Saturn

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
caribic10

Saturn 2009

Příspěvek od caribic10 »

Můj včerejší pokus za 15mm okulárem. Foukal mírný vítr, spc900 za 15mm okulárem. Zpracováno Registax, Photoshop.

Mám ještě nějaké snímky za 10mm okulárem, ale je to ještě větší hlad a bída.... ;)

Pořád nevím kde dělám chybu. Při snímání je obrázek S v pohodě a vypadá to že se z něho vyklube bezva snímek. Potom ale přijde na řadu Registax a rázem jsou naděje v čoudu...

Za 10mm okulárem...
Edit: Zkusil jsem po několika radách znovu snímky zpracovat a myslím že "S" dopadnul o něco lépe. Obrázek jsem zmenšil (byl stejně bez detailů), aby nebylo tolik vidět zašumění a vady.

Kuba
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Saturn 2009

Příspěvek od Cztwerec »

Já nevím, možná si nečetl mojí radu, kterou jsem napsal o pár příspěvků výše. Je to tedy z mé zkušenosti: když jsem používal NexImage(což je něco podobného jako tvoje kamerka) v projekci za okulárem, byl obraz sice větší, ale o to více tmavý a znehodnocený šumem. Přešel jsem tedy na fotografování (snímání videí) v primárním ohnisku. Podívej se na svůj snímek 15 mm okulárem, je lepší protože je tam i více světla...
Lectorem iustus...
caribic10

Saturn 2009

Příspěvek od caribic10 »

Zase když ty snímky porovnám, tak u toho barevného za 10mm okulárem nejsou vydět odlačné pásy, ale lépe vynikne prstenec a jeho mezera mezi planetou. Nadruhou stranu obrázek je tmavší a celkově má méně detailů...
Doufám že jsem neplácnul nějakou kravinu...

ps.: Jenže já z primárního ohniska na "S" nic nevýždímu. Na Měsíc je to super, s kamerou se dá krásně pracovat, ale tady? :P
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Saturn 2009

Příspěvek od Cztwerec »

Tak teď nevím jak to myslíš :-/ Při Saturnu jsem měl problém ani ne tak se světlem jako s malým kotoučkem, pak jsem použil barlow 2 x a bylo to lepší. Takhle se mi chová registax se spracováním také, ale pouze když se obraz příliš klepe, já nevím jak se ti to chová na eq mon 1 a 1000 ohniskem.

Jen pro ilustraci (takže tedy skutečně test co to dá - neukamenujte mě není to ideální) snímek Saturna s Megrezem 72/432 afokálně s Nikonem S 210. Fotoaparát nestačí ale světla není nedostatek. Zkus funkci stretch after stacking. Ta světlost samozřejmě klesá se zvětšením, ale ty máš větší objektiv než já.

Lectorem iustus...
caribic10

Saturn 2009

Příspěvek od caribic10 »

Za barlowem mi vychází obrázek podobný jako je za 15mm okulárem (jen o malinko menší). MON 1 se klepe jako rosol, ale když člověk počká, nedýchá, nefouká a neběhá okolo tak to ujde Problém je v malém průměru zrcadla.
Při snímání mám zisk kamery naplno, šum tak na 80%, zvýšený jas a gamu, a obrázek na monitoru vypadá vcelku slušně. Je sice tmavší ale to jsem čekal. Problém mám právě stím Registaxem, že mi tam po zpracování děsně vyleze taková mřížka když obrázek byť lehce doostřím (vypadá jako vzor látky) a snímek je rázem včoudu.
Proto jsem myslel jestli není zakopaný pes někde ve zpracování, než ve snímání.
psmolly

Saturn 2009

Příspěvek od psmolly »

No to jsou teda zajímavé názory. Mnou vyzkoušené postupy se mají takto:

1. SPC 900nc v primárním ohnisku 900mm je nepoužitelná, protože je obraz malinký. S Barlowem 2x je to samozřejmě lepší, ale stejně je kotouček nepřijatelně malý.

2. Za okulárem je sice méně světla a zisk kamery musí být na maximu, jinak se nedá fotit(průměr 130mm). Ale zase je tam nejvíc detailů. Je divný, že jednou metodou vyleze líp prstenec a druhou pásy. Tak by to podle mě být nemělo a mě se to ani tak neděje. Prostě s tak krátkým ohniskem (teď myslím 1800mm) se v primárním ohnisku dá ještě Jupiter. Ale na Saturn je to podle mě málo.

3. Pokud dám kompakt za 10mm okulár a Barlow 2x + 4x opt. zoom, přijde mi obraz taky malý. Ještě se mi nepodařilo dostat z této konfigurace víc, než prstenec na planetě

4. Nejlepší snímky mi lezou při newtonu 130/900 metodou 10mm okulár + SPC  900nc.
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Saturn 2009

Příspěvek od Cztwerec »

Proto jsem myslel jestli není zakopaný pes někde ve zpracování, než ve snímání.Ono to asi bude hlavně v tom, že SPC produkuje ten pruhovaný šum, když je nedostatek světla. Ale prostě je mi divné, že se svým průměrem a kamerkou nedosáhneš lepších výsledků. Chce to udělat kompromis mezi "zvětšením" a následnými úpravami, ten šum by se měl z větší části přece eliminovat skládáním. Jestli ti obraz vychází i tak tmavý tak to vůbec není na škodu, co se planet týče, ale obraz ti vychází pořád dost zašuměný.

Jinak co jsem viděl na netu, tak dobré snímky s touto kamerkou lezou od 20 cm průměru výše - takže je kamerka buď méně citlivá, nebo, jsem špatně surfoval a přehlídl jsem se. Parametry, ale zase tak špatné nemá.

Tohle je můj starý snímek kompaktem za 6 mm okulárem, ovšem průměrem 20 cm, světla bude asi více.

Link: http://picasaweb.google.com/Cztwerec/Fo ... 8263740706
Lectorem iustus...
mitovka

Saturn 2009

Příspěvek od mitovka »

Tak vcera sa malilinku chvilku ukludnil seeing, zial len na tak kratko ze som to poriadne nezaostril.....

zostava ako vzdy,

mitovka

to caribic10 - ja to vidim lepsie na ten 10mm okular.
mitovka
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Saturn 2009

Příspěvek od KpS »

Saturn ještě z půlky dubna. Snímáno na LPI, luminosita je z 90-ti procent z Atiku. Složeno celkem z cca 500+300 snímků. Seeing vypadal slibně, ale lépe se mi výsledek doostřit nepodařilo.

Karel
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Saturn 2009

Příspěvek od Psion »

Povedný snímek Karle!
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Saturn 2009

Příspěvek od KpS »

Díky Pepo za uznání. Spektrum bylo mezi 400-900nm roztažené refrakcí na 2,5". Monochromatický Atik je bez filtru na podobný účel nevhodný. Příště musím jinak.
Karel
hamr
Věk: 65

Saturn 2009

Příspěvek od hamr »

Pro KpS (ale i další planetární fotografy),
také moc hezký Saturn, řadí se směle po bok pokusům Mitovky a Ricka (Saturn L.Šmída je pořád na čele :)).Taky bych se o něj letos chtěl ještě podruhé pokusit, jen co bude počasí (snad teď o prodlouženém víkendu). Je zajímavé, že ty např. poslední Saturny (Mitovka,KpS) vylézají takhle do hněda. Mě to vylézá do žluta. Je to tím, že já snímám kompaktem a vy kamerkou?? Kde je pravda a jaký by měl být tedy správný odstín Saturnu, aby to co nejvíc odpovídalo realitě?

Ono když člověk koukne na ALPO (do archivu obrázků), barvy se taky různí od žluté k hnědé i tak nějak dočervena?

http://alpo-astronomy.org/

To je ten jediný letošní můj (do žluta?)barvy jsem moc neupravoval, jen zvýšil saturaci:

Brutálnější saturace:

EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Saturn 2009

Příspěvek od Roman (Rick) »

Hamr: saturn máš tiež pekný. Ten s nižšou hodnotou saturácie sa mi páči viac. Čo sa týka tej farby, ja by som sa priklonil k tej žltej/hnedej viď snímok z Hubbla ;)
hamr
Věk: 65

Saturn 2009

Příspěvek od hamr »

No ten z Hubble je asi něco mezi, spíš asi do toho žluta. Jinak tam ten "hajzlík(Hubble)" má i Enckeho dělení, což je při těch zavřených prstencích "bomba" ;).
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Saturn 2009

Příspěvek od Roman (Rick) »

Veru, i ten Titan s pekne rozmazanými okrajmi podľa atmosféry ma dostali. Hubble teda musel mať super seeing  :D ;D. Koniec OT
Odpovědět