Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
majklus
Věk: 47

Příspěvek od majklus »

Ahoj,
nevím kam to dát, tak snad sem. Poprosím o radu.

Nejsem úplný začátečník, cca před 10ti lety jsem absolvoval dvouletý astronomický kurz na Petříně, v té době jsem vlastnil dalekohled meopta proximus 100 (newton 100/1029, az. montáž) - mám ho dodnes.

Pak jsem bohužel bydlel po podnájmech v Praze, dokonce ani balkon nebyl, takže dalekohled člověk vytáhnul cca 1x ročně...

Až teď mám malou zahrádku a bydlím na kopci za městem, takže jsem se k hvězdařině vrátil. Starý dalokohled bohužel už nejde nikam dál posouvat - průměr je malý, okuláry 0,965", az. montáž. Peněz nemám momentálně moc nazbyt - malé děti. Rozhodl jsem se pro "postupný upgrade". Z druhé ruky jsem koupil 130/650 - vím, není to nejlepší volba, bral jsem to jako dočasné řešení. Byl pod 1500Kč a má alespoň 1,25" výtah a je ještě použitelný s mojí starou az. montáží. Koupil jsem nějaké okuláry, vybíral jsem i podle toho, aby se hodily i později. Pak také malou ccd kamerku do okulárové šachty. Vyrobil jsem si projekční nástavec na planety, na vysněné focení DSO nemám montáž a ta 130tka toho asi taky moc nevyfotí...
Můj další plán byl: montáž EQ5 a pak newton 200/1000. měl bych tak nákup vybavení rozdělený cca do 4 kroků a asi bych to i uplatil, ALE...

Dočetl jsem se tu, že EQ5 je na 200/1000 slabá, zvlášť na fotografii. Takže momentálně nevím co dál plánovat, na EQ6 nikdy mít nebudu a menší dalekohled - 150/750 - nevím jestli má cenu pořizovat, zas takový rozdíl to proti 130/650 asi nebude nebo ano?
Je kombinace EQ5 a 200/1000 na focení DSO úplně nepoužitelná?
Existuje někde newton 180mm f5? Kdysi to byl celkem běžný rozměr, dneska jsem nenašel v nabídce ani jeden...
Potřebuju mít nějakou vizi, směr, jinak jsem demotivován, poradíte?  :)
ES ED127/952, TS ED96/575 na koukání; RC203/1624, TS72/432 APO, N150/600 na focení; ASI174MM Cool, ASI533MC Cool
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

majklus:  Možností je víc, ale každá bude pravděpodobně kompromis. Když chce někdo pozorovat a zároveň fotit, tak má často dvě sestavy. Možná by bylo dobré si ujasnit, co bys tedy radši a tím začít. Časem pak třeba dokoupíš to ostatní.  Rozdíl 130 vs 150 Newton je možná větší, než by se dalo čekat. Podívej se např. na snímky, co dělá Alexis a další kluci, co maj 150tku. Rozhodně to není špatné a určitě Ti poradí, abys nekupoval něco nevhodného.
Možnost je i jít cestou pozorování a třeba i kreslení planet a DSO objektů. Takovej dalekohled pak nemusí být drahý a přitom bude dostatečně velký. Dokonce se to dá i bez montáže s pohonem. Pohon montáže je dobrá věc, ale myslím, že důležitější je časté pozorování a snaha něco víc vidět atd.
Podívej do vlákna ,,Jupiter,, na naše kresby, nebo do vlákna ,,kreslíme vesmír.
Hodně kreseb a pozorování je na AZ montáži (též tak pozoruji)  a určitě se to dá.
No a pak sledovat bazar na AF a věřím, že se časem dopracuješ k slušný sestavě.  
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Bill

Příspěvek od Bill »

Možností je opravdu hodně. Použít CG/EQ5 + N200/1000 na pozorování a fotit něčím menším. Třeba objektivem nebo menším refraktorem. Pokud chceš fotit DSO, je vhodnější kratší N200/800. Ten by EQ5 unesla, ale za bezvětří - musel by jsi mít nějakou zástěnu proti větru. Nebo koupit starší EQ6 - prodává se jich hodně, ceny jsou asi jako nová HEQ5/CG5 ADV GT.
M:736 750 113
Lamid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lamid »

Dobrý deň. Zvažujem kúpu ďalekohľadu cca za 200 euro. Čítal som dosť názorov tu na AF ale nechcem Dobson, chcem aby ďalekohľad sledoval pohyb oblohy. Zaujímajú ma hlavne planéty ale rád by som videl aj nejakú galaxiu.
....

Kup si co sa ti paci. A zacni pozorovat. Ak ta to chyti pokrocis dalej a dobsonu/newtonu/ sa nevyhnes/financnej straty tiez/ a na vizual nebudes potrebovat hodinovi strojcek.
Ten dalekohlad 90/900 ti zostane, tu montaz zahodis. Ja svoj prvy dalekohlad 70/400 mam v spalni a napriklad rano pozorujem lietadla, vychod Venuse, pripadne slnecne skvrny.
majklus
Věk: 47

Příspěvek od majklus »

Bill: Na newton 200/800 jsem tak koukal, ale mám strach, že za za komakorektor dám stejně nebo víc než je cenový rozdíl mezi EQ5 a HEQ5, která by asi unesla obyč 200/1000...

Je to všechno o penězích...
ES ED127/952, TS ED96/575 na koukání; RC203/1624, TS72/432 APO, N150/600 na focení; ASI174MM Cool, ASI533MC Cool
mallory

Příspěvek od mallory »

zdravim,
prosim o radu koupila jsem si na zkousku Teleskop Celestron Powerseeker 127/1000 EQ. zatim je od te doby vicemene zatazeno takze neni moc prostoru k testovani, ale i kdyz byl jeden vecer mesic jako na dlani nebyla jsem schopna ho zamerit podotykam ve meste a z balkonu. vsude pisi ze je treba adaptace strje i oka a tma ale me se jedna spise o to ze jsem ten mesic nezamerila. prosim a doufam ze zrada je ve mne :)
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Pokud budeš newtonem fotit, tak budeš potřebovat komakorektor bez ohledu na to, jestli je to f/4 - 200/800 nebo f/5 - 200/1000. Ale budeš ještě potřebovat pointační dalekohled + něco čím ho bytelně spojíš s hlavním dalekohledem, dále pointační kameru+notebook nebo kompletní autoguider, foťák, vyhřívání na pointér i hlavní dalekohled, časovač nebo kabelovou spoušť pro ovládání foťáku z PC. Ty věci si budeš muset buď koupit, nebo některé z nich vyrobit.

Já jenom abys neměl představu, že to koupí dalekohledu+montáže skončí. Neskončí, naopak začne.

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
deneb

Příspěvek od deneb »

mallory
už ses ptala jednou a dále jsi nekomunikovala. z tvého dotazu není přesně vědět co tím myslíš. teď přes den zaměř teleskop na co nejvzdálenější pozemský objekt a dej co největší zvětšení. vidíš obraz ostře? v teleskopu a hledáčku vidíš ten samý obraz?
ideální by bylo kontaktovat někoho z ostravy a okolí.
Bill

Příspěvek od Bill »

Je to všechno o penězích...
Je, ale i není - náklady rostou exponenciálně. Pokud chceš sestavu zlepšit o pár procent, náklady rostou na několikanásobek. I když do sestavy nacpeš stovky tisíc, tak pořád je co zlepšovat - takže nejdůležitější je zdravý rozum. Rozumnější na focení než newton je možná pro začátek lepší slušný objektiv nebo malý refraktor. Vyplatí se nespěchat a sledovat bazar. Na montáži bych asi moc nešetřil - HEQ5 se prodávají v bazaru už tak od 13 tis. Kč a podle mne bude mít přesnější chod.
M:736 750 113
martasik

Příspěvek od martasik »

Ahoj,
jsem úplný začátečník a chtěl bych jsem si koupit dalekohled s Goto navigací do 25 tis.Můžete mi prosím poardit zda by byl vhodný MEADE ETX 125, nebo mi doporučíte za podobné peníze něco vhodnějšího. Děkuji
vla

Příspěvek od vla »

Proč jsi vybral právě tento?
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
martasik

Příspěvek od martasik »

Přišel mi za ty peníze celkem dobrý, rád si nechám poradit. Nenašel jsem žádné recenze, pouze tady někdo na fóru to celkem pohanil, ale myslím si že se jednalo o 90.
vla

Příspěvek od vla »

Pokud jsi nečetl jaké se zde radí začátečníkům dalekohledy měl bys to ve vlastním zájmu udělat, jsou zde tuny informací několikrát přemleté ze všech stran. Na základě toho bys mohl zvolit konkrétní přístroj, případně se zeptat na věci, které ti ještě nebudou jasné. Pokud nechceš nic studovat a chceš jednoduchou radu tak tohle: http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... 17728.html
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
martasik

Příspěvek od martasik »

Děkuji za odpověď, ale MEADE ETX 125 mi přijde takový univerzální na focení i pozorování a kompromis velikosti průměru. Akorát nevím zda je dostačující f15. Vybral jsem si tento model také z důvodu velké ohniskové vzdálenosti. Ten model který jsi mi doporučil tak co jsem si o něm dočetl tak s ním nelze fotit, a menší ohnisková vzdálenost. Přečetl jsem si toho o výběru celkem dost, dotaz jsem dal na fóru kvůli zkušenostem od Vás zkušených. Přesto díky za radu.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

A ty myslíš, že s tou hračkou ETX 125 s plastovými kolečky v převodech fotit jde ? Ano, tak Měsíc a Slunce přes filtr, s odřenýma ušima planety. DSO dlouhými expozicemi ne.  Tím newtonem uvidíš znatelně víc a fotit se sním dá stejně blbě, jako s ETX.  Navíc s ním půjdou líp natáčet planety, bude víc světla.

Ohnisková vzdálenost o ničem nerozhoduje, prostě si vezmeš jiný okulár.

Vla ti v daném limitu poradil asi nejlíp, jak mohl. Tedy pokud to máš čím vozit za tmou, což je (pokud nebydlíš někde, kde dávají lišky dobrou noc) skoro nutnost.  Ale to my nevíme, protože jsi k dotazu neodpověděl na následující otázky, které jsou poměrně zásadní:  http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1221076549

Proč myslíš, že jsem se s nimi sepisoval ? Nejspíš pro to, abychom tu ušetřili hromadu příspěvků, ve kterých z Tebe budeme konkrétní detaily dolovat  ;)

P.S. připadá mi, že sis vybral a od nás chceš potvrdit, že sis vybral dobře. Ale my jsme na to zvyklí, to je tady každou chvíli. Někomu to dojde dřív, někomu později, někomu bohužel až po koupi.

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět