Prosím o radu...................

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

To, že vidíš z té dírky i tubus je přeci dobře ( pokud ho tedy vidíš ve všech směrech okolo. Protože učitě počítáš s velkým čipem, a když by to bylo nafest při pohledu ze středu, tak v kraji čipu by to už hodně vinětovalo. Nakresli si chod paprsků a uvidíš.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Martinuss

Příspěvek od Martinuss »

Prosím mam problém, mam uzavřenej dalekohled zepředu na dalekohledu je nějaký sklo měl sem tam smouhu a tu sem bohužel rozmazal až tak že ted nejde dolu, použil sem na to i http://www.fotopazdera.cz/katalog/zbozi ... ning-fluid a to dělá snad ještě větší šmouhy prosím poradte mi jak to vyčistit
Schmidt-Cassegrain 280/2800mm, Okulár Baader Hyperion 68° 21mm, Nikon 10x25 , Fomei 20x50
Martinuss

Příspěvek od Martinuss »

Zdravím, mam Schmidt-Cassegrain 280/2800mm k tomu 40mm (70x zvetseni) a Baader Hyperion 68° 21mm (133x zvetsení)

chtěl bych 12-14mm na 200x zvětšení a k tomu nějaký ten barlow nejspíš 2x
použít to chci na pozorování zatím planet a později snad i nějaký ty mlhoviny a galaxie ale i na fotografování takže by měl mít i nějaký ten závit což asi nemá každý?

dále bych si chtěl pořídit nějaký filtr na potlačení přesvětlené oblohy

moc se v značkách a kvalitě neorientuji tak prosím o pár rad co by mi mohlo vyhovovat, cena tak do 3000kč za okulár
Schmidt-Cassegrain 280/2800mm, Okulár Baader Hyperion 68° 21mm, Nikon 10x25 , Fomei 20x50
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

K čemu závit přes okulár? Něco má Hyperion, ten by k tomu šel, ale naopak já bych šel do okulárů 40 mm lepší - vyměnit setový a možná nějakou tu 10 mm, barlow dokup později, ale celé je to takové zmatečné na co se ptáš.

Co chceš fotit? DSO, nebo planety? Ikdyž se tady ta šmitka dá použít nebo spíš zneužít na focení, tak je to v první řadě přístroj na vizuál s krátkou stavební délkou...

Filtr na potlačení jasu oblohy je super ale nejlepší je tmavá obloha.

Napiš si body co chceš.
Lectorem iustus...
TomTom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomTom »

Ahoj, marně zde na foru hledám téma o Hyperionovských kroužcích (FTR - Fine Tuning Rings). Nedávno jsem na ně narazil a docela mne upoutaly nejen cenou, ale také tím, jaké ohniska jsou schopny poskytnout navíc. Jenomže sám s nimi nemám zkušenosti, informací (tedy těch, kde by se jednalo o přímé srovnání) jsem moc nenašel. Takže bych vás (hlavně majitele) poprosil o pomoc při rozhodování, zda-li do nich jít ...

Děkuji TomTom

EDIT: všechny tabulky začínají od ohniska 21mm - to znamená, že na 24mm už nejdou použít FTR?
EDIT2: už jsem si to našel - 24mm nemá ten barlow a tedy není kam šroubovat ty FTR
SW 200/1200 mm, SW 130/650 mm, SW 80/400 mm, 15x70, 10x50.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
TomTom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomTom »

Děkuji ...
SW 200/1200 mm, SW 130/650 mm, SW 80/400 mm, 15x70, 10x50.
Electropunker

Příspěvek od Electropunker »

Zdravim vsechny, vim ze me tu asi ukamenujete, jelikoz to tu je uz asi po sty, ale bohuzel i kdyz ctu nechapu ani slova, ve kterych se bavite.

Pral bych si vybrat svuj prvni teleskop, ale vubec tomu nerozumim ani slovum ani tomu, na co si dat pozor nebo v cem se dane modely lisi.

Chtel bych neco s cim mohu koukat v noci na hvezdy a chtel bych je mit blize :)

Bylo by to na sledovani z balkonu, jelikoz jsem v poslednim patre a mohu se chodit kochat i na strechu, takze asi nic obriho, abych to unesl. (smer balkonu je jiho-vychod)

Nevim jestli je to mozne u tech levnejsich modelu, ale jelikoz jsem fotograf cca 15 let, tak bych asi i chtel jestli to jde k danemu modelu nejakou redukci pridelat a fotit.

Fotak vlastnim Nikon D2xs a objektiv Nikkor 17-55 f2,8, takze jedine co vim, je ze se nema setrit na sklech, coz tady asi bude to same.

Moje hranice nakupu pro zacatek je max, jelikoz jsem naprosty laik do tech 5000Kč (ale i levnejsi), ale vazne si nedokazu poradit jako s fotakem, tak proto jsem zalozil toto tema.

Nebranim se urcite ani bazaru, jelikoz vim, ze tyto veci se asi poskodit jen tak nedaji, pokud se k tomu chovam dobre.

Staci mi tu napsat tak nejak odpovedi, abych jim i ja naprosty laik o Astro porozumnel.

Dekuji moc za rady popripade linky, co bych mel koupit.

godzilka

Příspěvek od godzilka »

Ahoj, záleží na tom, z jakého města, případně oblasti jsi. Pokud je to poslední patro balkónu v paneláku na kraji vesničky u lesa a světelné znečištění není tak hrozné, je možné sledovat i objekty hlubokého vesmíru, rozuměj mlhoviny, hvězdokupy, galaxie a další. Pokud je to větší město a světelné znečištění je velké omezíše se maximálně na planety, měsíc a s příslušným filtrem na slunce.

5000,- je obecně dost málo, minimálně tak, že na focení určitě ne!

Za předpokladu, že místo je ve městě a budeš tedy omezen na planety a objekty sluneční soustavy je asi ejvhodnější volnou achromatický čočkový dalekohled. Apochromatický také, jenže to se cenou dostaneme úplně jinam. Pro jednoduchost používání a vyhledávání objektů je vhodná AZ montáž oproti EQ montáži, která je potřeba ustavit na polárku a už je pro úplného začátečníka zdržující a možná i odrazující. Pokud by byla šance vyjet za město do vhodné tmavé oblasti, určitě bys využil newtonův zrcadlový dalekohled na dobsonově montáži, je v tomto případě nejlepší poměr cena/výkon. Kde výkon je průměr dalekohledu, který už určující v tom, co se dá vidět. Někdo ti určitě poradí i triedr (nejznámější dalekohled na obě oči, myslivecký, do přírody atd.) kdy za výkonější a kvalitnější model, který rozhodně také není k zahození a je s ním vidět mnoho objektů.

Konkrétní model asi doporučit nemůžu, ale vyhnul bych se nabídkám v ruzných elektrách, letácích z marketů atd. Pokud je ta šance, tak doporučuji navštívit prodejnu v Praze v tomto obchodě http://www.supra-dalekohledy.cz/ kde ti pan Zahájsků určitě poradí a ukáže konkrétní modely.
Dobson 300/1750 - Drbohlav
Sw ED80 + CG-5 Adv. + Sw 70/500 + Autoguider by Mmys
Achromat 150/1200
Electropunker

Příspěvek od Electropunker »

Ahoj, záleží na tom, z jakého města, případně oblasti jsi. Pokud je to poslední patro balkónu v paneláku na kraji vesničky u lesa a světelné znečištění není tak hrozné, je možné sledovat i objekty hlubokého vesmíru, rozuměj mlhoviny, hvězdokupy, galaxie a další. Pokud je to větší město a světelné znečištění je velké omezíše se maximálně na planety, měsíc a s příslušným filtrem na slunce.

5000,- je obecně dost málo, minimálně tak, že na focení určitě ne!

Za předpokladu, že místo je ve městě a budeš tedy omezen na planety a objekty sluneční soustavy je asi ejvhodnější volnou achromatický čočkový dalekohled. Apochromatický také, jenže to se cenou dostaneme úplně jinam. Pro jednoduchost používání a vyhledávání objektů je vhodná AZ montáž oproti EQ montáži, která je potřeba ustavit na polárku a už je pro úplného začátečníka zdržující a možná i odrazující. Pokud by byla šance vyjet za město do vhodné tmavé oblasti, určitě bys využil newtonův zrcadlový dalekohled na dobsonově montáži, je v tomto případě nejlepší poměr cena/výkon. Kde výkon je průměr dalekohledu, který už určující v tom, co se dá vidět. Někdo ti určitě poradí i triedr (nejznámější dalekohled na obě oči, myslivecký, do přírody atd.) kdy za výkonější a kvalitnější model, který rozhodně také není k zahození a je s ním vidět mnoho objektů.

Konkrétní model asi doporučit nemůžu, ale vyhnul bych se nabídkám v ruzných elektrách, letácích z marketů atd. Pokud je ta šance, tak doporučuji navštívit prodejnu v Praze v tomto obchodě http://www.supra-dalekohledy.cz/ kde ti pan Zahájsků určitě poradí a ukáže konkrétní modely.
Jsem z Loun, a bydlime v panelaku na konci mesta, z obou stran mam pekne vyhledy, jak na Ceske Stredohori tak z druhe strany na pole, kdy nic neni (samozrejmne lampy tu sviti) nevim jestli je to zatez. Navic asi 100m ode me je vylozene prazdne pole, kde je naprosta tma. Chapu, ze cena 5000 je pro Vas majitele super teleskopu mala, takhle presne to beru s fotakem, ale zase jsem uplny laik a ta cena se mi zda az moc Ok, kdyz tedy uberu tedy z toho, ze bych danym teleskopem nefotil a chtel bych jen pozorovat tak bys pro me mel nejake doporuceni? Protoze orpavdu nevim na co se mam zamerit. Jinak moc diky za odpovedi.
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Co je to zase za pohádky o tom, že je refraktor lepší na pozorování planet? To sem proniká z těch artabanovejch témat, žejo Když se podívám na nabídku refraktorů kolem 5000, tak tam vidim: 1. dva f/5 - měl jsem v ruce, ve většim zvětšení je to právě taková katastrofa, jako by člověk naivně čekal 2. nějaké ty 90/1000, což bude opticky lepší, ale je to dlouhá trubka na slabší montáži (neměl jsem tu čest se všema, ale co jsem měl v ruce, to se klepalo) + 9 cm je ještě průměr, který je difrakčně omezený. V obou případech je i na planety 15cm Dobson jednoznačně lepší.

Za 5 tisíc si kup tohle:

http://www.supra-dalekohledy.cz/hledej.html?co=842212

žádná reálná konkurence neexistuje.  Pokud bys byl ochoten trochu přišetřit, kup si 200ku.

edit: jo ty s tim chceš taky fotit? tak na to zapomeň, pokud ti 5000 přijde moc (nebo si kup samostatnou paralaktickou motnáž a foť jenom s běžnejma objektivama, to je taky zábava)
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

A nezapomeň si pořídit letošní speciál Astropisu, kde jsou slušně popsané možnosti různé techniky pro pozorování i foto, od té nejlevnější až po tu nejdražší.

http://www.astropis.cz/  měl by jít koupit samotný.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Honza Ebr (honza42)

A nezapomeň si pořídit letošní speciál Astropisu, kde jsou slušně popsané možnosti různé techniky pro pozorování i foto, od té nejlevnější až po tu nejdražší.

http://www.astropis.cz/  měl by jít koupit samotný.
To samozřejmě rozhodně, jenom to já nemůžu doporučovat Bohužel jsem teď koukal, že na webu nemáme informace o jeho samostatném prodeji, pokusím se to napravit. Správná cesta je napsat email na soumarova@observatory.cz
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
godzilka

Příspěvek od godzilka »

Co je to zase za pohádky o tom, že je refraktor lepší na pozorování planet? To sem proniká z těch artabanovejch témat, žejo Smiley Když se podívám na nabídku refraktorů kolem 5000, tak tam vidim: 1. dva f/5 - měl jsem v ruce, ve většim zvětšení je to právě taková katastrofa, jako by člověk naivně čekal 2. nějaké ty 90/1000, což bude opticky lepší, ale je to dlouhá trubka na slabší montáži (neměl jsem tu čest se všema, ale co jsem měl v ruce, to se klepalo) + 9 cm je ještě průměr, který je difrakčně omezený. V obou případech je i na planety 15cm Dobson jednoznačně lepší.
Spíš jsem to chtěl trochu přizpůsobit podmínkám žadatele. Pokud si dokážu představit schody na střechu v paneláku a nebo velikost balkónu, nedokážu si ani trochu představit fungovat s dobsonem. Pokud má někdo jin zkušenosti, šup sem s nimi, ale já si to představit bohužel neumím.
Dobson 300/1750 - Drbohlav
Sw ED80 + CG-5 Adv. + Sw 70/500 + Autoguider by Mmys
Achromat 150/1200
Honza Ebr (honza42)

Jenomže krátký refraktory (pokud to nejsou ED, ale tam je zcela jiná cena) jsou na planety dost na houby a s tim dlouhym to bude mít na tom balkóně těžší, než s Dobsonem - mě dokonce ten Dobson na balkoně neprijde jako velkej problém, obzvláť tyhle malinký.

To ale nic nemění na otm, že i pro pozorování planet je většinou lepší to odnýst někam z domu, protože dům je často zdrojem tepla. I když, máme tu balkónový planetáře a nějka zázračně jim to funguje ...
Odpovědět