Ahoj Martine,
Děkuji za odpověď a přivítání!
Na Dobson 20" používám tzv. "Porro" hledáček. Je to v podstatě půlka dalekohledu (Fujinon FMT-SX, pokud vím...). „Intercon Spacetec“ to tehdy nabízel jako špičkový hledáček. Výhodou je naprosto brilantní obraz (s tímto lze snadno vidět mnoho Messierových objektů) a zároveň správný obraz s velkým úhlem. Nevýhodou je chybějící středový "dot" nebo zaměřovací kříž. Pokud je ale dobře nastaven hledáček, není to problém.
VEDLE je navíc připevněn hledáček Telrad. Ten hodně pomáhá při hrubém a rychlém vyrovnání a byl instalováno hned od začátku. Na svém druhém dalekohledu mám hledáček "Starbeam" od Televue, který používám mnoho let a který považuji za zdaleka nejlepší. Vlastně nemám rád Telrad, protože se často zamlžuje (i přes ochranný kryt...).
Momentálně používám pouze okuláry Televue, např. 31mm Nagler, 17mm Ethos, 10mm Ethos, 6mm Ethos.
Další okulár, který si asi budu muset pořídit, je maximální zvětšení, něco se 4mm nebo možná ještě kratší.
Dlouho jsem pozoroval okuláry Vixen LV, Meade atd., ale nakonec jsem skončil u Televue.
Ale ne proto, že si myslím, že nic lepšího neexistuje (už jsem mohl otestovat okuláry jiných značek, které jsou minimálně stejně dobré a levnější!). Jde spíše o pohodlí a o to, že okuláry jsou perfektně sladěny s korektorem koma „Paracorr“, který je u dalekohledů f/4 prostě povinný (podle mého názoru

).
Pozdravy, Petr