Prosím o radu...................

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

No, na střechu v paneláku jsem osobně po žebříku vytahal svoji astrofotosestavu na EQ6-ce. Proti tomu je 150-ka dobson pohádka. V tom bych problém neviděl. Spíš mám obavy, že v dané lokalitě toho mnoho neuvidí, respektive ani neví, co má vidět.

Pokud píšeš:
Chtel bych neco s cim mohu koukat v noci na hvezdy a chtel bych je mit blize
Tak je vidět, že nevíš, o čem píšeš. Na hvězdách není vidět nic, ať je "přiblížíš", jakkoli. Staále jsou to jen body, maximálně rozlišíš některé dvojhvězdy. Takže by to nejdřív chtělo nastudovat, jaké typy objektů lze pozorovat, jaké jsou pro to potřeba podmínky, vybavení a všeobecně něco o astronomii, abys pochopil, o čem se tu vlastně bavíme. AF nemůže suplovat školu či astrokroužek a naučit tě vše od základů, to musíš prostě sám.

Taky by nebylo od věci navštívit nějaké pozorování, a podívat se o čem to vlastně je. Z dotazu mám pocit, že vůbec netušíš.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Co je to zase za pohádky o tom, že je refraktor lepší na pozorování planet? To sem proniká z těch artabanovejch témat, žejo Smiley
Rád bych si přečetl články, kde tvrdím, že refrák je na planety lepší, než Newton

Pro Electropunker bych doporučil Newton Dobson 150/750. Jinak běžně do 5000,- doporučuju dobson 150/1200.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

150/750 není dobson. Prodává se buď jako samotný tubus, nebo na paralaktice. Na dobsonovu montáž je to krátké.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Pokud jde o N150/750 a planety, tak to bych moc nedoporucoval. Mel jsem ho, navic s kvalitni optikou (lambda/8), ale mizernou mechanikou. A dost casto jsem videl vic v mem 80mm apochromatu. Vetsinou jsou totiz tyhle kratke Newtony delany s 50mm sekundarem (muj nebyl vyjimkou) - kvuli astrofotu. 33% stineni uz kontrast viditelne ovlivni. Papirove na tom bude, co se tyce kontrastu, podobne jako dobry 100mm refrak. Kdyz se k tomu pripoctou problemy s mechanikou (nutnost caste kolimace, coz u f/5 takhle maleho prumeru je velmi kriticke) a temperaci, tak se ani neni co divit.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Habl

Příspěvek od Habl »

Navic asi 100m ode me je vylozene prazdne pole, kde je naprosta tma. Chapu, ze cena 5000 je pro Vas majitele super teleskopu mala, takhle presne to beru s fotakem, ale zase jsem uplny laik a ta cena se mi zda az moc Smiley Ok, kdyz tedy uberu tedy z toho, ze bych danym teleskopem nefotil a chtel bych jen pozorovat tak bys pro me mel nejake doporuceni? Protoze orpavdu nevim na co se mam zamerit. Jinak moc diky za odpovedi.
Na začátek  
Pro úplného začátečníka by jsem doporučil triedr a dobrou otočnou mapku. Rozhodně nejdřív se seznam dobře s oblohou...

Nebudeš později litovat vynaložených prostředků a triedr můžeš též použít pro terestrická pozorování v přírodě...

Pokud tě opravdu astronomie zajímá, tak si až potom pořiď vhodný dalekohled.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Pokud jde o N150/750 a planety, tak to bych moc nedoporucovalSašo já vím že to není planetární umělec. Jedná se však o první dalekohled a seznámení s oblohou. Bude pozorovat jak DSO, tak i planety. Na DSO bude 150tka lepší, jak malej refrák a planety plus Měsíc to ukáže trochu taky. Pozorování kráterů a pohoří na Měsíci, Saturn s prstencem, hlavní oblačné pásy na Jupiteru, GRS, (rudá skvrna na Jupiteru) a stín od měsíců Jupitera, fáze Venuše. Detaily nebudou vidět dobře jak u dražšího, nebo aspoň delšího dalekohledu, ale něco vidět bude.
Na přenášení nebude tak velkej a na balkón se hodí víc, jak dluhá roura.
Teď byl v bazaru skoro novej za 3000.- Jen k tomu udělat jednoduchou dobsonovu bedýnku a na balkóně jí podložit.
Do pěti tis. nevím, co a výkonějšího. Refrák to ale nebude.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Habl

Příspěvek od Habl »

Re: Prosím o radu...................

Habl napsal dne včera 23:10:14:
Pro úplného začátečníka by jsem doporučil triedr a dobrou otočnou mapku. Rozhodně nejdřív se seznam dobře s oblohou...

Určitě nejlepší začátek.

Cena je vždy závislá na požadavcích kupujícího a pokud se neseznámíš s oblohou, měl by jsi uvažovat o GOTO, který tě zavede na požadovaný objekt u dalekohledu a ta cena je vždy s tímto doplněkem vyšší...

Habl

Martin Vyskočil
Věk: 44

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Nesouhlasím, GOTO není pro začátečníky.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Habl

Příspěvek od Habl »

Doba je velmi uspěchaná a to promítá i do našich koníčků. Jedním z důvodů, proč mnozí nepřilnou k astronomii a dalekohled skončí třeba na půdě bývá zcela nepochopitelný fakt, že nenalezne snad s vyjimkou Měsíce a pár jasných planet na městské noční obloze hledaný objekt.

Pro netrénovaného a trpělivostí neobrněného začátečníka může být dalekohled s GOTO tak trochu dražším pomocníkem. Předpokládá to  dobré seznámení a znalosti s obsluhou a ustavením dalekohledu. Samozřejmě to není samospásné.

Sám jsem se dobře naučil orientaci na noční obloze a ani město mne nepřekvapí.

Habl

P.S. pro Lesák - Znám majitele, který již 10 let používá dalekohled s GOTO a pravidelně jezdí na DsD a Martin ho zná též...

Habl
Lesák
Věk: 37

Příspěvek od Lesák »

S tímto tvrzením se můžu jen ztotožnit. Dalekohled bude stát někde na půdě nebo v koutě, protože to GOTO nefunguje (resp. neví se, jak ho zprovoznit) - protože samo od sebe to na objekty nenajede, jak si mnozí začátečníci naivně myslí. Rozdíl je pak v tom, že buď v koutě stojí hračka za pár tisíc, nebo hračka dražší (a mnohdy výrazně) než 10 tisíc...
Martin Vyskočil
Věk: 44

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Doba je velmi uspěchaná a to promítá i do našich koníčků. Jedním z důvodů, proč mnozí nepřilnou k astronomii a dalekohled skončí třeba na půdě bývá zcela nepochopitelný fakt, že nenalezne snad s vyjimkou Měsíce a pár jasných planet na městské noční obloze hledaný objekt.

Pro netrénovaného a trpělivostí neobrněného začátečníka může být dalekohled s GOTO tak trochu dražším pomocníkem. Předpokládá to  dobré seznámení a znalosti s obsluhou a ustavením dalekohledu. Samozřejmě to není samospásné.

Sám jsem se dobře naučil orientaci na noční obloze a ani město mne nepřekvapí.

Habl

P.S. pro Lesák - Znám majitele, který již 10 let používá dalekohled s GOTO a pravidelně jezdí na DsD a Martin ho zná též...

Habl
Ano, ale seznámení s obsluhou a s ustavením zabere taky spoustu času, (který by se dal využít na zorientovaní se na obloze) a pokud GOTO není precizní (což je v nižších cenových hladinách dosti pravděpodobné), tak ani pak nemusí správně najíždět. A v kombinaci se začátečníkem, který se neumí orientovat na obloze je to špatné. A když píšeš o nedostatku trpělivosti, tak myslím, že mnohem dříve praští s GOTO než s mapou a triedrem.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Lesák

Příspěvek od Lesák »

Přesně tak, nefungující GOTO dokáže pozorování velice rychle otrávit. Setkal jsem se se začátečníkem, kterému stál doma dalekohled za několik desítek tisíc více než rok jen proto, že neuměl ustavit paralaktickou montáž a zkalibrovat GOTO. Pokud člověk chce GOTO na paralaktice, musí se umět na obloze alespoň v základu orientovat, vědět jaké jsou denní a roční změny vzhledu oblohy a měl by mít tušení o tom, co je to polární zosení, rektascenze, deklinace a hodinový úhel. Snažší je GOTO na azimutálních montážích, kde polární zosení odpadá. Ale nutnost znát alespoň ty nejjasnější hvězdy neodpadá - naprostý laik tedy GOTO zprovozní jen s obtížemi, pokud ani při kalibraci neví kam má dalekohled vlastně mířit.
Habl

Příspěvek od Habl »

Moc by jsem nepředjímal jen naprosto nezkušeného začátečníka, což musí každý si sám zhodnotit... Již jsem psal a obou postupech zda triedr a otočnou mapu oblohy neb dalekohled s GOTO a základní orientační znalost oblohy a ustavení montáže alespoň driftovou metodou.  Dobře vím co to obnáší...

Habl
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

. Setkal jsem se se začátečníkem, kterému stál doma dalekohled za několik desítek tisíc více než rok jen proto, že neuměl ustavit paralaktickou montáž a zkalibrovat GOTO. Pokud člověk chce GOTO na paralaktice, musí se umět na obloze alespoň v základu orientovat, vědět jaké jsou denní a roční změny vzhledu oblohy a měl by mít tušení o tom, co je to polární zosení, rektascenze, deklinace a hodinový úhel. Snažší je GOTO na azimutálních montážích, kde polární zosení odpadá. Ale nutnost znát alespoň ty nejjasnější hvězdy neodpadá - naprostý laik tedy GOTO zprovozní jen s obtížemi, pokud ani při kalibraci neví kam má dalekohled vlastně mířit.
Ačkoliv nemám rád zrovna lidi, kteří se prohlašují za astronomy a jediné, co je k tomu "opravňuje " je jejich dalekohled, zrovna tak, jako nesouhlasím s názorem, že bez všech těch vymožeností současné elektroniky a špičkové optiky nelze být astronomem, tak ale nemohu s těmito tvrzeními o GoTo naprosto souhlasit.
Při použití Goto opravdu nemusím mít žádné tušení o změnách vzhledu oblohy, o polárním ustavení, o seřízení polárního hledáčku, nemusí mě ani zajímat co je to rektascenze, deklinace, hodinový úhel . Jediné, co potřebuji trochu znát, je tak 10 jasných hvězd na obloze, - čili najít nějakých 6 výrazných souhvězdí na obloze během celého roku. Opravdu nic víc není potřeba k tomu, aby Goto najela "správně" na objekt. a je naprosto jedno, jedná-li se o azimutální či paralaktickou montáž, je naprosto jedno, jak jsem ji na zem postavil, nemusím znát souřadnice svého místa ani znát čas.
Ten, kdo tvrdí opak, nemá určitě Goto a tak 100x opakovaný nesmysl se stává "svatou pravdou "
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Lesák

Příspěvek od Lesák »

Já opak tvrdím a goto mám.
Pokud je to pravda, proč jsem musel jezdit za někým, komu to nefungovalo jen proto, že nevěděl, že to má být "natočené na sever", že když je v návodu napsáno nastavení elevace a azimutu- netušil, co to je a kerá z těch os podle které lze hlavou paralaktiky točit to vlastně je? A když nezadám (neznám) čas a polohu (s určitou přesností- nemyslím na vteřiny nebo minuty zeměpisných souřadnic) - jak můžu nechat kalibrovat podle hvězd, když to napíše, že jsou pod horizontem, nebo to s tubusem praští o stativ a nebo najede uplně jinam? Jaký smysl by mělo postavit nějak na zem paralaktiku, když by kompenzace rotace mohla objekt spíš vyhánět ze zorného pole (pokud by to tak nějak, jedno jak postavil - třeba k východu).

Neříkám, že nemáte pravdu vůbec, jen s Vámi nemůžu zcela souhlasit. Pokud by to totiž tak bylo (jak říkáte) dalekohled by dotyčnému sloužil - ale ono to tak zjevně nebylo, protože "správně" nenajel... Navíc jsem řekl v základech a "měl by mít tušení", nikoliv detailní znalost. A také jsem tím chtěl vyjádřit to, že neříkám, že musí, ale že považuju za vhodnější, když aspoň tuší. Navíc píšu, že jediné co musí, je znát nejjasnější hvězdy. Představa laika, nebo někoho, kdo vůbec netuší jak GOTO funguje by mohla být: postavím, zapnu a zmáčknu knoflík a ono to samo.
Odpovědět