Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
haplo602

Příspěvek od haplo602 »

mam takyto maly problem :-))

Momentalne pozorujem triedrom Celestron 15x70 na foto stative. Pohlad cez tento dalekohlad je super, dobre sa s nim pracuje.

Sused ma pozicany od rodiny refraktor Skywatcher 70/900 EQ1. Vzdy ked sa cez to snazim pozorovat tak skoncim po 15 minutach zase pri triedri. Cast z toho je montaz (aj ked ju preklopim do AZ rezimu tak je hrozna) a cast samotny dalekohlad. Asi do toho neviem pozerat, ale najst s tym nieco ine ako planetu sa mi este nepodarilo. Jednak to ma male zorne pole, ale hladne ak nepozeram kolmo do okularu tak nevidim skoro nic.

Dnes v noci som prezeral oblast okolo Strelca. Cez trieder uzasny pohlad, vsetko ako na dlani. Kopa DS objektov od hmlovin po hviezdokopy, radost pozerat. Cez ten hlupy Skywatcher som nevedel najst ani jeden DS objekt. Pritom oba maju rovnaky priemer, takze teleskop nijak nezaostava ...

Celkom sa bojim investovat do teleskopu po tejto skusenosti. Na co si davat pozor, aby sa pohlad do teleskopu vyrovnal alebo aspon priblizil triedru ?
Celestron 15x70 Skymaster, Bresser AR 102S/600, TS Individual 152/990
Celestron X-cel LX 25,18,7,5
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Na, abych byl upřímný, ten SW není hloupý....
Čím větší dalekohled, tím menší zorné pole, tím větší problém s vyhledáváním objektů, a tím větší nároky na pozorovatele a jeho zkušenost.
Na to, že ten dalekohled musí unést montáž, jsi už přišel. Toho je potřeba se vyvarovat. Ale jinak, velký dalekohled ti neukáže nic "zadarmo", i když bude jakkoliv skvělý. Všechno máš ve svých rukách. Nebo to ponecháš na GoTo a "jen" za to připlatíš. Ale bez znalosti astronomie to ani tak nepůjde " samo".
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Pritom oba maju rovnaky priemer, takze teleskop nijak nezaostava ...Jak to? U triedru máš přece 2x 70mm To sice neznamená 2x víc světla, ale tak 1,5x co z toho mozek vytěží je pořád lepší než 1x 70...

Pokud budeš přístroje porovnávat, můžeš pochopitelně u triedru zavřít jedno oko, ale ještě by to pak chtělo stejné zvětšení. Nevím co máš za okuláry, ale seťák 25mm dá zv. 36x a triedr má 15x.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
haplo602

Příspěvek od haplo602 »

Na, abych byl upřímný, ten SW není hloupý....
Čím větší dalekohled, tím menší zorné pole, tím větší problém s vyhledáváním objektů, a tím větší nároky na pozorovatele a jeho zkušenost.
Na to, že  ten dalekohled musí unést montáž, jsi už přišel. Toho je potřeba se vyvarovat. Ale jinak, velký dalekohled ti neukáže nic "zadarmo", i když bude jakkoliv skvělý. Všechno máš ve svých rukách. Nebo to ponecháš na GoTo  a "jen" za to připlatíš. Ale bez znalosti astronomie  to ani tak  nepůjde  " samo".
montaz neriesim ... EQ1 je cista tragedia. predpokladam ze moj foto stativ je pevnejsi ...

hlavny problem je ten, ze do okularu musim pozerat uplne presne kolmo, inac sa obraz straca ... to si odo mna momentalne vyzaduje vela namahy a sustredenia pri pozorovani ...
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Taky záleží, jak kvalitní a komfortní při pozorování jsou okuláry.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

Na co si davat pozor, aby sa pohlad do teleskopu vyrovnal alebo aspon priblizil triedru ?  

Někde musí být asi chyba, pokud napíšeš takovou větu ...
Teleskopy se jistě nepořizují proto, aby se pohled do nich vyrovnal a nebo alespoň přiblížil pohledu do triedru.
Podle mě jsou to tak trochu jiné "disciplíny" , každá přináší trochu něco jiného.

Nenapsal jsi, s jakými okuláry pozoruješ, tedy hlavně jaké zvětšení používáš. Dovedu si představit, že při nevhodném zvětšení, nestabilní montáži bude nemožné vyhledat objekt, možná že bojuješ obecně i s polohou oka a okuláru kvůli nevhodnému natočení celého tubusu při určitých polohách - zvláště při EQ režimu.

Rozhodně může zklamat pohled do okuláru s malým zorným polem kdy navíc okraje budou rozostřené - mám na mysli ty nejlevnější okuláry. Oproti tomu pohled triedrem člověka ohromí ....
Ale jak můžeš vidět tady na astroforu, všichni tady vyhrádně triedry nepozorujeme, podařilo se nám nejen přiblížit se k tomu triedru, ale dokonce ho i překonat ... minimálně ve zvětšení  8-)

ps: v reflektoru s průměrem 70mm ale nelze čekat zázraky v podobě prokreslených DSO a detailech na planetách - určitě ne v začátcích pozorování.
Mimochodem, nedávno jsem se kouknul do nějakého firstscopu (průměr mohl být něco kolem 70-100mm) přes setový okulár a taky jsem se dost vyděsil.

další ps: - na co si dát pozor ? Asi na to kolik chceš nebo můžeš dát peněz na pořízení pozorovacího vybavení. Triedr třeba z druhé ruky za 3000,- může být už velmi slušným nástrojem na pozorování v mezích definovaných zvětšením, které dává.
Ale Teleskop včetně montáže a okulárů za 3000,- ? téměř nemožné ...
Když vezmeme ty nejlevnější varianty - dobsona 150mm, setové okuláry alespoň dvě nebo tři zvětšení - tak myslím že bys už poznal rozdíly a nemusel by ses tak rychle vracet k triedru, řekněme místo 15minut by to bylo 40miut :)
Lery

Příspěvek od Lery »

Dobrý den,

mé nadšení pro noční oblohu vygradovalo do fáze, že jsem se rozhodl pro koupi svého vlastního dalekohledu. Po důkladném zvážení jsem vybral tento http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3653.html

Vyšel mi jako nejvhodnější pro začátečníka, kterému se předtím dostaly do ruky jen různé pozorovací nástroje známých a kamarádů.

Nicméně můj problém leží spíše ve vhodném příslušenství. Okuláry mi budou stačit pro začátek ty setové nebo mám rovnou investovat do lepších? A co filtry - chci pozorovat tedy z počátku zejména měsíc a sluneční soustavu, pak až dalekohled budu mít v ruce, tak DSO - proto jaké byste mi doporučili si pořídit rovnou s dalekohledem?

Předem děkuji za odpověď.
Artaban

Příspěvek od Artaban »

Lery: Vítej na AF.  S okuláry není nutné spěchat, Na základní pozorování stačí seťáky. Ale jestli  peníze nejsou problém, tak bych koupil aspoň jeden okulár na větší zvětšení. Např. 7mm pro pozorování planet a menších DSO.
Časem asi budeš dokupovat další okuláry, ale je dobrý vědět co asi tak chci. Ty filtry maj vůbec čas.
Filtr na Měsíc bych ani vůbec nekupoval. Když dáš vědět, kolik můžeš investovat do okuláru, tak něco pomůžem vybrat. O okulárech je ovšem dobré něco taky vědět.  
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

Vyšel mi jako nejvhodnější pro začátečníka, kterému se předtím dostaly do ruky jen různé pozorovací nástroje známých a kamarádů.
jestli budou setové okuláry stačit, respektive jak dlouho budou stačit, to se uvidí až s nimi začneš pozorovat.
Třeba můžeš vyzkoušet ještě ouláry těch tvých známých a kamarádů a nechat si poradit a vyzkooušet konkrétní okuláry.

Jít rovnou do jiných okulárů je spíš zkouška na slepo, jestli ti padnou nepadnou .. to asi nikdo moc neřekne.
Zatím vlastně ani nevíš, jestli ti bude sedět tendalekohed, který sis vybral .. Samozřejmě Ti přeji aby seděl :)
Filtry bych v této první fázi vůbec neřešil .. Pro rozkoukání je tady dost vláken o okulárech a také filtrech ..
Abych jen teoreticky nežvanil ve smyslu, že je to všechno hrozně individuální a že vlastně nikdo neví jak se ti bude do čeho a jak koukat, tak kromě zvětšení 48x a 120x bych ještě uvažoval ominimálně zvětšení kolem 160x to se určitě bude hodit, event. 200x

Lery

Příspěvek od Lery »

Artaban: Děkuji za odpověď. Do okulárů jsem schopen investovat dalších cca 1500-2000 Kč. Dá se vůbec v tomto rozmezí pořídit něco slušného?

Rekmarik: Děkuji za odpověď. Jaký okulár konkrétně bys mi doporučil?
Artaban

Příspěvek od Artaban »

V tom případě tyhle http://www.binox.cz/okulary-sky-watcher-swa-plossl/  Další trochu lepší okuláry jsou od asi dvou tisíc a víc např. Omegony LE.
SWA Planetary jsou celkem slušný okuláry s příjemným komfortem při pozorování. Ještě lepší kresbu maj orthoskopické okuláry. Nevýhoda je ale zase horší komfort při pozorování a cena je trochu větší než u SW Planetary.  
Dopuručoval bych koupit 7mm a k tomu ještě 5mm okulár třeba časem. 

Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

v rozmezí 1500-2000,-kč nemám s okuláry téměř žádné zkušenosti, nelze než souhlasit s Artabanem.
Univerzální a zároveň kvalitní okuláry jsou drahé, pokud takové vůbec existují, takže bude záležet, jestli ti bude stačit a vyhovovat 50-55°zorné pole, jak s výstupní pupilou, později budeš třeba řešit i váhu okuláru, kolik se ti jich vejde do kapsy atd .. ( k tomu jsou právě dobrá vlákna na místním AF, kde posbíráš spoustu názorů a zkušeností - subjektivních samozřejmě )

barancek

Příspěvek od barancek »

Dobrý deň. Zvažujem kúpu ďalekohľadu cca za 200 euro. Čítal som dosť názorov tu na AF ale nechcem Dobson, chcem aby ďalekohľad sledoval pohyb oblohy. Zaujímajú ma hlavne planéty ale rád by som videl aj nejakú galaxiu.

Rád by som od vás počul názor na mojich dvoch favoritov:

http://dalekohladium.sk/produkt/skywatc ... dalekohlad

ale viac sa mi páči:

samozrejme aj s tým pohonom.

A máte niekto ten atlas k malým ďalekohľadom? Dá sa podľa neho ľahko orientovať na oblohe?
vla

Příspěvek od vla »

Pokud jsi si názory na foru dobře přečetl, tak asi víš, že tvá volba je špatná. Za 200 euro je jediná rozumná volba dobson. Až budeš mít několikrát větší limit peněz můžeš zkusit nějaký dalekohled na paralaktice. Tvoje současná volba se blíží vyhození 200 euro. Vím je to tvrdé, ale je to tak. :)
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
haplo602

Příspěvek od haplo602 »

Dobrý deň. Zvažujem kúpu ďalekohľadu cca za 200 euro. Čítal som dosť názorov tu na AF ale nechcem Dobson, chcem aby ďalekohľad sledoval pohyb oblohy. Zaujímajú ma hlavne planéty ale rád by som videl aj nejakú galaxiu.

Rád by som od vás počul názor na mojich dvoch favoritov:

ale viac sa mi páči:

samozrejme aj s tým pohonom.

A máte niekto ten atlas k malým ďalekohľadom? Dá sa podľa neho ľahko orientovať na oblohe?

z vlastnej skusenosti: EQ1 je nepouzitelna aj na vizualne pozorovanie. skusal som to s SW 70/900 a je to des a hroza. klepe sa to strasne.
Odpovědět