Jak na zvědavá zvířata?
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak na zvědavá zvířata?
Cpavek je nesmysl brat na noc do lesa. Jde mi o to jestli je nejaky pach kteremu se medved prirozene vyhyba, lide (idealne ho vubec) neciti a zadnemu zvireti to neublizi.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Pokiaľ viem, nie.
Čpavková voda je samozrejme nezmysel, navyše môže poškodiť optiku.
Všetky živočíchy, vrátane ľudí, odpudzujú dráždivé a jedovaté plyny (až na niektoré, ktoré napríklad produkujeme, alebo v danej koncentrácii nie sú nebezpečné). Je to naša skúsenosť z evolúcie. Preto máme na ne nižší prah citlivosti. Tie ostatné nás buď nezaujímajú, alebo nás skôr lákajú.
Čpavková voda je samozrejme nezmysel, navyše môže poškodiť optiku.
Všetky živočíchy, vrátane ľudí, odpudzujú dráždivé a jedovaté plyny (až na niektoré, ktoré napríklad produkujeme, alebo v danej koncentrácii nie sú nebezpečné). Je to naša skúsenosť z evolúcie. Preto máme na ne nižší prah citlivosti. Tie ostatné nás buď nezaujímajú, alebo nás skôr lákajú.
Ja plánujem kvôli nočným výjazdom kúpiť brazilsku filu, silne defenzívny pes
- Stanislavxyz
No jo, ale mě se tam ukáže: "Zvolené téma neexistuje"
Prodávají a používají se pachové ohradníky, do nějaké míry nejspíš fungují, poněvadž jinak by je nikdo nekupoval. Záležet bude určitě na situaci- odkud fouká vítr a odkud jde medvěd...
Pokud vím, na Špicberkách používají zejména výkonné kulovnice. Každý, kdo se vzdaluje od obydlených oblastí musí mít střelnou zbraň, nebo ozbrojeného průvodce. Na tábořištích je dobré držet hlídky. To je podle mě docela inspirativní.
No, nejsme na Špicberkách a tak bych to viděl především na prevenci- nechodit (zbytečně) do hustých porostů, vydávat přiměřený hluk, na svačinu si sníst tatranku, nebo ovesnou kaši a ne opékat buřty, nebo grilovat maso. Pokud tábořím, jídlo uchovávám mimo tábořiště.
A když prevence selže, jeví se jako docela funkční varianta ten pepřový sprej. Je (relativně) levný, (relativně) dobře přenosný (oboje míněno oproti kulovnici, též ZP si nemusím opatřovat) a podle videí a zkušeností ze zahraničí se zdá docela efektivní. Ovšem nezkoušel jsem (na medvědy).
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Elektricky ohradnik by nefungoval ? Zvirata to cvakani na dalku slysi a vetsinou maji dostatecny respekt. Postavi se za par minut.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Pri poslednom pozorovaní jelenej ruje som z diaľky s radosťou sledoval, ako sa prichádzajúce stádo jeleníc blíži na šikmú lúku obohnanú elektrickým ohradníkom - klasická motúzová šnúra vo výške tak 50 až 70cm nad zemou. Vedúca jelenica zastaví, rozhliadne sa, prezerá si ohradník, následne hravo prelezie. Potom čaká na mladé a pozerá, ako sa im to darí. Dospelé jedince to neodradilo.
Medveďa snáď takýto plot odradí, pokiaľ na danej lúke zrovna nerozvoniava maringotka so včelami (alebo i naše maškrty, ktoré nesieme so sebou). Keďže sa ale bavíme o pozorovaní oblohy, dá sa predpokladať, že sa v mieste pozorovania správame tak, aby sme zvieratá na našu prítomnosť upozornili. Tým pádom je faktor ohradníkov či rôznych pascí (z angl. contraptions) snáď bezvýznamný.
Osobne chodím pozorovať zväčša na otvorené lúky s minimom rôznych kríkov. Vždy si plánovanú lokalitu pozriem dopredu počas dňa. Taktiež byť dostatočne ďaleko od krovín a stromov, a špeciálne voči diviakom sa mi osvedčilo aj patrične vymočiť svoj perimeter. Tým pádom mám so sebou veľa tekutín a pitný režim. Ak niečo nablízku šuchoce, zväčša sa nasucho vysmrkám alebo zakašlem do prázdna. Zatiaľ ku mne takto prišli iba zvedavé líšky a srnky.
Dob 200/1200 | SW 150PDS | MC 90/1250 | EQ5m | CG5GT | EOS 550D | EOS 600Dm
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Sprej na medvědy funguje určitě na všechno 

- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
I na tragedy/idioty nejen v praci ? 

Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Ano i na myslivce (tím nemyslím Martina) 

Vraťte se prosím k tématu!
Více najdete ve vlákně Astronomický humor…
Více najdete ve vlákně Astronomický humor…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

-
Jestli to funguje na medvědy nevím - zatím jsem u nás žádného nepotkal, ale aby o mě věděli myslivci, používám červenou hřbitovní svíčku na baterku. Je vidět na kilometr a tak doufám, že mě nesejme žádný krvelačný myslivec, co střílí po všem, co se ve tmě hne 

Myslim si, ze to nemohlo byt pod proudem. Napriklad kun po zasahu vydesene vystreli, pes hodne knuci, obojí mají potom velky respekt.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Myslím, že macka by kopanec ešte viac nasral, je ťažko povedať ako by zareagoval
U nás podľa miestnych sedliakov majú brlohy tak 5km nad dedinou, čomu verím, keďže roky obývajú lokalitu cca 30km vzdušnou čiarou od mojej chalupy
Mam tu krásne tmavé miesta len pár km, ale bál by som sa aj so sprejom a asi aj s kvérom, tak väčšinu kukám z dvora s limitovaným výhladom

Ehm... bavíme se pořád ještě o astronomickém pozorování?

TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah