Jupiter
Re: Jupiter
Dnes ráno to je lepší než minule. Jedno video, vzal jsem 90% snímků, aby byl menší šum, C8, ASI 120MC, čas 1h19m.
Měsíc by měl být Io.
Měsíc by měl být Io.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
KpS: toho som si vedomy, preto sa uz nesnazim/nevidim zmysel snimat planety, hoci, ked som tu s tym pred 15 rokmi zacinal (ked tu planety fotili dalsi asi 2-3 ludia), tesili sme sa aj z toho, ze vidiet GRS a dva hlavne pasy
. Dnes, ked uz nie je limitujuca technika, ale seeing, ktory proste neovplyvnim, radsej sa kocham nadhernymi snimkami (a strukturami na Jupiku) zahranicnych autorov.

Roman: Pokud ti jde jen a pouze o výsledek a cílem je jen snímek samotný, tak ti rozumím. Pokud bychom ale měli dělat jen věci, které umíme nejlíp na světě, tak bychom nemohli dělat skoro nic. Pro většinu věcí které děláme platí, že je někdo jiný umí líp, než my. Na parádní Jupíky našich autorů na AF se vždy rád podívám a jsem rád, že přibývají i přes podmínky, které tady máme.
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Ano

Ok, začal jsi fotit planety, abys mohl sledovat změny v oblačných strukturách, těšilo tě i to, že jsi zachytil jen GRS a dva hlavní pásy, ale praktická astronomie tě už přestala těšit a proto na špičkové snímky a animace Ari a KpS reaguješ příspěvkem #7664 se snímkem stejné oblasti Jupitera půlmetrem ze Singapuru.
Asi nás chce hecnúť aby sme kúpili polmetrový dobson, jednu dobu som o tom aj uvažoval ale nakoniec išli peniaze do menších prístrojov, montáží a kamier (ak by som to všetko spočítal tak by bolo aj na viac ako polmetrový dobson...). Myslím, že by sa tie dva razy čo som tento rok fotil využil aj polmeter, minimálne toho 17. augusta už bolo poznať, že ma limituje priemer. Ak by o tom niekto uvažoval tak teraz je na to ideálna doba, Jupiter aj Saturn stúpa. Väčšina tu píše, že na zlý seeing treba menší priemer, ja si myslím, že treba opak aby bolo viac svetla a skrátili sa expozície.
Tu mám ešte first light ASI585MC zo 7. septembra, za zlého seeingu
Tu mám ešte first light ASI585MC zo 7. septembra, za zlého seeingu
Planéty: SW 300/1500 Dobson (clona na 290 mm), eq plošina (ovládaná cez AstroEQ), Celestron 3x barlow, ZWO ADC, ASI585MC
DSO: HEQ5 PRO, ZWO ASI2600MC/ Canon 6D, ASIAIR plus, Askar SQA85
Klobouk dolů, kolegové! To, co se vám daří tento rok, je prostě úžasná přehlídka planetárního nebe v našich končinách.
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
To vobec nebola pointa a nic z toho ani nie je pravda tak ako si to napisal - chcel som len ukazat KpS, ze to co si myslel (resp. si nebol isty), ze/ci boli artefakty - boli skutocne atmosfericke utvary na Jupiteri.MiX píše: ↑18. 09. 2022, 16:06 Ok, začal jsi fotit planety, abys mohl sledovat změny v oblačných strukturách, těšilo tě i to, že jsi zachytil jen GRS a dva hlavní pásy, ale praktická astronomie tě už přestala těšit a proto na špičkové snímky a animace Ari a KpS reaguješ příspěvkem #7664 se snímkem stejné oblasti Jupitera půlmetrem ze Singapuru.
Moj prvy Jupiter v tejto sezone. Z dobsona som konecne upgradoval na EQ6-R, inak zostava rovnaka: Newton 200/1200, ASI 224MC, TV Barlow 3x, ZWO ADC. Derotovanych 17 snimkov, kazdny z 2 minutoveho videa.
SW 200/1200, ZWO ASI224MC, Canon 6D mod., EQ-6R
Roman: Citoval jsem z tvých vlastních příspěvků v tomto vlákně i v sekci bazar.
I pokud by tvým koníčkem nebylo detailní sledování změn v oblačnosti Jupitera a porovnávání snímků jiných autorů, tak bych za adekvátní a slušnou reakci na příspěvky KpS považoval to, že ukážeš, jestli konkrétní útvary, které zmiňoval, jsou, anebo nejsou realné.
Z tvé formulace "Odporucil by som pozriet na snimky s trochu vyssim rozlisenim, aby si clovek uzil to mnozstvo atmosferickych utvarov" plyne, že ti o žádné konkrétní detaily/artefakty vůbec nešlo, ale jenom prudíš.
Tak buď tak hodný, přečti si ještě jednou své příspěvky a přestaň mě obviňovat z toho, že si tady něco vymýšlím. Dál se k tomu nehodlám vyjadřovat.
I pokud by tvým koníčkem nebylo detailní sledování změn v oblačnosti Jupitera a porovnávání snímků jiných autorů, tak bych za adekvátní a slušnou reakci na příspěvky KpS považoval to, že ukážeš, jestli konkrétní útvary, které zmiňoval, jsou, anebo nejsou realné.
Z tvé formulace "Odporucil by som pozriet na snimky s trochu vyssim rozlisenim, aby si clovek uzil to mnozstvo atmosferickych utvarov" plyne, že ti o žádné konkrétní detaily/artefakty vůbec nešlo, ale jenom prudíš.
Tak buď tak hodný, přečti si ještě jednou své příspěvky a přestaň mě obviňovat z toho, že si tady něco vymýšlím. Dál se k tomu nehodlám vyjadřovat.
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
To som presne urobil. Prudis sa len ty sam. To ze ti vadi, vidiet lepsi, detailnejsi snimok ineho autora, mimo bubliny.cz, za to ja nemozem. Dalej sa k tvojmu pristupu nehodlam vyjadrovat ... Ak mas este nieco, prosim pis mi sukromne, nech sa tu nespamuje verejne vlakno.
aston: pekna animacia a slusne detaily na ten priemer!
- stmare
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Nemohu uvěřit, že se z takové animace dostane takový obrázek. Programátor se musel pěkně zapotit. Ten Jupiter se totiž nepohybuje celý, ale tím seeingem se smršťuje a rozpíná a jestli ten program vykouzlí tohle, tak před programátorem smekám.
A je to i motivace pro nás, kteří jsme zoufalí z toho, co nafotíme a už nemáme odvahu to předat dál nějakému programu, aby kouzlil. Díky.
SW 100ED APO, ATR2600C
https://astro.marencik.cz
https://astro.marencik.cz
Po dlhšej dobe som mal konečne jasno tak som zase skúsil Jupiter. Seeing bol lepší než naposledy. 500 z 5000. ASI485, SW 300/1500 s 3x extendérom.
- Přílohy
-
- Jup_235212.png (1.66 MiB) Zobrazeno 919 x
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Stack z jedného 2-minútového videa z dnešného rána, zachytil som tú istú oblasť ako minule.
Má zmysel nahrávať 12 bit ser pri gaine 375? https://astronomy-imaging-camera.com/wp ... MC_063.jpg
Má zmysel nahrávať 12 bit ser pri gaine 375? https://astronomy-imaging-camera.com/wp ... MC_063.jpg
Planéty: SW 300/1500 Dobson (clona na 290 mm), eq plošina (ovládaná cez AstroEQ), Celestron 3x barlow, ZWO ADC, ASI585MC
Parádní.
Kde vy furt berete tu jasnou oblohu? Já mám stále zataženo 

SW N 245/1200, EQ6.R SynScan Go-To, ZWO ASI224MC, ADC Omeg., N 130/650 EQ3, Levenhuk BASE 25-75x70, DELTA OPTICAL ENTRY 10x50, mono Levenhuk ATOM 10x42. Canon 450D/Tamron 18-200mm.
Astrofotky.cz
Astrofotky.cz