CG-5 Advanced - problém

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
Rekmarik

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Rekmarik »

Jaký planetární filtr na planetu Jupiter by jste mi doporučili na teleskop Dobson 200/1200?
Žádný není třeba. S tím filtrem bude dobson ještě těžší :)
No fakt, to raději nějaký další okulár třeba 6mm - mezera mezi 10mm a 4mm je docela velká a to je škoda ..
Bill

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Bill »

No fakt, to raději nějaký další okulár třeba 6mm
No pokud je ta SR 4mm od "Lídláku", tak podle někoho je to ve skutečnosti 6mm :-)
M:736 750 113
MaG
Kontaktovat uživatele:

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od MaG »

No pokud je ta SR 4mm od "Lídláku", tak podle někoho je to ve skutečnosti 6mm :-)Určitě, měřili jsme to s jiným okulárem, co má 6 mm a obraz byl stejný.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
dhhorak

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od dhhorak »

Díky Můžu se ještě zeptat která barlow čočka x2 by byla dobrá? Nechtěl bych si koupit takovou která by nedokázala zaostřit obraz. Můj Džupiter (Přezdívka planety Jupiter ) je velice ostrý jen někdy se změní na kouli bez detailů a potom zase jde vidět GRS a nebo jeho 2 hnědé pásy. Tak jsem si myslel že by to třeba nějaký planetární filtr spravil. Je toto běžné?
Dobson 200/1200 Rád pozoruji galaxie, mlhoviny, kulové hvězdokupy a planety ;) . Můj byvalý teleskop Firstscope 76/300
dhhorak

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od dhhorak »

A ještě jedna otázka. Jaké filtry by jste mi doporučili na mlhoviny a galaxie? :/ Nevím si s tím rady. A ještě taky barlow x2 na planetární pozorování
Dobson 200/1200 Rád pozoruji galaxie, mlhoviny, kulové hvězdokupy a planety ;) . Můj byvalý teleskop Firstscope 76/300
Artaban
Věk: 59

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Artaban »

A ještě jedna otázka. Jaké filtry by jste mi doporučili na mlhoviny a galaxie?
Já myslím, že zatím nepotřebuješ žádný filtr. Hlavně pozoruju a pozoruj tím co máš. Nauč se hledat DSO objekty a vypozorovat nějaký ten detail. Jednoho dne, nebo spíš večera začneš možná filtr potřebovat. Zatím ho  potřebovat nebudeš, páč ani nevíš, jak co má být vidět.
Barlow bych taky neřešil. Jestli chceš utrácet, tak si kup okulár s ohniskem asi 8, nebo 7mm. Když nedokážeš na AF vyčíst jaký okulár, tak řekni kolik bys utratil a poradíme.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
dhhorak

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od dhhorak »

No tak zatím bych utratil něco do 2500 kč
Artaban

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Artaban »

dhhorak: Investovat budeš tedy asi pomalu. Jeden z možných postupů by mohl být.
Máš seťáky 10 a 25mm zvětšení 120x a 48x. Dále potřebuješ pokrýt větší zvětšení na planety atd. Asi bych koupil tenhle okulár, který je levný, ale do začátku už celkem slušný. http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... -3990.html V Binoxu je tuším trošku levnější. Lepší, ale dražší jsou Omegon LE. Výběr ohnisek je však trochu omezený.
Zvětšení bude 171x, což je už dostatečné na pozorování menších detailů na Jupiteru za průměrného seeingu.
V budoucnu Ti bude chybět větší zvětšení kolem 250x na Mars, Saturn, nebo třeba těsné dvohvězdy. Takové zvětšení potřebuje už dobrý seeing a tak má zatím čas. No a Mars a Saturn stejně nejsou právě na pořadu noci.
Až došetříš nějaké kačky, tak můžeš uvažovat nad lepším širokáčem na DSO. Např. levný solidní Baader Hyperion 13, nebo 17mm http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... -4133.html
Nebo prostě uvidíš, co asi potřebuješ.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
dhhorak

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od dhhorak »

Díky Myslíš že na planetu Saturn bude dobrý i SR4mm? Asi ne protože je to seťák z mého bývalého Firstscopu. DSO objekty už hledat umím. Třeba M33 v hledáčku vypadá jako nevýrazný bod. M31 jako nevýrazný ovál. Vím že ty které jsem vyjmenoval jsou ze všech nejsvítivější. Potom jsem vyzkoušel i malou galaxii tuším typu S0 jmenuje se Mirachův duch neboli NGC 404. Je lehké ji najít protože je ve velké blízkosti hvězdy Mirach . S Firstscopem jsem ji nedokázal spatřit ale teď vím co můj nový Dobsík dokáže. Také na M42 šlo vidět mnoho detailů. S DSO už mám docela slušné zkušenosti a už to bude rok co tyto objekty pozoruju. Jenže od té doby co mám Dobsona tak mi nějak často překáží mraky. Jo a ještě jednou díky za počáteční rady Protože s technikou si vážně nevím rady vyjímkou jsou teleskopy .
Artaban

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Artaban »

Třeba M33 v hledáčku vypadá jako nevýrazný bod. M31 jako nevýrazný ovál. Vím že ty které jsem vyjmenoval jsou ze všech nejsvítivějšíAno patří k těm dobře pozorovatelným, ale už jsi zkusil např. M13, M92, M81, M27 a asi dalších 10-15 jasných DSO? Oproti M33 jsou alespoň z mého pohledu zajímavější.
dhhorak

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od dhhorak »

No, z tvého výběru jsem zkoušel jen M13. Je to kulová hvězdokupa. Docela dobře se daly rozeznat nejjasnější hvězdy z tézo hvědokupy. Ale ty další Messiery jsem nezkoušel. Škoda že M13 je dobře pozorovatelná jen ráno :-/
Tomas38

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Tomas38 »

Z výše psaných objektů jsem se stejným dobsonem pozoroval všechny, činku a M13 jsem i kreslil (mé úplně první kresby). Přišly mi mnohem zajímavější než třeba ta M33. Nadchla mě ale M11, to je opravdu nádherná hvězdokupa.
Sky Watcher Dobson 8'' 200/1200, Celestron PowerSeeker 60/700
macodk3

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od macodk3 »

Dobrý deň, som tu nový takže zdravím všetkých pozorovateľov Na Vianoce som dostal tento teleskop http://www.novedalekohledy.cz/catalog/t ... 900114az2/
v teleskopoch som nováčik ale bolo mi povedané že tento je pre začiatočníkov ideálny a má kvalitnú optiku tak dúfam že som nebol oklamaný. Berte moje otázky s rezervou nemám žiadne predošlé skúsenosti, viem len to čo som si zatiaľ prečítal na internete Takže prvé dni som skúšal pozorovať mesiac s najmenším zväčšením (20mm okulár) a s 12,5 mm okulárom. Všetko išlo hladko, obraz bol celkom ostrý. Včera som si pomocou aplikácie sky walk 2 vyhľadal na oblohe Jupiter a bol dosť jasný, obloha čistá tak som sa rozhodol že ho vyskúšam pozorovať. Skúšal som to najskôr s 12,5mm no po asi 20 minútach plávaní teleskopom po oblohe som ho našiel a tak či tak sa mi nepodarilo zaostriť na žiadny detail, videl som len malú žiarivú guľu. S 4mm okulárom už ani nehovorím, to isté len tá guľa bola ešte väčšia a hľadal som ju ešte dlhšie.. takže by som sa chcel spýtať, kde robia nováčikovia najčastejšie v tomto chyby? Existuje jednoduchší spôsob ako nájsť daný objekt ako 20 minútovým blúdením po oblohe? (áno použil som mieritko ale nepomohlo) Je normálne že sa mi teleskop pri pohybovaní vodorovne dosť trasie? nieje jednoduché ho posunúť a udržať v danej polohe lebo vždy skočí pár mm spať. Možno sa vám tieto otázky zdajú smiešne ale berte ma prosím s rezervou O Vesmír sa zaujímam od detstva a myslím že je pravý čas sa tomu začať venovať intenzívnejšie (mám 17 rokov). Ospravedlňujem sa ak už tu podobné otázky boli ale zajtra je škola a nemám čas ich hladať. Vopred ďakujem za odpoveď.
EDIT: Ešte som zabudol na jednu vec, dostal som k nemu 2X Barlow, k akému druhu pozorovania je dobrý? Je jeho podstata len to že zdvojnásobí zväčšenie? Klesá pri jeho použití kvalita pozorovania?
Naburko

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Naburko »

Najdi si Jupiter na najmenšom zväčšení vycentruj ho a postupne dávaj iné okuláre
MilAN
Věk: 76

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od MilAN »

Na hledání dalekohledem je na něm hledáček. Ten je potřeba ale seřídit - nejlépe ve dne na nějakém vzdálenějším objektu.Objekt umístíš doprostřed pole dalekohledu a potom šroubky na přírobě hledáčku ho seřídíš tak, aby zde byl objekt na kříři Zorné pole hledáčku je dost velké na to, abys do něho dostal pozorovaný objekt a v něm ho vycentroval na střed - kříž.
Barlow je určen k zdvojnásobení zvětšení - dáš ho do oklárového výtahu, do něj dáš okulár a doostříš. Na kvalitě výsledku bys to neměl výrazně poznat. Samozřejmě, dražší optika bude kvalitou o něco výše.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět