Výjezd/výšlap nad inverzní vrstvu

Pozvánky na star-party, zážitky, pozorování.
Odpovědět
-karneades-

Příspěvek od -karneades- »

ahoj, dnes to vypadá nadějně, připojím se k Vabrovi
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

ano tady a ano da, ale bude to chtit retezy na vsechny 4 pohanena kola a vysokou svetlou vysku a pak nevim kde by ses nahore otocil, je tam tuna snehu vsude kolem.

predpoved pro dnesek zatim nic moc, jeden model rika jet na jih a druhy na sever.
Lukina

Příspěvek od Lukina »

predpoved pro dnesek zatim nic moc, jeden model rika jet na jih a druhy na sever.a oba ukazuji, ze to bude jen na prvni polovinu noci :(
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Vabra

Příspěvek od Vabra »

panove, ta vratenka je tady?

take dnes planuji vyrazit, ale radsi bych nekam na sever vic, nez do meho oblibeneho ondrejova. da se ted dostat autem az nahoru k rozhledne?
Ano, to je Vratenka. V zime ovsem radeji zustavam na parkovisti cca 40 m vyskovych pod vrcholem. Az tam to byva vyhrnute a vejde se tam par aut a montazi... (na tebou odkazovane mape vypada to parkoviste jako zastavena plocha). V lete jezdim o par metru vyse do lomu pod rozhlednou...

Dnes to sice vypada spise na Jizerky nez na Vratenku, ale finalni rozhodnuti bych nechal az na aktualni stav a predpovedi pozdni odpoledna/vecer.

Posledne jsem jeli take do Jizerek a az v 8.30 jsme se otocili na dobrou radu mistniho experta (MaG) v Jablonci a skoncili jsme na te Vratence.
Pavel Vabrousek
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

a oba ukazuji, ze to bude jen na prvni polovinu nocino to by prave bylo fajn, protoze po pulnoci uz stejne neni co fotit (nastava obdobi temna).

Vabra: ja mam nevyhodu, ze jsem ted daleko, takze nez se vyhrabu a dojedu, tak je X hodin v trapu, tak uvazuji, ze bych se stavil v Praze mrknout na Internet (v aute ani mobilni nemam) a pak se uvidi.

Z ceho mam obavy je mlha...
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Tak to vypada ze inverze byla narusena a jasno bude z vecera skoro v celych Cechach.

Osobne vyjizdim v 20.00 smer na sever. Zda Vratenka ci Jizerka se budu rozhodovat podle aktualni situace za dve hodiny, aktualne to vypada, ze mnohem blizsi Vratenka bude do 1-2 rano stacit a zitra pracujice to moc dele natahovat nehodlam.

Pokud se chce nekdo synchronizovat muze se ozvat na muj mobil: 731 137 528 (prosim nevolejte mezi 19.30-20.00 - ukladam deti).

cusik
Pavel Vabrousek
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Já bych dokonce řekl, že Vrátenka bude lepší, i když Jizerky by mi vzhledem ke vzdálenosti vyhovovaly víc, ale u nás je zatím problém s oblačností, která se moc nerozplývá. Je tu sice skorojasno, ale tam kde je mrak, tak tam sedí furt na místě.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Tak dnes to  bylo spise slabsi. Byli jsme na Vratence a vecer zacinal okolo SQML 20.80, ale postupne se zhorsoval a okolo 11 se to zatahlo.

Takze misto seriozniho foceni slo zase spise o testovani novych komponent techniky pro letecke cestovani (first light za pomoci astrotracu na home made drevenem piliri):

http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 366379.jpg

Ustavovani na pol zatim jen natacenim celeho pilire + hrube nastavovani vysky vedlo k na hrane pouzitelnym expozicim okolo 2 minut pri ohnisku cca 200mm (testovani probehlo se zoomem Canon 100-400L). Co se velmi osvedcilo byla nahrada kulove hlavy malou azimuntalni (Giro II mini). Vyrazne lepe se komponuje objekt a pri navratu raminka lze pohybem v jedne ose znovu trafit kompozici...

IMHO Canon 100-400L IS na zoom vubec nekresli spatne...
Pavel Vabrousek
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Ja jsem vyrazil do Bezverova, bohuzel jsem musel zustat na louce pod kopcem, protoze dal nebylo prohrnuto. Podminky horsi (vlhko, zakal a svetlo odrazejici snih) a navic docela promenlive, podle toho ktere mesto zrovna zakryla mlha, SQM-L v zenitu mezi 21.10-21.35. Kolem pulnoci me pozorovani ukoncila oblacnost, ale vzhledem k tomu po jake dobe jsem zase koukal, tak jsem vcelku spokojeny. Za poznamku stoji docela dobry seeing.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Polské Jizerky vyšly skvěle. Zpočátku jen zlobil občasný silnější vítr unášející ledové krystalky nebo celé clony sněhu. Na druhé straně nenudili jsme se a bylo nám i teplo. Kluci odházeli asi 1,5m bariéru u silnice a dokonce stihli i něco do parkoviště. Pak jsme se přidali my. Výsledkem této ruční frézy jsou pruh a plácky se spojovacími chodbičkami přes půl parkoviště. Podle toho, jak často byla komu zima :)

Obloha zpočátku kolem 21,05 se zlepšila po zhasnutí sjezdovky na Stog Izerski. Ke konci po půlnoci byla i okem docela pěkná a SQM-L kolem 21,25. SQM-L o sníh 21,04. SQM-W taky 21,04. Z toho plyne, že na čerstvém sněhu lze na volném prostranství použít SQM-L jako W o sníh. Zkusím to asi i s papírem :-)
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

ja byl vcera na Tobolce a dalo se fotit hezky od 19ti hodin (jenze jsem nejak nemohl zaostrit pointer a trefit hvezdu a cca pul hodinky jsem se s tim zdrzel). SQM z pocatku (v 19:50) jen 20.39 a -7st. Celsia a pozdeji v noci (kolem 22hod) 20.61 a -10st. Celsia.
Podminky byly nejake bidne, protoze kazdou dalsi expozici mi FWHM rapidne narustalo. Prvni problem byl v tom, ze se mi orosil (zamrzl) pointer a zaroven i Bordžek. Takze jsem odmrazoval a preostroval, ale porad bida. Pak jsem stisknul jedno chybne tlacitko a mohl jsem v te zime delat celou kompozici a ostreni znova.
Chyby ktere jsem vcera udelal:
- blbec jsem nedal vyhrivani na 3/4 vykonu (nebo 100%), ale jen na cca 25%
- kdyz jsem zkoumal, proc mi ani 20vterinova expozice neukazuje FWHM 1.1 ale 1.5 a preostroval, zapomnel jsem sundat Bahtinovu masku a to byl ten problem (kdyz chcete fotit, je lepsi Bahtina mit sundaneho), timpadem jsem prejel na jinou hvezdu ze zaostrim poradne a vsiml si problemu, lec montaz uz jela dopryc, takze jsem nedobrovolne udelal meridian flip
- jeste jedno pouceni: fotit OIII kdyz objekt mirne zapada (staci 40stupnu a nize, vcera na Tobolce) neni zrovna rozumne. Kazda dalsi 5ti minutovka byla rapidne min ostra behem 1 hodiny z FWHM 1.2 az na 1.9 a pri kontrole zaostreni pres Bahtina 100% stav (takze rozostrenim to nebylo).

ted si dam nejakou dobu pauzu, uz me ta IC443 pekne leze krkem (fotim ji od prosince).
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

jo a zatahlo se presne ve 23:47.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Podle všeho to včera bylo bídné všude, kde se mělo později zatahnout, protože už před zatažením se tam hromadila vlhkost :-)

V Jizerkách byla hlavně popůlnoční obloha hodně dobrá.
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Tak tak, inverzni hladina se proste projevila, i kdyz tam zrovna nebyly mraky. Mimochodem, vsimli jste si, jak krasne nizka oblacnost vyplnila celou republiku a presne na hranicich jako kdyz utne? :)
Prazan
Věk: 49

Příspěvek od Prazan »

Všiml - miska s mlékem se nám z té naší kotliny stala Trošku mě mrzelo, že jsme se nakonec nerozhodli pro Jizerky, ale rozum velel nebláznit, když člověk musí ráno fungovat a taky se vrátit domů, takže Vrátenka moc fajn. Jsem vděčný, že jsem po dlouhé době vyvětral techniku a sebe. Objevil jsem dost věcí, které musím poladit a bez kterých bych si v těch Jizerkách zoufal o to víc. Kromě toho jsem poznal karneadese a to se taky cení Při odjezdu z Vrátenky jsem za volantem zjistil, že jsem měl už dávno spát. Byl jsem opravdu vyšťavenej ... tak zas příště :-)
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
Odpovědět