Nováčci se představují

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
dvader
Věk: 59

Re: Nováčci se představují

Příspěvek od dvader »

Vítej na AF, ať tě astronomie baví!
A třeba se zase potkáme na MHV…

Jen bych k té koupi dodal, že to byla chyba, až v červenci! Druhé Vánoce se slaví 24. června. :mrgreen: :mrgreen:
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
PetrŠ
Věk: 53

Příspěvek od PetrŠ »

Vítej mezi postiženými. :lol:

Vybral sis kvalitní přenosnou sestavu, tak hodně krásných nocí pod hvězdami. ;)
Evžen62

Příspěvek od Evžen62 »

Zdravím a děkuji Vám za přivítání.
Budu vděčný za každou dobrou radu – neboť “školné” je v tomto druhu “postižení” velice drahé. Předem děkuji za pomoc.
Evžen62 ;)
Dobsonaut
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Ahoj všichni - jsem tu nový

Příspěvek od Dobsonaut »

Vážení přátelé dlouhých nocí (a samozřejmě také přátelé slunce),

už bych se nenazval úplným začátečníkem, ale v tomto fóru jsem rozhodně začátečník!
Tak jsem si řekl, že využiji první příspěvek ke krátkému představení. Pokud se sem téma nevejde, prosím přesuňte jej (bohužel jsem pro něj nenašel jinou vhodnou sekci).

Nejprve maličkost:
Přes 30 let žiju v Německu - takže moje psaná čeština se někdy může číst divně. Za to se předem omlouvám!
Možná mi účast na tomto fóru pomůže zase zlepšit češtinu. ;)

Teď ke mně:
Jsem amatérský astronom středního věku a vždy rád poznávám nové přátele z astronomie, se kterými si mohu popovídat o vizuálních pozorováních a někdy i o fotografování.
Vizuálně pozoruji "Deep Sky" málo přes 20 let. Dlouhá léta používám k pozorování 14,5" f/5,2 Dobson dalekohled a také 20" f/4 Dobson dalekohled - oba od výrobce dalekohledů Augsburg "Intercon Spacetec".
Asi 10 let jsem nabízel veřejné prohlídky na hvězdárně v Ingolstadtu (Bavorsko). Po odchodu z tohoto spolku jsme založili vlastní skupinu „Astronomiefreunde Ingolstadt“, která nyní již přes 20 let pořádá také Bavorské setkání dalekohledů v Pfünz u Eichstätt v přírodním parku Altmühltal. Rád také pořádám pravidelné veřejné pozorovací večery ("Sidewalk Astronomy") a také by přijel i na další setkání dalekohledů (např. na setkání pozorovatelů v ČR? :-) ).

Pokud by někdo chtěl vidět víc, najdete mě i na Instagramu (-> "dobsonaut")

Obrázek

Těším se na zajímavé rozhovory a nové kontakty s vámi a přeji vám jasné noci,

Pet(e)r ;-)
dvader
Věk: 59

Re: Ahoj všichni - jsem tu nový

Příspěvek od dvader »

Ahoj a vítej na AF!

Vidím tam správně za reddot hledáčkem binohlavu? Jakou používáš a jaké používáš okuláry?
Martin
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Dobsonaut
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dobsonaut »

Ahoj Martine,

Děkuji za odpověď a přivítání!

Na Dobson 20" používám tzv. "Porro" hledáček. Je to v podstatě půlka dalekohledu (Fujinon FMT-SX, pokud vím...). „Intercon Spacetec“ to tehdy nabízel jako špičkový hledáček. Výhodou je naprosto brilantní obraz (s tímto lze snadno vidět mnoho Messierových objektů) a zároveň správný obraz s velkým úhlem. Nevýhodou je chybějící středový "dot" nebo zaměřovací kříž. Pokud je ale dobře nastaven hledáček, není to problém.
VEDLE je navíc připevněn hledáček Telrad. Ten hodně pomáhá při hrubém a rychlém vyrovnání a byl instalováno hned od začátku. Na svém druhém dalekohledu mám hledáček "Starbeam" od Televue, který používám mnoho let a který považuji za zdaleka nejlepší. Vlastně nemám rád Telrad, protože se často zamlžuje (i přes ochranný kryt...).

Momentálně používám pouze okuláry Televue, např. 31mm Nagler, 17mm Ethos, 10mm Ethos, 6mm Ethos.
Další okulár, který si asi budu muset pořídit, je maximální zvětšení, něco se 4mm nebo možná ještě kratší.

Dlouho jsem pozoroval okuláry Vixen LV, Meade atd., ale nakonec jsem skončil u Televue.
Ale ne proto, že si myslím, že nic lepšího neexistuje (už jsem mohl otestovat okuláry jiných značek, které jsou minimálně stejně dobré a levnější!). Jde spíše o pohodlí a o to, že okuláry jsou perfektně sladěny s korektorem koma „Paracorr“, který je u dalekohledů f/4 prostě povinný (podle mého názoru ;-) ).

Pozdravy, Petr
Přílohy
IMG_7050_lowres.jpg
IMG_7050_lowres.jpg (202.71 KiB) Zobrazeno 2204 x
IMG_0921_lowres.jpg
IMG_0921_lowres.jpg (151.67 KiB) Zobrazeno 2204 x
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Dobsonaut: Ach ta relativita času...Chtěl bych být ( opět ) amatérským astronomem "středního věku" :-). A k tomu mít v tomto věku už tolik astro-praxe. To není úplně běžné, stejně jako prezentované vybavení. Tak ať to oboje dobře slouží!
kuceraz
Věk: 29

Příspěvek od kuceraz »

Vítej na fóru!
Doufám, že se v budoucnu budu také jednou moci pochlubit 20ti lety praxe v pozorování deep-sky objektů :)
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Dobsonaut
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dobsonaut »

20 let rychle uteče, když myslím na to, jak často je tady špatné počasí a kolik šancí na opravdu dobré noci máme za rok...
Letos u nás bylo počasí katastrofální: Skoro jen déšť, jen týden v srpnu jsme měli trvale suché počasí, pokud si pamatuji. V tuto chvíli je dalekohled znovu zakrytý minimálně měsíc... Týdny jen mlha!
Pokud nemohu očekávat alespoň polojasnou noc, tak ani nezačnu. ;)
Proto si myslím: Nejlepší dalekohled nemusí být nutně největší, je to ten, který můžes používat nejčastěji!
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Ano, to je pravda. Mně osobně alespoň trochu rozšířilo využitelný astročas focení a následné zpracování dat proměnek. Ty snesou horší podmínky včetně svitu Měsíce a poskytují i dál použitelné výsledky.
TomKocanda

Re: Ahoj všichni - jsem tu nový

Příspěvek od TomKocanda »

Dobsonaut píše: 12. 11. 2024, 13:58
Těším se na zajímavé rozhovory a nové kontakty s vámi a přeji vám jasné noci,

Pet(e)r ;-)
Taky tě chci přivítat a třeba se někdy někde uvidíme na nějaké akci.
Já se pohybuju víc mezi astronomy ze severu - oblast Liberecka, Jizerských hor...
Nicméně akce se tam pořádají také, jednou ročně je krásné setkání astronomů přímo na Jizerce, kam se autem normálně nedá dojet a bývá to tam super a většinou vyjde i počasí (začátek srpna). Tak třeba se tam nebo někde jinde někdy uvidíme.
20" je krásný, míval jsem před časem 14" SCT (Meade LX600) ale byl na mě moc těžký na manipulaci a táhlo mě to k focení a dostat tuhle krávu na eq klín, bylo nad mé síly. Takže jsem to vyměnil za refráček na focení a letos ho doplnil 10" cassegrainem F5.
Vizuál je jiný level, měl jsem možnost podívat se na pár galaxií a hvězdokup v půlmetrovém dobsonu a je to úžasné.
— Sharpstar SCA260, APM LZOS 105/650, ASI 2600MCPro, AsiAir Pro, AM5 ---
vojtechK
Věk: 46

Příspěvek od vojtechK »

Uvědomil jsem si, že už nějaký čas tady kibicuju do různých vláken a nikdy jsem se nepředstavil. Jsem strojař - konstruktér, ale řízením osudu si mě k sobě přetáhli kolegové z IT, takže dnes už je ze mě "ajťák" v jedné liberecké firmě. V mládí jsem ujel na knížkách od Jiřího Grygara a Stephena Hawkinga. Rodiče měli doma tredřík Zeiss Jena Deltrintem 8x30, se kterým jsem se rád koukal na Měsíc. Taky jsem k němu jednou přidrátoval skla ze svářečské kukly a mohl jsem se podívat i na Slunce. Trochu se mi nelíbilo, že dalekohled se při pozorování z ruky klepe. To jsem chtěl vyřešit tak, že jsem chudáka Zeisse zkusil připevnit kobercovkou ke stojanu na mikrofon. Samozřejmě z toho nebylo nic. Jako chudý student jsem měl hluboko do kapsy, takže svůj první dalekohled se stativem jsem si pořídil před nějakými 15 lety. Byl to Skymaster 25x70, se kterým jsem si dlouho vystačil. Nakonec jsem to letos dotáhl na binar APM 82 SS APO. Jak vidíte, jsem čistokrevný binař, mžourání jedním okem do "kyklopů" mě tolik nepřitahuje. Taky s dalekohledem rád provozuji terestrické pozorování z nejrůznějších kopců a rozhleden.
APM 82-45 SD APO, APM UFF 18 a 10 mm, Sky Rover Banner Cloud 10x42 APO
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

vojtechK: A už jsi zkoušel binohlavu? ;)
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
vojtechK
Věk: 46

Příspěvek od vojtechK »

Artaban píše: 22. 11. 2024, 22:58 vojtechK: A už jsi zkoušel binohlavu? ;)
"Zkoušel" se úplně říct nedá. Párkrát jsem na MHV do ní nakouknul. a samozřejmě to je řešení. Dlouho jsem ale prahnul po tom binu, takže na to jsem si nedávno našetřil. Nějaké zrcadlo s binohlavou třeba někdy přijde na řadu, ale je to trochu limitováno tím, co mi snese manželka...
APM 82-45 SD APO, APM UFF 18 a 10 mm, Sky Rover Banner Cloud 10x42 APO
Pablo
Věk: 68

Příspěvek od Pablo »

Tie sa tu asi delia asi na dve skupiny.Koľko znesú finančne akceptovať a druhá skupina časovo akceptovať.To platí aj opačne o maceupe žien u mužov :D
Bresser N150/750 ,Ref.102/600,iEXOS-100 PMC-goto Wifi ,Omegon veLOX 178C Color, SV Bony 305,Seestar S30
Odpovědět