Výběr dalekohledu

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
haplo602

Výběr dalekohledu

Příspěvek od haplo602 »

Aby bylo jasno, tak když jsem našel první kulové hvězdokupy triedrem, byl jsem totálně nadšen. Když jsem poprvé uviděl M31 málem jsem si sednul na zadek, jaká to byla krása a další a další věci. Z lídlskopu jsem byl při menších zvětšeních taky nadšen, i když jsem s ním nikdy neviděl tolik objektů jako s triedrem. No a u dobsona jsem čekal výrazně větší skok a proto to rozčarování. Je mi jasné, že tam roli hraje velké množství aspektů, od opravdu tmavé oblohy, přes dobrou kolimaci, dobrý seeing, kvalitní okuláry atd.  Asi bych potom svoje názory poupravil. No uvidím, stejně je to jenom na mě, jak se nakonec rozhodnu. Asi by mi dost pomohlo, podívat se s někým, kdo má podstatně víc zkušeností a nechat si poradit. Tady na fóru se člověk dozví spoustu zajímavých věcí, ale stačí aby někdo uhnul v daném vlákně od tématu a pak se v tom člověk jako já začne ztrácet a mnoho věcí je potom dost těžké najít a udělat si z nich nějaký relevantní závěr.
Toto je cista neskusenost

Ja ked som presedlal z triedru 15x70 na 4" achromat, tak som nevedel najst ani tie prislovecne dvere od stodoly. Proste v triedri som videl galaxiu v Andromede a v refraku ani nahodou ... trvalo mi 30 minut ju najst. Pritom som ju videl aj volnym okom !!!

Ako tak som sa s teleskopom zzil za cca pol roka, takze tvojich 14 dni je desne malo.
Celestron 15x70 Skymaster, Bresser AR 102S/600, TS Individual 152/990
Celestron X-cel LX 25,18,7,5
Arx

Výběr dalekohledu

Příspěvek od Arx »

Tak jsem si včera přivezl od pana Zahajského GSO Dobsona 8", když jsem mu předtím vrátil refraktor Sky-Watcher 90/900 na AZ3, který jsem si od něj přivezl v pátek... No a včera jsem konečně našel M57, bylo to tak jednoduché až mě to zarazilo. Zkouknul jsem ještě nějaké kulovky - M13, M3, M5, M92, Bodeovu mlhovinu a doutník, prostě paráda. Budu ale muset na ten dalekohled vymyslet nějaký transportní prostředek, na moje záda to opravdu není. Něco na způsob rudlu na popelnice, nebo vozíku na golfovou bagáž.
Berkut 10x50
Dobycz1

Výběr dalekohledu

Příspěvek od Dobycz1 »

Arx sice nechápu, proč když jsi tolik nadával na SW 8, jsi spokojen s GSO 8. Jsou to v celku podobné přístroje (teda pokud ten tvůj SW neměl nákou vadu z výroby).

Pokud máš problém najít něco na obloze doporučuji koupit red dot kvalitní hledáček a používat větší okulár, třebas 40mm.

Přenášet dalekohled můžeš bud po částech, a nebo si udělej nákou plošinu na kolečkách a můžeš pozorovat rovnou zní.

Ten nápad s někým, kdo ti dalekohled předvede v praxi, je dobrej a určitě tě zase posune dál.
SW 250/1200, Celestron 6 SE, C11, EQ6
miro75
Věk: 50

Výběr dalekohledu

Příspěvek od miro75 »

40 mm okulár už je moc. Stačí 32 mm.
SW Dobson 200/1200, Zeiss 50/540, TS Plössl 32, SW Magellan 20 , Hyperion 13, TMB Planetary 9,7,4,2.5, SW Planetary 5, Trieder 20x50.
Arx

Výběr dalekohledu

Příspěvek od Arx »

Mám 30mm, 20mm, 13mm, 10mm a 6,5mm. Myslím, že zatím to stačí až až.
Vlastně mám těch okulárů ještě víc - dvoupalcové 30mm a 25mm, a 1,25 - 20, 13, 10, 9 a 6,5mm. Sice každý pes jiná ves, ale je jich dost. Smiley
Zase kecám - ten poslední není 6,5 ale 6mm.
Berkut 10x50
Arx

Výběr dalekohledu

Příspěvek od Arx »

Arx sice nechápu, proč když jsi tolik nadával na SW 8, jsi spokojen s GSO 8. Jsou to v celku podobné přístroje (teda pokud ten tvůj SW neměl nákou vadu z výroby).

Pokud máš problém najít něco na obloze doporučuji koupit red dot kvalitní hledáček a používat větší okulár, třebas 40mm.

Přenášet dalekohled můžeš bud po částech, a nebo si udělej nákou plošinu na kolečkách a můžeš pozorovat rovnou zní.

Ten nápad s někým, kdo ti dalekohled předvede v praxi, je dobrej a určitě tě zase posune dál.
Z toho si nic nedělej, já to taky nechápu. Navíc tenhle je ještě o nějaké to kilo těžší. Právě proto přemýšlím, jak to udělat s transportem na kratší vzdálenosti. Ideální by asi byla nějaká taška na tubus přes rameno a nějaký vozík na bedýnku.
Vozit to vcelku, to by se to asi celé dost otřásalo a muselo by se to častěji kolimovat.
Berkut 10x50
Fidoluky

Výběr dalekohledu

Příspěvek od Fidoluky »

Dobrý den, roky vlastním malý čočkový dalekohled 60mm, nyní jsem se po letech rozhodnul koupit si zrcadlový asi kolem 150 mm. Může mi někdo říct, dát odkaz na fotky atd., co s ním uvidím? Chci pozorovat hlavně galaxie a mlhoviny. Jak třeba vypadá Sombrero, nebo Vírová galaxie v takovém přístroji. Moc děkuji M.
Artaban
Věk: 59

Výběr dalekohledu

Příspěvek od Artaban »

Fidoluky: Vítej na AF. 150mm průměrem se dá už něco vidět, ale zvolil bych radši 200mm dalekohled. Třeba i z bazaru. Tady jsou kresby 8" dalekohledem. http://www.deepskywatch.com/astronomy-sketches.html
Kresby jsou ale dělané zkušeným pozorovatelem a za dobrých podmínek. Možná tedy pak zjistíš, že toho vidíš méně.
No a můžeš nahlídnout do vlákna http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1297961474
Je tam hodně kreseb a odkazů.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Fidoluky

Výběr dalekohledu

Příspěvek od Fidoluky »

Dobrý den, moc děkuji za rady. Chtěl jsem se ještě zeptat jaký dalekohled zvolit, pokud se tedy rozhodnu pro 200mm. Díval jsem se i na dalekohledy bez stativu. Nebudu ho nikam převážet, bydlím na konci vesnice, mimo osvětlení města. Mohu si ho dát na nějaký podstavec na zahradě.
Artaban
Věk: 59

Výběr dalekohledu

Příspěvek od Artaban »

To je zbytečné a drahé. Lepší je koupit Dobson. Má svou montáž za pár kaček Dobsonovu bedýnku. Funguje to dobře. K dalekohledu zatím není třeba nic dokupovat. Časem pak další okuláry např. 7mm ohnisko na větší zvětšení. Pak třeba poradíme jaký.
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3653.html
Na konci vesnice, ale podmínky i tak nebudou moc dobré. Kor, jestli je poblíž nějaké větší město. Takže 200mm dalekohled bude určitě lepší.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Fidoluky

Výběr dalekohledu

Příspěvek od Fidoluky »

OK, díky moc. Ještě to tedy uvážím, ten na tom odkazu vypadá dobře. Vzdušnou čarou 10 km je Mladá Boleslav, dále pak asi 40 km Liberec / Jablonec. Tak díky a hezký den.
Honda

Výběr dalekohledu

Příspěvek od Honda »

Vážení členové fóra. Přicházím s klasickým dotazem, který jste tu zodpovídali tisíckrát, potřebuji pomoct s výběrem dalekohledu. Částečně jsem to tu pročetl, budu pročítat dále, prošel jsem i rady pro začátečníky na astro.cz, něco si nastudoval, mapami jsem vybaven už delší dobu a na noční obloze se už docela orientuju. Hrubou představu mám, víceméně se mi rýsuje pár adeptů.

Prvně bych si dovolil napsat svoje požadavky a co mě ke koupi dalekohledu vede. O astronomii se zajímám už dlouho, nijak intenzivně, ale pokud je hezká bezměsíčná noc, chodím večer koukat s triedrem a kolikrát si ráno přivstanu a jdu ještě před cestou do práce. Nedávno jsem po mnoha letech navštívil brněnskou hvězdárnu, kam jsem chodíval jako student hodně často. Čekal jsem schválně na pěkné počasí a bezměsíčnou noc, jel kvůli tomu poměrně daleko a byl jsem velice zklamán úrovní světelného znečištění. Oblohu jsem takřka nepoznával v porovnání s tím, co máme doma na vesnici. O dalekohledu jsem uvažoval už dřív, ale tohle byl první impuls, že toho doma uvidím mnohem víc než ve městě na hvězdárně. No a ten druhý je teď, při výborné pozici Jupiteru a já sotva zahlédnu, že tam jsou nějaké měsíce. V sobotu má být zase krásně, měsíc v novu a já si to nemám čím prohlédnout.

Moje podmínky a použití jsou následovné. Přenášení naprosto v pohodě, místa mám doma dost, pouze z domu na zahradu. Nepředpokládám žádné rozebírání, pokud to unesu komplet. Pokud mě to chytne a budu mít potřebu vypravit se někam do ještě ztemnělejší části krajiny, mám velkého kombíka, takže hmotnost a velikost mě neomezuje. Rád bych pozoroval co půjde, tj. dvojhvězdy, galaxie, nějakou tu mlhovinu, ale i planety, no a když to bude doma, tak bych nakonec probrázdil i měsíc. Ambice na fotografování nemám a jak jsem vyčetl, stejně to není žádná laciná záležitost. Ve financích zas tak velký problém nevidím, ale přece jen se chci držet spíš při zemi, kdyby mě to zas tak moc nechytlo, tak ať v tom nemám moc peněz a dalo se to případně prodat pouze s malou ztrátou.
No a teď k mnou vybraným modelům. Úplně nejvhodnější se parametry a poměrem výkon/cena jeví 6“ Dobson 150/1200mm, s tím, že bych přikoupil nějaký ten okulár. http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3652.html

Má to ale jedno zásadní ALE a to se obávám mi bude časem vadit stále víc a to je jednoduchá azimutální montáž. Jednak když už to pracně někam nakvedlám a namířím (což si nedělám iluze, to bude ze začátku trvat), tak nebudu mít chuť to za chvilku posouvat. A pak bych rád ukázal zajímavé objekty i členům rodiny, hlavně malému synovi, myslím, že bude chodit koukat se mnou a těm objekt ze zorného pole zcela jistě uteče.
Takže bych preferoval nějakou paralaktickou montáž, ať už s hodinovým strojem nebo ze začátku bez něho, přece jen sledování bude jednodušší. Tady jsem zatím vytipoval Celestron 130/650mm. Akorát nevím, zda tenhle stativ nebude moc nestabilní.
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3698.html
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3697.html
A k tomu jsem uvažoval o dokoupení nějakého toho okuláru a filtru navíc. http://www.supra-dalekohledy.cz/prislus ... 17764.html

Tady už se s hodinovým strojem a dovybavením blížím ke své psychologické hranici 10 tis. Víc bych opravdu zatím nedával, protože fakt nevím, jak mě to chytne. Vím, že každý milimetr průměru objektivu navíc bude dobrý, třeba časem do toho vrazím mnohem víc peněz, ale teď je to pořád pro mě přece jen něco neznámého a nevím, zda budu chodit koukat jen pár nocí v roce. V podstatě porovnávám komfort lepší montáže se slabším objektivem nebo lepší objektiv za cenu neustálého posouvání.

Budu rád za vaše doporučení, názory, případně zkušenosti s uvedenými dalekohledy či doporučením na něco vhodnějšího a osvědčenějšího. Prostě rád si nechám poradit. Děkuji předem.
Dobson SW 10" 254/1200mm,  Don't give in without the fight!
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Výběr dalekohledu

Příspěvek od MMys »

Pokud chceš, aby tě to chytlo, tak si kup většího dobsona (alespoň, 200-ku, klidně i 250-ku) To prodáš s minimální ztrátou, kdyby tě to nechytlo, a ještě se to dá slušně transportovat.

To posouvání je úplně vpohodě. Pro to, abys něco viděl, potřebuješ průměr, a do něj je potřeba směrovat ty peníze.  Paralaktiku bych pustil z hlavy. 

Ty filtry z té sady jsou prakticky k ničemu. Jediné, co časem, nebo i klidně hned pro začátek uživíš na mlhoviny je mlhovinový UHC filtr. Okuláry si taky dkoupíš postupně, podle toho, co budeš potřebovat. K dalekohledu nějaké základní vždy jsou.

Mimochodem, kde je ta vesnice ? Ono můžeš taky zjistit, že ani tam ta obloha není nic moc, a že stejně budeš jezdit za tmou.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Honda

Výběr dalekohledu

Příspěvek od Honda »

Díky za tip, já se obával, že se ten doporučený průměr bude zvětšovat. Jinak z toho nedostatku tmy strach nemám, opravdu jsme na tom dobře. Pouze u horizontu to mám na zahradě horší. Ale opravdu není problém to naložit do auta a odvézt.
Dobson SW 10" 254/1200mm,  Don't give in without the fight!
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Výběr dalekohledu

Příspěvek od MMys »

Tak samozřejmě, nejlepší je maximální průměr, který jsi ochotný zaplatit a se kterým jsi ochotný se tahat. Fyzika je neúprosná, snad s vyjímkou pozorování planet za špatných podmínek (seeingu - kdy menší průměr může trochu pomoci) větší průměr vždycky vyhraje.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět