CG-5 Advanced - problém

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
Lamid
Kontaktovat uživatele:

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Lamid »

Staci v youtube zadat 70/900 a vyhodi to spustu videa, co ukazu, co sa da od toho ocakavat.
https://www.youtube.com/results?search_query=70%2F900

Ak Ta to chyti, tak postupis dalej k lepsiemu vybaveniu.
mystiq

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od mystiq »

Dakujem za foto, jj urcite ja astrofotky urcite neplanujem aspoň nie teda stymto teleskopom, skor mi len islo o to kto to skusa ze ako to vypada.

Lamid: diki moc, neviem preco ma to hned nenapadlo..
Bresser Messier AR102s/600, ES 25mm , Hyperion 13mm
mystiq

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od mystiq »

Prosím skúsenejších o radu.

Ked pozorujem volným okom alebo malým triedrom nejakú hvězdokupu napr.plejády tak vypadajú i volným okom nádherne a cez trieder ešte krajšie.  Ked sa ale na ne pozrem cez lidlskop 70/900 tak i pri 45x zvačšení sa plejády zrazu javia bez toho obláčku alebo ako to správne pomenovat. Ten teleskop to nejako pohltí. Existuje nejaká možnost ako to pozorovanie vylepšiť?

Okulary mam zatial len tie setové 20mm, 12mm a akurát včera mi došiel SWA 7mm (primarne ho chcem na planety a mesiac)  ale ten som ešte neskúšal. Čo som to tu tak čítal tak bude asi potreba na to čo tu píšem skor nejaký širokouhly okular alebo skor nejaký filter?

Dakujem za rady
MilAN
Věk: 76

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od MilAN »

Jenže ono tam ani okem ani tím triedrem také žádný "obláček" nevidíš. Jen ten obraz jasných hvězd splývá a přezařuje oko a dojem je "mlhovina" Ve skutečnosti tam moc nějaké mlhoviny neuvidíš žádným dalekohledem Tady žádný okulár ani filtr moc nepomůže Tmavá, špičková obloha a solidní optika je u reflexních mlhovin základ.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Rekmarik

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Rekmarik »

Existuje nejaká možnost ako to pozorovanie vylepšiť?
Jen bych doplnil, že na každý objekt je vhodnější k pozorování něco jiného (jiný dalekohled, jiné zvětšení, jiné zorné pole.

Zrovna ta M45 je dobrý příklad  - okem hezký obláček, triedrem pěkné zářivé hvězdy v uskupení, v dalekohledu s větším zvětšením pak už jen rozloženo na jednotlivé hvězdy - celkový obraz uniká.
Podobně to je s mnoha jinými objekty převážně otevřenými hvězdokupami, když se nevejde do zorného pole pak už se výsledný efekt vytrácí.
Vylepšit pozorování spočívá v optimální volbě pozorovacího nástroje vhodného zvětšení - pokud bys chtěl vylepšit m42 nějakým obláčkem, tak si dýchni na okulárové sklíčko  ;)

Pro tvůj Lidlskop a okuláry které zmiňuješ můžou být pěkné k pozorování ostatní Messierovy objekty např. hvězdokupy M36,37, 13 určitě M42 v Orionu - tam uvidíš i pěkné "obláčky"  - a samozřejmě tyhlety objekty můžeš pozorovat i v triedru, porovnávat rozdíly, tady určitěš potěší víc obraz přes Lidlskop..
mystiq

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od mystiq »

Aha, diki za vysvetlenie..akurát som našiel ešte tento vcelku zajímavý odkaz ktorý mi to kúsok priblížil.

http://youtu.be/IRX70YjOAfE?list=FL3FpN ... 7zhzznZgdw

i ked chapem že to už sme niekde inde..

Rekmarik: Diki moc, ja som to skúšal ešte ten obraz schválne cez lidlskop rozostřit aby sa ten efekt dostavil ale moc to nepomohlo(alebo zaostrit okom niekde mimo a efekt sa malinko dostavil)..stým dýchnutím to vyskúšam  ;) Super, doporučené Messierove objekty určite vyskúšam hned ako to obloha a počasie dovolí.

A verím že stým novým okulárom 7mm bude to pozorovanie o niečo lepšie.
Rekmarik

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Rekmarik »

i ked chapem že to už sme niekde inde..
možná jsem to nepochopil dobře, ale tady jsme uplně někde jinde hlavně v tom smyslu, že se jedná o uplně něco jiného :)
Na videu je zobrazený proces úpravy v procesu astrofocení, těžko srovnávat s vnímáním objektu při pozorování.
Lepší příklad by byl nafocená nebo nasimulovaná řada obrázků objektu z velké dálky až k detailům.
A to klidně i třeba vzdáleného domu se zahradou - kdy při pohledu v dálce vidíš jen tmavý bod, který ti tak nějak téměř splývá s okolím, pak při přiblížení začneš vnímat základní kontury obrysy , začíná to mít tvar, pak rozeznáš části - dům, zahradu, při dalším zvětšení rozpoznáš kde má dům dvěře okna .. potom kliku na dvěřích, rolety na okně, pak samotné detaily okna, pak co je za oknem ... a skončíš třeba u lustru. Pak vidíš jen lustr a uniká ti celek domu a zahrady... Víc bych v tom nehledal ..
mystiq

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od mystiq »

Já som si to i myslel že ten moj odkaz bude asi úplne mimo misu:) Konečne v tom začínam mat kúsok poriadok, pekne od teba vysvetlené...

na tom videu ma len udivilo to, že čo dokážu úpravy v astrofotení..že puvodní foto vypadá tak nejak ako při pozorovaní okom a po upráve tie detaily doslova vystúpia. Hledat v tom viac nechcem, to len moj údiv

Rekmarik

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Rekmarik »

že puvodní foto vypadá tak nejak ako při pozorovaní okom a po upráve tie detaily doslova vystúpia.
jestli to nebude tím, že tam se nejedná o jedno foto, ale stovky fotek poskládaných dohromady - řečeno laicky.

Rozlišovací schopnost oka je v určitých směrech hodně omezená - např. schopnost rozlišit vedle sebe odstíny šedi - vpodstatě se vnímání u člověka pohybuje někde na 16 stupních - tedy schopnost rozlišit různé stupně šedé. Tohleto se ale obtížněji vysvětluje, protože člověk samozřejmě může vnímat rozlišnost stupňů šedi na 256stupňové škále když je má naskládané vedle sebe. .. To už je asi trochu mimo naše povídání, ale na druhou stranu to k pozorování jistě taky patří, zvláště, když většinu DSO vnímáme především s absencí barev tak jak je známe.
mystiq

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od mystiq »

To sice ano, trochu mimo, ale cením si toho ked mi to takto niekto rozumne vysvetlí a nielen mne ale i druhým užívatelom kterým sa to može hodiť.
MilAN
Věk: 76

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od MilAN »

Ale ono to tak nějak není vůbec v těch úpravách fotografií. Smyslem základního zpracování je odstranění šumu a "sečtení" relativně krátkých expozic do jednoho celku. To, co na film šlo celkem bez potíží ( exponovat 1 snímek např. 3 hodiny) A tady je pak vidět rozdíl proti oku : oko "exponuje" obrázek s "časem" do 0,1 sec, kdežto fotografie v řádů hodin
Tohle je samozřejmě jen ilustrační srovnání, samozřejmě v tom hraje roli citlivost oka vs. citlivost snímače, spektrální citlivost, rozlišovací schopnost ...
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
stellar

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od stellar »

Zdravim pani...mam uz tyzden dalekohlad a kvoli pocasie nic vecer nevidim,to sa da pozorovat vesmir len ked su vidiet hviezdy?to je potom max tak 10 dni v mesiaci >:(
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od MMys »

Přes mraky to fakt nejde. To je celkem logické, ne ?

10 dní v měsíci - kéž by bylo Ještě nesmí být na obloze Měsíc ve fázi kolem úplňku, to pak jde pozorovat maximálně ten Měsíc a planety. Žádné galaxie, mlhoviny, bídně hvězdokupy. Podzim a zima bývá poslední dobou pravidelně špatný, je třeba se obrnit trpělivostí.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Maser
Věk: 45

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Maser »

stellar: Já když jsem si koupil dalekohled, tak jsem hned ten týden měl noční směnu a počasí bylo super. To byly nervy!  Ale směna skončila a počasí vydrželo, bylo léto, tak až pak jsem prostál asi 5h u dalekohledu a koukal na všechny možné objekty.
;)
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Libor 86

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Libor 86 »

Ahoj, mam dobson 8 a okulary 25,10 zakladni a dokupovany 6 a 4 TS planetary a vubec se mi nedari zaostrit Jupiter.Dalekohled sem nechal tak 2 hodiny temperovat i seeing se mi zdal dost dobrej,ale Jupiter byl jen bila koule bez jakyhokoliv detailu.Predtim jsem mel lidlskop a u nej to nebyl problem u zvetseni 175x.Prosim poradte co s tim.
Odpovědět