Dovoluji si zde zkopírovat, co píše Psion na svých stránkách :
Základem dobré astrofotografie je kvalitní montáž s malou periodickou chybou (ideální je hladká sinusoida) a její dobré ustavení a mechanické seřízení. Jedna z takových montáží je CG-5 GoTo Advanced od firmy Celestron, která vyniká velmi dobrou přesností, malou PE a malou hmotností. Její nosnost dostačuje na dalekohledy do 13 kg a délky 1000 mm.
NEW 150/750 CG-5 nebo MAK 127/1500 EQ-3-2
Asi by stálo za to doporučovat něco, co mám dostatečně osahané a čím tedy fotím. Ne , že by takovou sestavou nešla udělat fotografie, ale bude to focení trochu jako za trest. Ještě tak v uzavřené kopuli by se to dalo přežít.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Vidím, že je to hodně o diskusi. Vašich názorů si vážím. Nicméně předpokládám, že výsledná hmostnost na focení bude kolem 8kilos (mimo závaží, ale ta se do tohoto způsobu propočtu nepočitají). Pokud jsem četl na zahraničních diskusích, opravdu se s tím (zátěž/montáž) fotit dá a jako začátečnická sestava s "nějakými výsledky" to není až tak "špatné". Obávám se, že zase takový fanatik nejsem, abych se "ve větru držel montáže se záměrem neulétnout" a ještě doufal, že to bude super fotit. Chápu, že majitelé CGE a Losmady montáží již jsou někde jinde, ale já jsem zatím tam, kde oni před lety a věřte, že i to učení se, zkoumání a také jistá míra toho, že Celestronu to jaksi vše funguje bez nějakého laborování s ovladači, adaptéry, drivery samo, má pro mne velkou cenu a umožňuje mi to se plně soustředit na slovesa "koukám a vidím". Tuto sestavu mám i jako expediční se snahou o omezenou míru univerzálnosti s možností fotit. A kam oko nedosáhne, pomůže Mallincam Colour a stále se s tím bude dát hezky jezdit za tmou aniž bych si způsobil druhou kýlu jako u průměru 12" či montáže s hmotností kolem 40-50kilos +kukadla.
Na koukání stejně časem uvažuji o SKW 305/1500 Dobson autotrack a ten bude hačat na zahradě v domečku, což je vytýčený cíl pro 1,5 až 2 roky souvislé radosti v oblasti astronomie.
Na koukání stejně časem uvažuji o SKW 305/1500 Dobson autotrack a ten bude hačat na zahradě v domečku, což je vytýčený cíl pro 1,5 až 2 roky souvislé radosti v oblasti astronomie.
Orion UK 150/750, Celestron CG-5 Adv. GT, Willam Optics 3,6,12.5mm SPL, 7mm UWA, filtry BDR 1.25",2", Astronomik UHC PROFI 2", BDR 2" MPCC Koma korektor Foto/Visual
a také jistá míra toho, že Celestronu to jaksi vše funguje bez nějakého laborování s ovladači, adaptéry, drivery samo, má pro mne velkou cenu .Ono to takhle funguje všem, i S-W , kde si lze navíc i rozumně vybrat velikost podle velikosti dalekohledu.
Ale protože zkušenosti jsou nepřenosné, musí si negativními zkušenostmi projít každý znovu sám....
Ale protože zkušenosti jsou nepřenosné, musí si negativními zkušenostmi projít každý znovu sám....
lepší rada žádná než špatná
To Peters: Když ti bude Dobson stát na zahradě, tak ber čtyřkilo!!
A k němu něco pod nohy, třeba na base pivisek se dá dobře stát, až budeš okukovat nějaké objekty v nadhlavníku!
Já jen, že k tomu se chci časem dopracovat a tříkilo je mi už mááálo...
/Hlavně pod špatnou Hanáckou oblohou../
A k němu něco pod nohy, třeba na base pivisek se dá dobře stát, až budeš okukovat nějaké objekty v nadhlavníku!
Já jen, že k tomu se chci časem dopracovat a tříkilo je mi už mááálo...
/Hlavně pod špatnou Hanáckou oblohou../
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Mé nativní rodiště jsou Hranice - kósek od tebe. Bohužel čtyřkilo v autotracku nedělajóó, což mne mrzí.Chápu,že širší róóra je lepší. A to Goto přeci jen je bájo.
Orion UK 150/750, Celestron CG-5 Adv. GT, Willam Optics 3,6,12.5mm SPL, 7mm UWA, filtry BDR 1.25",2", Astronomik UHC PROFI 2", BDR 2" MPCC Koma korektor Foto/Visual
To Milan: Ano, je to holá pravda i v modelařině jsem si tím prošel a rozhodně nelituji té cesty, navíc jsem se tím hodně dlouho bavil,než jsem došel na mez,kdy jsem udělal významný upgrade,
. Bavím se i nyní ve 150 rozměru a obohacuji se o dálkové pozorování, ovládání a plánuji na pozemku domeček. Plán už mám a základy dohodnuty a do domečku Dobsona.... a k němu pozorovací šmajchlcimřičku.