prvni dalekohled

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
mitovka

prvni dalekohled

Příspěvek od mitovka »

No novacik to ma pri rozhodovani tazke, a ano rady su niekedy protichodne/nejdnoznacne.

Ja by som ako uplny novacik, kontaktoval nejakeho clena AF z blizkeho okolia a siel pozret co asi od daneho typu objektov a dalekohladu mozem cakat.

Ak nie clena AF, ta ktu este mame hvezdarne, ktore snad za svoju činnosť dokonca dostavaju peniaze (prave preto sa cudujem ze sa na ne zaciatocnici neobracaju a tu na AF im ich ludia nezvyknu doporucovat).

Tam by som prisiel na to ci ma mlhave fleky uchvacuju viac ako objekty slnecnej sustavy a v ramci financnych moznosti kupil dalekohlad (pripadne ziadal dalsie rady pri jeho vybere, ak uz mam ujasnene co chcem robit a kolko mam penazi).

No a tieto rady by som asi ziadal skor SZ (pripadne osobnym kontaktom) od ludi ktori maju co povedat. Trosku dlhsim citanim AF takychto ludi mozno lahko identifikovat.

mitovka
mitovka
Yuri

prvni dalekohled

Příspěvek od Yuri »

Ak nie clena AF, ta ktu este mame hvezdarne, ktore snad za svoju činnosť dokonca dostavaju peniaze (prave preto sa cudujem ze sa na ne zaciatocnici neobracaju a tu na AF im ich ludia nezvyknu doporucovat).
Někdy cca před měsícem jsem zde četl o jednom doporučení zaměstnance hvězdárny, který nutil začátečníkovi na vizuál montáž s GOTO s tím, že jinak mu bude všechno utíkat a nic neuvidí, ať  určitě bere tohle. Snad to ale byla jen výjimka. Jinak mi nepřijde, že zde by nebyli lidé dostatečně kvalifikovaní na to, aby v takových případech nemohli poradit (i když se to občas trochu zvrhne) a museli odkazovat na hvězdárny, navíc tohle je přecijen poněkud jednodušší cesta, takže bych se asi tak nedivil. Just my 0,02 Kč.
Bresser 10x25, Nikon Action VII 8x40, TS 15x70, Canon EOS 500D + 18-55 IS/Tamron 70-300, paralaktický stolek ve výstavbě
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

prvni dalekohled

Příspěvek od Konihlav »

ja jsem z tech, kteri zde bojuji proti tomu, aby si zacatecnik kupoval nejake nekvalitni, male dalekohledy (at jiz refraktory ci newtony zpravidla na EQ-1 apod.), jejichz uzitna hodnota v pomeru k cene (ktera stejne je nekolik (par) tisic Kc) se blizi limitne k nule a na 99,99% je od astronomie odradi (to plati ostatne ve vsem - nikdy nekupovat uplne to nejlevnejsi nebo od nekvalitniho vyrobce, nebot takovy vyrobek muzete rovnou hodit do kose a koupit si takovy, ktery se jiz pouzivat da). Jsem proti vsem tem Plutum, Powerseekerum, Astromasterum ci podobnym "zacatecnickym" dalekohledum. Kdyz nekde vidim "zacatecnicky" dalekohled, tak uz ten pojem mi rika, ze to bude nejaky laciny smejd, ktery za to opravdu nestoji. Ono kdyz to ma byt levne, tak to nemuze byt kvalitni, zvlast, kdyz k tomu je treba dat nejakou "jakoby" montaz, aby dalekohled pro zacatecnika vypadal jako opravdovy (zajimave je, ze dobson prijde nekterym jako "nedalekohled", kdezto me, kdyz jsem zacinal, to byla jasna volba a tento "kanon" se mi naopak moc libil, oproti nejakym vachrlatym, nestabilnim stativum).

Presto vsechno, existuje i z te nejlacinejsi kategorie tu a tam nejaky dobry kousek, neco, co je "povedene", co najde uplatneni i kdyby to melo slouzit potomkum k zaujmuti a co byva hezky prenosne a pritom levne. Drive byl timto pristrojem napriklad tzv. "lidlskop", dnes se jevi zajimave Celestron FIRSTSCOPE IYA 76 NEWTON (1.280,- Supra Praha) nebo drazsi Sky-Watcher Newton 130/650mm DOBSON IYA TABLE TOP (3.800,- Supra Praha). Ten prvni je urcite pomerem cena/vykon zajimavy a pro cloveka, ktery nevi zda jo ci ne jiste neni spatnou prvni volbou.

Takze ja radim hlavne se vyhnout smejdum a nechat si poradit osvedcene typy z cenove relace ;-)

hodne stesti vsem, vybrat si totiz prvni dalekohled je nesmirne slozite ;-)

Jo a jeste z refraktoru je z hlediska cena vykon zajimavy tento kousek: Sky-Watcher REFRAKTOR 80/400mm EQ-1 TABLE (2.900,- Supra Praha).
mitovka

prvni dalekohled

Příspěvek od mitovka »

Jinak mi nepřijde, že zde by nebyli lidé dostatečně kvalifikovaní na to, aby v takových případech nemohli poradit (i když se to občas trochu zvrhne) a museli odkazovat na hvězdárny, navíc tohle je přecijen poněkud jednodušší cesta, takže bych se asi tak nedivil. Just my 0,02 Kč.  

Nikoho som sa nechcel dotknúť. Sú tu dostatočne kvalifikovaný ľudia na radu ohľadne výberu ďalekohľadu. Akurát že tých rád sa potom nahromadí veľa a nejdú všetky jedným smerom. Preto navrhujem zvoliť si kapacitu (nebudem ich menovat lebo nemenovanych by som urazil) a poziadat o radu.

A tie hvezdarne by mohla byť schodná cesta. Zrazy nie sú často (napríklad tu na východe) ale sieť hvezdární je dosť hustá, určite tam pracujú ľudia od fachu a vždy sa tam nájde na "omakanie" viac typov ďalekohľadov.

mitovka

mitovka
Honza Ebr (honza42)

prvni dalekohled

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

mitovka: já bych nebyl takový optimista s těmi hvězdárnami. Pracovníci hvězdáren, alespoň tedy v Praze, mají velmi často jen omezený přehled o současné amatérské technice. Prostě vůbec netuší, co je na trhu, kolik to stojí a hlavně s tím nemají žádnou osobní zkušenost. Prostě domácí amatérské pozorování je úplně jinde, než pozorování na hvězdárně - oni mají na svoji techniku zcela odlišné požadavky: potřebují především hodně stabilní montáž, která udrží objekt, je odolná proti nárazům návštěvníků atd. Kolik z nich ví, že existují levné a kvalitni dobsony, když je nikdy nesháněli?
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Lukina

prvni dalekohled

Příspěvek od Lukina »

Ja nevim...tohle je fakt uz postaveny na hlavu. Kazdemu vyhovuje neco jineho, kazdy ma jine priority, kazdy do toho chce investovat jine penize. My mame Mondeo, deda fabii. My jsem se vyvojem dostali k Mondeu a zpet uz nechceme. Deda se dostal k fabii a nejradsi vzpomina na Zigula a tvrdi o nem, ze to bylo jeho nejlepsi auto.

Ano, koupeny smejd se proda s velkou ztratou (resp. zde na foru urcite), ale nikdo tu vesmes neradi kupovat nejaky vyslovene smejdy. Nikomu tu neradime nejakyho 114 newtona na eq1 protoze v te cenove relaci existuji lepsi.

Kdyz si teda nekdo koupi zacatecnicky dalekohled treba za 4000 (napriklad ten minidobsonek), tak ho sice za 4000 neproda, ale to neproda ani pripadne tu 300 s ethosema za to, co to koupil a v absulutnich cislech prodela jeste vice.

Nebudu si na vyzouseni prece kupovat neco za 30 000, paklize bud nevim s jistotou, ze me to bude bavit nebo to pro me jsou absolutne zbytny penize. Navstivim treba nejaky astrosraz ci astroobchod a pak se uvidi a nebo si koupim ten minidobsonek, protoze na Mesic a planety to fungovat bude (i kdyz to bohuzel bude mit svoje mouchy).

Ja si na zacatku koupil dobsona 200/1200, ale pak si kvuli mobilite koupil 102/500. Oba maji svoje vyuziti.

Podivejte se, kolik je lidi, kteri uz pomerne dlouhodobe pozoruji v prumeru malymi dalekohledy a stale je to bavi. Napr. caribic, sklp, baranka, regulus, ... a kdyz to vezmu, tak ze dnesni doporucovany standart se posunul k 250, tak to jsem i ja s 200 a troufam si rici vetsina fora.

K te Fiskars sekere...to me pobavilo...uz jsem se neco nastipal drivi a to same deda...I dostal prave deda k 75 narozeninam Fiskars, aby se tolik nedrel. Tak jo, pouzivame ji, ale presne jak pise michal.b, na taborak si ji neberu a trisky s ni taky nestipeme. Na to mame sekerku desitky let starou, ktera je k tomu lepsi.

Ja jsem proste proto, aby si kazdy napsal kolik do toho chce investovat a kdo mu chce radit, at se tim bud ridi nebo at to necha na nekom jinym. Je strasne jednoduchy mu rict "za to nic neporidis, to jsou vsechno hracky, kup si 300 a Ethosy". Timto pristupem se podle meho nazoru odradi od astronomie vice lidi, nez kdyz se jim doporuci v jejich financnich moznostech odpovidajici dalekohled. Druhou veci je to, aby se dotycny cetl a ptal se (v tomto poradi).
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

prvni dalekohled

Příspěvek od Psion »

Ono se to dá pojmout i třeba takto :)

Shras

prvni dalekohled

Příspěvek od Shras »

Ten diagram  .. je dobrej akorat moc optimistickej ... za chvili mi bude 30 venovat se nenam cemu ... a ty dva platy .. no pokud by sli celi tak jo, akorat ja jeden plat usetrim tak za pul roku :)))

off topic .. k cemu je refraktor? co jsem tak procital tak mi vyslo ze jedine co ma smysl je investovat do newtona. diky
Lukemon
Věk: 45

prvni dalekohled

Příspěvek od Lukemon »

pro Psion:

V tom případě bych to musel zabalit a se ztrátou vše prodat nebo čekat až mě bude 40 let---takže pro mě blbost a z toho načrtu začátečník neví co si má o tom myslet.

Jak jsem již psal,koho to bude bavit si ze začátku vystačí i s malím dalekohledem a ve "40 letech" si koupí 400-ku dobsona. :)
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
SIRIUS_758

prvni dalekohled

Příspěvek od SIRIUS_758 »

To as88 :

Správná úvaha..!  8-) Nedej se zmást..jsi na dobré cestě..   ;)

Se zrcadlem 130 až 150mm budeš mít daleko víc muziky, než s refraktorem 102/500, ale hlavně bude kvalitnější. Takto světelný achromatický refraktor má velkou barevnou vadu, která ubírá na jeho univerzálnosti - je vhodný pro malá zvětšení, která se používají pro přehledná pozorování oblohy. Zrcadlo tímto netrpí a Newton je nejjednodušší velmi univerzální dalekohled - a protože nejsi ještě vyhraněný, tak ta univerzálnost je na místě - bude výborný na planety a Měsíc a dobrý počáteční základ na DSO.
KoMar
Věk: 55

prvni dalekohled

Příspěvek od KoMar »

Možná tu řešíme zbytečné problémy. Pokud to někdo s astronomií myslí vážně a chce investovat svoje peníze do nákupu dalekohledu, tak by si měl najít chvilku času a navštívit nějakou hvězdárnu nebo ještě lépe nějaké pozorování s amatéry někde poblíž. Tam většinou uvidí co je v možnostech dalekohledu a co může očekávat. Pokud ho to nezklame, je nejlepší volbou zakoupit největší možný dalekohled který je v jeho možnostech (finančních, skladovacích, přepravních ...) nebo případně kombinaci dvou přístrojů pro různá určení.
Pokud si nenajde trochu času na toto seznámení a někoho kdo ho může v začátcích podpořit, pak s velkou pravděpodobností bude zklamán ať si koupí cokoliv. V amatérské astronomii na něj bude totiž čekat mnohem více a těžších překážek.
Yuri

prvni dalekohled

Příspěvek od Yuri »

Na hvězdárně bude mít možnost porovnat refra 102 vs Newton 130 vs Newton 250? Setkání je ok, ale často je to spíš na dlouhé lokte než "chvilka času" a nenavštívení jednoho či druhého rozhodně nepovede s "velkou pravděpodobností" ke zklamání, pokud bude před koupí trochu přemýšlet, takže s tím bych nestrašil - je to prostě jen plus. Já bych řekl, že se to (volba prvního dalekohledu) tu poněkud démonizuje; člověku jde ze začátku hlava kolem, po čase se to trochu vytříbí, ze dvou tří vyselektovaných kusů si jeden vybere, koupí, uvidí a je to, nejsme děti.
Bresser 10x25, Nikon Action VII 8x40, TS 15x70, Canon EOS 500D + 18-55 IS/Tamron 70-300, paralaktický stolek ve výstavbě
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

prvni dalekohled

Příspěvek od Psion »

lukemon : samozřejmě ten diagram je jistou nadsázkou, nicméně tady bylo již tisíce začínajících a tisíce končících astronomů ať již z jakého-koli důvodu. Možná to za 2 roky prodáš a ani se nad tím nepozastavíš, nebo u toho vydržíš do konce života, to nikdo neví.
Lukemon
Věk: 45

prvni dalekohled

Příspěvek od Lukemon »

Psion: to máš pravdu,v pubertě jsem na astronomii zanevřel,ale hned potom jsem se k ní vrátil a doufám že už neopustím,samozdřejmě že budou nějaké přetržky(rekonstrukce domu),ale na astronomii snad nezapomenu a prodávat jen z důvodu nákupu většího dalekohledu.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
adam..

prvni dalekohled

Příspěvek od adam.. »

Zdravím ještě jednou.
Hned nazačátek chci poprosit, ŽE MÁM SVŮJ FIN.LIMIT, JSEM PEVNĚ ROZHODNUT PRO NEWTONA 130-150, NECHCI SROVNÁVAT DALEKOHLED SE SEKYRKOU ATD ATD...No uz bych chtěl jen názor někoho, kdo má, nebo měl s zkušenost s Dobsonem 150/750 na EQ 3-2. Byl jsem se nakonec poradit s jedním známým co kdysi delal na hvezdarne a osvetlil mu moji situaci. Pry by se pro me hodil nektery z tech dobsonu (at uz ta 130, nebo 150), nebo dalsi dalekohled z nabidky Supry - Newton 150/750 na eq 3-2 (cca 5800,-) - mozna proto, ze pri pripadnem prenaseni na pole, bych nemusel resit ten stolek pod dobsony, a i pri pouziti na zahrade by byl dalekohled flexibilnejsi. Chapu, ze ta montaz asi nebude nic moc, ale uz sem si cetl nazory tech co to maji a recenze na eq3-2 s kombinaci s newtonem s oh.750mm, a vypada to, ze je to jeste jakž takž dobré:)
(Předpokládám, že co se týče optiky jsou na tom oba dalekohledy uplně stejně)
Tak jak vidíte, svůj limit jsem nakonec zvýšil na 6000,-, tak snad to bude dobra volba.

Ted mi jde jen o to, jestli nektery z Vas, ktery MEL ZKUSENOST s touto kombinaci (at uz tim newtonem na parak.,nebo dobsonem 150) vidi nejaky opravdu veliky duvod, ktery by mi mohl pomoct s mojím rozhodnutím.

Na dalekohled se už nemůžu dočkat ;)

Odpovědět