Achromatický objektiv

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
dvader
Věk: 59

Achromatický objektiv

Příspěvek od dvader »

To stryko:
Jakým dalekohledem fotíš ty? Nemáš moc podrobnou patičku...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
MilAN
Věk: 77

Achromatický objektiv

Příspěvek od MilAN »

veeelmi spravne Psione, aj lacnejsim a AJ FAREBNE:
http://www.skytoa.it/nebulose_ngc2244big_rgb.htmlMoc hezký příklad. Jednak je to složené ze superúzkopásmových snímků a jednak vybavením za cca 200.000 Kč, a ještě to je podstatně zmenšené.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Artaban
Věk: 59

Achromatický objektiv

Příspěvek od Artaban »

Však to tam je čím fotí. Nějakym sklem. Asi tim triedrem Ale to fuk.
Mě se třeba vůbec nelíbí M42 na tom odkazu v příspěvku 72. Má to barvu jak když se smýchaj jogurty. Na některých fotkách dělanych refra. 152/900 maj jasný hvězdy kříže jako kdyby se to fotilo refrektorem. Já ale nefotim tak můj názor nemá žádnou váhu. Jen píšu co se mě nelíbí tak mě neberte vážně. Díkes.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
MilAN

Achromatický objektiv

Příspěvek od MilAN »

V  Já ale nefotim tak můj názor nemá žádnou váhu.Ale má. Protože vidiš to, co tam skutečně je.
Proto jsem ale také psal, že bez spot diagramu se toho nedá o optice moc říct. A složený obrázek a ještě zmenšený toho na hodnocení hodně zahladí a schová.
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Achromatický objektiv

Příspěvek od Sasa3 »

Jasně, že to jde achromátem. Sám jsem takhle víc jak 2 roky fotil. Svoje zkušenosti jsem tu už popisoval (ostatně můžete se kouknout sami na http://www-hep2.fzu.cz/~kupco/astro/ (roky 2005-2007). Asi nejpovedenější verze je ta poslední fotka z roku 2007 (http://www-hep2.fzu.cz/~kupco/astro/2007/2007_10_13/), kdy jsem achromát zkombinoval s monochromatickou CCD kamerou a LRGB snímky. Insiprovali mě k tomu fotky Johna Talbota: (většina fotek na této jeho stránce http://myweb.cableone.net/hurricane4/Stellarvue.html je přes achromát SV78, předchůdce mého achromátu AT1010).

Kdyby se mě dneska někdo zeptal, jestli  upgrade na apochromát za to stál, tak bez váhání řeknu, že jo. Porovnejte si jenom snímky M13 z achromátu v L kanále (http://www-hep2.fzu.cz/~kupco/astro/2007/2007_06_23/) se snímkem přes apochromát shodných parametrů (http://www-hep2.fzu.cz/~kupco/astro/2008/2008_07_01/). Ten druhý snímek je navíc zvětšený o 33% a je na něm daleko víc slabších hvězd. Ta kresba je neporovnatelná. U apochromátu jde prostě daleko víc a razantněji tahat za křivky, bez toho, že by se něco dělo s obrazem. Jak píše MiLAn, u achromátu budete díky jeho horší kresbě snímky spíš změnšovat (což u větších achromátů s velkým čipem je legitimní a nemusí to být vůbec na škodu). U malého achromátu vám zas budou 7 mikrometrové pixely na monochromatické CCD kameře velké...

Otázka ED doublet nebo plný achromát, kterou tady nadhodil ceres je už trochu delikátnější. Posledně jsme párkrát  tady na ni narazili při diskusi o tom, na jaký dalekohled má smysl upgradovat právě z toho SWčka. Někomu na fotce mírné artefakty po barevné vadě u semi-apochromátů pořád vadí, někomu ne. U sebe to mám tak mezi, ale sám jsem raději volil špičku (tím se nic nezkazí, akorát to leze do peněz...).
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Achromatický objektiv

Příspěvek od Psion »

Už se to tady probíralo několikrát. Fotit achromátem Bayerovou maskou je problém s chromatickou vadou. Ta je potlačená při focení úzkopásmovými filtry nebo částečně potlačená při focení RGB filtry. Je hezké fotit dalekohledem za 400 USD a kamerou za 9000 USD a montáží za 10000 USD :D
ceres

Achromatický objektiv

Příspěvek od ceres »

Trosku si chaoticky zaglosujem a pojdem spat ;)

1. problem achromatu je nielen v jeho "farebnosti", ale aj v celkovom spote. Vacsina z nich ma totiz vacsi spot a nizsi kontrast ako spickove APO aj v uzkych filtroch. To je dane vlastnostami optiky ako takej...

2. z bodu 1 automaticky vyplyva, ze spickovu kvalitu obrazu cez achromat mozno docielit naozaj len cez uzucke filtre a da velku namahu obrazok dospracovat do hi-fi kvality

3. vyhodou je ale cena za vstupny otvor, ktora je neporovnatelna

4. uvadzat zmenseny obrazok ako dokaz nekvality vysledku je nekorektne, lebo nevieme nic o kvalite originalu ani o pohnutkach na zmensenie ziskaneho vysledku, ktore su casto dane zrejme sposobom prezentacie na webe v urcitom layoute, ktory je v prevaznej miere limitovany cca 800 pixelmi. Napriklad aj tunajsich sutaziach/galeriach sa pouziva urcity limit a nikomu to velmi neprekaza. Chcel by som vidiet niektore vitazne snimky z CAM ci AAM v mierke 1:1

5. nechapem suvislost medzi achromatom a typom/cenou montaze pod nim ci kamery za nim

6. v inom vlakne sa tu aktualne riesi zbytocnost investicii pre oblast s premenlivou a nevyspytatelnou klimou a snaha o dosiahnutie dokonalosti obrazu. Mozno by stalo za zvazenie zamysliet sa nad tym, kde naozaj lezia hranice. Nehlada sa nahodou nespravny vinnik? Ak dokazem vyuzit limity "lacneho" zariadenia na 10 %, tak 3x drahsie zariadenie vyuzijem na 30%? Toto asi platit nebude, ze... Kvalita vysledku sa navysenim investicii nezvysi sama od seba

7. fascinuje ma, aku silu uz nadobudli doktriny prezentovane na AF a ako je tu potlacany open mind. Pani, aj mimo toto forum ziju ludia, fotia a zabavaju sa tym. Myslite obcas na to, ze tu nejde o zivot, ale o zabavu...

howgh
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Achromatický objektiv

Příspěvek od Psion »

K bodu 6. : Souvislost je celkem jednoduchá, zkus to samé vyfotit přes Meade DSI Pro a EQ3-2 s ruční pointací. Mě prostě ta sestava přišla usměvná, špičkové  astrofoto vybavení + "dalekohled pro děti".

Jinak samotný obrázek z tohoho vybavení je pěkný, v pixelech se šťourat nehodlám.

K poslednímu bodu, ano jsou tu jisté doktriny, tak jako ve všech společenstvích, často i pravdivé, ale potlačováním open mind bych to nenazýval. Pokud někdo chce, ať si klidně vyrobí třeba dírkovou komoru na film, pantový stolek a zásobuje astrofotky svými snímky, určitě proti tomu nikdo nebude prostestovat.

Jiri_Skalsky

Achromatický objektiv

Příspěvek od Jiri_Skalsky »

To Ceres : S tím tvrzením o tom,že achromáty/z klasických skel/ jsou v monochromatickém oboru se sférickou aberací hůře než APO objektivy /z moderních ED skel/,bych byl velice opatrný.
Při kompenzaci sférochromatické vady APO objektivu se spíš posuzuje celkový výsledek součtu všech chromatických svazků tak, aby po součtu  byl výsledek lepší než u "obyčejného achra" s podélným chromatismem 1/2000 f. Přitom rozumně světelné achro má prakticky pro  vše spektrální čáry velice dobře otvorovou vadu opravenou. Jen ty jejich rozdíly v  jejich sečných vzdálenostech.

Tato celá filosofie fotografování by mohla vést i k tomu,že by vlastně nebyl potřeba ani achromát,protože dostatečně dlouhý singlet nebo singlet s asférickou plochou,opravující otvorovou vadu, by mohl poskytovat v úzkých čarách dostatečně kvalitní obrazy. Výsledný obraz by se pak mohl složit z jednotlivých monochromatických.

Zdraví J.S.
MilAN

Achromatický objektiv

Příspěvek od MilAN »

Na podobném principu ale pracují H-alfa sluneční dalekohledy. Jen nemají komlplikaci s tím, že budou pracovat i v jiných vlnových délkách kvůli skládání do barevného obrazu.
Jiri_Skalsky

Achromatický objektiv

Příspěvek od Jiri_Skalsky »

Tady je potřeba napsat,že hvězdáři zpravidla pro práci v H-alfa oboru vezmou to ,co je k disposici,tedy vizuálně korigovaný objektiv. Jenže ten mívá optimimálně korigovanou sférickou vadu pro lambda=546,1 nm,oblast,kde přechází znaménko otvorové vady. U takto korigovaného dubletu není změna oboru použití - třeba na H-alfa či H-beta tak kritická,protože i v nich je otvorová vada malá. Ale použije-li se třeba Zeissův objektiv AS 200/3000 pro obor 450-460 nm,pak už mohou s otvorovou vadou problémy. Je to díky použití slkla KzF2 s anomální dispersí. Přestože objektiv má v integrálním oboru lepší profil MTF křivky než achromát,/proto se označuje semi-apo/,pro úzké čáry na krajích viditelného spektra tak dobrý být nemusí. Je to způsobeno anomálním průběhem disperse - závislosti indexu lomu na vlnové délce materiálem KzF2.
Konstruuje-li se spektrograf,třeba pro několik pracovních oborů,pak takový materiál nebo i ED skla,mohou znemožnit kvalitní zobrazovací vlastnosti přístroje. Holt jablka k jablkům,hrušky k hruškám.

J.S.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Achromatický objektiv

Příspěvek od Konihlav »

Jsem se docetl, ze jakysi Ales Krivanek z Ceske Republiky montuje doma, "na kolene", dalekohledy Istar (a to pry v CR a Rakousku, byt jejich web se honosi adresou AZ, USA) vice viz ATT:
https://www.astronomytechnologytoday.co ... sp?doc=542
je to v sekci Industry News.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Achromatický objektiv

Příspěvek od Karell »

Pavle takhle ten odkaz nefunguje, museli bychom býti přihlášeni.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Achromatický objektiv

Příspěvek od Konihlav »

no oni tam stejne nic jineho zajimaveho nepisou, takze o nic neprichazis kdyby nahodou, tak to mam stazene v PDF.
MilAN

Achromatický objektiv

Příspěvek od MilAN »

O těchto dalekohledech to psal Pepa Ladra a je tu  na AF i diskuse. Jinak můžeš objednat :
http://www.supra-dalekohledy.cz/hledej.html?co=istar
a trochu info : http://www.istar-optical.com/
Odpovědět