Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
grajda

Příspěvek od grajda »

Já pozoruju přes barák i mimo barák- všechny mají "normální červený střechy" a žádnej rozdíl nepozoruju. Seeing není od střechy, ta moc dlouho teplo neudrží a i když se rozpálí, rychle vychladne, ten je přece od teplé země... Takže to chce, když už, střechu na zimu dobře tepelně zaizolovat a to by mělo stačit. Ale znovu opakuju- střecha pro mě nikdy, ani za nejlepšího seeingu, neznamenala problém!
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
Habl

Příspěvek od Habl »

Ahoj Martine,
měl jsem pozorovací domeček v zahrádkářské kolonii a kolem ve vzálenosti cca 20 až 45 m byli též další chatky a 1 obytná vilka se sedlovou střechou a různým krytím.
Sálavé teplo bylo nejvíce při pozorování patrné od zdí a střechy vilky (cca 45m vzdálené) umístěné na SV, kde byla střecha z bobrovek s půdním prostorem bez parozábrany a bez větší možnosti odvětrání.
Od těch stěn cihlového domu se tomu nechá napomoci s vhodnou výsadbou zeleně před přímým osvětlením Sluncem. Vytemperování nad domem v letní sezóně trvá cca 30 až 45 minut.
U té nejbližší chatičky jsme provedli nátěr s Al emulzí (Alukryt) na natavenou lepenkovou střechu a v pohodě.

Pokud se rozhoduješ mezi eternitem, tak světlá barva eternitu,Cembritu je výhodnější než červená. Pálená krytina naakumuluje více tepla. Dost pomůže provést možné provětrání půdního prostoru a tepelně dobře isolovat stropní konstrukci.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
stana

Příspěvek od stana »

Eternit se dnes už nedělá nebo nevím, ale už se dizajnově podobné krytině říká Beternit a jsou to napůl plastové šablony..
Po střeše z Eternitu se ti projde satelitář a pokřápe půl střechy, páč ta Eternitová krytina je křehká...
Osobně bych volil tašku-skládanou krytinu..A na nějaká tepelná rezidua bych hodil za hlavu..Ostatně osobně si nemyslím, že by změna krytiny nějak extra pomohla co se seeingu týká..
To ta hrouda hlíny v záhonku s tím cvičí asi víc...
/To když jsem z kopce za městem namířil Dobsona na Prostějov a to pole vypouštělo teplo a vše se vlnilo a nebylo to koukatelné.. :-X
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Habl

Příspěvek od Habl »

Eternitové šablony se ještě nechají sehnat ;D, Eternit chtěl použít MMys.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Duk

Příspěvek od Duk »

Vím je to už off-top,
ta známá klasika, jak píše Pavel (HABL) se ještě dá sehnat (i-kup, aukro, S-bazar apod.) Dnešní šablony jsou krásné, ale.........
Nechtěl bych to ani na chlívek, sic jsou bezazbestové, ovšem daleko krehčí a drobivé (přičemž za Německou šablonu dáte 40,-/ks a do metru je jich dle sklonu strechy potřeba cca 10-11) Další věc je barevné provedení. Není třeba více špekulovat. Věřím, že kromě HABLA se ozve i HOMER, MEDVĚD a jiní, kteří svůj praktický názor projeví.
To už raději, jak psal Psion, kanadský CRC nebo belgický IKO šindel.
Samozřejmě Cu (měď), ale ta bude podle "stana", klepat taky ;D ;D ;D
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Koukám, co se tady zase semlelo kolem střech. No nic, jeden závěr z toho ale vyplynul - není to nejspíš tak dramatické, jak jsem si myslel. Z mého pohledu stačí, pokud to vychladne do dvou hodin od západu slunce (což podle vás evidentně vychladne s rezervou) Tedy není prakticky co řešit, a střecha bude klasická. Ještě to raději nechám vyzkoušet, pár lidí se mi nabídlo...

Jinak Eternit jsem samozřejmě myslel ten současý, vyráběný v Německu. Nikoli tu notoricky známou krytinu s azbestem, co máte nejspíš všichni na mysli.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Martin Vyskočil
Věk: 44

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Urážlivé a s diskuzí nesouvisející příspěvky byly smazány.
>:(
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Pro výběr krytiny je třeba vzít v úvahu několik faktorů - lokalitu, typ stavby, cenu, životnost, vzhed, sklon střešního pláště  a další.
Osobně bych se vyhnul Beternitu a podobným krytinám - časem se loupe vrchní barevná vrstva, je křehká, viděl jsem i krytinu ze které "vystřelovaly" vlivem vlhkosti zrna i s vrchní barevnou vrstvou...
Betonové krytiny jsou dobré, nicméně nejsou stálobarevé a zvláště ty s posypem drží nečistoty.
Plechové krytiny typu Lindab jsou drahé, nejsou běžné a tedy řemeslníci s nimi nemají mnoho zkušeností.
Šindel jsme zde široce rozebírali, osobně jej považuji za dobré řešení na vedlejší stavby, přístřešky a podobně. Na dům bych si to nedal.
Za optimální považuji pálenou krytinu s povrchovou úpravou engobou, barvu a typ dle výše uvedených parametrů.
Měrná tepelná kapacita tohoto materiálu je kolem 900 J/kg/K a lze předpokládat, že k večeru bude průběžně naakumulované teplo vyzařovat tak, že po setmění už velký rozdíl mezi teplotou vzduchu a tašek nebude...
Nebál bych se toho a použil vhodně vybranou krytinu tohoto typu a nezapoměl na instalaci sněháků. Ty osadit dl náverhu v ploše střechy ( existují na to software ), nikoliv jen dole u žlábků...
stana

Příspěvek od stana »

Sněhák=sněhový rozražeč.. ;)
Jejich četnost je odvislá od lokality, víc se jich dává na střechy v horských oblastech a ...bla..bla..
Však víte.. ;)
MMysovi bych radil prostě zvolit krytinu, co bude pro dům nejlepší co do trvanlivosti a estetična..
Samotné vyzařování je o tom, že tep. izolace se dnes dávají natolik tlusté/200mm/že, na střeše stojí napadaný sníh a je to jen o krytině samotné, kolik tepla v horkém dni naakumuluje..Za hodinu či dvě už bude nejspíš "zahřátá" jak okolí..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Homer

Příspěvek od Homer »

Počet a umístění sněháků je odvislý rovněž od typu krytiny, sklonu, délky od hřebene po okapový žlábek. Ale to je vedlejší-podstata byla vyslovena.
Polemika, kolik tepla naakumuluje cca centimetrová vrstva materiálu krytiny a jak dlouho ho bude posléze vyzařovat, je podle mého zbytečná. Připomíná mi to zdejší rozpravy o pilířích pod dalekohledy, neboť vlivy vyzařování prohřátého terénu či jiné to spolehlivě přebijí.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

To jsem chtěl slyšet Doufám, že tomu tak opravdu je.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
stana

Příspěvek od stana »

To jsem chtěl slyšet Doufám, že tomu tak opravdu je.Taky si můžeš dát na střechu slámové došky... ;D
/Byl vtip/.. ;)
P.S. Pokládám funkci jako radič..Už mě to nebaví... ;D :D
Se s někým hádat... ::)
Projektuju už 20 let a zatím si nikdo nestěžoval...
Homer

Příspěvek od Homer »

Kupodivu měrná tepelná kapacita pálených tašek je kolem 900 J/kg/K, dřeva 2500 J/kg/K a vody 4300 J/kg/K. Tedy čím méně tepelné energie je předmětný materiál schopen akumulovat, tím ji i méně vyzáří-to je zřejmé.  Pálené tašky jsou na tom v tomto ohledu asi o 10-15% lepe než betonové, ale za nic podstatného bych to nepovažoval.
Pokud by MMys postavil u domu velký bazén s vodou vyhřívanou fototermickými panely, která by do rána nevychladla, asi by to nebylo nejlepší, ale krytiny bych se nebál a typ volil podle jiných parametrů. Souhlasím tak se závěry stany.
Homer

Příspěvek od Homer »

Omlouvám se, že to dávám sem, ale myslím, že tohle si to zaslouží.
Myslel jsem si, jak jsem ve svém budování rozmařilý, ale tohleto mne dostalo...Odsuvnou střechu těchto rozměrů a řešení jsem ještě vydýchal, ale to hydraulické křeslo už ne  :'(.
http://ultimateprivateobservatory.com
Stratus
Věk: 73

Příspěvek od Stratus »

Dalekohledy pro vozíčkáře, které vyrábí p. Drbohlav si myslím také zaslouží ocenění, viz:
http://www.dalekohledy-drbohlav.cz/vozickari.html
Odpovědět