Jaký koupit okulár?

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
Valdez

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Valdez »

Má někdo praktické zkušenosti s řadou planetárních okulárů Omegon Cronus :
http://www.astroshop.de/omegon-cronus-w ... 5-/p,32986

Podle všeho je varace na téma TS Planetary HR, TMB, etc. ale otázkou je, jestli patří mezi ty lepší klony (Omegony LE jsou kvalitní) či je to jen průměr.
MilAN
Věk: 76

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od MilAN »

Omegony LE na mě působí lepším dojmem než TS Planetary. Ale hodnocení nechám raději na planetárních pozorovatelích - přeci jen rozlišování detailů není moje doména.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Otoron
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Otoron »

Zdravim,
jak jsem slibil tak plnim, moji sadu s 15mm 66° jsem si obmenil/rozsiril o 9mm a 20mm 66°
http://www.astroshop.eu/telescope-acces ... feld=60-70
S temito okulary jsem i po kratkem case zkouseni (tyden 4x venku) velmi spokojen..
za ty prachy to urcite stoji, a hlavne 9mm je o poznani lepsi nez klasicka 10mm 50° Plossl (je to proste trochu vetsi/mensi kukatko) :o

No a ted trochu zpytovani svedomi... prosil jsem tu o radu jak se dostat na vetsi zvetseni a placal jsem se tu kolem ostrosti (no vsak kdo chce si to muze precist).. Nakonec jak MilAN a i jini predpokladal tak nove okularu me nikam dale neposunuly, ale vlastne jo.. posunuly, proste jsem si uvedomil, ze bych to ci ono mel videt alespon nejak slusne. Tak jsem jeste jednou zkontroloval kolimaci a ejhle, proste i kdyz mi tady na foru (sz) rikali, ze nic ( na SCT) kolimovat nemusim, tak u me to asi neplatilo. Je fakt, ze jsem si vyoseni vsiml, az po pul hodine "preostrovani" no a bylo to kolem pul otacky na jednom sroubu a ctvrt na druhem (manual jsem si nasel na Inetu).
Teprve ted jsem pochopil, je se stala chyba. (v NDR maji urcite radost)

No a potom doslo na porovnani okularu = nove samo lepsi (ale to uz musi byt jen k vuli tomu pocitu).. ani ne "lepsi" jako mnohem prijemnejsi proste tech 66° je pro me OK (asi, ze mam bryle, tak lepsi eye-relief je fajn)
Vcera jsem videl Saturn, Jupiter a Mars tak ostre, ze jsem si chvilema myslel, ze jsem si to vsugeroval :)
MilAN, 9mm na hrane, ale stale velmi dobry seeing :D

a to je tak asi vse...

If at first you don't succeed, lower your standards.
MilAN

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od MilAN »

Původně jsi ale psal o úplně jiných Omegonech ( super LE ). Tyhle co jsi koupil, by ti asi dost lidí rozmluvilo a doporučilo radši Omegon LE
Otoron
Kontaktovat uživatele:

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Otoron »

No sice nepsal, ale to je ted uz sumafuk.
Na LE mi nekdo napsal, ze uz to velky rozdil neni, aha byl jsi to ty, no neva, treba priste to poberu lepe... ::)

Kazdopadne mi to ted jede fajn, a uvidim kudy se vydam..
Artaban
Věk: 58

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Artaban »

Kazdopadne mi to ted jede fajn, a uvidim kudy se vydam..
Však Ti to přejem Jak už napsal kolega MilAN, tak většina by doporučila( a taky doporučovala) spíš Omegon LE. 
To ale neznamená, že s Omegon Ultra Wide Angle eyepiece nebudeš vůbec spokojený. Věřím, že pár let spokojený budeš.
Časem ovšem začneš pokukovat po lepších, jako asi každý z nás.
Asi jsem to už psal. Pro planetární pozorování, je kvalita okulárů hodně důležitá. Jestli ale šetřit, tak spíš na velkých zvětšeních 300x a větších. Tady hodně často seeing moc nepustí a tak širokoůhlejší okuláry s trochu horší kvalitou zobrazení neuškodí. To širší pole se i pak hodí.
Ovšem zvětšení kolem asi 150x až asi 250x jsou nejčastěji používaná na lovení detailů a tady se moc šetřit nehodí. Právě třeba  Omegon LE, je už celkem solidní a přitom docela levný okulár.   
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Otoron
Kontaktovat uživatele:

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Otoron »

RE: Artabam
To vis, ze budu brzy pokukovat po lepsich jako LE a nebo super LE (apd.) to bude moje dalsi pravdepodobna volba.
Omegon Ultra Wide Angle "sadicku" jsem si hlavne poridil jako reakci na puvodni setove okulary (nastavit si trosku lepsi standard) a musim za sebe rici, ze spokojenost.
Tvoje rady jsem si "zapsal" a budu se k nim vracet jakmile dosetrim nejaky ten peniz..

Ted jeste bych potreboval poradit jakou Barlow cocku na CMOS kameru, soucasnou barlow mam snad OK, ale nejak nemohu "doostrit" http://www.astroshop.eu/bresser-2x-barl ... 26/p,17487
Jednoduse, bez barlow mam obraz OK, ale klasicky chybeji "pixely" = obraz je relativne maly a s barlow je velikost obrazu temer perfektni, ale ostreni mi dela starosti. Mozna ze to je tou C8...
nebyl by nejaky napad prosim..
Artaban

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Artaban »

Tvoje rady jsem si "zapsal" a budu se k nim vracet jakmile dosetrim nejaky ten peniz..

To snad není nutné :), ale až na nové dojde, tak zvaž i jiné možnosti. Omegon LE nejsou jediná volba. Hlavně si pak pořádně ujasni, jak velké zorné pole potřebuješ a jestli můžeš mít třeba i kratší výstupní pupilu. Tohle pak taky rozhodne o typu okuláru a třeba i jeho kvalitě na planetární pozorování.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
MilAN

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od MilAN »

Ted jeste bych potreboval poradit jakou Barlow cocku na CMOS kameru, soucasnou barlow mam snad OK, ale nejak nemohu "doostrit" http://www.astroshop.eu/bresser-2x-barl ... 26/p,17487
Jednoduse, bez barlow mam obraz OK, ale klasicky chybeji "pixely" = obraz je relativne maly a s barlow je velikost obrazu temer perfektni, ale ostreni mi dela starosti. Mozna ze to je tou C8...
nebyl by nejaky napad prosim..Pokud se ti nelíbí výsledek s Barlow 2x, tak je asi zbytečné uvažovat v tenhle moment o něčem silnějším. A rozdíl v kvalitě u Barlowů není zase nijak dramatický, daleko větší problém je seeing - a ten je potřeba vychytat. Podle mě to není ani v dalekohledu, ani v Barlowu.
Honda

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Honda »

S nákupem dalekohledu jste mi poradili dobře, tak bych se chtěl poradit s rozšířením řady okulárů. Pořídil jsem Dobson 10" se základní sadou SuperPlossl a k tomu jsem rovnou přiobjednal Sky-watcher planetary. Tj. momentálně mám 25mm (48x), 10mm (120x) a 6mm (200x). Už jsem něco nakoukal (planety a DSO) a občas mi chybí nějaký mezistupeň, vzhledem k pozorovanému objektu a podmínkám. Určitě chci dokoupit širokoúhlý Sky-watcher 4mm (300x) a to co nejdřív, vzhledem k momentální pozici planet a někdy luxusnímu seeingu. Dál uvažuju mezi 7mm (171x) nebo 9mm (133x) a nevím, který by byl vhodnější k doplnění řady. Pak se ještě rozhoduji mezi o 15mm (80x) nebo 13mm (92x).

Takže k řada by měla být následovná:
25mm (48x)
15mm (80x) nebo 13mm (92x)
10mm (120x)
7mm (171x) nebo 9mm (133x)
6mm (200x)
4mm (300x)

Pak už jen případně nějaký mlhovinový filtr a tím bych pro začátek s investicemi skončil. Všechny bych rád širokoúhlé s co největší vzdáleností výstupní pupily, vzhledem k pohodlnosti koukání. S cenou za kus bych se rád držel kolem těch 1200 - 1500Kč.
Zajímaly by mě vaše názory a doporučení dle vašich zkušeností. Děkuji.
Dobson SW 10" 254/1200mm,  Don't give in without the fight!
MilAN

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od MilAN »

Chybí ti tam něco kolem těch 150x zvětšení ( vhodné jak pro planety tak DSO),  ale   odpoutal bych se od té uvažované ceny 1200 - 1500 Kč.To je v uvažovaném  širokoúhlejším provedení opravdu  slabota. Vzhledem k tomu , že zvětšení 120 -150x jsou  hodně používaná zvětšení, tady bych si asi připlatil za kvalitu.A skok ze zvětšení 200 x na 300 x je dost velký, navíc 300x je už hodně vyjímečné zvětšení
Honda

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Honda »

Takže místo 7mm nebo 9mm se poohlédnout po nějakém kvalitním 8mm?
Artaban

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Artaban »

Honda: Taky asi podle peněz. Za hodně kvalitní dáš třeba 10tis.
Širokáče jsou prostě drahý, ale zase dobře poslouží i na DSO.
Na planety to zor. pole nemusí být zase tak široké a detaily dobře ukazuje např. Omagon LE.
Můj tajnej typ pro jak DSO tak planety, je ES 6,7. zvětšení 179x.
Ono když je špatný seeing, tak z pozorováním planet je většinou konec, nebo někdo to dává se zvětšením sotva 120x, jenže z mého pohledu to je málo.
Většinou se do těch 180x trochu nechá. A právě pro průměr dalekohledu 250mm, je tohle použitelný zvětšení. Zdaleka to není ani 1D.
A na DSO to je pak hodně solidní okulár.
Bral bych u tu ES 4,7 na velký zvětšení. Na dvojhvězdy a zvětšení nad 300x klidně SW Plantary.
Neni to rada. Jen tak nahlas uvažuju a každý to vidí stejně trochu jinak.
Honda

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Honda »

Jsem samozřejmě rád za každý názor. S tím průměrem 250mm jsem si taky nechal nechal poradit a teď vidím že dobře. Desetitisíce utrácet nehodlám, už jsem stejně dávno za limitem, který jsem si stanovil Ten SW Planetary mi docela vyhovuje, tak jsem chtěl v tom pokračovat, ale budu rád za každý tip, budu mít o čem přemýšlet...
Artaban

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Artaban »

Honda: Člověk nemusí mít hned v okulárech 50tis. I ty SW Planetary dobře poslouží, když to zatím jinak nejde. Důležité je mít nějaká zvětšení a pozorovat. Každá zkušenost se hodí a kvalitu člověk mnohdy ani nedokáže stejně posoudit. A nejen kvalitu, ale třeba i jak široké pole to chce atd. Časem si řekneš, že nastal čas na lepší okulár. Krom kvality okulárů jsou tu věci, jako seeing, kolimace a temperace a další drobnosti, které když nejsou dost dobré, tak kvalita okuláru v ten okamžik možná není to podstatné.
Tak zase žádná rada :)
Odpovědět