Geminidy2009
Geminidy2009
Add druzice: Prvni tri zablesky mohly mit 1-0mag. Nasledujici byly slabsi.
Objekt se pohyboval cca 0.5st / min SV smerem v souhvezdi Jednorozec. V minimu mel mene nez 11mag - nebyl viditelny v binolidlu. Viditelny byl pouze pri zablesku.
Objekt se pohyboval cca 0.5st / min SV smerem v souhvezdi Jednorozec. V minimu mel mene nez 11mag - nebyl viditelny v binolidlu. Viditelny byl pouze pri zablesku.
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
- Algol77 (Jakub Koukal)
- Věk: 48
- Kontaktovat uživatele:
Geminidy2009
Honzo, dělilo nás 400 km vzdušnou vzdáleností, a to minimálně (musel bych se podívat do mapy), navíc sme měli oba ZB směrem na jih...já nic neviděl...
Mimochodem, na TV NOha zrovna říkali, že sme Geminidy viděli letos pouhým okem možná naposledy! A že prý budou slábnout a ke konci století už nebudou vůbec! To už sem slyšel tak před 15-ti lety, roj měl mít v současné době frekvence pouze mezi 60-80, zatím mi to připadá, že je rok od roku silnější... ;D To je zase mediální masakr, ukazovali u toho týpka v kupoli, jak brejlí do okuláru u tak 40 cm stroje...
Mimochodem, na TV NOha zrovna říkali, že sme Geminidy viděli letos pouhým okem možná naposledy! A že prý budou slábnout a ke konci století už nebudou vůbec! To už sem slyšel tak před 15-ti lety, roj měl mít v současné době frekvence pouze mezi 60-80, zatím mi to připadá, že je rok od roku silnější... ;D To je zase mediální masakr, ukazovali u toho týpka v kupoli, jak brejlí do okuláru u tak 40 cm stroje...
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Geminidy2009
Podla radarov maximum bolo v noci z 13. na 14. decembra cca 0h UT..
Tvrdi to Hiroshi Ogava na svojej stranke...Sak uvidime, ja si myslim, ze Geminidy este nepovedali posledne slovo...
Tvrdi to Hiroshi Ogava na svojej stranke...Sak uvidime, ja si myslim, ze Geminidy este nepovedali posledne slovo...
Geminidy2009
Tento rok už asi áno.Bol som hodinu vonku a nevidel som ani jednu :-/
Dobson SW 254/1200,Lidlskop 70/700,Scopium hold,TV8mm,UHC
Geminidy2009
Tento rok už asi áno.Bol som hodinu vonku a nevidel som ani jednu :-/Vydrz... Radiant len vychadza 
Geminidy2009
lieta to. v Marianke mam spustenych niekolko kamier, zopar peknych geminid je uz na diskoch... 
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Geminidy2009
Pánové, s těmi záblesky ( družicí - ?) jste se tedy moc astronomicky neprojevili. Určení polohy je tak +/- klidně pro 50 satelitů. 
Pokud nebudete mít polohu alespoň na 1 °a čas na 1 minutu, můžete se dohadovat o čemkoliv. Družice na geostacionární dráze to i být může, družice na geosynchronní dráze je víc pravděpodobnější, družice na dráze směřující k takovým drahám je rovněž možná.
Napadá mě sice dost velká spekulace, ale lze s ní dost z pozorovaného vysvětlit. Je to satelit Eutelsat W7, vypuštěný 24.listopadu a nacházející se t.č. na eliptické dráze směřující na geostacionární. Trochu sice jeho poloha a pohyb neodpovídají vašim kusým informacím, ale lze vysvětlit jak pohyb po dráze v této oblasti, tak i záblesky. Satelit má velké sluneční panely a na definitivní dráze bude 3-ose stabilizovaný, v této fázi letu ale je možná jěště stabilizace pomalou rotací ( to je ode mne trochu spekulace - nemám možnost to ověřit ze skutečných operací při navádění na dráhu), a tak by mohly být i záblesky velmi intenzivní.
Pokud nebudete mít polohu alespoň na 1 °a čas na 1 minutu, můžete se dohadovat o čemkoliv. Družice na geostacionární dráze to i být může, družice na geosynchronní dráze je víc pravděpodobnější, družice na dráze směřující k takovým drahám je rovněž možná.
Napadá mě sice dost velká spekulace, ale lze s ní dost z pozorovaného vysvětlit. Je to satelit Eutelsat W7, vypuštěný 24.listopadu a nacházející se t.č. na eliptické dráze směřující na geostacionární. Trochu sice jeho poloha a pohyb neodpovídají vašim kusým informacím, ale lze vysvětlit jak pohyb po dráze v této oblasti, tak i záblesky. Satelit má velké sluneční panely a na definitivní dráze bude 3-ose stabilizovaný, v této fázi letu ale je možná jěště stabilizace pomalou rotací ( to je ode mne trochu spekulace - nemám možnost to ověřit ze skutečných operací při navádění na dráhu), a tak by mohly být i záblesky velmi intenzivní.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Geminidy2009
Milane, ale kdybys viděl, jak se Ladin za ty kusé informace styděl a kál Máš skvělý přehled, dík za příspěvek do diskuze. Mám pak tu diskuzi o družici vyhodit jinam? - mně to přijde, že to je lepší zde.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Geminidy2009
Nech to tady, já si myslím, že tu už dalšího nic nepřibude 
lepší rada žádná než špatná
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Geminidy2009
No něco přeci jen. Koukám se zrovna na film když tu se lehce zablesklo v místnosti a periferně jsem okem zahlédl letět v okně meteor. Jenže okno je zamlžený a já vůbec nevěděl že je venku díra.
Takže si pište 22:41:45 jasný bolid nad Jabloncem, poloha asi 30° nad ZJZ.
Takže si pište 22:41:45 jasný bolid nad Jabloncem, poloha asi 30° nad ZJZ.
Martin Gembec, Astronomické události
Geminidy2009
Nieco sa stalo so SMRSTou.. Dnes meria blbosti... Netusim, kde je problem..
Vyzera, ze spadla antena alebo sa zmenil azimut (elevacia) anteny...
Geminidy2009
Tiez si myslim, ze geminid tu pribudne viac, mam jasno (a iste nie som sam), technika slape, takze uz ostava len jeden problemik: prekusat sa tymi tisickami zaberov 
Bude to trvat, ale niekolko kuskov som videl na monitoroch "v priamom prenose"...
Bude to trvat, ale niekolko kuskov som videl na monitoroch "v priamom prenose"...
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Geminidy2009
Nieco sa stalo so SMRSTou.. Dnes meria blbosti... Netusim, kde je problem..
Skoda, pozeral som na web a tiez sa mi to akosi nezdalo.
Skoda, pozeral som na web a tiez sa mi to akosi nezdalo.
Geminidy2009
Ako chlapci lieta to?? Oplati sa mi vychadzat do tej zimy?? 
Powerseeker 60/700 AZ, okulary 20mm, 4mm, barlow 3x, digitalny fotoaparat+doma vyrobeny drziak, celovka s cervenou foliou, Trieder 8x40