Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Hm, takovou statistiku jsem neviděl, ale vím, že máme za okny škvárové hřiště ;)
honzazator

Příspěvek od honzazator »

Děkuji Vám všem za rady, znovu jsem vše proměřil a myslím že se o nic neokradu, když bude dalekohled ve vodorovné poloze 5 cm nad hranou stěny. U toho těsnění nejspíše použiji ty dva plechy a uvidím (případně kartáč). Jak už jsem psal, zateplovat nebudu, myslím, že je to zbytečné. Nákres mi dělal zkušený tesař, který mi udělá i střešní konstrukci, je to soused, tak když bude třeba poradí, také říkal, že by to zvládl postavit i jeho desetiletý syn:) (snad nepochází z Nazaretu :). Nejtěžší bude nezmrvit trámovou konstrukci, pak už to bude hračka. No uvidím v praxi. V pondělí dám vědět jak se to vyvíjí, stavbu budu samozřejmě fotit.

Tak mi držte palce a dík
CPC11", triedr Noname 20x50, triedr Fomei Compakt 8x25
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Postavit konstrukci není až tak velký problém jak se před první stavbou zdá, mně to trvalo 2 dny a to byla stavba o hodně větší než tvůj plán. Byli jsme na to 2 a navíc za plného sněžení. Horší je ta piplačka co následuje potom ...
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

No, frekvence utírání prachu ještě nic neříká o jeho skutečném množství .
Přece jen vzhledem k přístrojům bych se snažil těsnost nějak alespoň standardními náklady a úsilím zajistit. Já jsem ve své kopuli za dva roky její existence taky zametal proniknuvší prach jednou, to ale proto, že tam jednak ještě nemám přístroje a jednak se mi nějak pro jinou práci nedostalo času. Svoji roli budou hrát především větrné podmínky. Pokud bude domeček v závětří, je to jiná situace než kopule ve výšce...
Alespoň překrýt spáru a zabránit přímému vlétávání prachu není složité ani nákladné.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Jak už jsem psal, zateplovat nebudu, myslím, že je to zbytečné
Kdysi se říkávalo myslet znamená ..... vědět ale držím palce, spokojený může být člověk i v Kendrick stanu.
Homer

Příspěvek od Homer »

Oboustranně obíjená dřevěná konstrukce určité zateplení poskytne i bez vložené izolace. Pokud ale nebude těsné to ostatní a škvírami pod odsuvnou stříškou bude foukat, pak dodatečně izolovat nemá moc smysl. Osobně bych asi izolaci do mezery mezi plášti vložil a zkusil to zatěsnit. Stejně zbyde nějaká infiltrace, která ale nebude na škodu - naopak...Taky bych zvážil, jaký použít pochůzí materiál na podlahu. Přece jen se bude chodit přímo z terénu, vody, sněhu a pod. Prkna jsou hezká, ale tak pro bačkory a chůzi z interiéru...
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Ono nejde vůbec o zateplení, ale naopak o tepelnou izolaci. S ní je v domku stejně jako ve stínu (tedy v létě do 30°C) bez ní běžně kolem 50°C, tady technika chladne mnoho hodin po otevření střechy.

V domku mám prkna a není s tím žádný problém, protože tu trošku sněhu v zimě stačí vymést, on tam totiž neroztaje a voda v létě uschne ;)
Homer

Příspěvek od Homer »

Nechci se přít o slovíčka, ale zateplení a tepelná izolace jedno jest...Fyzikální projev je poté takový, že v zimě hřeje a v létě chladi :-).
Co se týče prkenné podlahy - nezpochybňuji že voda na prknech v létě vyschne, jen po sobě časem zanechá stopy. Umím si představit krytinu, kterou nemusím pokaždé vytírat či vymetat. Ale to už je na každém -pouze jsem přičinil drobnou poznámku, na které nijak netrvám. I já mám v kopuli dřevěnou podlahu, ale chodím tam z domu v domácí obuvi či bos...
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Taky se nechci přít o slovíčka, jenom zateplení u mě vyvolává pocit, že něco musím ochránit před unikem tepla ven Právě tato izolace je podle mě na pozorovatelně jedna z nejvyšších priorit, protože chladit např. SCT z 50-60°C na 10°C není žádná sranda. Už jsem slyšel od kamaráda, že to podcenil a před pozorováním pak stříkal na stěny domku vodu, aby to ochladil :)
Homer

Příspěvek od Homer »

U ledničky je tomu právě naopak - ale to jen na okraj...
Pro popsané použití o potřebě zvýšit tepelný odpor konstrukce není sporu....Pak by ale bylo účelné s tím počítat v každém detailu. Nezanedbatelný vliv má půdorys stavby, její orientace, prostorové uspořádání, prosklení a v neposlední řadě i barva a struktura povrchu stavby...Kromě pasivní ochrany si umím představit i aktivní - například přidat zvenčí provětrávanou vrstvu a tu větrat vhodným zemním přívodním kanálem - např. kameninovou rourou vedenou tak 1 metr hluboko v zemi o délce cca 10 m ( odhaduji ). Toto řešení se běžně užívá při některých systémech vytápění. To by přiváděný vzduch hezky ochlazovalo....Řešení lze vymyslet různá, dle situace, vlastní kapsy a budovatelské chuti :-)-
:o(

Příspěvek od :o( »

Nechci se přít o slovíčka, ale zateplení a tepelná izolace jedno jest...Fyzikální projev je poté takový, že v zimě hřeje a v létě chladiJá se tedy také nechci přít o slovíčka, ale osobně bych řešil úplně jinak pozorovací domeček, kde mi v zimě zima nevadí ( tedy netopím v něm) , ale v létě vedro ano a úplně jinak bych řešil zahradní domek kde chci v zimě topit a letní izolace je tak nějak jako bonus navíc.
A klidně se vsadím, že v tuarégském hliněném domě bych ve švédsku zmrnul a ve švédském domě bych se na sahaře upekl. (přesto oba teplotně izolují)
Prostě ať si odborníci říkají co chtějí, pro mě je zateplení a teplotní odizolování dvě naprosto odlišné věci.
Například půdně-stropní prostor se v případě zateplení budu snažit co nejlépe zatěsnit, aby nedocházelo k úniku teplého vzduch , který jak známo stoupá vzhůru. V případě letního teplotního zaizolování se budu snažit ten samý prostor co nejlépe odvětrávat, aby se tam ten samý teplý vzduch neakumuloval.
Nechci se stavařů zde na fóru dotknout, téměř nikoho osobně neznám, ale mé osobní zkušenosti se "stavařskými odborníky" opakuji mé osobní z osobního styku, jsou takové, že už si radši věci řeším svým rozumem a s pomocí "odborné" literatury, protože se mi většinou odborné rady typu "to se dělá takhle" vymstily.  >:(
Homer

Příspěvek od Homer »

3J : Každý staví dle své hlavy. Podle toho to taky často dopadne (nic ve zlém ). Odhaduji, že mezi stavaři je přibližně stejné procento kvality a nekvality, jako u lékařů, učitelů, policistů či v jiných profesích.
Zcela obecně je tepelná izolace vhodné použití materiálu s vysokým tepelným odporem, tedy malou tepelnou vodivostí pro snížení prostupu tepla. Zdůrazňuji slovo "vhodné", neboť ne vše se hodí všude a jakkoliv..Samozřejmě k tomu přistupují další opatření, jako je dimenzování akumulace tepla pro dosažení tepelné setrvačnosti ( srub versus zděná stavba ), větrání, parotěsné zábrany a podobně. Tuaregský dům z nepálených cihel v dané tloušťce zdiva poskytne ochranu jak před teplem, tak logicky i před chladem. Bude muset být pouze ochráněn před vlivy vlhkosti, což Tuarég řešit nemusí...Tyto stavby existují i v evropských podmínkách, jsou vyvinuty i mobilní lisy na lisování nepálených cihel.
Můžete prosím uvést příklad rozdílu svých řešení pro ochranu před teplem a před zimou?

Například půdně-stropní prostor se v případě zateplení budu snažit co nejlépe zatěsnit, aby nedocházelo k úniku teplého vzduch , který jak známo stoupá vzhůru. V případě letního teplotního zaizolování se budu snažit ten samý prostor co nejlépe odvětrávat, aby se tam ten samý teplý vzduch neakumuloval. Jistě obouchat domeček izolací vzduchotěsně ucpat a ve finále na něj pověsit elektrickou klimatizaci je také řešení, ale to z něj nebude nic jiného než již jednou zmiňovaná lednice. Proti ní stojí například místnosti pro skladování potravin , tak jak je stavěli staří arabové před příchodem elektřiny a ledniček, kde vhodným odvětráváním a akumulací  "chladu " dokázali lednicím konkurovat ... příkladů třeba ve staré Káhiře by se ještě něco našlo.
Hlavní rozdíl je v tom, že zateplení se snažím dělat tak aby docházelo k co nejmenší ztrátě tepla a to trvale po 24 hodin denně .
Pokud se snažím zabránit přehřátí od sluníčka, tak mohu například použít i odstínění odvětrávaným druhým pláštěm z víc odrazivou plochou a budu se ho snažit odsadit od vnitřního pláště co nejvíc a co nejvíc i odvětrat. Ten je mi ale proti zimě nanic stejně jako slunečník co mě v létě stíní, ale v zimě nezahřeje.  
Zcela obecně je tepelná izolace vhodné použití materiálu s vysokým tepelným odporem, tedy malou tepelnou vodivostí pro snížení prostupu tepla.Toto je příklad používání nabyflovaných informací, které jsou sami o sobě správné ale špatně používané. Já přece v létě ani tak nepotřebuji nějaký vysoký tepelný odpor potřebuji odstínit tok infračerveného - tepelného záření od sluníčka , potřebuji slunečník ne ušanku a vaťák.
A stavět místo pozorovacího domečku lednici s klimatizací, nebo do něj " nacpat" tolik tepelné kapacity a tak zaizolovat aby zůstal vychlazený celý letní den ....
U lékařů, učitelů, policistů jsou specializace a nikdo neví všechno. Někdo je chirurg někdo gynekolok , někdo kriminalista , někdo psovod, někdo učí historii, někdo matematiku. Jen ve stavařině se mi stává, že někdo mydlí celý život montované stavby pro Lídl, ale o stavařině ví všechno.
Nebudu to dál komentovat, řekl jsem asi vše co jsem mohl
Homer

Příspěvek od Homer »

3J: Odkazuji na své předchozí příspěvky a prosím o jejich pozornější přečtení....Pokud to učiníte, ušetříte si zbytečné a škodlivé vyplavování adrenalinu do krevního řečiště. Píši tam mimo jné o odvětrávání vnějšího pláště, právě tak i o akumulaci. Naopak tam není ani slovo o klimatizovaných lednicích,za které  domek s dřevěnou obíjenou konstrukcí a vloženou,několik cm silnou izolací, nelze při nejlepší vůli považovat.
Jinak není třeba chodit do exotických destinací jako je Vámi citovaná Káhira, postačí si všímat tuzemska - například pivovarských lednic či řešení hradních kuchyní a skladů potravin:-).
Lidl jsem v životě nestavěl, ale pár jiných staveb a rekonstrukcí už za svůj život ano.
P.S. "Byflovat" se píše trochu jnak a některá další slova v kontextu rovněž. Přece jen to biflování má něco do sebe ...

Samozřejmě k tomu přistupují další opatření, jako je dimenzování akumulace tepla pro dosažení tepelné setrvačnosti ( srub versus zděná stavba ), větrání, parotěsné zábrany a podobně.Ale Vaše trvání na tom, že izolovat proti zimě a proti letnímu slunci je to samé, je dle mého názoru mylné.

P.S. Ono by to byflování něco do sebe mělo , jen nesmí být vzdáleno od praxe. Páni akademici, co jen celý život biflují, nás také cpali špenátem protože má 10× víc železa,dokud jeden studentík nepřišel na to, že se kdysi jeden tiskař spletl s desetinou čárkou o řád a pak to všichni jeden od druhého "biflovali".  
A že 2+2=4 vím, že je správně i když to jako dislektik napíšu
dvě a dvě sou čtiry
Odpovědět