Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
deepspace

Příspěvek od deepspace »

Nenapsal si co chceš vlastně pozorovat, jak napsal vla,, začátečnická sekce je plná vhodných doporučení pro začátečníka, tento dalekohled mezi nimi určitě nenajdeš.., s ohledem na parametry je to dalekohled určený primárně na pozorování planet a měsíce.., Azimutalní montáž ti při takovém ohnisku focení nedovolí, s ohledem na světelnost to ani na DSO nebude..,

edit: viz MMys , zase mne předběhl :)

martasik

Příspěvek od martasik »

Děkuji za odpovědi. Pomoc s výběrem, jsem začátečník(nikdy jsem do hvězdářského dalekohledu nekoukal).Chtěl bych začít s amaterskou astronomií, bydlím v Kostelci nad Labem a na zahradě je celkem dobře viditelná obloha skoro bez osvětlení(někdy teda svítí pouliční lampy, ale z druhé strany domu tak to zastiňuje dům). Co budu chtít pozorovat? Asi od všeho trochu pokud to bude dalekohled umožňovat. Mám zrcadlovku Canon EOS 550D a chtěl bych s tím zkusit i fotit. Pokud by to dalekohled umožnil a dal by se použít na focení něco jako teleobjektiv tak bych to uvítal. Moje představa o pozorování je asi taková pokud budu mít čas tak třeba hodinku, neplánuji koukat na oblohu celou noc, ale kdoví třeba mě to natolik chytne. Cenová představa je asi taková vím že do 5 tisíc jsou asi hračky, tak něco do 25 tisíc(samozřejmě že to není dogma pokud by se sehnal slušný dalekohled za 15 tak budu jenom radši. Tak se nezlobte samozřejmě že jsem si rady pro nákup přečetl, ale stále nejsem z toho moc moudrý do čeho jít. Nechce se mi vyhodit peníze za něco z čeho budu otrávený. Tak ještě jednou děkuji za rady.
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

martasik: Taky jsem z Kostelce, tak můžem dát řeč :).
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Kostelec nad Labem, no to je teda nadělení. To moc na DSO nebude. Ta Praha na JJZ + logistická centra kolem D11 to dost zabíjí.  Vím, jak to tam vypadá, když tam tudy jedu v noci na Nymburk. Možná by nebylo od věci, když ses ještě ničím nedíval, aby ses dal dohromady s kluky z Prahy či okolí, a nechal si to od nich předvést, abys pak nebyl zklamaný. Nebo nejdřív zkusit nějakou akci (dovolená s dalekohledem, MHV).

je tady na to sekce, kde se domlouvají společná pozorování: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... =starparty

Na focení něčeho jiného než Měsíce a Slunce kratinkými expozicemi to v téhle cenové relaci moc není. Leda připevnit foťák s nějakým rozumným objektivem k dalekohledu na nějaké paralaktické montáži, a fotit takto. Ale paralaktika je zase při stejné ceně horší než azimutální dobsonova montáž z hlediska tuhosti a přístupu k okuláru.

Ještě jsi nám neřekl, jestli to můžeš vozit autem na výjezdy. To bude klíčové pro rozhodnutí, na co se zaměřit a co si koupit.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
martasik

Příspěvek od martasik »

Autem samozřejmě můžu vozit.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

V tom případě si pořád myslím, že v daném limitu není nic lepšího, než ten GO-TO 200mm dobson, tedy pokud trváš na GO-TO systému. Pokud bys ho vynechal a hledal ručně, tak máš za tu cenu podstatně větší průměr.

Astrofoto si nech na fázi 2. Univerzální dalekohled na obojí není. Nebo je, ale všechno je to s kompromisy a do limitu se to nevejde.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
martasik

Příspěvek od martasik »

Děkuji za rady, mám ještě dotaz zda si myslíte že je ten GoTo systém dobrý, nebo ho nemá cenu řešit?
weszter
Věk: 49

Příspěvek od weszter »

dovolím si přidat i já názor:
jsem začátečník. první dalekohled jsem koupil Celestron NexStar 127.
GoTo dobrý, na převážení super (sbalím to do auta na dovolenou i s rodinou), ale to je tak všechno. Fotit se dá fakt jen Měsíc, GoTo není extra přesný, strašně se mi to klepe, zaostřit je peklo.
Dnes pozoruji 10" Dobsonem bez GoTo (z bazaru tady bratru za 7500 i s okulárama), a zkouším fotit tím MAKem 127 na HEQ5 (tu mám zde z bazaru). Moc mi to nejde... Šetřím na malý EDčko.

Kdybych dnes začínal znovu, začnu tím Dobsonem a Karkoschkou...
Explore Scientific 12" UltraLight Dobson, Celestron ED80, iOptron CEM40, Classic Cassegrain 8"
vla

Příspěvek od vla »

Go-To systém ti po ustavení umožní automatické nalezení objektů a pak je sleduje. Pozorovat se nechá bez prvního i druhého. Je to jen na tobě.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
_Juraj_

Příspěvek od _Juraj_ »

Zdravim Vas.
Na astroforum som sa registroval este len dnes :), ale pozeram ho uz dlhsie. Tiez by som vas chcel poprosit o radu pri kupe prveho dalekohladu.
Byvam na rodinnom dome na okraji dediny. Takze obloha je celkom ok. Pozoroval by som vacsinou zo zahrady pripadne balkona (velkost cca 1,5 x 4 m). Cenovy limit 600 - 700 eur. S pozorvanim moc skusenosti nemam, ale viem co mozem od toho asi ocakavat. Rad by som pozoroval hlavne deep sky objekty, ale nebranim sa nicomu :). Je mi jasne ze neuvidim farebne hmloviny,ale mne budu stacit aj tie machule :D. Staci mi predstava tej neskutocnej vzdialenosti. Ozaj nemam o tom moc prehlad, ale podla toho co som tu cital vidim ze by to mohlo byt zhruba toto ? http://www.dalekohlady.sk/?produkt=340
Chcel by som sa venovat hlavne pozrovaniu. Keby ma to chytilo v buducnosti mozno aj astrografia. Vlastim Canon EOS 600D. Ale viem, ze by som musel do toho investovat viac penazi. A este prosim vas co vsetko k tomu budem potrebovat. Ake okulare, filtry. Aspon pre zaciatok. Len ma prosim hned nesprdnite, ze naco chcem ako zaciatocnik tolko investovat do prveho dalekohladu :D. Astronomiu milujem od malicka. Tomuto konicku som sa chcel venovat uz davno, ale praca a skola bola prednejsia :). Dakujem pekne  ;)
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Ahoj, vítej na fóru. Pokud budeš pozorovat nejčastěji ze zahrady a nebudeš nikam daleko cestovat za tmou, doporučím variantu plnotubus 254/1200 a k tomu si můžeš koupit okulár ES 11mm. Vol ten s ohniskovou vzdáleností 11mm. Zaplatíš sice o 27 euro více, než stojí tebou odkazovaný dobson, je to ale osvědčená sestava na dlouhé a dlouhé roky pozorování. K němu bys měl dostat setový okulár 25mm a ten pro menší zvětšení ( 48x ) bohatě stačí.
_Juraj_

Příspěvek od _Juraj_ »

Super dakujem. Presne takyto nejaky nazor som potreboval :). A aky je vlastne rozdiel medzi tymi dvoma dalekohladmi. Okrem toho ze jeden je plnotubus. Ked rozdiel v cene je az o viac ako 100 eur...
deneb

Příspěvek od deneb »

opticky jsou totožné, žádný rozdíl. rozdíl je v konstrukci, zasouvací se kupuje jenom tehdy, pokud ho převážíš aute, a to je tak malé, že by do něj nevlezl.
_Juraj_

Příspěvek od _Juraj_ »

tak to je pohoda...mam focus combi. Keby treba, tak tam to hadam natlacim :). A je ten teleskop vhodny aj na fotografovanie, keby vymenim tu dobson montaz ?
mitovka

Příspěvek od mitovka »

Ja fotim tubusom odmontovanym z Dobsonovej debnicky. Staci len dobastlit alebo dokupit kruhy a upevnovaciu listu. Pri tom plnotubuse lahsie realizovatelne ako pri tom flextube. Ale rataj montaz aspon EQ-6.

Ak si nahodou z vychodneho Slovenska prid pozret:)

Nejake tipy som Ti poslal aj do sukromnej spravy.
mitovka
Odpovědět