Astrofotografie - dotazy začínajících
Pokud má 400/2,8 stačí na jasné objekty časy zhruba 2 minuty a tak se může nasekat kvanta expozic.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
no to jsem ted psala,tohle je jak na d700 a na 5dmkII defakto jak 200mm skloNo však právě proto ti to píšu, aby ses nehnala za zbytečně dlouhými skly Ty tvoje přepočty mně moc neberou, pro mně je to taky 200 mm bez ohledu na pole čipu, ale chápu to, když mám crop 1,6. Takže hlavně přeju, ať se v létě zadaří

Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Pozor, ještě na tohle:
To co tady píšte, jak velký bude objekt v pixelech (1:1) se stejným objektivem při fullframe a APS senzoru platí pouze za předpokladu, že ty senzory mají stejně velké pixely. Jinak budou velikosti objektů v poměru velikostí pixelů.
Jinak 400-ku po 2 minuty při masivním foto-stativu a precizním ustavení AstroTrac udrží.
To co tady píšte, jak velký bude objekt v pixelech (1:1) se stejným objektivem při fullframe a APS senzoru platí pouze za předpokladu, že ty senzory mají stejně velké pixely. Jinak budou velikosti objektů v poměru velikostí pixelů.
Jinak 400-ku po 2 minuty při masivním foto-stativu a precizním ustavení AstroTrac udrží.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Pokud má 400/2,8 stačí na jasné objekty časy zhruba 2 minuty a tak se může nasekat kvanta expozic.vzdyt to vysvetluju ze 400mm na mem ff je to same co u vas 250mm.Zadnou vyhodu tady fulframe nema.Naopak ztraci ve vsech ohledech,na astrofoto je nejlepsi nejakej fotak co neni fullframe ale ma velky pocet pixelů...i kdyz mozna zalezi i na velikosti pixelu...pokud nekdo neco potrebuju budu tu tak jeste 2h a pak jdu srotit oblohu...
vcera jsem v softwaru Stellarium marne hledala 5h velky vuz a ejhle,ona je to velka medvedice ;D sem si rikala ze je to nejaky divny,ale uz umim 5 souhvezdi a dnes pridam dalsi
vcera jsem v softwaru Stellarium marne hledala 5h velky vuz a ejhle,ona je to velka medvedice ;D sem si rikala ze je to nejaky divny,ale uz umim 5 souhvezdi a dnes pridam dalsi

Denisa: tak vidis, jak se rychle ucis ja na tom byl loni podobne Ale dodnes neznam vsechna a hlavne ne cesky 
Ja jsem vybiral (a vcera se konecne rozhoupal koupit) DSLR podle toho, aby naopak mela co nejmene megapixelu, aby jednotlive byly co nejvetsi (5.7um) a to hned z nekolika duvodu...
MMys: jo diky za doplneni, 1:1 zalezi na velikosti pixelu

Ja jsem vybiral (a vcera se konecne rozhoupal koupit) DSLR podle toho, aby naopak mela co nejmene megapixelu, aby jednotlive byly co nejvetsi (5.7um) a to hned z nekolika duvodu...
MMys: jo diky za doplneni, 1:1 zalezi na velikosti pixelu

Pokud má 400/2,8 stačí na jasné objekty časy zhruba 2 minutya tak se může nasekat kvanta expozic.Jenže tato moje věta měla pouze naznačit, že 400/2,8 umožní krátké časy a tak je šance, že je zvládne i méně bytelná montáž a taky to, že v současných krátkých nocích stihneš udělat dostatek snímků, aby bylo z čeho vybrat a co poskládat i když bude třeba velký odpad. S velikostí čipu toto nemá nic společného. A pro jistotu jsem už dříve doporučil pro začátek nečekat na ranní východ M 31, ale věnovat se objektům ve Střelci neb jsou jasné, velké a je možno je momentálně fotit prakticky po celou využitelnou noc.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
takze kluci.... pokud to dobre chapu tak kdyz mam 36x23.9mm chip na d700 tak nemusim mit 5dmkII kterej ma na stejnej chip 2x tolik pixelů? Tkze je lepsi mit velke pixely nez jich mit hodne? Moc prosim za odpoved :-* 

Jenže tato moje věta měla pouze naznačit, že 400/2,8 umožní krátké časy a tak je šance, že je zvládne i méně bytelná montáž a taky to, že v současných krátkých nocích stihneš udělat dostatek snímků, aby bylo z čeho vybrat a co poskládat i když bude třeba velký odpad. S velikostí čipu toto nemá nic společného. A pro jistotu jsem už dříve doporučil pro začátek nečekat na ranní východ M 31, ale věnovat se objektům ve Střelci neb jsou jasné, velké a je možno je momentálně fotit prakticky po celou využitelnou noc.jasne,hned jak dorazi astrotrac vrhnu se na strelce,dekuju hrozne moc za radu
mimochodem,co vim o chipech tak na astro by nejlepsi chipy svetelny mely mit lumixy a fuji.Ty jako jediny maji ty 6tihrany pixely coz je nejvetsi uspora cernych mist mezi pixelama
sice nevim z hlavy kolik Mpix ma D700 (tak maximalne vim, ze jde o Nikon jak "hloupi" americane rikaji "najkaan"
), ale muj nazor uz jsem rekl: lepsi vetsi pixely nez mensi. Shromazdi vice informace na plose, coz nahrava ziskani uzitecnych dat, ktera pak nejsou tolik utopena v sumu. Cela teorie je hodne slozita a sam ne vsemu uplne rozumim a takhle v jedne vete bych to nedal nikdy komplet dohromady (vzdy na nejaky aspekt zapomenu) 
Ale verim, ze treba MMys sem vlozi svuj nazor
Napr. ze mensi pixely kladou vetsi naroky na optiku - no a pri full frame (tedy fakt velkym cipu) jsou ty naroky (abys nemusela kraje orezat kvuli neunosne degradaci obrazu) jeste mnohem vyssi...

Ale verim, ze treba MMys sem vlozi svuj nazor

Napr. ze mensi pixely kladou vetsi naroky na optiku - no a pri full frame (tedy fakt velkym cipu) jsou ty naroky (abys nemusela kraje orezat kvuli neunosne degradaci obrazu) jeste mnohem vyssi...
Ahoj vsem,
krome velikosti cipu a ostatnich geometrickych danosti jsem parkrat zkousel kamaraduv EOS5D Mark II a podle me se jeho cip vyrazne lisi urovni sumu a pouzitelnou citlivosti. Zkousel jsem 10" a 15" pri ISO 12800 ASA s prekvapive prijemnym vysledkem. Je skvely i pro "denni" foceni za spatnych svetelnych podminek (horske soutesky, husty les). Ovsem Nikon neznam a tak nevim zda ma neco skutecne podobneho ci lepsiho.
zdravi
krome velikosti cipu a ostatnich geometrickych danosti jsem parkrat zkousel kamaraduv EOS5D Mark II a podle me se jeho cip vyrazne lisi urovni sumu a pouzitelnou citlivosti. Zkousel jsem 10" a 15" pri ISO 12800 ASA s prekvapive prijemnym vysledkem. Je skvely i pro "denni" foceni za spatnych svetelnych podminek (horske soutesky, husty les). Ovsem Nikon neznam a tak nevim zda ma neco skutecne podobneho ci lepsiho.
zdravi
EQ8-R, Hypergraph6, Canon 6Da modifikace MMys, Star Adventurer na cesty.
kk
kk
Ahoj vsem,
zdravitak nikon ma samozrejme co se tyce sumu lepsi dva fotaky,d700 a d3x
zdravitak nikon ma samozrejme co se tyce sumu lepsi dva fotaky,d700 a d3x
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
V testech se překvapivě ukázalo že D3 má méně šumu než D3X.
...jsem parkrat zkousel kamaraduv EOS5D Mark II a podle me se jeho cip vyrazne lisi urovni sumu a pouzitelnou citlivosti. Zkousel jsem 10" a 15" pri ISO 12800 ASA s prekvapive prijemnym vysledkem. Je skvely i pro "denni" foceni za spatnych svetelnych ...
Uz je vyresny ten znamy problem s cernymi teckami u bodovych svetenych zdroju? Tot se mi jevi pro astro jako nejvetsi hadicap...
Uz je vyresny ten znamy problem s cernymi teckami u bodovych svetenych zdroju? Tot se mi jevi pro astro jako nejvetsi hadicap...
Pavel Vabrousek
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 687803/0#0][splithere][/link][splithere_end]
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM