Pravdu máte oba ( Astar a MMys )...
Je potřeba rozlišit, zda se bavíme o fotografickém objektivu na běžné focení, nebo dalekohledu pro astrofoto. V prvém případě lze konstatovat, že rozlišovací schopnost dnešních kvalitních fotoobjektivů značně převyšuje možnosti dnešních čipů v rozměru APS-C a FF. Není to tak dávno, co jsem sem dával odkaz na recenzi, ve které autor dokumentoval test, při kterém na běžný čip ze smartphonu připevnil stařičký ruský Helios z doby celuloidu - použitý čip Sony s rozlišením 8 MPix disponoval pixely o velikosti 1,4 mikronu - při přepočtu na FF, tedy velikost 24 x 36 mm, by se jednalo o čip se 440 Mpix ! Jak se můžete sami přesvědčit, objektiv Helios s touto velkou pixelovou hustotou neměl sebemenší problém...
https://www.digimanie.cz/recenze-vykres ... me-to/6662
Ano, i v článku se dočtete, že na kraji pole by to už taková sláva nebyla. Já jsem si pro mé účely dělal podobná porovnání, ze kterých jasně vyplynulo, že např. digikompakt Fujifilm X10 ( 12 Mpix čip s pixely 2 mikrony ) vykazoval zřetelně větší rozlišovací schopnost než 35 mm objektiv Pentax na APS-C čipu s 16 Mpix ( pixely 4,8 mikronu ). Objektiv Fujifilmu měl navíc i při světelnosti 1:2,8 zcela zanedbatelný pokles rozlišení v rohu snímku. Uvedená skutečnost se projevila i za reálného seeingu při digiscopingu za okulárem dalekohledu při fotografování Měsíce. V jednom z dalších pokračování na POSECu - cyklus o snímacích čipech - ukážu řadu testovacích snímků, ze kterých je výše uvedené zcela zřetelně vidět. Malou ukázku mohu vložit i sem :

- OMC 200 SROVNANI-1.jpg (75.59 KiB) Zobrazeno 3124 x

- OMC200 SROVNANI-2.jpg (68.77 KiB) Zobrazeno 3124 x

- OMC200 SROVNANI-3.JPG (69.49 KiB) Zobrazeno 3124 x
Jedná se o snímky několika set metrů vzdálené cedule, které byly pořízené při zatažené obloze po dešti, tedy za téměř nulového seeingu, ve 4 m ohnisku Maksutov-Cassegrainu OMC 200. I přesto, že objektiv Kreuznach, byť je velmi kvalitní, tak na téměř jen 1 mikronové pixely 18 Mpix čipu BlackBerryho už nestačí, je rozdíl dobře patrný. XT-1 má APS-C čip se 16 Mpix, tedy velikost pixelu 4.8 mikronu. Mám k dispozici i podobné snímky přes špičkový refraktor CFF 140 mm, kde je rozdíl vidět ještě více..
Na základě těchto zkušeností jsem už několikrát na AF psal, že digiscopingem lze pořídit detailnější snímky např. Měsíce, než ekvivalentně dlouhým ohniskem, co by teleobjektivem, např. na 16 Mpix Fujifilmu XT-1. A to i za reálného seeingu, který jinak ten rozdíl rozlišení logicky stírá...
Martin má samozřejmě pravdu v tom, že díky nejen seeingu, ale i polystrehlu, tedy v širším spektru, už to tak jednoduché nebude, jak píše Astar... Nicméně díky tomu, že normální fotografická veřejnost je podstatně početnější, než ta astrofotografická, tak se dá očekávat, že ono megapixelové šílenství bude ještě pokračovat, také proto, že podrobnější úvahou zjistíme, že v rámci rozlišení je pořád kam - rezerva je tam hodně velká. Naprostá většina amatérů a nemalá část profesionálů si totiž vystačí se širokoúhlými a běžnými ohnisky. Obráceně řečeno - seeing při použití dlouhých ohnisek řeší jen malé procento. Navíc jsem i já při testech zjistil, že když je např. v rohu snímku z širokáče kresba mizerná ( a nestačí tedy na rozlišení snímacího čipu ), tak po výměně fotoaparátu s čipem s vyšším rozlišením, je kresba i v tomto případě pro oko lepší.