vyber dalekohladu

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Martin Vyskočil
Věk: 44

vyber dalekohladu

Příspěvek od Martin Vyskočil »

100mm triedr bych si neporizoval. Jak jsi psal v prvnim prispevku, uz mas triedr 10x50 a Meoptu 25x70, takze porizovat si dalsi dalekohled podobneho typu je podle me nesmysl (i kdyz s vetsim dosahem).
Kdyz ten tvuj prispevek rozeberu dal, tak bych se asi vykaslal na foceni, protoze to je samo o sobe dost nakladna a hlavne hodne specificka disciplina. Mozna, ze bych v omezene mire zvolil sirokouhlou fotografii nebo foceni planet, coz by mohlo byt v dosahu prevazne "pozorovatelske" techniky, na kterou bych se asi zameril.
Kdyz se vratim na zacatek, tak triedr (a dalsi kvalitni pozorovaci dalekohled podobne pouzitelny) uz mas. To znamena, ze mas zajisteno pozorovani rozsahlych objektu v mlecne draze, temnych mlhovin a mozna i nejake nejjasnejsi galaxie. Dalsi dalekohled by tedy mel obsahnout zbyly repertoir nocni oblohy, coz jsou planety, na jejichz pozorovani je potreba vetsi zvetseni a prumer objektivu a pak deep sky objekty, kde je potreba hlavne ten prumer. Z toho opravdu vychazi nejlepe nejaky ten newton (ten 150/750 na paralaktice, jak pise Vabra, by mohl stacit i na ty fotopokusy), ovsem v tvem pripade narazime na prenositelnost, coz vylucuje jak vetsi dobson, tak i paralaktiku a tim i nejake vetsi foceni.
Asi bych se nebal toho katadioptru, ktery sis vybral, protoze na Mesic a planety bude dobry, na deepsky objekty omezeny prumerem, ale pujde dat na masivnejsi stativ, coz zarucuje jeho prenositelnost. Urcite v tom uvidis mnohem vic nez v triedru 10x50 a te Meopte a je to natolik odlisny pristroj, ze ten triedr nezastini, ale vhodne doplni. Bude vyborny i na pozemni pozorovani. Z hlediska foceni je to ale nepouzitelna varianta, pokud nebudeme brat v potaz kratke expozice kratkym ohniskem ze stativu nebo nejake divocejsi nahaneni planety v katadioptru na stativu pri nataceni videa (nemuzu posoudit, nemam s tim zkusenost). Dalsi moznost je nechat si od nekoho postavit skladaci dobson, coz vyresi problemy s vykonem dalekohledu, ale u dobsona zas bude problem s pozorovanim pozemnich objektu (ale zas ten vykon za to stoji).

TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Jarous1
Věk: 54

vyber dalekohladu

Příspěvek od Jarous1 »

O.K. další cenné informace, díky moc !

Pomalu začínám redukovat svoje požadavky... Naváděná montáž je asi přeci jenom zbytečnost, která celou sestavu jen zbytečně prodražuje. Obzvlášť, když dalekohled chci mít jen jako příležitostnou "hračku" a po většinu času bude spíše jen odpočívat doma... Ono na tomto koníčku je, tedy pro mne osobně, už zábava jen samotné nalezení nějakého objektu na obloze, jenom po paměti, bez map po ruce, tak jak jsem si to zapamatoval než jsem od map vylezl z domova ven A že je to někdy boj O tohle všechno bych ale s nějakým automatickým vehiklem byl ochuzen... Takže tohle ze seznamu už škrtám... Jako vedlejší příznivou věc toho rozhodnutí vidím také to, že mi z výsledného zavazadla/zavazadel, které/á bych s sebou asi pokaždé musel vláčet, vypadne ta bláznivá autobaterie...;-)

Focení už od začátku beru jako nouzovou záležitost, opravdu kvůli němu nechci do další potřebné výbavy investovat ani korunu navíc. Beru to tak, že maximálně bych to někdy zkusil pouhým přiložením obyčejného digitálu či slušnější webkamerky k okuláru dalekohledu a nic víc. V lepším případě jsem viděl nějaké udělátko se stativovým závitem, které nějak drží foťák u okuláru a je pak možné použít i delší časy. Buďto to půjde nebo to nepůjde...

Už jsem prozkoumal i nějaké ty 130 a 150mm Newtony a ty by se mi nakonec líbily asi ze všeho nejvíc. Připadají mi přeci jenom o něco univerzálnější než katadioptry... Ty mají ale pro mne výhodu ve svých mnohem menších rozměrech, což je pro mne stále hodně podstatná věc.

Takže stále zvažuji, vybírám, prolézám parametry u výrobců, píši, projíždím ceníky, po zjištění ceny naopak urychleně škrtám ze seznamu nějaký další kousek, opravdu to není jednoduché... Ještě že jaro, natož léto, je ještě daleko a mám na nákup poměrně dost času  8-)

Momentálně to ale opravdu vidím na nějaký Newton 130 nebo 150mm nebo pak 127mm katadioptr. U obou bych si představoval montáž minimálně na úrovni EQ-3, včetně pohonných motorů. Když tam bude i polární hledáček, tím lépe... Cenový limit vidím asi tak na maximálních 11-12tis Kč, víc to asi opravdu nemá cenu.
Několik odpovídajících adeptů jsem už zahlédl u Supry, takže nyní spíše řeším, který z nich to bude, a také jestli to opravdu "potřebuji" nebo mám ty peníze radši utratit za něco úplně jiného, důležitějšího  ;D

Každopádně díky za velice poučné čtení, moc mi to pomohlo !
S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70, LUNT 8x32 White-Light SUNoculars, ZWO Seestar S50
Vabra

vyber dalekohladu

Příspěvek od Vabra »

Nerozumim tomu proc, kdyz ti nejde o astrofoto, nesahnes po nejakem peknem malem Dobsonu.

Za 10000 dostanes uz 200mm prumer a celkove to bude prenosnejsi a ovladatelnejsi nez 150 na EQ montazi...
Pavel Vabrousek
Lukina

vyber dalekohladu

Příspěvek od Lukina »

A ja bych asi doporucil do te Supry zajit...Lepe si tak udelas predstavu jak takovy dobson ci eq vypada v realu.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
leviathan

vyber dalekohladu

Příspěvek od leviathan »

Jarous1: jestli chceš opravdu zažívat dobrodružství při hledání objektů na obloze a jejich pozorování, tak jediné co ti mohu opravdu doporučit v cenové hladině je klasika 200mm dobson, na ovládání se chvilku zvyká, ale dá se s ním opravdu nádherně pozorovat většina DSO i planet
před rokem jsem byl ve stejné situaci jako ty a zaplaťpánbů že mi rozmluvili mnou již objednaný 114/500, ovšem je pravda že já koukám na oblohu ne jen občasně, ale skoro vždy když je k tomu příležitost
V případě že to chceš jako občasnou zábavu a neuvažuješ o focení tak ten newton 150/750 je myslím poměrně dobrá varianta
Newton, 203 mm/1 200 mm, Dobson
SKY RF ED-80 BLACK DIAMOND, AZ3
Okulary:10,25 Plossl, SKY PLANETARY 5mm, Hyperion 21mm, barlow/cel 2x Ultima, AstronomikUHC
GARRET GEMINI 12x60 LW
Martin Vyskočil

vyber dalekohladu

Nezapominejte na vstupni pozadavky. Treba ta prenosnost!
Tulen

vyber dalekohladu

Příspěvek od Tulen »

Můj Vixen VMC110L (teď ho zrovna má pan Matoušek v akci) na Celestroní azimutálce je skvěle přenosný stroj a jsou s ním vidět všechny Messierovy objekty, takže řeči o tom, že katadioptry nejsou vhodné na DSO mě nějak nepřesvědčují. Krom toho ty jemné pohyby, co ta montáž má, jsou lepší než hýbání s Dobsonem. Ale možná bych si na Dobsona zvyknul :-)
ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Jarous1

vyber dalekohladu

Příspěvek od Jarous1 »

Nerozumim tomu proc, kdyz ti nejde o astrofoto, nesahnes po nejakem peknem malem Dobsonu.  
Protože se mi to moc nelíbí  :) Hlavně proto, že když už to má stát takový balík (asi jak pro koho...), tak bych od toho chtěl už i něco víc než jen větší objektiv než mám u současné Meopty, a přitom se i s tímto novým kouskem i nadále prát s jeho zaměřováním, tj. pořád kroutit s oběma osama současně. Což zrovna u Dobsona mi to laicky připadá jako celkem otravná věc... Tak si myslím, že seřízená paralaktická montáž je na sledování objektů přeci jenom neporovnatelně pohodlnější.

Vím, tohle už asi budou pro místní odborníky hodně nesmyslné důvody, a že tímto jsem ze sebe právě udělal blbce, ale pro mne to také hraje jistou roli...
S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70, LUNT 8x32 White-Light SUNoculars, ZWO Seestar S50
Martin Vyskočil

vyber dalekohladu

Pocitej ale s tim, ze cast financi ti odebere prave ta montaz. U dobsona nestoji temer nic, proto si muzes dovolit vetsi prumer.
Jeste jednou si zreviduj pozadavky. Co treba to pozemni pozorovani? Pro nej neni vhodna paralaktika a newton zas neni na pozemni pozorovani to prave orechove.

Me z toho ted stejne vychazi ten katadioptr na nejake azimutalni montazi.
Je to kompaktni, prenositelne, stativ relativne taky, na pozemni pozorovani idealni, na planety a deepsky dobre doplnuje ten triedr a Meoptu. Nevyhody-mensi prumer nez stejne drahy newton a pro vetsi zvetseni ta azimutalni montaz. I kdyz paralaktika se da casem dokoupit... Na vylety muzes tahat stativ a domu nebo na vozeni autem muzes casem koupit paralaktiku.
Vabra

vyber dalekohladu

Příspěvek od Vabra »

Což zrovna u Dobsona mi to laicky připadá jako celkem otravná věc... Tak si myslím, že seřízená paralaktická montáž je na sledování objektů přeci jenom neporovnatelně pohodlnější.
Tohle bude lepsi si nekde na srazu nebo alespon v prodejne vykouset. Vzhledem ke sklonu osy otaceni se mnohem hure manipuluje, hleda objekt (treba zametanim) na paralaktice nez na azimuntalni montazi (kterou je i dobson).

IMHO je jen velmi malo duvodu jit do paralaktiky pokud ani vyhledove nechces fotit...
Pavel Vabrousek
Jarous1

vyber dalekohladu

Příspěvek od Jarous1 »

Díky všem za další připomínky.

Postupně se asi už pomalu blížím k definitivnímu výsledku, a to k MAKSUTOV 127/1500mm MONTÁŽ EQ-3-2 DA
V seznamu mám i dva Newtony, ty mi ale vzhledem k rozměrům jejich tubusu přijdou už opravdu velké, bohužel... :-[ Váhově to ale všechno vyjde přibližně nastejno, i když mne těch +-20kg moc nepotěšilo...

Ještě by mne tedy zajímalo jak to, že paralaktická montáž má problémy při pozemském pozorování. Ona nejde nastavit do vodorovné polohy ? To by podle mne bohatě stačilo...
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

vyber dalekohladu

Příspěvek od Cztwerec »

Lectorem iustus...
hamr
Věk: 66

vyber dalekohladu

Příspěvek od hamr »

Pro Jarouš,
já mám mobilní toto Mak127 na AZ-3:

EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Martin Vyskočil

vyber dalekohladu

Ještě by mne tedy zajímalo jak to, že paralaktická montáž má problémy při pozemském pozorování. Ona nejde nastavit do vodorovné polohy ? To by podle mne bohatě stačilo...
Pokud se s tim budes chtit pokazde stelovat, pak by to asi slo pouzit.
dvader
Věk: 59

vyber dalekohladu

Příspěvek od dvader »

Ještě by mne tedy zajímalo jak to, že paralaktická montáž má problémy při pozemském pozorování. Ona nejde nastavit do vodorovné polohy ? To by podle mne bohatě stačilo...Jde, ale zatímco při azimutální montáži ti např. pro sledování horizontu stačí pohyb v jedné ose (azimutu) nebo pro sledování např. věže pohyb pouze ve výšce, tak s paralaktikou budeš muset hýbat v obou osách a nebude to moc intuitivní.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Odpovědět