Návrh a stavba dalekohledu

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Vy tam uz mate sneh??? :o
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Paaja

Příspěvek od Paaja »

Jo. Sněžilo cestou z Pardubic (už tu zase nic není :-/) a ve Rtyni (400-500m.n.m.) už bylo skoro 10cm, přeci jenom už vyšší poloha.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
Myzer

Příspěvek od Myzer »

My mame zase superjasno :bounce:, ale uz teraz vidim Mesiac. :(
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
VK

Příspěvek od VK »

To FunTomas:

sníh se tady u nás vyskytuje už delší dobu. V Hradci Králové a Pardubicích poprvé tuto zimu sněžilo 20. listopadu, potom se zase vrátil podzim, sníh se vrátil 6. prosince a už víceméně zůstal.

VK

P. S. je to ale dost regionálně závislé.
Paaja

Příspěvek od Paaja »

Podržme se tématu. Myslíte, že cesta realizace přes p. Drbohlava je schůdná? Vím, že je to určitě lepší než se do toho pustit osobně .... ::).
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
vla

Příspěvek od vla »

Udělal stovky, možná tisíce dalekohledů, takže určitě udělá i ten tvůj.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
VK

Příspěvek od VK »

Tak jsem byl u Drbohlava. Je u něj hezky (800kB). Zatím to vyznělo tak, že samotné zrcadlo ne, jen celý tubus i s korektorem, váha cca 12kg, cena zatím nelze odhadnout. I montáž by vyrobil. Podle požadavků. Pro stanovení ceny bych musel dodat více parametrů a požadavků, ale na to nebyl čas. Motory a řízení bych na to dělal vlastní (či spíše se inspiroval jinde).
Ahoj Paajo, udělal jsi dobře, že jsi za panem Drbohlavem jel a konsulotval to s ním (resp. s nějakým výrobcem) osobně. :nod: Přes internet Ti těžko může někdo pomoci víc, než Ti pomohli MMys, MilAn a mnozí další, tj. radami. Nevím jenom, co jsi měl na mysli tím "korektorem".

Jen takový malý osobní dotaz: byl jsi 29.-30. srpna 2003 u Horálka na Seči? Jestli ano, tak se vlastně známe osobně! (bylo to vícedenní společné setkání astronomů, jak se to jmenovalo.... myslím, "Astronomické soustředění")

V. K.

Paaja

Příspěvek od Paaja »

2VK: Na té akci jsem nebyl (na Seč jsem zavítal až letos). Od vás mě viděl jen Jan Mocek když byl na hvězdárně při Venuši na Slunci. Celou dobu jsem se potil v kopuli nad foťákem a potom jsem fotil na terase skupinovky.
VK

Příspěvek od VK »

Nazdar Paajo!

Vítám Tě v novém roce. Co stavba dalekohledu? Už jsi s tím začal? ;)

V. K.
Paaja

Příspěvek od Paaja »

Zatím ještě ne. Musím osobně navštívit Rtyni, prodiskutovat požadavky na dalekohled, stanovit cenu a dopravit tam desetikilovou převodovku na rektascenzi. Podomácku zatím do konce zimy hodlám vyrobit něco jako je tahle věcička ;D.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Paaja napsal: Podomácku zatím do konce zimy hodlám vyrobit něco jako je tahle věcička ;D.Přeji Ti samozřejmě úspěch, jen nevěřím tomu, že lze dosáhnout hodnot , zde uvedených :
http://www.sciencecenter.net/hutech/ken ... /track.htm
To představuje  celkovou chybu v  pointace ( RA + Dec) 6"/ 15 minut, maximálně ale 10"/15 minut  a to kumulovanou z PE montáže, nepřesnosti šnekového kola montáže, nepřesnosti ustavení montáže, seeingu a refrakce.Prostě, na základě svých zkušeností nevěřím, že toho lze bez pointace dosáhnout.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Paaja

Příspěvek od Paaja »

Papír a Internet snesou všechno. Jak by vypadala taková tabulka pro běžný pantový stolek? Mým cílem je vyrobit něco čistě na foťák s kvalitou lepší než je takový běžný pantový stolek. Jen osa rektascenze (přímo převodovka s krokáčem) a na ní fotohlava. Polohovatelné, ustavitelné, na fotostativ. Konstrukci zatím nosím v hlavě. Jaké budou výsledné parametry, netuším.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Ten link ani tu tabulku jsem si nevymyslel já, ale byl to Tvůj odkaz. Pokud  nechceš tyhle jejich  hodnoty dosahovat, pak je to jiná, zrovna jako kdyby  ty jejich hodnoty byly pětinové.
To jak to má vypadat ví přeci každý, ale pokud čekáš jak dopadnou hodnoty, které to bude mít, tak jsi zatím nic nenavrhl -tím bys snad měl začít _
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Paaja

Příspěvek od Paaja »

Když jsem sem dával ten link, ani jsem nevěděl o tom druhém linku s hodnotami expozic (prostě jsem tam nekouk, stejně je to jen reklama), šlo mi jen o funkci. Ani nevím jak se tomuto zařízení česky říká, není to montáž ani pantový stolek, že by jednosá sledovací montáž (ze "Single-Axis Tracking Mount")?.
Návrh už mám nakreslený, jen řeším jemné nastavení sklonu osy a uchycení motoru.
VK

Příspěvek od VK »

Single-axis tracking mount je podle mě jednoosá montáž s pohonem (tracking = poháněcí, ale to je takové nečeské). Prostě se jedná o malou paralaktickou montáž a shluk slov, který byl náhodou použitý k jejímu popisu bych nepovažoval za nový název, který je třeba se "učit nazpaměť" protože někdo "vynalezl" "novou náhražku" za něco normálního, praxí ověřeného.

Kromě toho ta montáž na obrázku není jednoosá. Možná předpona "Single" nemá vazbu k slovu "axis", ale k celému slovnímu spojení, což se mi jeví logičtější - pak by to znamenalo něco jako "prostá montáž s pohonem", což je podle mě nejpřesnější překlad (poté, co jsem viděl obrázek - bez obrázku by se to mnohem hůř posuzovalo).

Hlavně jak to funguje - to je podstatné. A ještě hlavně jak bude fungovat to, co si Paaja postaví ...!

V.K.
Odpovědět