Vyzkoušejte si zpracování
Ale veď aj keď budeš snímať najdrahšími filtrami, môže ti po spojený RGB vyjsť Saturn zelený alebo modrý. Milan len chce povedať že by sme to mali upraviť počas procesingu do normálnych farieb.
Problém je že u časti ľudí (farboslepých ako ja) sú normálne farby absolútne inde. Preto ja nemám problám zelený Saturn propagovať, lebo nemám chuť dookola niekoho otravovať nech mi to zrovná. Ak to niekoho poburuje, tak s tým asi nič nespravím.
Problém je že u časti ľudí (farboslepých ako ja) sú normálne farby absolútne inde. Preto ja nemám problám zelený Saturn propagovať, lebo nemám chuť dookola niekoho otravovať nech mi to zrovná. Ak to niekoho poburuje, tak s tým asi nič nespravím.
mitovka
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Podľa mňa ti s riadnymi RGB filtrami má výjsť "reálna" farba Saturna, ak pri úpravách nejak nezmeníš vyváženie. Teda, prečo by si tu všetci kupovali drahé "true balance" RGB filtre, keby nezaručovali pomer priepustností blízky 1:1:1?
Ale otázkou stále zostáva, kde je ten vzor, podľa ktorého by som sa mal riadiť pri vyvažovaní farieb?
Ale otázkou stále zostáva, kde je ten vzor, podľa ktorého by som sa mal riadiť pri vyvažovaní farieb?
No ale aj tí profíci s true balance filtrami potom snímajú s výrazne rôznymi nastaveniami pre každý kanál, takže si to nejak prispôsobujú požadovanému výsledku nie?
mitovka
Podľa mňa ti s riadnymi RGB filtrami má výjsť "reálna" farba Saturna, ak pri úpravách nejak nezmeníš vyváženie. Teda, prečo by si tu všetci kupovali drahé "true balance" RGB filtre, keby nezaručovali pomer priepustností blízky 1:1:1?
Tak to přece není. Jedna věc je charakteristika filtrů, druhá je charakteristika snímače. A ta není ani rovná , t.j. ve všech barvách nemá snímač stejnou citlivost,a zrovna tak není ani zdaleka podobná spektrální citlivosti oka. Proto nemůže ani s nejdražšími filtry vzniknout autmaticky věrný obraz. Proto jsou kalibrační růžice třeba na sondách , zrovna tak je používají fotografové.
A z úzkopásmových snímů nekde dost dobře rekonstruovat charakteristika mezi těmito filtry - tam prostě ty informace nejsou.
U úzkopásmových snímků např. mlhoviny je co celkem jednoduché - tam mlhovina září v přesně definovaných čarách odpovídající přesně určité barvě. Tohle ale u planet není. A navíc, planety barevně pozorujeme i očima, takže bývá zvykem za "pravé barvy" brát to, jak to vidí oko.
Tak to přece není. Jedna věc je charakteristika filtrů, druhá je charakteristika snímače. A ta není ani rovná , t.j. ve všech barvách nemá snímač stejnou citlivost,a zrovna tak není ani zdaleka podobná spektrální citlivosti oka. Proto nemůže ani s nejdražšími filtry vzniknout autmaticky věrný obraz. Proto jsou kalibrační růžice třeba na sondách , zrovna tak je používají fotografové.
A z úzkopásmových snímů nekde dost dobře rekonstruovat charakteristika mezi těmito filtry - tam prostě ty informace nejsou.
U úzkopásmových snímků např. mlhoviny je co celkem jednoduché - tam mlhovina září v přesně definovaných čarách odpovídající přesně určité barvě. Tohle ale u planet není. A navíc, planety barevně pozorujeme i očima, takže bývá zvykem za "pravé barvy" brát to, jak to vidí oko.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Myslel som si, že tú rozdielnu citlivosť čipu je možné "dohnať" tým, že prispôsobím expozície pre každý kanál, tak aby mala planéta cez každý z filtrov rovnaký jas.
Ale to určitě ne. Pokud bude přeci platit že na snímku bude R=G=B, co Ti vyjde za barvu ?
lepší rada žádná než špatná
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Koukal jsem na jednotlivý kanály co jsem poskládal a upravil v Registaxu a zjistil jsem že kanál G je o chlup menší než R a kanál B je o několik stupňů oproti ostatním pootočený. To asi není dobrý, že?
http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Spomínal som to v článku. Je to kvôli tomu, že snímam ešte stále v provizórnych podmienkach bez filtrového kolesa. Ešte k tomu, červený kanál väčšinou snímam pri dlhšom ohnisku. Filtre vymieňam manuálne a teda musím kamerku vybrať, vymeniť filtre a znova ju nasadiť.
Aha, tak to jsem nevěděl. Předpokládám že to má i vliv na výslednou kvalitu snímku. Kdyby jsi měl filtrové kolo, kanály by na sebe zapadly jako zadek na hrnec, mohl by být výsledek lepší?
http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Vplyv to určite má
. Natočenie i resize robím v PS CS3, tak aby na sebe sedeli (ale zvládnu to samozrejme aj iné editory).
Také mě to odradilo při skládání rgb kanálů.Sice jsem z toho něco vydoloval,ale chalani maj snad větší trpělivost,či co.Ale aspoň mě to v těchto škaredých dnech zvedlo trochu adrenalin. 
Díky za to.
T.
Díky za to.
T.
refr. 70/700 mm,tri 10 x 50,SW 200/1000 mm,ASI 120 mc,ASI 224 mc,ASI 294 mc
https://www.youtube.com/channel/UCIRCDX ... a2rTCn8vKg
https://www.youtube.com/channel/UCIRCDX ... a2rTCn8vKg
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
No je to sprvu piplačka, ale po chvíli človek získa odhad a potom je to záležitosť chvíľky
. A ten výsledok mi za to stojí
,
No tá "práca" pri natočeaní a zvačšení/zmenšení je nič v porovnaní s bleskovým vymieňaním filtrov, najlepšie tak prí -15 a vo vetríku, vybrať kameru, vyskrutkovať filter, odložiť, naskrutkovať ďalší, vložiť kameru, zmeniť nastavenia, capture, stop a znova dokola....
Kto toto vydrží robiť na planétach niekoľko mesiacov intenzívneho snímania, zaslúži si nejakého bobríka.....
mitovka
Kto toto vydrží robiť na planétach niekoľko mesiacov intenzívneho snímania, zaslúži si nejakého bobríka.....
mitovka
mitovka
I já mám problém s kodeky.... Kyž chci otevřít video v registaxu hodí mi to tohle
i po nainstalování xvid kodeku, mám Windows Vista děkuji za pomoc
i po nainstalování xvid kodeku, mám Windows Vista děkuji za pomoc
Dobson SW 200/1200 ,sw planetary 5 a 7 mm ,SP 10 a 25 mm