Pohon montaze
Pohon montaze
Pozeram, ze su tu zasadne problemy kde a aky motor zohnat. Vhodne su tie z disketovych mechanik (stare 5 1/4") ale keby neboli tak su vhodnymi kandidatmi aj motory NMB. Su rozne a podla velkosti maju krutiaci moment od 100 do 1200 g/cm. Maximalnu frekvenciu otacania pritom dosahuju niekolko stoviek 300 - 700 krokov za sekundu. Ich napajacie napatie je 12V a maju 48 - 96 krokov/ot. Priemer osiek je 3 - 4 mm a dlzka od 8 do 24 mm. Su to spravidla motory pouzivane v HP tlaciarnach na posuv papiera, privadzanie atramentu, ... par takychto motorov mam k dispozicii. Ked ich porovnam s motormi SMZ, ktore mam doma tiez, tak maju parametre takmer rovnake. Jedine neviem porovnat ten krutiaci moment.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Re: Pohon montaze
Zdravím,
tak už jsem zkompletoval a zapojil pohon dalekohledu, jak jsem v této sekci psal. Jede to hladce, ale má to dvě vady na kráse.
Při 800 Hz se mi KM nechce rozjet na 12V. Rozjíždí se teprve při 18V.
A při 400 Hz(základní rychlost) se dalekohled za hvězdou točí pomaleji - je to sice velice málo, ale je to znát.
Kdo máte montáž GS, jak jste počítali počet otáček? mě to vyšlo 1ot./10 min. jemným pohybem v RA ose montáže. A při těchhle otáčkách to právě nestačí. V motorku a jeho převodovce to neni, zkoušel jsem to bez montáže a výstupní ot. jsou opravdu 1ot./10min.
Tom
PS: motorek je na 12V SMR300-100RI viz. www.regulace.cz, budič je SMCB05 viz. www.rotta.cz
tak už jsem zkompletoval a zapojil pohon dalekohledu, jak jsem v této sekci psal. Jede to hladce, ale má to dvě vady na kráse.
Při 800 Hz se mi KM nechce rozjet na 12V. Rozjíždí se teprve při 18V.
A při 400 Hz(základní rychlost) se dalekohled za hvězdou točí pomaleji - je to sice velice málo, ale je to znát.
Kdo máte montáž GS, jak jste počítali počet otáček? mě to vyšlo 1ot./10 min. jemným pohybem v RA ose montáže. A při těchhle otáčkách to právě nestačí. V motorku a jeho převodovce to neni, zkoušel jsem to bez montáže a výstupní ot. jsou opravdu 1ot./10min.
Tom
PS: motorek je na 12V SMR300-100RI viz. www.regulace.cz, budič je SMCB05 viz. www.rotta.cz
Tomáš&&http://www.astronom.wz.cz
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Pohon montaze
Tome, vidíš, vidíš. Já jsem ti říkal, že si máš otáčky dát tak do 100 kroků/sec. Určitě by se jiná převodovka v jejich řadě našla. Nu což, už to máš hotové, takže jsou v zásadě tři možnosti, jak z toho ven.
1) pořídit jinou převodovku a snížit frekvenci
2) Možná by pomohlo použít mikrokrokování. Může ta tvoje elektronika umět mikrokroky (alespoň 1/4 základního kroku, půlkroky nevidím tak jistě že by pomohly) ? Podle toho, co je na stránkách výrobce však bohužel asi neumí
3) Prostě zvednout napětí na těch 18V, což je nepraktické (18V akumulátor se obvykle nedělá).
Ad. odlišná rychlost pohonu (zpomaluje se) Za jak dlouho je to patrné (třeba při zv. 100x). Pokud jde o minuty či desítky minut, tak si z toho nic nedělej. Při focení budeš muset stejně pointovat, takže to vyrovnáš.
Mimochodem, počítal jsi s tím, že hvězdný den nemá přesně 24hodin ??? To by mohl být důvod.
Jak máš udělaný zdroj frekvence? S krystalem, nebo jen s RC článkem (odpor + kondenzátor). Pokud to není s krystalem, tak by to mělo jít doladit změnou odporu. (nejlépe tam přiletovat navíc trimr - pokud potřebuješ zrychlit tak paralelně ke stávajícímu odporu v RC členu, aby odpor klesl, čímž půjde frekvence nahoru). Pokud s krystalem, tak je to horší. Malou změnu změnou krystalu za jiný neuděláš, protože se dělají s poměrně hrubým krokem.
Napiš jak to je, pak ti poradím víc.
1) pořídit jinou převodovku a snížit frekvenci
2) Možná by pomohlo použít mikrokrokování. Může ta tvoje elektronika umět mikrokroky (alespoň 1/4 základního kroku, půlkroky nevidím tak jistě že by pomohly) ? Podle toho, co je na stránkách výrobce však bohužel asi neumí

3) Prostě zvednout napětí na těch 18V, což je nepraktické (18V akumulátor se obvykle nedělá).
Ad. odlišná rychlost pohonu (zpomaluje se) Za jak dlouho je to patrné (třeba při zv. 100x). Pokud jde o minuty či desítky minut, tak si z toho nic nedělej. Při focení budeš muset stejně pointovat, takže to vyrovnáš.
Mimochodem, počítal jsi s tím, že hvězdný den nemá přesně 24hodin ??? To by mohl být důvod.
Jak máš udělaný zdroj frekvence? S krystalem, nebo jen s RC článkem (odpor + kondenzátor). Pokud to není s krystalem, tak by to mělo jít doladit změnou odporu. (nejlépe tam přiletovat navíc trimr - pokud potřebuješ zrychlit tak paralelně ke stávajícímu odporu v RC členu, aby odpor klesl, čímž půjde frekvence nahoru). Pokud s krystalem, tak je to horší. Malou změnu změnou krystalu za jiný neuděláš, protože se dělají s poměrně hrubým krokem.
Napiš jak to je, pak ti poradím víc.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Pohon montaze
Já vím, já vím...nejhorší je, když se člověk pouští do něčeho, do čeho nerozumí...
No, měl by jít pomocí dodání trimru do stavebnice - ta je upravená od pana Bučka viz. http://www.clavis.cz/bucek/
už mi psal i pan Zdenek - taky radí dodat trimr
No a ohledně těch výpočtů jsem počítal s 24 hodinama :behead: - nevíš, teda kolik má přesně?Já si to vůbec neuvědomil.
Jenže ten posuv je znát při 83x už během cca 20 s. - což je sakra dost >:( . Během 20s bych odhadoval posuv tak o jeden nynější průměr Marsu (na něm jsem to zkoušel).
Ohledně té nefunkčnosti při 800 Hz ještě napíšu výrobci co ten na to poví, protože má na stránkách při osmitaktním řízení max. provozní kmitočet až 1700Hz (sice to jsou údaje pro 24V, ale podle nich by měly být stejný pro 12V).
Každopádně nerad bych to řešil přepojováním zdrojů (kde navíc sehnat 18 nebo 24V). Vyladit trimrem by to teda mělo snad jít.
Jo jo, dvatisíckrát měř a jednou řež!
Díky za pomoc, Martine.
Tom :hi:
No, měl by jít pomocí dodání trimru do stavebnice - ta je upravená od pana Bučka viz. http://www.clavis.cz/bucek/
už mi psal i pan Zdenek - taky radí dodat trimr

No a ohledně těch výpočtů jsem počítal s 24 hodinama :behead: - nevíš, teda kolik má přesně?Já si to vůbec neuvědomil.
Jenže ten posuv je znát při 83x už během cca 20 s. - což je sakra dost >:( . Během 20s bych odhadoval posuv tak o jeden nynější průměr Marsu (na něm jsem to zkoušel).
Ohledně té nefunkčnosti při 800 Hz ještě napíšu výrobci co ten na to poví, protože má na stránkách při osmitaktním řízení max. provozní kmitočet až 1700Hz (sice to jsou údaje pro 24V, ale podle nich by měly být stejný pro 12V).
Každopádně nerad bych to řešil přepojováním zdrojů (kde navíc sehnat 18 nebo 24V). Vyladit trimrem by to teda mělo snad jít.
Jo jo, dvatisíckrát měř a jednou řež!
Díky za pomoc, Martine.
Pohon montaze
Pokud to nepůjde jinak snadno složíš zdroj 3x6=18, nebo 2x12=24
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Pohon montaze
Jenom takový tip na běžný motorek s převodovkou pro nenáročný posun. Teď jsou v hypermarketech k dostání akumulátorové ruční vrtačky asi za 200Kč kus. Jsou na 3V a mají 250ot/min, síla je veliká. Zatím jsem nedošel do stadia konstrukce posunu, takže osobní zkušenosti nemám, ale třeba to někomu pomůže.
Pohon montaze
Já používám v našich přístrojích vynikající morky od firmy Premotec. Nejčastěji používám stejnosměrný s elektronickou komutací.Elektronika je uvnitř. Je 4 drátový-2 vodiče napájení, 1 vodič řízení otáček pomocí ext. napětí,1 vodič výstup frekv. generátoru. Uvnitř se jako snímače používají miniaturní HALy. Mají překvapivě dobrý kroutící moment už od počátku.Výborné motorky, vysoce spolehlivé, drahé, ale to není pro mě až tak podstatné, potřebuji spolehlivost.Více na www.premotec.com
edit: samozřejmě, že vyrábějí i krokové motorky,synchronní atd.
edit: samozřejmě, že vyrábějí i krokové motorky,synchronní atd.
Elektrotechnika
Pohon montaze
Pokud to nepůjde jinak snadno složíš zdroj 3x6=18, nebo 2x12=24
taky jsem to uvažoval jako krajní variantu - přece jen použití dvojnásobného posuvu při pointaci odhaduji max. na 30%, takže by to mohlo táhnout i spojení pár menších článků - třeba 4 plochý 4,5voltovky...
taky jsem to uvažoval jako krajní variantu - přece jen použití dvojnásobného posuvu při pointaci odhaduji max. na 30%, takže by to mohlo táhnout i spojení pár menších článků - třeba 4 plochý 4,5voltovky...
Pohon montaze
T.o.m napsal:
Tom :hi:Určitě si sežeň olověné zapouzdřené akumulátory, já používám 6V-4Ah a stojí asi 250kč, na montáži CG5 vydrží bez nabíjení asi věčně, zatím podlehnu a vždy cca po 20-ti hodinách provozu a nabiji ho i když to ještě není nutné, když budeš chtít pošlu ti web. adresu výrobce a prodejce.
Tom :hi:Určitě si sežeň olověné zapouzdřené akumulátory, já používám 6V-4Ah a stojí asi 250kč, na montáži CG5 vydrží bez nabíjení asi věčně, zatím podlehnu a vždy cca po 20-ti hodinách provozu a nabiji ho i když to ještě není nutné, když budeš chtít pošlu ti web. adresu výrobce a prodejce.
tak to bych byl velice rád., když budeš chtít pošlu ti web. adresu výrobce a prodejce.

Jo, a čím se to nabíjí ? Mají svoje nabíječky v nabídce?
Díky
Pohon montaze
Jo a beru zpět to opožďování pohonu vůči hvězdě. Vzniklo to v důsledku nedostatečného utáhnutí spoje hřídelek (dalekohledu a motorku) 8) 
Takže jsem zase o něco šťastnější :rotflmao:
Jinak se teď léčím grogem, protože jsem podlehl :sick2:
Ale radost z funkčního pohonu (ikdyž jen na půl - ohledně těch 800Hz zatím nenapsali)mě léčí.

Takže jsem zase o něco šťastnější :rotflmao:
Jinak se teď léčím grogem, protože jsem podlehl :sick2:
Ale radost z funkčního pohonu (ikdyž jen na půl - ohledně těch 800Hz zatím nenapsali)mě léčí.
Pohon montaze
Akumulátory najdeš na www.elektromobily.cz, včetně ceníku, jinak 6-ti voltové se prodávají i v elektře jako náhradní do velkých svítilen.
Skleroza pracuje, Nabíječky speciální nejsou, třeba nabíjet proudem max . 0.1 jmenovité kapacity, já používám univerzální trafo z hobymarketu s možností volby napájecího napětí, pozor: vhodné je trafo bez stabilizátoru napětí a nutno přepínačem nastavit tak, aby napětí naprázdno jen mírně převýšilo jmenovité napětí akumulátoru, tím nedojde k přebíjení ani k přehřívání akumulátoru při delším připojení, takže nemusíš hlídat čas.Příklad pro 6V akumulátor nastavuji na trafu napětí 4,5V, /výrobce uvádí napětí při konkrétní proudové zátěži např . 4,5V při 300mA,/ já stímto nastavením mám díky nestabilizovanému zdroji napětí naprázdno asi 6,6V takže do vybitého akumulátoru teče proud asi 200mA, který se postupně snižuje s úrovní nabití asi na 20mA, což je hodnota trvalá při určitém stupni nabití akumulátoru/ cca. 90%/.Tak mám jednoduše zajištěno dostatečné, byť ne úplné nabití akumulátoru a nemusím hlídat čas odpojení z hlediska přebití, přehřátí a tím zničení.Akumulátory najdeš na www.elektromobily.cz, včetně ceníku, jinak 6-ti voltové se prodávají i v elektře jako náhradní do velkých svítilen.
Pohon montaze
To T.o.m.
Ja pro svoji montaz pouzivam gelovy oloveny akumulator 12V - 7,2Ah. Da se koupit v modelarskych prodejnach vcetne nabijecky. Cena akumulatoru je 340,- korun, vaha 2,8 kg, cena nabijecky okolo 600,- korun.
Oboje se da najit napr. zde: http://www.peckamodel.cz , pod
samoobsluha, RC modely a prislusenstvi, gelove olovene akumulatory/akumulatorove nabijecky (Graupner Automatic - Lader 12 Pb).
Ja pro svoji montaz pouzivam gelovy oloveny akumulator 12V - 7,2Ah. Da se koupit v modelarskych prodejnach vcetne nabijecky. Cena akumulatoru je 340,- korun, vaha 2,8 kg, cena nabijecky okolo 600,- korun.
Oboje se da najit napr. zde: http://www.peckamodel.cz , pod
samoobsluha, RC modely a prislusenstvi, gelove olovene akumulatory/akumulatorove nabijecky (Graupner Automatic - Lader 12 Pb).