aby právě nepřišlo zklamání a zároveň jsem měl stále prostor i pro případný upgrade. Nevylučuji do budoucna ani foto, ale na to je třeba jiná výbava a zatím se tomu asi věnovat nebudu, tak jsem šel cestou dobsona. O akci MHV vím a docela mě láká, nicméně je to pro mě z Prahy trošku z ruky a musel bych vymyslet, co s dětma.. Každopádně uvidíme, třeba se mi povede se tam dostat 

Dobson NiteLite 10" https://telescopes.nitelite.eu/cz/dalekohledy.htm