Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď
http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... -4291.html ... Nevyhodím peníze za koupi tohodle? Jde mi vyloženě o pozorování planet, např. u Jupiteru s tímdle budu schopen vidět i rudou skvrnu? Díky 

Již poslední dotaz, studoval jsem co se dalo o Barlow členech a sám nejsem schopen se rozhodnout mezi tímto Barlow členem : http://www.supra-dalekohledy.cz/barlow- ... -3995.html a nebo koupit tento okulár http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... -4291.html ... poraďte prosím co z těchto dvou radši koupit, děkuji za odpovědi 

Nedivoč!! Teď máš teleskop tak se dívej. při zvětšení 120x toho na jupiteru uvidíš dost. Potom uvažuj. 4mm ti dá zvětšení 300x což absolutně neužiješ. 5 mm taky vzácně na Saturn. Na Jupiter na 100% neužiješ. Proč myslíš že američané poslali do vesmíru Hubbluv teleskop za x miliard dolarů?? protože tam není vzduch, který se hýbe a kazí pohled. Smiř se stím 150-200x zvetšení je standart, co je více je sladký bonbónek. Zajdi si záložku Sluneční soustava/Jupiter a podívej se jak krásně tam kreslí obraz Jupitera. A to uvidíš
Ok díky za cenné rady 

Nejlepší by bylo vyrazit na nějaké společné pozorování - tam si můžeš vyzkoušet, co by ti vyhovovalo a pak se rozhodnout. Ale jak už jsem jednou říkal - hlavně nespěchej. Barlow není špatné řešení, zejména pokud ti rozumně doplní řadu aby se zvětšení neopakovaly. Ale možná časem úplně vyměníš ty okuláry které máš a tak počítat s tím, že budeš používat barlow s nimi není úplně jisté. Vybrat okulár je otázka osobních preferencí - je tam hodně hledisek, i používané zvětšení je hodně individuální záležitost. Pokud chceš něco kupovat, sleduj bazarové vlákno - hlavně po vánocích spousta lidi přezbrojuje. Když něco blbě koupíš v bazaru, tak je šance, že v případě prodeje ztratíš pár procent. Když koupíš za plnou cenu, tak ztratíš nejméně 20-30 procent a někdy i více. Pokud to jde, tak okulár je dobré vyzkoušet - někdy překvapí i váha a velikost.
Taky je možné, že zjistíš, že na obloze jsou i jiné věci než Měsíc a planety - třeba pak budeš shánět širokoúhlý okulár a mlhovinové filtry
Bill
Taky je možné, že zjistíš, že na obloze jsou i jiné věci než Měsíc a planety - třeba pak budeš shánět širokoúhlý okulár a mlhovinové filtry

Bill
M:736 750 113
Je priehladnost atmosfery funkciou relativnej alebo absolutnej vlchkosti vzduchu?
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Takhle jednoduché to určitě nebude 
Relativní zcela určitě ne. Vhkost je různá v různých hladinách, a máme taky prach, aerosoly a podobné lahůdky. Navíc extinkce je i spektrálně závislá.

Relativní zcela určitě ne. Vhkost je různá v různých hladinách, a máme taky prach, aerosoly a podobné lahůdky. Navíc extinkce je i spektrálně závislá.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Samozrejme ze tam vela inych vplyvov. Chcel som ale vediet ci vzduch s 80% vlchokostou bude pri -10 alebo 20 stupnoch bude pri tych -10 priezracnejsi.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Budeme-li brát stejnou relativní vlhkost, potom při vyšší teplotě bude v atmosféře více vody. Potom záleží na tom, kolik je v atmosféře přítomno kondenzačních jader
Při vysoké relativnní vlhkosti hrozí při poklesu teploty, že se dostaneme na rosný bod a při dostatečném počtu kondenzačních jader dojde k viditelnému "zákalu".
Při vysoké relativnní vlhkosti hrozí při poklesu teploty, že se dostaneme na rosný bod a při dostatečném počtu kondenzačních jader dojde k viditelnému "zákalu".
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím ve spolek, můžete mi někdo změřit kolik mají kruhy na malokuka - 80/400 ve vnitřním průměru? Sháním totiž obdobné na 9 centimetrový průměr dalekohledu - tubusu... Díky Martin
Lectorem iustus...
muj malokuk ma prumer tubusu 9cm, kruhy jsem kupoval zvlast a prumer sedi
Honza
Honza
UL dobson 300/1500 (nitelite), Triedr Nikon 7x50, Canon 40Dm, SW ED 80/600, SW Newton 200/1000, AZ-4, NEQ-6 SS, AG by MMys (80/400)
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji Honzo. Myslel jsem, že to asi tak bude, tak mám jasno...
Lectorem iustus...
Zdravím, dneska jsem po dlouhé době zavítal do internetových obchodů a zjistil jsem, že okulár - 16mm Meade SWA - se u pana Matouška prodává asi za 5.600 Kč ... já ho kupoval minulý rok o Vánoích za 2.100 Kč. Moje otázka zní, co se stalo? Nová zásilka? Nové zpracování tohoto okuláru?
SW 200/1200 mm, SW 130/650 mm, SW 80/400 mm, 15x70, 10x50.
Ahoj všichni,nevim jestli dotaz patří sem,ale jednoduchá otázka,jednoduchá odpověď
Myslíte,že je rozumné nechat si poslat dalekohled poštou nebo nějakou doručovací společností?
Myslíte,že je rozumné nechat si poslat dalekohled poštou nebo nějakou doručovací společností?
- kesi
- Věk: 47
- Kontaktovat uživatele:
Poštou raději ne, špatnou zkušenost nemám, ale někteří prodejci poštou odmítají dodávat astro dalekohledy, asi vědí proč. Zase záleží, co je to za přístroj. U nějakého Lidlscopu bych to klidně risknul.
Zeiss Victory SF 10x42